X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crochet wrote:
    Jeśli chodzi o Canpol, to kupiłam te wielorazowe, ale z zamiarem użycia jako jednorazowe 😉
    A bo są takie fizelinowe które są totalnie jednorazowe myśle bo jak je raz założysz to już ich nie ściągniesz w całości 😁😁

Crochet lubi tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam je jak kupowałam i nie zdecydowałabym się na nie, bo licho wyglądają. Bałabym się że mi ten podkład poporodowy przez nie wypadnie 😉.
    A te wielorazowe polecała dziewczyna po CC. Mówiła, że nie drażniły jej blizny.

NataliaK lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flizelinowe to są w takim odwrocie, że u mnie na stronie szpitala jest napisane wprost, żeby nie flizelinowe. 😆 Nie wiadomo po co je produkują.

Ja wielorazowe pewnie będę prac, ale przede wszystkim wypiorę je zanim spakuje, bo śmierdzą nowością i mało higieniczne wydaje się ich zakładanie bez prania. 😆

Crochet, NataliaK lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki. W połowie kwietnia mają wejść zmiany w związku z dyrektywą work-life balance. Nie bardzo mogę znaleźć jakieś rzetelne źródło jak złożyć wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski. Na starych zasadach jeśli kobieta korzystała z pełnego wymiaru, to składała jednym wnioskiem o udzielenie urlopu mavierzysnkiego oraz rodzicielskiego wraz z informacją w jakieś wysokości bedzie pobierany zasiłek. Wg nowych zasad już nie będzie można złożyć jednego wniosku. Teoretycznie urlop macierzyński przysługuje z góry od dnia urodzenia dziecka (w sensie chodzi mi o to, że nie trzeba składać wniosku, wtedy też płatność jest 100 %) natomiast ja już wiem, że nie chce płatności 100 %tylko chce przez rok mieć płacone 81,75 % (wg tych nowych zasad). Szczerze mówiąc szlag mnie trafia, bo wszędzie jest to tak enigmatycznie opisane a nawet zdarzają się źródła które mieszają wszystko np rodzicielski z wychowawczym 🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 17:44

🐻
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2023, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crochet wrote:
    A tak z innej beczki. W połowie kwietnia mają wejść zmiany w związku z dyrektywą work-life balance. Nie bardzo mogę znaleźć jakieś rzetelne źródło jak złożyć wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski. Na starych zasadach jeśli kobieta korzystała z pełnego wymiaru, to składała jednym wnioskiem o udzielenie urlopu mavierzysnkiego oraz rodzicielskiego wraz z informacją w jakieś wysokości bedzie pobierany zasiłek. Wg nowych zasad już nie będzie można złożyć jednego wniosku. Teoretycznie urlop macierzyński przysługuje z góry od dnia urodzenia dziecka (w sensie chodzi mi o to, że nie trzeba składać wniosku, wtedy też płatność jest 100 %) natomiast ja już wiem, że nie chce płatności 100 %tylko chce przez rok mieć płacone 81,75 % (wg tych nowych zasad). Szczerze mówiąc szlag mnie trafia, bo wszędzie jest to tak enigmatycznie opisane a nawet zdarzają się źródła które mieszają wszystko np rodzicielski z wychowawczym 🤦‍♀️
    To ja polecam skontaktować się z zusem na infolinii. Ja się jeszcze akurat w tej sprawie nie kontaktowałam ale kontaktowałam się kilkukrotnie przed przejściem na l4 i byłam zaskoczona tym,ze byli tak rzetelni 😂 i naprawdę długo nie czekałam na swoją kolej😁 tez dziś o tym słyszałam, ale jeszcze się nie orientowalam. Myśle ze można złożyć dwa druki w jednym czasie ale to moja interpretacja własna, bez większych zagłębień w tym temacie jeszcze.

• dracaena Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, nie wgłębiałam się, ale myślę, że kadry będą musiały wiedzieć. 🙂
    Dopóki ustawa nie wejdzie to podejrzewam, że ciężko będzie coś rzetelnego znaleźć bo to wraz z nią pojawią się pewnie interpretacje (ostatnia rzecz z jaką bujałam się w pracy to Omnibus i totalny brak interpretacji 😂).
    Też na pewno wykorzystuję rok, a prawdopodobnie więcej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 17:55

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2023, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę się kontaktować z kadrową pod koniec kwietnia, żeby podpytać o formalności. Myślę, że będzie najlepiej poinformowana.

Na szkole rodzenia położna pokazywała nam majty te siateczkowe i fizelinowe i od razu powiedziała, że lepsza siateczka. Podkłady z belli zamówiłam przez przypadek 2 razy, więc mam spory zapas 🤦‍♀️
    Z preparatów do higieny polecali też mydełko z jonami srebra (mam już przetestowane jak mąż był po operacji i dobrze pomaga zachować higienę i dbać o ranę).
    Ostatnio położna mówiła, że pacjentki sobie chwalą ten Ginexid za chłodzące odczucie.

Torby spakowane, leżą przy łóżku. Ciągle mam wątpliwości czy tego nie jest za dużo (jestem minimalistką jeśli chodzi o pakowanie). Dla dziecka tylko pampersy, kremik do pupy, chusteczki i pieluchy tetrowe. Cała reszta dla mnie. Tyle to miejsca zajęło, że normalnie to na miesięczną podróż bym się spakowała w te 2 torby)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 19:34

Crochet, Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze dla Was informacyjnie gdybyście chciały - można się zarejestrować do programu BebiProgram link do info o BEBIPROGRAM . Dzięki rejestracji możecie otrzymać darmowy poradnik dla rodziców + karty do zdjęć (typu pierwszy miesiąc, witaj w domu) +próbkę mleka modyfikowanego.

dracaena lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam wczoraj maila, że paczka jest w drodze. Jestem ciekawa, to pierwszy taki gratis 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam już w listopadzie 😋

Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość

• dracaena Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam, ale jakoś mnie nie urzekły, bo jesli juz to pewnie bardziej przekonują a'la drewniane (no, sklejkowe). 😅 Najpierw dołączałam do tych gratisowych spraw, potem przestałam bo to w sumie tani sposób na dane kontaktowe, a polaczen "podejrzenie spamu" mam az nadto (dobrze, ze telefon filtruje w miare sprawnie). 😆 No ale leżą, najfajniejsze z tego ewentualnie próbki mleka. 😅

Z protipów porodowych jeszcze to wodę termalną do spryskiwania twarzy w trakcie porodu słyszałam. 🙂 I to uwazam za spoko pomysł. No i koniecznie gumki do włosów w torbie porodowej. Po dziś to chyba jednak uszykuję sobie też playlistę. 🙂 Fanką zapachów z kolei nie jestem (świeczki zapachowe itp. mnie irytują, nie uzywam w domu), ale pod tym kątem wezmę na pewno ulubione perfumy. 🙂

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dlatego ja się wstrzymałam właśnie z powodu tych danych. Ogólnie te gratisy są nawet spoko. W Canpol też mają wg mnie fajną opcję, tj. testowanie produktów, tylko że trzeba tam jakieś opinie pisać itp. więc nie wiem jak łatwo się załapać na te produkty.

Tak, gumki i wsuwki bardzo często dziewczyny polecają, żeby wziąć ze sobą.

Też muszę sobie zgrać jakąś playlistę. Słyszałam, że krzyki z sal porodowych potrafią podkopać pewność siebie jeśli chodzi o poród 😬 I oczywiście nie uważam, że to jest złe itp. wręcz przeciwnie.

Butelka z filtrem do wody też się sprawdza, bo jednak tej wody pije się dużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2023, 00:27

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam spakowane najpotrzebniejsze rzeczy, a stoi wielka walizka 🙈 a na wyjście ubrania i tak osobno naszykowane 😄
    Też mam zakupioną piankę ģinexid, podklady z canpola, ogólnie jako zwolenniczce tamponów ciężko mi będzie się przestawić 😅 majtki siateczkowe mam różnych firm, na pewno też z horizona.

Co do pracy to ja się zdaje na swoją kadrową, pytalam co trzeba szykować to mi powiedziała, że zadzwonię, podam dane, a kobietki mi wszystko wypiszą i przyjadę tylko z aktem na gotowe 😄 ciężko się będzie wracac do pracy 😅

Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wezmę jedną małą torbę na kółkach z rzeczami dla bobasa plus dodatkowe ręczniki, bo niby musze wziąc az 3 🙈 i koszule do karmienia itp a taką podręczną wezmę na sale porodowa z rzeczami do porodu plus woda i jakieś przekąski w razie wu. Bo jakbym wzięła jedną wielką torbę to chyba bym się nie połapała w stresie co gdzie mam 😅

Co do macierzyńskiego to ja będę łączyć z rodzicielskim i jak urodzę zadzwonię do szefa co tam przynieść. Pewnie ogarnie większość a ja tylko podrzuce akt i nie wiem czy nie trzeba na piśmie mieć, że partner rezygnuje ze swojego. Bo gdzieś to wyczytałam. Ogólnie stresują mnie te wszystkie formalności po porodzie. My jeszcze z partnerem ślubu jie mamy, więc dodatkowo muszę po porodzie potwierdzić ojcostwo itd. Masakra 😅

Mvada, Crochet lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojcostwo możesz potwierdzić już teraz i później nie latac 🙆‍♀️ My mamy potwierdzone od 6 tygodnia ciazy 🙈
    Ja w walizce mam ogrodzone rzeczy na porodówkę, w domu osobne na wyjście zeby taka zabrał te z porodu a przywiózł nam do wyjścia, tacie tez musze przypomnieć zeby sobie w razie co rzeczy spakował na przebranie 🙈

Crochet, anekar92 lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    Ja wezmę jedną małą torbę na kółkach z rzeczami dla bobasa plus dodatkowe ręczniki, bo niby musze wziąc az 3 🙈 i koszule do karmienia itp a taką podręczną wezmę na sale porodowa z rzeczami do porodu plus woda i jakieś przekąski w razie wu. Bo jakbym wzięła jedną wielką torbę to chyba bym się nie połapała w stresie co gdzie mam 😅

Co do macierzyńskiego to ja będę łączyć z rodzicielskim i jak urodzę zadzwonię do szefa co tam przynieść. Pewnie ogarnie większość a ja tylko podrzuce akt i nie wiem czy nie trzeba na piśmie mieć, że partner rezygnuje ze swojego. Bo gdzieś to wyczytałam. Ogólnie stresują mnie te wszystkie formalności po porodzie. My jeszcze z partnerem ślubu jie mamy, więc dodatkowo muszę po porodzie potwierdzić ojcostwo itd. Masakra 😅
    Ja tez potwierdzalam ojcostwo niedawno, może z dwa tygodnie temu. Robisz to w USC, potrzebujesz zaświadczenia o ciąży i terminie porodu.
    Lepiej mieć to przed porodem bo gdyby tfuuuuu tfuuuu coś nam się stało, partnerzy niesformalizowani nie mają żadnych praw i procedury są bardzo nieprzyjemne. Także Polecanko
    Zrobić to jak najszybciej! 😁

Crochet, Mvada lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tym etapie to już chyba nawet tylko karta ciąży wystarczy 😄
    Jak właśnie poczytałam, że nawet jak dzidziusia przewiozą np. Do innego szpitala i facet nie ma tak naprawdę żadnej mocy prawnej żeby nawet dzidziusia odwiedzić, wszystko zależy od łaski personelu.
    Bo już nawet nie zakładam scenariusza, że coś mi się stanie, a mała wtedy trafia na czas całej procedury walki taty do jakiejś rodziny zastępczej 🙈

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mvada wrote:
    Na tym etapie to już chyba nawet tylko karta ciąży wystarczy 😄
    Jak właśnie poczytałam, że nawet jak dzidziusia przewiozą np. Do innego szpitala i facet nie ma tak naprawdę żadnej mocy prawnej żeby nawet dzidziusia odwiedzić, wszystko zależy od łaski personelu.
    Bo już nawet nie zakładam scenariusza, że coś mi się stanie, a mała wtedy trafia na czas całej procedury walki taty do jakiejś rodziny zastępczej 🙈
    A to chyba zależy od kierownik usc, u mnie na urzędzie napisane było ze trzeba to wzięłam chociaż brzuch wszedł pierwszy przede mną.
    Ja się kierowałam głównie tym, ze w życiu bywa różnie i gdyby coś mi się stało byłoby kiepsko. Przezorny zawsze ubezpieczony!

Crochet, Mvada lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak tego nie zrobię przed porodem to starego do porodu ze mną nie wpuszczą? To jakoś pojedziemy, chociaż nie chce mi się 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2023, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak chciałabym uznać ojcostwo, bo normalnie żyjemy razem itd ale mimo wszystko wolałabym żeby mała miała koje nazwisko a nie ojca, to można tak zostawić? Bo nie wiem czy uznanie ojcostwa to automatycznie jego nazwisko? Czytam w necie ale nie ogarniam już 🙈

‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ