Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Miissia masz jakieś wskazania czy bierzesz zapobiegawczo ?
Ja zgage mam tylko po kawie...niestety 😭 Od kawy z ekspresu mnie odrzuciło, więc przerzuciłam się na rozpuszczalna lub zbożową a po nich właśnie zgaga 🥵 pozostało mi przerzucić się na herbatkęWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 07:31
-
Megsi super informacje 🥰 a odnośnie aspiryny to ja biorę acard 150 i też po prenatalnych mam zalecenie (ale brałam już przed, razem z heparyna bo mam trombofilie )
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTylko usg miałam i to też takie malo dokładne. Na nic nie choruje, ciśnienie mam niskie, jedyne co to mój tata miał cukrzycę, więc mówiło, żeby zrobić krzywa cukrową w 24 tyg . Siedziałam już w laboratorium, żeby oddać krew jak przyszla położna do mnie i powiedziała, że lekarz musi ze mną co skonsultować w sprawie aspiryny. Czytałam wczoraj sporo to ona nie szkodzi, a faktycznie może pomóc, tylko wolałabym wiedzieć z jakiego dokladnie powodu mam brać.
-
Dziękuję dziewczyny :* do samego wejścia był stres, do usłyszenia serduszka Jest wszystko ok, ma niecałe 10,5cm kluseczka, wygląda jak mały misio Płeć ciężko dojrzeć, cóż zostaje mi czekać do 20 grudnia, kiedy mam drugie genetyczne. W sumie teraz i tak nic nie będę kupować, bo czas prezentów mikołajowych i świątecznych...
Megsi tym bardziej trzeba dopytać dlaczego, bo to nie witamina tylko lek.
Mnie znowu migrena łapie, to kara za pączka na śniadanie...
Na zgagę polecam migdały i ciepłe mleko
Leon, Olenkaa lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
nick nieaktualnyDzwoniłam i mówili, że to głownie dla mojego bezpieczeństwa, bo to pierwsza ciąża z ryzykiem cukrzycy, dawke dostalam 75, wiec nawet mniejsza niz aspiryna dla dzieci. Ja chciałam czekac z zakupami do nowego roku, mieszkamy za granica wiec nie mamy nic, a w sumie pierwsza dzidzia nasza wiec tez chcemy sie cieszyc kupowaniem rzeczy, ale chyba bede musiala juz kupic duzo rzeczy w grudniu, bo po raz kolejny poszla informacja o zamknieciu sklepow przed swietami...i to tak na grube kilka miesiecy. musze przyznac, ze nie usmiecha mi sie kupowanie motywow jesienno/zimowych dla majowego bobasa...
-
Megsi dzieciom nie podaje się aspiryny do 16 rż. Te dawki po prostu wynikają z działania kardioprotekcyjnego i związane są z układem krążenia. Wyższe dawki jakie stosuje się u dorosłych (np 300) działają już na przeziębienie, a na krążenie nie i takich dawek już w ciąży nie wolno
Edit: a przepływy w tętnicach macicznych Ci badał? Może w związku z tym masz wdrożone?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 17:16
09.09.2021 ⏸️
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
nick nieaktualnyChyba badali, w każdym razie mała dawka wiec zacznę brać w następnych dniach. Raczej sxpital mi nie chce zaszkodzić, a jak ma to pomoc to czemu nie 🙂 w końcu wczoraj zobaczyłam też pierwsze oznaki brzuszka ciazawego. Musze przyznać, że termin na maj jest super ze względu na dzidzie, ale kiepski na ciążę w zimie 😃 mam nadzieję, że nie będę musiala kurtki kupować nowej 5 rozmiarów większej
-
Megsi pewnie chcą zabezpieczyć przed stanem przedrzucawkowym, tylko nie daj sobie więcej aspiryny wcisnąć bez konkretnych wskazań, bo ona też nie jest dobra.
Ja mam córę z marca i teraz cieszę się, że będzie dzidziuś z maja, bo nie trzeba na początku czaić się tak z wychodzeniem. Jedyne co to właśnie ta zima w ciąży i szczyty pandemii 🤦Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Megsi wrote:Chyba badali, w każdym razie mała dawka wiec zacznę brać w następnych dniach. Raczej sxpital mi nie chce zaszkodzić, a jak ma to pomoc to czemu nie 🙂 w końcu wczoraj zobaczyłam też pierwsze oznaki brzuszka ciazawego. Musze przyznać, że termin na maj jest super ze względu na dzidzie, ale kiepski na ciążę w zimie 😃 mam nadzieję, że nie będę musiala kurtki kupować nowej 5 rozmiarów większej
Swoją pierwszą ciążę przechodziłam dokładnie w tym samym okresie bo synek też majowy. Kurtki miałam 3: normalną, ciążową i "dla słonia " 🙈🤣 średnio co 2 miesiace musiałam kupować większą 😅Ana.Ta, Olenkaa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMamuśka90 wrote:Swoją pierwszą ciążę przechodziłam dokładnie w tym samym okresie bo synek też majowy. Kurtki miałam 3: normalną, ciążową i "dla słonia " 🙈🤣 średnio co 2 miesiace musiałam kupować większą 😅
-
Zosiek ciesze się że podejrzałaś „kluseczke” 🙈 oby bobas pokazał tą płeć - jutro? Czy kolejne 20.12?
Najważniejsze, że wszystko wporządku 🙂
Oj dziewczyny faktycznie z tą zimĄ i brzuszkiem może być ciekawie🙈 ja w tym tygodniu miałam mówić szefostwu, ale wszystko się przesunęło, bo w pracy covid, do końca tyg. na zdalnej..
Tymbardziej przekonałam się, że do końca grudnia i ... organizuje pracownika do działu dla koleżanki i idę na L4... co to da, że pociągnę dłużej. Nic. A ja będę już spokojniejsza i zajmę się wkońcu tematem ciąży, wyprawki itp
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
A z kawą mnie kompletnie odrzuciło jak zobaczyłam II kreski. Może 2 razy w tygodniu pije zbożową, ale nie mogę jej dopić 🙈
Także popijam albo herbaty owocowe z miodem, albo melise. To mi tylko wchodzi 😐
Z woda... ona już mi niesmakuje. Pije zamiennie z sokiem z winogrona. Dobrze że mama zrobiła 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2021, 06:35
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Zosiek ja też mam dziecię z marca, z 31.03 i szczerze cieszę się na maj tym razem pamiętam jak mi wszyscy mówili że super bo będę mogła od razu na spscery wychodzić bo pogoda będzie już ładna... czekałam do końca maja na tą ładną pogode 😏 na szczęście kurtke zimową mam oversizową, myślę że da radę
-
Ana.Ta 16.12 mam kontrolne u mojej lekarki bo są co 4 tygodnie, a 20.12 genetyczne u innej, to chyba jest połówkowe... Moja mówiła, że płeć lepiej na tym genetycznym widać bo lepszy sprzęt i dokładniej mogą zrobić.
Co do pracy, ja mam tak stresującą, że uciekłam na l4, żeby mieć spokój. Myślę, że warto zwłaszcza w 3 trymestrze odpocząć, książki zaległe poczytać, akumulatory naładować.😁
MamaRo właśnie mi też mówili jaki to marzec fajny, a cały siedziałam w domu bo zimnica i ciągle alerty w Krakowie, żeby nie wychodzić z dziećmi bo smog itd.
Mi wrócił smak do kawy i całe szczęście bo słaba mnie ratuje z niskim ciśnieniem.🤣
Kurtkę zimową mam od przyjaciółki z h&m mama, powiem Wam że przez regulację troczkami ma duuuże możliwości🤣 jedynie nie wiem co zrobię jak kwiecień będzie ciepły, może po prostu owinę się kocem 🤣Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Mamuśka90 wrote:Swoją pierwszą ciążę przechodziłam dokładnie w tym samym okresie bo synek też majowy. Kurtki miałam 3: normalną, ciążową i "dla słonia " 🙈🤣 średnio co 2 miesiace musiałam kupować większą 😅
Rozbawiło mnie to 😂 dla słonia 😂wyobraziłam sobie słonia w kurtce 😂😂Ana.Ta, Mamuśka90 lubią tę wiadomość
09.09.2021 ⏸️
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Ana.Ta wrote:A z kawą mnie kompletnie odrzuciło jak zobaczyłam II kreski. Może 2 razy w tygodniu pije zbożową, ale nie mogę jej dopić 🙈
Także popijam albo herbaty owocowe z miodem, albo melise. To mi tylko wchodzi 😐
Z woda... ona już mi niesmakuje. Pije zamiennie z sokiem z winogrona. Dobrze że mama zrobiła 😆
Ja też zaliczyłam mega odrzut od kawy, nawet zapach mi przeszkadzał i tak czekałam kiedy to minie Teraz jak mam dobry dzień (np dzisiaj ) to robię sobie capucino z mleczną pianką (mam ekspres ), herbata tylko dilmah truskawkowa z mango. Co najśmieśniejsze jak jestem "w gościach" to mi zwykła herbata smakuje🙈Ana.Ta lubi tę wiadomość
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Pierwszy poród w lipcu, więc o ciąży dowiedziałam się w listopadzie, brzuszek "wyskoczył" dopiero w lutym więc na wiosnę chodziłam w tunikach i grubych swetrach a potem lato i sukienki Teraz jak zakładam płaszcz to mi mi bebzol odstaje i tak mi z tym dziwnie
Ale dla bobo to lepiej, w lipcu były taaaakie upały i wszczyscy się męczyliśmy i wyjście z córką to albo z samego rana (byałm nieprzytomna więc odpadało 🙈) albo pod wieczór. Dzień po porodzie córka leżała tylko w body i się pociła i non stop przy cycu, żeby się nie odwodniła. Teraz liczę na to, że maj będzie w miarę łagodny. A jak przyjdą upały to młoda nr 2 trochę "okrzepnie"
Wiecie, że chyba powoli do mnie dochodzi, że zostanę mamą poraz 2?07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Ja kawę odstawilam jeszcze w czasie starań. Teraz też w ogóle nie pije, a zapach mnie odrzuca 🤮
Najbardziej przeszkadza mi jednak zapach cebuli. Nie mogę zjeść nic z cebulą, a odkryłam ze do wieeelu dań jest dodawana 🙈 kurczak też nie jest mile widziany 😅
A jak u Was z cebulą? A może odrzucilo Was od czegoś innego? 🙂PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙