X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crochet wrote:
    Jeśli chodzi o Canpol, to kupiłam te wielorazowe, ale z zamiarem użycia jako jednorazowe 😉
    A bo są takie fizelinowe które są totalnie jednorazowe myśle bo jak je raz założysz to już ich nie ściągniesz w całości 😁😁

Crochet lubi tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam je jak kupowałam i nie zdecydowałabym się na nie, bo licho wyglądają. Bałabym się że mi ten podkład poporodowy przez nie wypadnie 😉.
    A te wielorazowe polecała dziewczyna po CC. Mówiła, że nie drażniły jej blizny.

NataliaK lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flizelinowe to są w takim odwrocie, że u mnie na stronie szpitala jest napisane wprost, żeby nie flizelinowe. 😆 Nie wiadomo po co je produkują.

Ja wielorazowe pewnie będę prac, ale przede wszystkim wypiorę je zanim spakuje, bo śmierdzą nowością i mało higieniczne wydaje się ich zakładanie bez prania. 😆

Crochet, NataliaK lubią tę wiadomość

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki. W połowie kwietnia mają wejść zmiany w związku z dyrektywą work-life balance. Nie bardzo mogę znaleźć jakieś rzetelne źródło jak złożyć wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski. Na starych zasadach jeśli kobieta korzystała z pełnego wymiaru, to składała jednym wnioskiem o udzielenie urlopu mavierzysnkiego oraz rodzicielskiego wraz z informacją w jakieś wysokości bedzie pobierany zasiłek. Wg nowych zasad już nie będzie można złożyć jednego wniosku. Teoretycznie urlop macierzyński przysługuje z góry od dnia urodzenia dziecka (w sensie chodzi mi o to, że nie trzeba składać wniosku, wtedy też płatność jest 100 %) natomiast ja już wiem, że nie chce płatności 100 %tylko chce przez rok mieć płacone 81,75 % (wg tych nowych zasad). Szczerze mówiąc szlag mnie trafia, bo wszędzie jest to tak enigmatycznie opisane a nawet zdarzają się źródła które mieszają wszystko np rodzicielski z wychowawczym 🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 17:44

🐻
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2023, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crochet wrote:
    A tak z innej beczki. W połowie kwietnia mają wejść zmiany w związku z dyrektywą work-life balance. Nie bardzo mogę znaleźć jakieś rzetelne źródło jak złożyć wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski. Na starych zasadach jeśli kobieta korzystała z pełnego wymiaru, to składała jednym wnioskiem o udzielenie urlopu mavierzysnkiego oraz rodzicielskiego wraz z informacją w jakieś wysokości bedzie pobierany zasiłek. Wg nowych zasad już nie będzie można złożyć jednego wniosku. Teoretycznie urlop macierzyński przysługuje z góry od dnia urodzenia dziecka (w sensie chodzi mi o to, że nie trzeba składać wniosku, wtedy też płatność jest 100 %) natomiast ja już wiem, że nie chce płatności 100 %tylko chce przez rok mieć płacone 81,75 % (wg tych nowych zasad). Szczerze mówiąc szlag mnie trafia, bo wszędzie jest to tak enigmatycznie opisane a nawet zdarzają się źródła które mieszają wszystko np rodzicielski z wychowawczym 🤦‍♀️
    To ja polecam skontaktować się z zusem na infolinii. Ja się jeszcze akurat w tej sprawie nie kontaktowałam ale kontaktowałam się kilkukrotnie przed przejściem na l4 i byłam zaskoczona tym,ze byli tak rzetelni 😂 i naprawdę długo nie czekałam na swoją kolej😁 tez dziś o tym słyszałam, ale jeszcze się nie orientowalam. Myśle ze można złożyć dwa druki w jednym czasie ale to moja interpretacja własna, bez większych zagłębień w tym temacie jeszcze.

• dracaena Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, nie wgłębiałam się, ale myślę, że kadry będą musiały wiedzieć. 🙂
    Dopóki ustawa nie wejdzie to podejrzewam, że ciężko będzie coś rzetelnego znaleźć bo to wraz z nią pojawią się pewnie interpretacje (ostatnia rzecz z jaką bujałam się w pracy to Omnibus i totalny brak interpretacji 😂).
    Też na pewno wykorzystuję rok, a prawdopodobnie więcej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 17:55

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

age.png

preg.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2023, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę się kontaktować z kadrową pod koniec kwietnia, żeby podpytać o formalności. Myślę, że będzie najlepiej poinformowana.

Na szkole rodzenia położna pokazywała nam majty te siateczkowe i fizelinowe i od razu powiedziała, że lepsza siateczka. Podkłady z belli zamówiłam przez przypadek 2 razy, więc mam spory zapas 🤦‍♀️
    Z preparatów do higieny polecali też mydełko z jonami srebra (mam już przetestowane jak mąż był po operacji i dobrze pomaga zachować higienę i dbać o ranę).
    Ostatnio położna mówiła, że pacjentki sobie chwalą ten Ginexid za chłodzące odczucie.

Torby spakowane, leżą przy łóżku. Ciągle mam wątpliwości czy tego nie jest za dużo (jestem minimalistką jeśli chodzi o pakowanie). Dla dziecka tylko pampersy, kremik do pupy, chusteczki i pieluchy tetrowe. Cała reszta dla mnie. Tyle to miejsca zajęło, że normalnie to na miesięczną podróż bym się spakowała w te 2 torby)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 19:34

Crochet, Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze dla Was informacyjnie gdybyście chciały - można się zarejestrować do programu BebiProgram link do info o BEBIPROGRAM . Dzięki rejestracji możecie otrzymać darmowy poradnik dla rodziców + karty do zdjęć (typu pierwszy miesiąc, witaj w domu) +próbkę mleka modyfikowanego.

dracaena lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam wczoraj maila, że paczka jest w drodze. Jestem ciekawa, to pierwszy taki gratis 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam już w listopadzie 😋

Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość

• dracaena Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam, ale jakoś mnie nie urzekły, bo jesli juz to pewnie bardziej przekonują a'la drewniane (no, sklejkowe). 😅 Najpierw dołączałam do tych gratisowych spraw, potem przestałam bo to w sumie tani sposób na dane kontaktowe, a polaczen "podejrzenie spamu" mam az nadto (dobrze, ze telefon filtruje w miare sprawnie). 😆 No ale leżą, najfajniejsze z tego ewentualnie próbki mleka. 😅

Z protipów porodowych jeszcze to wodę termalną do spryskiwania twarzy w trakcie porodu słyszałam. 🙂 I to uwazam za spoko pomysł. No i koniecznie gumki do włosów w torbie porodowej. Po dziś to chyba jednak uszykuję sobie też playlistę. 🙂 Fanką zapachów z kolei nie jestem (świeczki zapachowe itp. mnie irytują, nie uzywam w domu), ale pod tym kątem wezmę na pewno ulubione perfumy. 🙂

👩 33 / 🧔32

age.png

preg.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dlatego ja się wstrzymałam właśnie z powodu tych danych. Ogólnie te gratisy są nawet spoko. W Canpol też mają wg mnie fajną opcję, tj. testowanie produktów, tylko że trzeba tam jakieś opinie pisać itp. więc nie wiem jak łatwo się załapać na te produkty.

Tak, gumki i wsuwki bardzo często dziewczyny polecają, żeby wziąć ze sobą.

Też muszę sobie zgrać jakąś playlistę. Słyszałam, że krzyki z sal porodowych potrafią podkopać pewność siebie jeśli chodzi o poród 😬 I oczywiście nie uważam, że to jest złe itp. wręcz przeciwnie.

Butelka z filtrem do wody też się sprawdza, bo jednak tej wody pije się dużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2023, 00:27

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam spakowane najpotrzebniejsze rzeczy, a stoi wielka walizka 🙈 a na wyjście ubrania i tak osobno naszykowane 😄
    Też mam zakupioną piankę ģinexid, podklady z canpola, ogólnie jako zwolenniczce tamponów ciężko mi będzie się przestawić 😅 majtki siateczkowe mam różnych firm, na pewno też z horizona.

Co do pracy to ja się zdaje na swoją kadrową, pytalam co trzeba szykować to mi powiedziała, że zadzwonię, podam dane, a kobietki mi wszystko wypiszą i przyjadę tylko z aktem na gotowe 😄 ciężko się będzie wracac do pracy 😅

Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wezmę jedną małą torbę na kółkach z rzeczami dla bobasa plus dodatkowe ręczniki, bo niby musze wziąc az 3 🙈 i koszule do karmienia itp a taką podręczną wezmę na sale porodowa z rzeczami do porodu plus woda i jakieś przekąski w razie wu. Bo jakbym wzięła jedną wielką torbę to chyba bym się nie połapała w stresie co gdzie mam 😅

Co do macierzyńskiego to ja będę łączyć z rodzicielskim i jak urodzę zadzwonię do szefa co tam przynieść. Pewnie ogarnie większość a ja tylko podrzuce akt i nie wiem czy nie trzeba na piśmie mieć, że partner rezygnuje ze swojego. Bo gdzieś to wyczytałam. Ogólnie stresują mnie te wszystkie formalności po porodzie. My jeszcze z partnerem ślubu jie mamy, więc dodatkowo muszę po porodzie potwierdzić ojcostwo itd. Masakra 😅

Mvada, Crochet lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojcostwo możesz potwierdzić już teraz i później nie latac 🙆‍♀️ My mamy potwierdzone od 6 tygodnia ciazy 🙈
    Ja w walizce mam ogrodzone rzeczy na porodówkę, w domu osobne na wyjście zeby taka zabrał te z porodu a przywiózł nam do wyjścia, tacie tez musze przypomnieć zeby sobie w razie co rzeczy spakował na przebranie 🙈

Crochet, anekar92 lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    Ja wezmę jedną małą torbę na kółkach z rzeczami dla bobasa plus dodatkowe ręczniki, bo niby musze wziąc az 3 🙈 i koszule do karmienia itp a taką podręczną wezmę na sale porodowa z rzeczami do porodu plus woda i jakieś przekąski w razie wu. Bo jakbym wzięła jedną wielką torbę to chyba bym się nie połapała w stresie co gdzie mam 😅

Co do macierzyńskiego to ja będę łączyć z rodzicielskim i jak urodzę zadzwonię do szefa co tam przynieść. Pewnie ogarnie większość a ja tylko podrzuce akt i nie wiem czy nie trzeba na piśmie mieć, że partner rezygnuje ze swojego. Bo gdzieś to wyczytałam. Ogólnie stresują mnie te wszystkie formalności po porodzie. My jeszcze z partnerem ślubu jie mamy, więc dodatkowo muszę po porodzie potwierdzić ojcostwo itd. Masakra 😅
    Ja tez potwierdzalam ojcostwo niedawno, może z dwa tygodnie temu. Robisz to w USC, potrzebujesz zaświadczenia o ciąży i terminie porodu.
    Lepiej mieć to przed porodem bo gdyby tfuuuuu tfuuuu coś nam się stało, partnerzy niesformalizowani nie mają żadnych praw i procedury są bardzo nieprzyjemne. Także Polecanko
    Zrobić to jak najszybciej! 😁

Crochet, Mvada lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tym etapie to już chyba nawet tylko karta ciąży wystarczy 😄
    Jak właśnie poczytałam, że nawet jak dzidziusia przewiozą np. Do innego szpitala i facet nie ma tak naprawdę żadnej mocy prawnej żeby nawet dzidziusia odwiedzić, wszystko zależy od łaski personelu.
    Bo już nawet nie zakładam scenariusza, że coś mi się stanie, a mała wtedy trafia na czas całej procedury walki taty do jakiejś rodziny zastępczej 🙈

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mvada wrote:
    Na tym etapie to już chyba nawet tylko karta ciąży wystarczy 😄
    Jak właśnie poczytałam, że nawet jak dzidziusia przewiozą np. Do innego szpitala i facet nie ma tak naprawdę żadnej mocy prawnej żeby nawet dzidziusia odwiedzić, wszystko zależy od łaski personelu.
    Bo już nawet nie zakładam scenariusza, że coś mi się stanie, a mała wtedy trafia na czas całej procedury walki taty do jakiejś rodziny zastępczej 🙈
    A to chyba zależy od kierownik usc, u mnie na urzędzie napisane było ze trzeba to wzięłam chociaż brzuch wszedł pierwszy przede mną.
    Ja się kierowałam głównie tym, ze w życiu bywa różnie i gdyby coś mi się stało byłoby kiepsko. Przezorny zawsze ubezpieczony!

Crochet, Mvada lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak tego nie zrobię przed porodem to starego do porodu ze mną nie wpuszczą? To jakoś pojedziemy, chociaż nie chce mi się 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak chciałabym uznać ojcostwo, bo normalnie żyjemy razem itd ale mimo wszystko wolałabym żeby mała miała koje nazwisko a nie ojca, to można tak zostawić? Bo nie wiem czy uznanie ojcostwa to automatycznie jego nazwisko? Czytam w necie ale nie ogarniam już 🙈

‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ