💙 MAJ 2023 💗
-
WIADOMOŚĆ
-
Oboje ustalacie tam wtedy nazwisko. Ja mam uznane ojcostwo, a ustaliliśmy że nazwisko póki co córka ma moje. Na poród go normalnie wpuszczą i bez uznania ojcostwa bo to twoja osoba towarzyszącą. Chodzi o fakt, że gdy nie ma ciebie, a dziecko jest samo to on tak naprawdę nie ma żadnych praw do niego
anekar92 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMvada wrote:Oboje ustalacie tam wtedy nazwisko. Ja mam uznane ojcostwo, a ustaliliśmy że nazwisko póki co córka ma moje. Na poród go normalnie wpuszczą i bez uznania ojcostwa bo to twoja osoba towarzyszącą. Chodzi o fakt, że gdy nie ma ciebie, a dziecko jest samo to on tak naprawdę nie ma żadnych praw do niego
Okej super, zapytałam jedną znajomą jeszcze co też bez ślubu żyją i mają synka i właśnie też mówiła że lepiej przed załatwić a jak sie mała urodzi to przez to, że już jest załatwione to po porodzie będę mogła przez internet zgłosić że się urodziła, a chyba jak nie ma nazwiska to trzeba jechać osobiście ☺️Crochet, dracaena lubią tę wiadomość
-
Też zalatwialabym to przed porodem, ale my jesteśmy po ślubie.
Myślę, że z formalnościami po porodzie jest o tyle spoko, że od czasu pandemii dużo można załatwić online i to już tak zostało. 🙂
Uff, jesteśmy po całej szkole rodzenia weekendowej, ale dziś to mnie ta zmiana czasu zmogła i spałam jak wróciliśmy. 😂 Z męża jestem dumna, ogarnie obsługę noworodka bez większych problemów. 😂 Położna była zaskoczona, jaki jest zaangażowany. 😂❤️
Crochet, Mvada lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Tak, jak będziesz miała ustalone już ojcostwo to dziecko zarejestrujesz później już przez internet 😄
Ja to pod wrażeniem jestem jak mojemu mężczyźnie wszystki łatwo przychodzi, obsługa fotelików, wózków i wszystkich rzeczy 🙈Crochet, NataliaK, dracaena lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMvada wrote:Tak, jak będziesz miała ustalone już ojcostwo to dziecko zarejestrujesz później już przez internet 😄
Ja to pod wrażeniem jestem jak mojemu mężczyźnie wszystki łatwo przychodzi, obsługa fotelików, wózków i wszystkich rzeczy 🙈
A ja jak ze mną wytrzymuje 🤣 pracuje 2/2 i w dni wolne dzień zaczyna od „wyprowadzenia mnie na spacer” żeby mi odeszły wszystkie nerwy 😂 jest tak wyrozumiały ze podziwiam bo sama siebie czasami mam ochote kopnąć
W tyłek 😂
dracaena, Crochet lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMój też mnie mega wspiera i wyciąga do lasu ciągle. W dodatku wiem, że z przewijaniem i kąpielą sobie poradzi lepiej bo zajmował się często chrześniakiem, ja jakoś za bardzo nie byłam zaangażowana w przebieranie chrześniaczek swoich 😂 Trochę się brzydziłam, więc będę miała misje 😂 Ale jak swoje to inaczej i samo przyjdzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 00:36
Crochet lubi tę wiadomość
-
Super. 😁 Dobrze mieć ogarniętych mężów. 😁
Ja się cieszę z zajęć bo dużo było o przyjaznej pielęgnacji i poprawnym noszeniu noworodka (fasolka, na leniwca, na ramieniu) i np. dla mnie wcale te pozycje nie były intuicyjne (fasolka spoko, ale przez ramię nadal mnie trochę przeraża bo dla mnie to bardziej przez ramię niż na ramieniu, tam ta głowa i barki właściwie całkiem idą za ramiona ), a choć miałam styczność z dziećmi to totalnie te parę lat temu nikt z otoczenia tego nie stosował i ewidentnie nie fundowano dzieciom przyjaznych pozycji. 😅 Ale to myślę do dziś, że się dużo noworodków przeprostowuje w noszeniu (albo tyłek podnosi za nóżki podczas przewijania), położne mówiły że na wizytach zwykle babcie z tym królują. 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 07:28
Mvada, Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Ja tam babciom noworodków na pewno przebierać dawać nie będę, myślę że co najwyżej na spacer jak dziecko jest KP, jak zejdzie z cycka to wtedy zastanowię się nad dłuższymi jakimiś wizytami u babć 😄 one mają starą szkołę i jak slucham czasem rad, to za głowę się łapie 🙈 Na przykładzie mojej mamy, gdzie ma nas trójkę, wszyscy żyjemy, ale jak usłyszałam No to co ze dziecko placze, popłacze z 2h i pójdzie spać to powiedziałam, no ty wnuczki u siebie mieć chyba nie chcesz 🤣🤣🤣🤣🤣 tłumaczyła że to zart, no ale jednak kiedyś zupełnie inaczej dbano o dzieci 😄
Agunieszka lubi tę wiadomość
-
U mnie moja mama nie wiem czy pozna swoją wnuczkę (nie utrzymuję z nią kontaktu). Tzn. pewnie pozna dla formalności (tak jak dowiedziała sie, ze wyszłam za maz po fakcie), ale no na pewno nie będzie z nią zostawać, zresztą nie bardzo interesują ją wnuki, bo poza nią samą niewiele ją interesuje ogólnie. xD
Teściową będziemy edukować, ale akurat pod kątem np. emocji jest super, zadne treningi snu nie wchodzą w grę - mój maz emocjonalnie dostal od rodzicow wszystko to, czego ja nie. 🙂 Ale wiedza o tym, jak noworodki śpią, o karmieniu, sposobach trzymania, itp. na pewno częściowo nieaktualna, choć trochę nadrobiona przy okazji wnuków od drugiego syna. 😁 Ale na pewno młoda będzie z teściami zostawać czasem tylko to wiadomo, jak będzie większa. 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 09:51
anekar92, Agunieszka lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Podnosić itd to instrukcje na pewno będziemy dawać jak będą chcieli wziac dzieciaczka na rece, ale u nas pierwsze odwiedziny i tak wiedzą że dopiero po minimum 2 tygodniach od porodu. Ja chce dojść trochę do siebie, a nie przyjmować gości, słuchać rad, opowieści i zachwytów nad dzieckiem kiedy ledwo żyję 🙈 Do tego myślę że fajnie nam rodzicom zrobi taki czas adaptacji tylko we dwoje 😊
Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość
-
Aa, no u nas też, ale u nas w rodzinie w ogóle nie jest przyjęte, żeby przyjechać wcześniej niż po 2-3 tygodniach. 😅 Ale tu każdy wg własnych preferencji, znam rodziny, gdzie jest dla nich ok nawet odwiedziny jeszcze w szpitalu i jak im z tym ok to spoko. 🤷♀️
Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
nick nieaktualnyDracaena a to widzę ze jedziemy na podobnym wózku z tymi mamusiami 🤗
Ja swojej nawet nie zamierzam informować ze urodziłam, syna poznała na prośbę, szansy nie wykorzystała wiec nie mam zamiaru poznawać jej z wnuczką tym razem. Wystarczajaco mi popsuła głowę.
A rodzina partnera ogólnie… No myslalam ze będzie problem. Ale poinformowałam partnera ze nie chce żeby ktokolwiek przyjeżdżał w odwiedziny co najmniej miesiąc po porodzie. On to zrozumiał i uszanował wiec super, nawet nie sprzeciwił się na chwile.
Byłam dziś ostatni raz u endokrynologa przed porodem, fajna babka, pogadalysmy chwile o karmieniu bo pytała się czy mam zamiar naturalnie, a ja zgodnie z tym co mam w głowie powiedziałam ze niewiem, jeśli będę miała walczyć o każda krople to dla swojego zdrowia psychicznego nie,jeśli będzie kraina mleka to tak. Stwierdziła ze słuszne podejście bo co raz więcej kobiet przychodzi do niej które myślą ze maja problemy z hormonami a tak naprawdę maja objawy depresji poporodowej.
Byłam również u ginekologa, zlecił jeszcze jedno badanie usg poza standardem w 37 tyg.
I wizyta za 3 tyg 😏
Ja do niego ale pooo cooo tak szybko? Czemu nie za miesiąc? A on No cóż… przykro mi ze nie chce mnie Pani widzieć szybciej😂😂😂 nie ugryzłam się w język oczywiście 😂😂😂Crochet, anekar92, Agunieszka lubią tę wiadomość
-
U mnie też z rodziną mamy średnie stosunki (po mojej stronie), wnuka pewnie nie zobaczą. Jeśli chodzi o teściów to też już zaznaczyłam mężowi, że nie chce odwiedzin w ciągu conajmniej dwóch tygodni. Ale jak będzie się okaże, to ich pierwszy wnuk i chyba zostanie jedyny 😂😃 (z obecnym mężem to moje pierwsze dziecko, dziewczynki są owocem pierwszego małżeństwa). Teściowa jest mocno charakterystyczna i nadopiekuńcza, poza tym na złotą radę na każdy temat 😅😂 może być ciekawie ale mam nadzieje, że nie zapomni o tym, że już dwójkę dzieci urodziłam i mają się dobrze
26.08 pozytywny test ciążowy 🍀 — 10dpo
30.08 Beta: 122,6 —13dpo
1.09 Beta: 314,1 — 15dpo
14.09 Pierwsza wizyta 🍀 jest dzidziuś z ❤️ 🥹
31.10 Badania I trymestru. 7,5 cm zdrowego szczęścia ❤️
💙Synek 💙
-
Ano, przykro, że tak jest. U mnie nie wie nawet o ciąży, bo nie chciałam się denerwować ani słuchać jej tekstów. Mieliśmy sporadyczny kontakt, ale no nie ma to sensu z osobą jej pokroju, od prawie roku nie kontaktuję się w ogóle. W ciąży trochę chroni mnie brat, który wziął na siebie ewentualny kontakt z matką, ale też jemu ona znacznie mniej próbuje wchodzić na głowę niż mi i uświadomił to sobie rok temu. Jednak jest jej synkiem, który czasem przelał jej kasę, a ja od początku twardo nie dałam jej w moim dorosłym życiu ani złotówki, żeby zasłużyć na nierycie mi psychiki. 😉
U mnie teściowa jest złotą kobietą, ale też oczywiście że rady miewa, itp. natomiast totalnie da się z nią rozmawiać i pokazać inne sposoby. 💗 Ale ja w rodzinie męża znalazłam swoją, także no. 🙂
NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Z rodziną już tak jest, że najlepiej wychodzi się właśnie najczęściej na zdjęciach, lepiej brak kontaktu czasem niż nerwy 😄
Moje nerwy już nie żyją także tyle dobrego 😄
Odebrałam dzisiaj pieluchy za zlotoweczkę😄
Wstawałam dzisiaj do toalety w nocy z 6 razy, tak moja kochana córka walczyła tam w tym brzuchu, że dzisiaj jestem jak zombie. Miałam taką wielka nadzieję, że już na pewno jej się udało obrócić, no cóż nie 🤣Crochet, dracaena, NataliaK lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMvada wrote:Ja tam babciom noworodków na pewno przebierać dawać nie będę, myślę że co najwyżej na spacer jak dziecko jest KP, jak zejdzie z cycka to wtedy zastanowię się nad dłuższymi jakimiś wizytami u babć 😄 one mają starą szkołę i jak slucham czasem rad, to za głowę się łapie 🙈 Na przykładzie mojej mamy, gdzie ma nas trójkę, wszyscy żyjemy, ale jak usłyszałam No to co ze dziecko placze, popłacze z 2h i pójdzie spać to powiedziałam, no ty wnuczki u siebie mieć chyba nie chcesz 🤣🤣🤣🤣🤣 tłumaczyła że to zart, no ale jednak kiedyś zupełnie inaczej dbano o dzieci 😄
A ja będę dawała babciom 🥰 Ufam mojej mamie i mamie partnera, wiadomo to jest inna szkoła niż my teraz, ale wychowały nas super w dodatku każde żyje i ma się dobrze to raczej nic złego nie robiły 😅 Moja mama jest troszkę za mocno przewrażliwiona i to będę brać na spokojnie, ale na pewno nie będę się bała im zostawiać małą i bedę z tego korzystała jak tylko się da 😂
Co do odwiedzin to też za szybko nie chcę, a tym bardziej w szpitalu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 14:17
-
nick nieaktualnyAaaaa, no bo napisałaś, że nie będziesz noworodka dawać babciom do przebierania itp więc do tego się odniosłam 🙈 Bo ja się na pewno nie będę bała im dawać przewijać, jak będą miały ochotę to czemu nie, dużo dzieciaczków przebierały to na pewno potrafią bardziej niż ja która może ze 3 razy chrześniczki przewinęłam 😂 Ale one już mają po 8 i 4 latka więc teraz na pewno bym się już tak nie brzydziła jak wteyd bo byłam po orostu młodsza i miałam gdzieś takie rzeczy 😅