X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • MamaRo Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2021, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miissia masz jakieś wskazania czy bierzesz zapobiegawczo ?

Ja zgage mam tylko po kawie...niestety 😭 Od kawy z ekspresu mnie odrzuciło, więc przerzuciłam się na rozpuszczalna lub zbożową a po nich właśnie zgaga 🥵 pozostało mi przerzucić się na herbatkę;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 07:31

• Olenkaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi super informacje 🥰 a odnośnie aspiryny to ja biorę acard 150 i też po prenatalnych mam zalecenie (ale brałam już przed, razem z heparyna bo mam trombofilie )

eiktflw1q59xy68t.png
    09.09.2021 ⏸️
    5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
    31.12 - polowkowe ✊🙏
    26+0- 996g
    30+5- 2010g

Euthyrox, Clexane, Acard

04.2021 17tc 💔
  • Olenkaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek nie stresuj się, będzie wszystko dobrze ❤️

Zosiek lubi tę wiadomość

eiktflw1q59xy68t.png
    09.09.2021 ⏸️
    31.12 - polowkowe ✊🙏
    26+0- 996g
    30+5- 2010g

Euthyrox, Clexane, Acard

04.2021 17tc 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2021, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mam nadwagę i lekarze zalecają w takiej sytuacji od początku chyba do 34 tygodnia a tym bardziej jak ktoś jeszcze miał przed ciąża nadciśnienie to również zalecają.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2021, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko usg miałam i to też takie malo dokładne. Na nic nie choruje, ciśnienie mam niskie, jedyne co to mój tata miał cukrzycę, więc mówiło, żeby zrobić krzywa cukrową w 24 tyg . Siedziałam już w laboratorium, żeby oddać krew jak przyszla położna do mnie i powiedziała, że lekarz musi ze mną co skonsultować w sprawie aspiryny. Czytałam wczoraj sporo to ona nie szkodzi, a faktycznie może pomóc, tylko wolałabym wiedzieć z jakiego dokladnie powodu mam brać.

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny :* do samego wejścia był stres, do usłyszenia serduszka :) Jest wszystko ok, ma niecałe 10,5cm kluseczka, wygląda jak mały misio :D Płeć ciężko dojrzeć, cóż zostaje mi czekać do 20 grudnia, kiedy mam drugie genetyczne. W sumie teraz i tak nic nie będę kupować, bo czas prezentów mikołajowych i świątecznych...

Megsi tym bardziej trzeba dopytać dlaczego, bo to nie witamina tylko lek.

Mnie znowu migrena łapie, to kara za pączka na śniadanie...

Na zgagę polecam migdały i ciepłe mleko :)

Leon, Olenkaa lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam i mówili, że to głownie dla mojego bezpieczeństwa, bo to pierwsza ciąża z ryzykiem cukrzycy, dawke dostalam 75, wiec nawet mniejsza niz aspiryna dla dzieci. Ja chciałam czekac z zakupami do nowego roku, mieszkamy za granica wiec nie mamy nic, a w sumie pierwsza dzidzia nasza wiec tez chcemy sie cieszyc kupowaniem rzeczy, ale chyba bede musiala juz kupic duzo rzeczy w grudniu, bo po raz kolejny poszla informacja o zamknieciu sklepow przed swietami...i to tak na grube kilka miesiecy. musze przyznac, ze nie usmiecha mi sie kupowanie motywow jesienno/zimowych dla majowego bobasa...

• Olenkaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi dzieciom nie podaje się aspiryny do 16 rż. Te dawki po prostu wynikają z działania kardioprotekcyjnego i związane są z układem krążenia. Wyższe dawki jakie stosuje się u dorosłych (np 300) działają już na przeziębienie, a na krążenie nie i takich dawek już w ciąży nie wolno :)

Edit: a przepływy w tętnicach macicznych Ci badał? Może w związku z tym masz wdrożone?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 17:16

eiktflw1q59xy68t.png
    09.09.2021 ⏸️
    31.12 - polowkowe ✊🙏
    26+0- 996g
    30+5- 2010g

Euthyrox, Clexane, Acard

04.2021 17tc 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba badali, w każdym razie mała dawka wiec zacznę brać w następnych dniach. Raczej sxpital mi nie chce zaszkodzić, a jak ma to pomoc to czemu nie 🙂 w końcu wczoraj zobaczyłam też pierwsze oznaki brzuszka ciazawego. Musze przyznać, że termin na maj jest super ze względu na dzidzie, ale kiepski na ciążę w zimie 😃 mam nadzieję, że nie będę musiala kurtki kupować nowej 5 rozmiarów większej

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi pewnie chcą zabezpieczyć przed stanem przedrzucawkowym, tylko nie daj sobie więcej aspiryny wcisnąć bez konkretnych wskazań, bo ona też nie jest dobra.
    Ja mam córę z marca i teraz cieszę się, że będzie dzidziuś z maja, bo nie trzeba na początku czaić się tak z wychodzeniem. Jedyne co to właśnie ta zima w ciąży i szczyty pandemii 🤦

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Mamuśka90 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2021, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi wrote:
    Chyba badali, w każdym razie mała dawka wiec zacznę brać w następnych dniach. Raczej sxpital mi nie chce zaszkodzić, a jak ma to pomoc to czemu nie 🙂 w końcu wczoraj zobaczyłam też pierwsze oznaki brzuszka ciazawego. Musze przyznać, że termin na maj jest super ze względu na dzidzie, ale kiepski na ciążę w zimie 😃 mam nadzieję, że nie będę musiala kurtki kupować nowej 5 rozmiarów większej

Swoją pierwszą ciążę przechodziłam dokładnie w tym samym okresie bo synek też majowy. Kurtki miałam 3: normalną, ciążową i "dla słonia " 🙈🤣 średnio co 2 miesiace musiałam kupować większą 😅

Ana.Ta, Olenkaa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2021, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka90 wrote:
    Swoją pierwszą ciążę przechodziłam dokładnie w tym samym okresie bo synek też majowy. Kurtki miałam 3: normalną, ciążową i "dla słonia " 🙈🤣 średnio co 2 miesiace musiałam kupować większą 😅
    To mnie nie pocieszyłaś, narazie moja jest dobra + mam trochę luźny płaszczyk, który wjedzie jak brzuszek urośnie, ale na luty to chyba się zaszyje w domu przy grzejniczku, albo mężowi kurtkę zabiorę, bo on dziwny jest i w koszulkach w zimie chodzi 😀

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek ciesze się że podejrzałaś „kluseczke” 🙈 oby bobas pokazał tą płeć - jutro? Czy kolejne 20.12?
    Najważniejsze, że wszystko wporządku 🙂

Oj dziewczyny faktycznie z tą zimĄ i brzuszkiem może być ciekawie🙈 ja w tym tygodniu miałam mówić szefostwu, ale wszystko się przesunęło, bo w pracy covid, do końca tyg. na zdalnej..

Tymbardziej przekonałam się, że do końca grudnia i ... organizuje pracownika do działu dla koleżanki i idę na L4... co to da, że pociągnę dłużej. Nic. A ja będę już spokojniejsza i zajmę się wkońcu tematem ciąży, wyprawki itp :)

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z kawą mnie kompletnie odrzuciło jak zobaczyłam II kreski. Może 2 razy w tygodniu pije zbożową, ale nie mogę jej dopić 🙈

Także popijam albo herbaty owocowe z miodem, albo melise. To mi tylko wchodzi 😐

Z woda... ona już mi niesmakuje. Pije zamiennie z sokiem z winogrona. Dobrze że mama zrobiła 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2021, 06:35

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • MamaRo Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2021, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek ja też mam dziecię z marca, z 31.03 :) i szczerze cieszę się na maj tym razem :) pamiętam jak mi wszyscy mówili że super bo będę mogła od razu na spscery wychodzić bo pogoda będzie już ładna... czekałam do końca maja na tą ładną pogode 😏 na szczęście kurtke zimową mam oversizową, myślę że da radę;)

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta 16.12 mam kontrolne u mojej lekarki bo są co 4 tygodnie, a 20.12 genetyczne u innej, to chyba jest połówkowe... Moja mówiła, że płeć lepiej na tym genetycznym widać bo lepszy sprzęt i dokładniej mogą zrobić.
    Co do pracy, ja mam tak stresującą, że uciekłam na l4, żeby mieć spokój. Myślę, że warto zwłaszcza w 3 trymestrze odpocząć, książki zaległe poczytać, akumulatory naładować.😁

MamaRo właśnie mi też mówili jaki to marzec fajny, a cały siedziałam w domu bo zimnica i ciągle alerty w Krakowie, żeby nie wychodzić z dziećmi bo smog itd.

Mi wrócił smak do kawy i całe szczęście bo słaba mnie ratuje z niskim ciśnieniem.🤣

Kurtkę zimową mam od przyjaciółki z h&m mama, powiem Wam że przez regulację troczkami ma duuuże możliwości🤣 jedynie nie wiem co zrobię jak kwiecień będzie ciepły, może po prostu owinę się kocem 🤣

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Olenkaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka90 wrote:

Rozbawiło mnie to 😂 dla słonia 😂wyobraziłam sobie słonia w kurtce 😂😂

Ana.Ta, Mamuśka90 lubią tę wiadomość

eiktflw1q59xy68t.png
    09.09.2021 ⏸️
    31.12 - polowkowe ✊🙏
    26+0- 996g
    30+5- 2010g

Euthyrox, Clexane, Acard

04.2021 17tc 💔
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta wrote:
    A z kawą mnie kompletnie odrzuciło jak zobaczyłam II kreski. Może 2 razy w tygodniu pije zbożową, ale nie mogę jej dopić 🙈

Także popijam albo herbaty owocowe z miodem, albo melise. To mi tylko wchodzi 😐

Z woda... ona już mi niesmakuje. Pije zamiennie z sokiem z winogrona. Dobrze że mama zrobiła 😆

Ja też zaliczyłam mega odrzut od kawy, nawet zapach mi przeszkadzał i tak czekałam kiedy to minie :) Teraz jak mam dobry dzień (np dzisiaj :P) to robię sobie capucino z mleczną pianką (mam ekspres :D), herbata tylko dilmah truskawkowa z mango. Co najśmieśniejsze jak jestem "w gościach" to mi zwykła herbata smakuje🙈

Ana.Ta lubi tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy poród w lipcu, więc o ciąży dowiedziałam się w listopadzie, brzuszek "wyskoczył" dopiero w lutym więc na wiosnę chodziłam w tunikach i grubych swetrach a potem lato i sukienki <3 Teraz jak zakładam płaszcz to mi mi bebzol odstaje i tak mi z tym dziwnie :P

Ale dla bobo to lepiej, w lipcu były taaaakie upały i wszczyscy się męczyliśmy i wyjście z córką to albo z samego rana (byałm nieprzytomna więc odpadało 🙈) albo pod wieczór. Dzień po porodzie córka leżała tylko w body i się pociła i non stop przy cycu, żeby się nie odwodniła. Teraz liczę na to, że maj będzie w miarę łagodny. A jak przyjdą upały to młoda nr 2 trochę "okrzepnie" :D

Wiecie, że chyba powoli do mnie dochodzi, że zostanę mamą poraz 2?

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawę odstawilam jeszcze w czasie starań. Teraz też w ogóle nie pije, a zapach mnie odrzuca 🤮
    Najbardziej przeszkadza mi jednak zapach cebuli. Nie mogę zjeść nic z cebulą, a odkryłam ze do wieeelu dań jest dodawana 🙈 kurczak też nie jest mile widziany 😅
    A jak u Was z cebulą? A może odrzucilo Was od czegoś innego? 🙂

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ