X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Dziewczyny w którym miejscu odczuwacie czkawkę dziecka i w jakim położeniu jest dziecko?
    Do tej pory mała była główkowo i czkawkę czułam nad spojeniem.
    Wczoraj trochę wariowala. A dziś czuje czkawkę pod żebrem 🤯 czyżby się odwróciła głową w górę 😫
    Kurczę ja mam małą skośnie i czkawkę czuję jak się ciągnie od zewnętrznej strony lewego biodra 😅

Crochet lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Dziewczyny w którym miejscu odczuwacie czkawkę dziecka i w jakim położeniu jest dziecko?
    Wczoraj trochę wariowala. A dziś czuje czkawkę pod żebrem 🤯 czyżby się odwróciła głową w górę 😫

Ja jak była ułożona główką u góry to czułam faktycznie u góry po prawej stronie albo czasami tak z boku brzucha. Wczoraj czułam na dole po lewej stronie. Ale nie wiem czy to znaczy, że się odwróciła czy że czkwakę czuć różnie niezależnie od tego jak leży 😅

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    Ja jak była ułożona główką u góry to czułam faktycznie u góry po prawej stronie albo czasami tak z boku brzucha. Wczoraj czułam na dole po lewej stronie. Ale nie wiem czy to znaczy, że się odwróciła czy że czkwakę czuć różnie niezależnie od tego jak leży 😅

O właśnie ma czkawkę 😂 i czuje na dole znowu lekko po lewej stronie. Czy to znaczy, że tam ma głowę? 😅

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyciągnęłam detektor to tętno jest nad pępkiem😌 jak odstawiła salto to świetnie 🫠
    No nic, usg z szacowaniem wagi do porodu mam dopiero 27 kwietnia a wizytę 17 kwietnia. Zobaczymy jak to będzie 🫣

Mvada, Crochet lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się bardziej wydaje, że tam gdzie najbardziej jest odczuwalna czkawkę to jest góra tułowia, bo ją czuję przez skórę, mam łożysko z tyłu to mniej więcej można wymacać 😅

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mvada wrote:
    Mi się bardziej wydaje, że tam gdzie najbardziej jest odczuwalna czkawkę to jest góra tułowia, bo ją czuję przez skórę, mam łożysko z tyłu to mniej więcej można wymacać 😅
    Ja zawsze czułam na dole i wtedy na 100% była głowa w dół. W trakcie wizyty u ginekologa nawet widziałam.
    Partner stwierdził ze może po prostu tyłek jej tak podskakuje od czkawki na samej gorze pod żebrami i tego się poki co trzymam 😰😂😂

• Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też możliwe, prawdą jest że każdy czka inaczej 😅

NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję też po boku brzucha - młoda raczej nadal skośnie i łożysko z przodu. Czasem w dzień czuję bardziej w dole, ale w nocy jak ma czkawkę to właśnie po boku brzucha i idzie po długości jakby cała "chodziła" od czkawki. 😅 Nie szacuję jak leży, tj. czy coś zmieniła od ostatniego usg, przy łożysku z przodu części ruchów ja w ogóle nie czuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2023, 10:52

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    „oznaki ułożenia główkowego to odczuwanie czkawki malucha w dolnych partiach brzucha oraz kopnięcia powyżej pępka lub przy żebrach, o pozycji miednicowej może świadczyć odczuwanie czkawki dziecka w górnej części brzucha.”
    Tak wyczytałam, jutro mam lekarza to zapytam w sumie z ciekawości jak to jest 😅

NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nawet nie liczę na to, że ona będzie dobrze ułożona skoro zaczęliśmy 36tc, jak się obróci to fajnie, a już nastawiłam się że No trudno 🙈
    Bylebym trafiła na kogoś ogarniętego w szpital UW razie jakby coś szybciej się zaczęło dziać 😅

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    „oznaki ułożenia główkowego to odczuwanie czkawki malucha w dolnych partiach brzucha oraz kopnięcia powyżej pępka lub przy żebrach, o pozycji miednicowej może świadczyć odczuwanie czkawki dziecka w górnej części brzucha.”
    Tak wyczytałam, jutro mam lekarza to zapytam w sumie z ciekawości jak to jest 😅
    To daj znać co lekarz powie 😁

Dobra, oświadczam ze torba małej już tez spakowana 😁 tak się zastanawiałam nad wyborem ciuszków i wszystkiego jakby co najmniej na rewie mody tam szła 😂😂
    Mam walizkę dla siebie na kółkach taką kabinową i torbę przez ramie dla małej. No nie da sie spakować w mniej, choćby niewiem co. A i tak wyciągałam Np podkłady z opakowań, podpaski,brałam po kilka/kilkanaście sztuk.
    Szkoda ze w Warszawie wszystko trzeba mieć swoje w szpitalu 😛 od urodzenia jak cygański tabor w szpitalu 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2023, 11:48

anekar92, Mvada, Crochet, dracaena lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od rana się dzisiaj średnio czuję 😭 mieliśmy jechać do galerii i gdzieś na kawę i ciacho, ale chyba nie dam rady. Boli mnie brzuch i uda jak na okres. Leżę teraz jak kłoda i chyba tak przeleże cały dzień..

• Crochet Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:

Ja czuję w dole, ale nie nad spojeniem tylko bardziej okolice jajnika (raz lewa raz prawa strona).

Mvada lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co zabieracie do szpitala jako okrycie dla bobasa? Ja spakowałam kocyk polarowy, nowy ale taki z Sinsay więc nie jest nie wiadomo jakiej jakości. I mam jeszcze różek muślinowy, który leży już w kokonie w łóżeczku i szkoda mi go zabierać do szpitala. I teraz nie wiem co lepsze czy kocyk czy rożek czy to i to? I może kupie jakiś rożek, tani do szpitala. W ogóle Ciekawe jaka pogoda będzie w maju jo chyba, że prędzej urodzimy 🙈 ale chyba po 20.04 ma być już powyżej 15stopni a w szpitalach chyba też ciepło mają. Nie wiem nic bo jedynie kiedy byłam w szpitalu to jak się urodziłam 🙈 nie licząć jakichś wizyty u babć jak byłam mała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2023, 16:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    Dziewczyny a co zabieracie do szpitala jako okrycie dla bobasa? Ja spakowałam kocyk polarowy, nowy ale taki z Sinsay więc nie jest nie wiadomo jakiej jakości. I mam jeszcze różek muślinowy, który leży już w kokonie w łóżeczku i szkoda mi go zabierać do szpitala. I teraz nie wiem co lepsze czy kocyk czy rożek czy to i to? I może kupie jakiś rożek, tani do szpitala. W ogóle Ciekawe jaka pogoda będzie w maju jo chyba, że prędzej urodzimy 🙈 ale chyba po 20.04 ma być już powyżej 15stopni a w szpitalach chyba też ciepło mają. Nie wiem nic bo jedynie kiedy byłam w szpitalu to jak się urodziłam 🙈 nie licząć jakichś wizyty u babć jak byłam mała.
    Ja mam rożek miękki chociaż wiem ze posłuży tylko w szpitalu to kupiłam za Vinted za jakieś grosze bo miałam rozkminkę co kupić innego żeby leżała w tej mydelniczce. Koc mam jakis bambusowy? Leciutki to go wzięłam ale tylko dlatego ze nie zajmuje praktycznie miejsca i spakowalam
    Razem z pieluchami 😁😂

anekar92, Crochet lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie chyba zamówię jakiś też z Vinted i wtedy kocyk wezme też cieńszy 😋

• Crochet Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wzięłam rożek (dostałam, ale tak to planowałam kupić jakiś tani za 30-40 zł) i biorę kocyk (kupiłam w pepco za 30 zł, żeby mi go nie było szkoda, kocyk jest poliestrowy (wiem gówno, ale tak jak pisze kupiłam go tylko do szpitala)). A tak normalnie to mam kocyk bambus /bawełna, który sama zrobiłam i tego nie chce zabierać do szpitala, bo będzie mi szkoda.

Miałam w połowie kwietnia, ale wzięłam się dziś za pranie pokrowców z gondoli i w sumie dobrze, bo myślałam że wrzucę do pralki (tak jak elementy fotelika), a tu dupa. Trzeba ręcznie.
    Mąż przy okazji wyciągnął wózek z pudła, żeby się wietrzył bo mówił, że strasznie czuć gumą z kółek.

anekar92, Agunieszka lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam rożek spakowany i kocyk cienki do szpitala 🤷‍♀️
    U mnie na szczęście z gondolki się zdjelo wszystko, ale wózek stoi i koła dalej czuć w chacie 😂

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę do szpitala otulacza, czy kocyka. Nie było na liście. Bedę korzystać ze szpitalnych rzeczy. Na wyjście naszykowałam kocyk bawełniany.

Mvada, dracaena, Crochet lubią tę wiadomość

• dracaena Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też będę korzystać ze szpitalnych rzeczy. Nie było na liście (nawet na liście dla mam, które chcą zabrać swoje ciuszki, bo taka listę zrobili).

Agunieszka, Crochet lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ