Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dawno się tu nie udzielałam, bo częściej odzywam się na grupie majówek na facebooku, ale forum też podczytuję Widzę, że piszecie o smarowidłach do brzucha. Ja osobiście bardzo polecam olejek Bio oil. Używałam w pierwszej ciąży i teraz też używam. Super jest to, że nie jest tłusty, nie brudzi ubrań. Dla mnie super. Któraś z Was też pisała coś o szczotkowaniu ciała na sucho. Ja zakupiłam szczotkę po pierwszym porodzie i skóra na brzuchu bardzo szybko się poprawiła. Mam szczotkę z Lulalove twardą. Ogólnie bardzo polecam. Odpadają wszystkie peelingi, wrastające włoski, skóra jest miękka i gładka, tylko wiadomo, że trzeba dobrze potem ją nawilżać. Ja w szczotkowaniu nie jestem jakaś super regularna. Co do szczotkowania brzucha w ciąży, to nie jestem pewna, ale chyba trzeba uważać, zwłaszcza w późniejszej ciąży, gdyż wszelkie masaże, głaskanie itd. mogą pobudzać macicę do skurczy. Gdzieś tak kiedyś czytałam, ale nie wiem, ile w tym prawdy. Ja szczotkuję brzuch bardzo delikatnie i tak „na szybko”.
-
Malinka2021 wrote:Tak, mam adapter ☺ korzystam już kilka tygodni. Ponoć póki brzuszka nie widać, to nic złego by się nie stało, ale wolę dmuchać na zimne 🙂
-
Zosiek wrote:Wiadomo, że nie chce skreślać przyjaźni, ale przykro mi było po prostu macie rację, różni są ludzie, reakcje i emocje.
Witamy Dziuchna
Właśnie z tymi rozstępami jest różnie, jedna nie smaruje i nie ma nic, druga dba, smaruje a brzuch cały w tym, genetyka nieszczęsna 😁 ja myślę że warto codziennie przed spaniem posmarować coś 🤣
Możecie jakiś konkretny adapter do pasów polecić? 🙂
Kupiłam na OLX uzywany za 30 zł, wcale nie zniszczony. Polecam tam się rozejrzeć 🙂
Mój tak wyglada:
https://naforum.zapodaj.net/f7f9a2eebcb5.jpg.html][/url]Zosiek lubi tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
MamaRo wrote:Dziewczyny nasze skorygowane ryzyko trisomii 21 wynosi 1:717... pośrednie.... jestem roztrzęsiona... rozhisteryzowana... błagam czy któraś z Was może mnie uspokoić???
Możesz zrobić test np Nifty (tylko to koszt około 2000), on jest dokładniejszy. Ewentualnie badanie inwazyjne.
Wynik oznacza, że z takimi parametrami 1 na 717 dzieci będzie miało zespół downa. Być może wszystko będzie dobrze, nie wiem czy w ogóle cokolwiek można zrobić w tej kwestii (jakies leczenie)?
Chyba najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem i zobaczyć co zaproponuje.
Ponoć w wielu przypadkach ryzyko jest wyższe a dzieciaczki rodzą się całkiem zdrowe, z całego serca życzę Ci żeby tak było u Ciebie 🙂
Kiedy masz wizytę u swojego lekarza?MamaRo lubi tę wiadomość
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
5ylwian wrote:Melduję się po prenatalnych. Trochę zawiedziona. Niedosyć,że czekałam 2h na wejście to jeszcze nic nie dostałam. Cały opis usg z wynikami krwi w ciągu 2tyg wyślą na maila. To jakaś kpina. Jeśli ryzyko wad będzie niskie lub pośrednie to wysla,A jeśli wysokie to zaproszą osobiście. Wiem tylko,że do usg nie ma zastrzeżeń, kość nosowa jest, przezierność też, narządy i kończyny ok,no i dzidzia jest 4 dni wieksza niż z OM. Płci nie znam. Mam nadzieję,że krew będzie ok
Na pewno wszystko będzie dobrze 💚5ylwian lubi tę wiadomość
27.09.21 3mm ❤
18.10.21 2,33cm
26.10.21 3,54cm
10.11.21 6,40cm
03.12.21 188g ( 100% chłopiec ❤)
12.01.22 434g
11.02.22 919g
16.03.22 1540g
06.04.22 2200g
27.04.22 2600g
11.04.22 2900g
12.05.22 Kacperek 2880g 55cm 10pkt ❤ -
blick3 wrote:Cześć Dawno się tu nie udzielałam, bo częściej odzywam się na grupie majówek na facebooku, ale forum też podczytuję Widzę, że piszecie o smarowidłach do brzucha. Ja osobiście bardzo polecam olejek Bio oil. Używałam w pierwszej ciąży i teraz też używam. Super jest to, że nie jest tłusty, nie brudzi ubrań. Dla mnie super. Któraś z Was też pisała coś o szczotkowaniu ciała na sucho. Ja zakupiłam szczotkę po pierwszym porodzie i skóra na brzuchu bardzo szybko się poprawiła. Mam szczotkę z Lulalove twardą. Ogólnie bardzo polecam. Odpadają wszystkie peelingi, wrastające włoski, skóra jest miękka i gładka, tylko wiadomo, że trzeba dobrze potem ją nawilżać. Ja w szczotkowaniu nie jestem jakaś super regularna. Co do szczotkowania brzucha w ciąży, to nie jestem pewna, ale chyba trzeba uważać, zwłaszcza w późniejszej ciąży, gdyż wszelkie masaże, głaskanie itd. mogą pobudzać macicę do skurczy. Gdzieś tak kiedyś czytałam, ale nie wiem, ile w tym prawdy. Ja szczotkuję brzuch bardzo delikatnie i tak „na szybko”.
Szczotkować ciało włącznie z brzuchem możemy do 3 trymestru , w trzecim broń Boże nie wolno właśnie bo możemy wywołać sobie skurcze 😊 w drugim jak najbardziej można , ja sama szczotkuje i uwielbiam . Polecam sklep mrs.brush na instagramie , maja mega szczotki , do ciała i nie tylko , mam od nich tez naturalne masło shea do nawilazania ciała i olejek migdałowy 😊 wszystko 100 procent naturalne 😊Tysia -
5ylwian nie dziwię się, że Cię to wkurzyło, normalnie dają opis z usg od razu, a tutaj lenistwo... ale skoro lekarz na badaniu nic nie mówił to będzie wszystko ok
Dziuchna to sporo za Tobą, ale najważniejsze, że udało się wreszcie doczekać tego ukochanego maleństwa. U nas udało się jak już chyba poddałam się w głowie, różnie to bywa.
MamaRo wyszło Ci to po teście pappa? Mówiłam już dziewczyny o mojej koleżance co jej wyszły wysokie prawdopodobieństwa plus coś jeszcze, stresu miała ogrom. Ja brałabym te prawdopodobieństwa z dystansem, jak na usg pomiary ok to zachować spokój i będzie dobrze :* Niepotrzebny stres najgorszy w ciąży.
Co do masowania/szczotkowania też słyszałam, że nie można w 3 trymestrze.
Dziękuje za adapterki, też muszę się zaopatrzyć bo często jeździmy dalej.
5ylwian, MamaRo lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
witajcie majówki
Jestem po USG prenatalnym T mój 11 tc +6 dni . Parametry z USG nie budziły żadnych zastrzeżeń. Wszystko wyglądało prawidłowo.Dziecko mierzyło 5,2 cm. Kość nosowa jest uwidoczniona, NT 1,32 mm. FHR 167 bmm. Narządy wszystkie prawidłowe. Czekam jeszcze na wynik testu PAPP-A. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze, tym bardziej ze mój wiek jest jaki jestMegsi, Malinka2021, Olenkaa, Zosiek lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Zosiek wrote:5ylwian nie dziwię się, że Cię to wkurzyło, normalnie dają opis z usg od razu, a tutaj lenistwo... ale skoro lekarz na badaniu nic nie mówił to będzie wszystko ok
Dziuchna to sporo za Tobą, ale najważniejsze, że udało się wreszcie doczekać tego ukochanego maleństwa. U nas udało się jak już chyba poddałam się w głowie, różnie to bywa.
MamaRo wyszło Ci to po teście pappa? Mówiłam już dziewczyny o mojej koleżance co jej wyszły wysokie prawdopodobieństwa plus coś jeszcze, stresu miała ogrom. Ja brałabym te prawdopodobieństwa z dystansem, jak na usg pomiary ok to zachować spokój i będzie dobrze :* Niepotrzebny stres najgorszy w ciąży.
Co do masowania/szczotkowania też słyszałam, że nie można w 3 trymestrze.
Dziękuje za adapterki, też muszę się zaopatrzyć bo często jeździmy dalej. -
nick nieaktualnyMamaRo wrote:Dziewczyny nasze skorygowane ryzyko trisomii 21 wynosi 1:717... pośrednie.... jestem roztrzęsiona... rozhisteryzowana... błagam czy któraś z Was może mnie uspokoić???
MamaRo w naszym wieku takie ryzyko to nawet poniżej średniej. Patrz co znalazłam :
Ryzyko wystąpienia wady – co to znaczy?
Prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa w zależności od wieku obrazują poniższe dane:
25 lat – 1:946
30 lat – 1:626
35 lat – 1:249
37 lat – 1:163
39 lat – 1:89
41 lat – 1:51
43 lata – 1:29
Wydaje się że Twoj wynik jest duzo lepszy niż statystycznie dla wieku. Będzie dobrze!
Ja też dzisiaj po prenatalnych i też nie dostałam opisu usg. Będzie do odbioru razem z wynikami krwi w piątek.
Korzystałam z adaptera w poprzedniej ciąży, jak już brzuch był widoczny, chyba od piątego miesiąca. Polecam Wam bardzo, uratował mi brzuch podczas kolizji.
Dziuchna Witaj w naszym gronie.
A szczotkę mam i jak używałam to efekty były dobre. Na razie of roku leży w szafie🤣
Malinka2021, Dziuchna, MamaRo lubią tę wiadomość
-
Kasjanna wrote:Ja w pierwszej ciąży korzystałam z kremu pharmaceris, ale też bardziej od przypadku do przypadku. O dziwo rozstępy się nie zrobiły. Gorzej na biuście ale to już po porodzie. Nie były jakieś bardzo duże i jak teraz patrzę to zniknęły, a nic z tym nie robiłam później. Ale jak tak mobilizujecie to też pewnie kupię jakieś smarowidło, bo brzuszek pomału widać. Jedyne co do tej pory kupiłam dla siebie w ciąży do taki adapter do pasów w aucie, korzystacie?
Ja mam adapter i jestem mega zadowolona, nic mnie w końcu nie ciśnie 😊
A do smarowania używam olejku z klorane i balsamu z mustelli ale to dlatego bo je miałam za darmo 😉
Edit: taki mam, mężowi zależało na certyfikatach, on zamawiał
https://allegro.pl/oferta/insafe-pasy-bezpieczenstwa-dla-kobiet-ciezarnych-7210650738Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 15:05
Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Klara_1985 wrote:MamaRo w naszym wieku takie ryzyko to nawet poniżej średniej. Patrz co znalazłam :
Ryzyko wystąpienia wady – co to znaczy?
Prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu Downa w zależności od wieku obrazują poniższe dane:
25 lat – 1:946
30 lat – 1:626
35 lat – 1:249
37 lat – 1:163
39 lat – 1:89
41 lat – 1:51
43 lata – 1:29
Wydaje się że Twoj wynik jest duzo lepszy niż statystycznie dla wieku. Będzie dobrze!
MamaRo widzisz 😊 będzie dobrze mama koleżanki rodziła w wieku 45 lat i dziecko było zdrowe 🙂 a Ty jesteś dużo młodsza 🙂
MamaRo lubi tę wiadomość
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Mi ryzyko przedwczesnego porodu przed 34 tc wyszło 1:70, więc dużo wyższe niż u Ciebie dot. trisomii, ale to tylko statystyki, na razie podchodzę do tego na chłodno 🙂 koniecznie daj znać co Twój lekarz powiedzial 🙂
MamaRo lubi tę wiadomość
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Ja mam na wynikach z USG prenatalnego taką tabelkę i w niej pisze, że trisomia 21 ryzyko podstawowe na podstawie mojego wieku (31 lat) to 1 na 531, a po wynikach usg ryzyko skorygowane to 1 na 3 836. Pappa nie robiłam i myślę, że trzeba ten test brać na chłodno
MamaRo lubi tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
MamaRo wrote:Dziewczyny nasze skorygowane ryzyko trisomii 21 wynosi 1:717... pośrednie.... jestem roztrzęsiona... rozhisteryzowana... błagam czy któraś z Was może mnie uspokoić???
Hej, 1:717 to nie jest zły wynik. Jeśli masz się do końca ciąży stresować to może zrób jakieś NIFTY, sanco, to Cie uspokoi na pewno 😊MamaRo lubi tę wiadomość
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Cześć dziewczyny
Dzięki za wszystkie polecenia serum/ olejków na rozstępy!
💛od którego tygodnia można/warto się smarować? 🤔
Też słyszałam że szczotkowanie ciała jest super! Ale ja jak coś bardziej pozostanę przy udach i pośladkAch. Tylko nie mam sprzętu- muszę zakupić. I to jest myśl, bo zawsze ćwiczyłam na nogi, a teraz boje się aktywności fizycznej... i robi się „miękko” 🙈
I adaptera! Nie pomyślałam jeszcze o tym. Trzeba zamówić. Albo przyznać się już siostrZe to pożyczy 🙈
Zosiek też mam takie obawy z mówieniem bo i w pracy i właśnie przyjaciółki starają się bez efektów ale mam nadzieje, że dobrze to przyjmą i będą się cieszyć. Już niedługo wdrażam plan informowania i zobaczymy.
5ylwian najważniejsze, że usg wyszło dobrze. Dobry lekarz już po tym obrazie może stwierdzić, czy jest ok. Trzymam kciuki za wyniki krwi ✊musisz myśleć pozytywnie i uzbroić się w cierpliwość.. 🙈
2h czekania... nie no przesada... 🙈
Provitamina również gratuluję ! Wyniki muszą być dobre. Zobaczycie dziewczyny 💛✊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 19:40
5ylwian lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍