X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta wrote:
    Kasjanna otworzysz nam pięknie maj 💛
    Czyli to może prAwda że „moce” wracają w II trymestrze 💪 oby tak było, bo przed nami okres świąteczny, wiadomo jak jest... 🌲

Ale się wczoraj przestraszyłam jak obudziłam się o 12:00 „z drzemki”.
    Puściła Mi się krew z nosa. Całą noc prawie nie spałam tak panikuje na widok krwi, a z nosa chyba 2 raz w życiu, więc tym bardziej mnie to przeraziło.

Czy któraś z Was tak miała/ma? Jak wtedy najlepiej działać. Kompletnie nie wiem co mogło być powodem 👀

Czytałam, że to objaw II trymestru. Takze jest ok, nie martw sie 🙂
    'Krwawienia z nosa – w 14. tygodniu ciąży cały czas poszerzają się Twoje naczynia krwionośne, także te w nosie. Wciąż zwiększa się również ilość przepływającej przez nie krwi. Wszystko to zwiększa ryzyko pęknięcia delikatnych naczynek w nosie i pojawienia się krwawienia, zwłaszcza jeśli masz za wysokie ciśnienie, kichasz, jesteś alergiczką lub przebywasz w pomieszczeniu, w którym jest suche powietrze.
    radaW razie pojawienia się krwawienia, usiądź, lekko pochyl głowę do przodu i ściśnij nos. Możesz również położyć chłodny kompres na grzbiet nosa. Nie unoś głowy do góry – możesz wtedy zachłysnąć się krwią! Na co dzień staraj się zachować odpowiednią wilgotność powietrza w mieszkaniu, by zmniejszyć ryzyko wysychania błon śluzowych nosa oraz ich pękania. Możesz stosować krople do nosa zawierające naturalne oleje lub kwas hialuronowy – pomogą one nawilżyć śluzówkę.'

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 06:24

Ana.Ta lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2021, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak napisała Malinka

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostanę pierwszy raz mamą i już przejmuje się tym, jak to będzie wyglądało po porodzie. Planuje iść do szkoły rodzenia, mam nadzieję że uspokoi mnie nabyta tam wiedza 🙂 aczkolwiek natknęła się dzisiaj na taki artykuł i powiem Wam że mega mnie uspokoił, chociaż nie ma tam może nic zaskakującego, ale samo takie podsumowanie i ułożenie tego w głowie pomogło.

Przesyłam link, zwłaszcza dla pierworódek 😊
    https://www.mjakmama24.pl/niemowle/noworodek/noworodek-w-domu-19-porad-dla-mamy-aa-zkeh-1qWE-HfPn.html?utm_source=facebook&utm_medium=post_red&utm_campaign=mjakmama_fb

Ana.Ta, Olenkaa lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta z krwawieniem z nosa tez miałam taką jednorazowa sytuację jakiś tydzień temu, ja zrobiłam sobie z chusteczki korki do nosa 😁 i kucalam jak pisze Malinka. Koło 18stki wycinali mi 3 migdała, miałam wtedy krwotok z nosa i pamiętam, że wsadzali mi takie sączki do nosa 😉

Malinka nie dziwię się obaw przed pierwszym dzieciaczkiem, ale uwierz mi że wszystko przychodzi intuicyjnie, pojawia się taki człowieczek i nagle czujesz że Ty jesteś za kogoś odpowiedzialna, ja czułam że tylko ja.🤣 najgorsze są pierwsze przebierania, jeszcze w szpitalu, bo dziecko jest takie delikatne i malutkie. Położne pytają czy pokazać/pomóc. Przy córce byłam biedną studentką, nie było mnie stać na nawilżacze powietrza czy monitory oddechu, pieluchy mokre tetrowe dawały rade 😁 A spałam tak czujnie, że z każdym steknieciem głowę podnosiłam 😁 Z pierwszym dzieckiem zrozumiałam też co to jest strach, strach o drugą osobę dożywotnio.😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 10:04

Malinka2021 lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Raszusia Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ciagle „gile z krwią” z nosa. I żyły na całym ciele takie niebieskie 👀

A jeśli chodzi o energię… ja to jestem zupełnie innym człowiek od 13 tc. Zaczęłam nawet ogarniać w robocie. Ale zasypiam jak dziecko o 22. I mamy co noc jakieś sny. Najczęściej śnią mi się fale na morzu 🤔

• Asiuleeeek Przyjaciółka

Wysłany: 17 listopada 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też zdarzały się krwawienia z nosa już w pierwszym trymestrze jak miałam katar. Teraz jestem zdrowa i też krew się pojawia. Początkowo miałam ataki paniki jak kilka dni pod rząd się zdarzylo. Ale również czytałam, że to jeden z objawów.

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka2021 wrote:
    Zostanę pierwszy raz mamą i już przejmuje się tym, jak to będzie wyglądało po porodzie. Planuje iść do szkoły rodzenia, mam nadzieję że uspokoi mnie nabyta tam wiedza 🙂 aczkolwiek natknęła się dzisiaj na taki artykuł i powiem Wam że mega mnie uspokoił, chociaż nie ma tam może nic zaskakującego, ale samo takie podsumowanie i ułożenie tego w głowie pomogło.

Przesyłam link, zwłaszcza dla pierworódek 😊
    https://www.mjakmama24.pl/niemowle/noworodek/noworodek-w-domu-19-porad-dla-mamy-aa-zkeh-1qWE-HfPn.html?utm_source=facebook&utm_medium=post_red&utm_campaign=mjakmama_fb
    Ooo dzięki to coś w sam raz m.in dla Mnie 💛 ja teraz obserwuje moją siostrę, która ma 2 miesięcznego bobasa i faktycznie też mówi , że wszystko przychodzi intuicyjnie, ale wiadomo starach matki nie mija 🙈

Co do krwawienia faktycznie, pewnie z tym związane... ogólnie to kupiłam sobie sól fizjologiczną do płukania bo to też może być efekt suchego powietrza w domu, sezon grzewczy itp.
    Trzeba się nauczyć nie panikować... Grunt to spokój. Dzięki dziewczyny 💛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 13:51

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Raszusia Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2021, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam podcast „Matka tez człowiek”. Na samym początku ciąży mi pomogło oswoić się z myślą ze mimo ze bardzo chciałam powiększyć rodzine to jest to ok ze jestem tym przerażona kiedy „to już się dzieje”.

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• natalia1354 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja krew z nosa miałam na początku jak się dowiedziałam o ciąży, później już się nie pojawiała.

Wczoraj z cycków wyleciały mi kropelki wody? Nie było to niczym zabarwione, kropelka z jednej i z drugiej piersi 😂 w ciąży z córka poleciała mi odrazu siara jakoś po 20 tygodniu i jestem w szoku, ze to tak szybko wszystko 😳

3jgx9n73quzmc6p6.png
    👧 05.2017r.
    👶 05.2022r.
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raszusia wrote:
    Ale zasypiam jak dziecko o 22. I mamy co noc jakieś sny. Najczęściej śnią mi się fale na morzu 🤔

A propos snów - mnie się już 3 razy śniły ruchy dziecka, ale nie takie delikatne jakie byłyby możliwe w tym okresie, tylko takie z III trymestru, i za każdym razem jestem zaskoczona jak to możliwe, i taka zadowolona, a później się okazuje że nic z tego, to tylko sen...

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2021, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo halo dziewczyny, ja się melduje po dzisiejszej wizycie w szpitalu. Za bardzo sobie wzielam do serca przyjście z pełnym pęcherzem😁 tak biednego dzidziucha zgniotłam, że aż lekarka miała problem go dobrze obejrzeć. Się obrócił bobas plecami do góry i był bardzo ruchliwy, pewnie kopniaka chcial zasądzić żebym się w końcu wysikala, bo mało miejsca. Mierzy 7.5cm i odpowiada 13+2 dokladnie tyle co powinien. Rośnie zdrowo, serduszko bije 158 razy na minutę. Poprosiłam o zobaczenie płci to naskoczyla na mnie ze za wcześnie i nawet nie zajrzała tam. Na mikołajki sobie prywatnie pójdziemy. Pozwolili też mężowi wejść mimo, że na liście miałam napisane że nie mogę nikogo przyprowadzić, ale w recepcji powiedzieli ze jak najbardziej. Powoli mijają mi dolegliwości, ale na ich miejsce przyszły inne. Boli mnie prawy poślad i biodra i inne dziwne miejsca 😀 uroki ciąży.

Malinka2021, Olenkaa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

A ja dziś pierwszy raz miałam zgagę w ciąży. Myślałem że to będzie trochę później a to już🙂

• Majetta Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalia1354 wrote:
    Ja krew z nosa miałam na początku jak się dowiedziałam o ciąży, później już się nie pojawiała.

Wczoraj z cycków wyleciały mi kropelki wody? Nie było to niczym zabarwione, kropelka z jednej i z drugiej piersi 😂 w ciąży z córka poleciała mi odrazu siara jakoś po 20 tygodniu i jestem w szoku, ze to tak szybko wszystko 😳
    U mnie to był jeden z pierwszych objawów ciąży. Mniej więcej od 7tc mam mleczno-przejrzystą wydzielinę z piersi 😇

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi super, że na badaniach ok 🙂 niektórzy lekarze boją się wcześniej podawać płeć przez pomyłki, a za granicą przez to, że niektórzy wykonują aborcję ze względu na płeć...

Mi się śnią takie pierdoły, że masakra 🤣

Jutro mam badania i usg u mojej lekarki, oczywiście stresuje się.

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi cudowne wieści 💛No to czekamy razem na poznanie płci 🙈🙈

Zosiek stres nas chyba nigdy nie opuści - niezmiennie trzymam kciuki ✊😘

Zosiek lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2021, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaz z mniej cudownych wieści została mi przypisana aspiryna od 16 do 36 tyg ciazy, żeby zapobiec ryzyku przedwczesnego porodu i stanu przedrzucawkowego. Najgorsze jest to, że tak się lekarka skupiła na braku szczepienia na covid, że mi nawet nie wytłumaczyła skąd te wskazania

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi miałam to samo na prenatalnych, jak się dowiedziała, że jestem niezaszczepiona to tak zaczęła nadawać jakie to ryzyko, ile umarło kobiet i mam isc się zaszczepić po 16 tyg, że mało skupiła się na omawianiu USG, więcej dowiedziałam się z opisu... Na usg genetyczne w II trymestrze zapisałam się do innej. A chorujesz na jakieś choroby? Ciekawe skąd to wskazanie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 21:46

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • MamaRo Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2021, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi wrote:
    Chociaz z mniej cudownych wieści została mi przypisana aspiryna od 16 do 36 tyg ciazy, żeby zapobiec ryzyku przedwczesnego porodu i stanu przedrzucawkowego. Najgorsze jest to, że tak się lekarka skupiła na braku szczepienia na covid, że mi nawet nie wytłumaczyła skąd te wskazania
    Wiecie co myślę że faktycznie lekarze czesto podejmują decyzje żeby chronić swoje dupska... ja ostatnio dowiedziałam się że mam brac duphaston do 18tc !!! W pierwszej brałam do 12 i z tego co wiem tak się rekomenduje. Z drugiej strony jak nie zaszkodzi, a może pomóc... Może z Twoją aspiryną jest podobnie ?! Miałaś tylko usg czy jakieś badania z krwi też? Bo nie wiem jakie mógłby być wskazania z usg 🤔 ?!

Co do szczepienia to mój lekarz nie był zainteresowany. Sama mu powiedziałam na ostatniej wizycie że nie jestem szczepiona. Powiedział mi tylko że jeśli będę chciała to od 14 tc mogę się bezpiecznie zaszczepić, nie ciągnął tematu.

• Leon Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2021, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj czytałam tutaj jak pisałyście o tej krwi z nosa. Mnie się to w ciąży wcześniej nie zdarzyło. Ale trochę wczoraj poczytałam o tym jak reagować w takim wypadku. I masz ci los! Wstałam dziś i się przydało bo trochę się lało.
    Ja zgagę mam w sumie teraz coraz częściej. Zazwyczaj wieczorami. Ale mam już przy łóżku woreczek migdałów i to pomaga.

miissia lubi tę wiadomość

3jgxdqk3x1a7rmoo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2021, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aspiryna jest na rozrzedzenie krwi. Żeby nie robiły się zatory, zakrzep krwi. Ja biorę polocard.

‹‹ 96 97 98 99 100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ