Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Dziewczyny w którym miejscu odczuwacie czkawkę dziecka i w jakim położeniu jest dziecko?
    Do tej pory mała była główkowo i czkawkę czułam nad spojeniem.
    Wczoraj trochę wariowala. A dziś czuje czkawkę pod żebrem 🤯 czyżby się odwróciła głową w górę 😫
    Kurczę ja mam małą skośnie i czkawkę czuję jak się ciągnie od zewnętrznej strony lewego biodra 😅

Crochet lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Dziewczyny w którym miejscu odczuwacie czkawkę dziecka i w jakim położeniu jest dziecko?
    Wczoraj trochę wariowala. A dziś czuje czkawkę pod żebrem 🤯 czyżby się odwróciła głową w górę 😫

Ja jak była ułożona główką u góry to czułam faktycznie u góry po prawej stronie albo czasami tak z boku brzucha. Wczoraj czułam na dole po lewej stronie. Ale nie wiem czy to znaczy, że się odwróciła czy że czkwakę czuć różnie niezależnie od tego jak leży 😅

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    Ja jak była ułożona główką u góry to czułam faktycznie u góry po prawej stronie albo czasami tak z boku brzucha. Wczoraj czułam na dole po lewej stronie. Ale nie wiem czy to znaczy, że się odwróciła czy że czkwakę czuć różnie niezależnie od tego jak leży 😅

O właśnie ma czkawkę 😂 i czuje na dole znowu lekko po lewej stronie. Czy to znaczy, że tam ma głowę? 😅

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyciągnęłam detektor to tętno jest nad pępkiem😌 jak odstawiła salto to świetnie 🫠
    No nic, usg z szacowaniem wagi do porodu mam dopiero 27 kwietnia a wizytę 17 kwietnia. Zobaczymy jak to będzie 🫣

Mvada, Crochet lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się bardziej wydaje, że tam gdzie najbardziej jest odczuwalna czkawkę to jest góra tułowia, bo ją czuję przez skórę, mam łożysko z tyłu to mniej więcej można wymacać 😅

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mvada wrote:
    Mi się bardziej wydaje, że tam gdzie najbardziej jest odczuwalna czkawkę to jest góra tułowia, bo ją czuję przez skórę, mam łożysko z tyłu to mniej więcej można wymacać 😅
    Ja zawsze czułam na dole i wtedy na 100% była głowa w dół. W trakcie wizyty u ginekologa nawet widziałam.
    Partner stwierdził ze może po prostu tyłek jej tak podskakuje od czkawki na samej gorze pod żebrami i tego się poki co trzymam 😰😂😂

• Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też możliwe, prawdą jest że każdy czka inaczej 😅

NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję też po boku brzucha - młoda raczej nadal skośnie i łożysko z przodu. Czasem w dzień czuję bardziej w dole, ale w nocy jak ma czkawkę to właśnie po boku brzucha i idzie po długości jakby cała "chodziła" od czkawki. 😅 Nie szacuję jak leży, tj. czy coś zmieniła od ostatniego usg, przy łożysku z przodu części ruchów ja w ogóle nie czuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2023, 10:52

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    „oznaki ułożenia główkowego to odczuwanie czkawki malucha w dolnych partiach brzucha oraz kopnięcia powyżej pępka lub przy żebrach, o pozycji miednicowej może świadczyć odczuwanie czkawki dziecka w górnej części brzucha.”
    Tak wyczytałam, jutro mam lekarza to zapytam w sumie z ciekawości jak to jest 😅

NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nawet nie liczę na to, że ona będzie dobrze ułożona skoro zaczęliśmy 36tc, jak się obróci to fajnie, a już nastawiłam się że No trudno 🙈
    Bylebym trafiła na kogoś ogarniętego w szpital UW razie jakby coś szybciej się zaczęło dziać 😅

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    „oznaki ułożenia główkowego to odczuwanie czkawki malucha w dolnych partiach brzucha oraz kopnięcia powyżej pępka lub przy żebrach, o pozycji miednicowej może świadczyć odczuwanie czkawki dziecka w górnej części brzucha.”
    Tak wyczytałam, jutro mam lekarza to zapytam w sumie z ciekawości jak to jest 😅
    To daj znać co lekarz powie 😁

Dobra, oświadczam ze torba małej już tez spakowana 😁 tak się zastanawiałam nad wyborem ciuszków i wszystkiego jakby co najmniej na rewie mody tam szła 😂😂
    Mam walizkę dla siebie na kółkach taką kabinową i torbę przez ramie dla małej. No nie da sie spakować w mniej, choćby niewiem co. A i tak wyciągałam Np podkłady z opakowań, podpaski,brałam po kilka/kilkanaście sztuk.
    Szkoda ze w Warszawie wszystko trzeba mieć swoje w szpitalu 😛 od urodzenia jak cygański tabor w szpitalu 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2023, 11:48

anekar92, Mvada, Crochet, dracaena lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od rana się dzisiaj średnio czuję 😭 mieliśmy jechać do galerii i gdzieś na kawę i ciacho, ale chyba nie dam rady. Boli mnie brzuch i uda jak na okres. Leżę teraz jak kłoda i chyba tak przeleże cały dzień..

• Crochet Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:

Ja czuję w dole, ale nie nad spojeniem tylko bardziej okolice jajnika (raz lewa raz prawa strona).

Mvada lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co zabieracie do szpitala jako okrycie dla bobasa? Ja spakowałam kocyk polarowy, nowy ale taki z Sinsay więc nie jest nie wiadomo jakiej jakości. I mam jeszcze różek muślinowy, który leży już w kokonie w łóżeczku i szkoda mi go zabierać do szpitala. I teraz nie wiem co lepsze czy kocyk czy rożek czy to i to? I może kupie jakiś rożek, tani do szpitala. W ogóle Ciekawe jaka pogoda będzie w maju jo chyba, że prędzej urodzimy 🙈 ale chyba po 20.04 ma być już powyżej 15stopni a w szpitalach chyba też ciepło mają. Nie wiem nic bo jedynie kiedy byłam w szpitalu to jak się urodziłam 🙈 nie licząć jakichś wizyty u babć jak byłam mała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2023, 16:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    Dziewczyny a co zabieracie do szpitala jako okrycie dla bobasa? Ja spakowałam kocyk polarowy, nowy ale taki z Sinsay więc nie jest nie wiadomo jakiej jakości. I mam jeszcze różek muślinowy, który leży już w kokonie w łóżeczku i szkoda mi go zabierać do szpitala. I teraz nie wiem co lepsze czy kocyk czy rożek czy to i to? I może kupie jakiś rożek, tani do szpitala. W ogóle Ciekawe jaka pogoda będzie w maju jo chyba, że prędzej urodzimy 🙈 ale chyba po 20.04 ma być już powyżej 15stopni a w szpitalach chyba też ciepło mają. Nie wiem nic bo jedynie kiedy byłam w szpitalu to jak się urodziłam 🙈 nie licząć jakichś wizyty u babć jak byłam mała.
    Ja mam rożek miękki chociaż wiem ze posłuży tylko w szpitalu to kupiłam za Vinted za jakieś grosze bo miałam rozkminkę co kupić innego żeby leżała w tej mydelniczce. Koc mam jakis bambusowy? Leciutki to go wzięłam ale tylko dlatego ze nie zajmuje praktycznie miejsca i spakowalam
    Razem z pieluchami 😁😂

anekar92, Crochet lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie chyba zamówię jakiś też z Vinted i wtedy kocyk wezme też cieńszy 😋

• Crochet Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wzięłam rożek (dostałam, ale tak to planowałam kupić jakiś tani za 30-40 zł) i biorę kocyk (kupiłam w pepco za 30 zł, żeby mi go nie było szkoda, kocyk jest poliestrowy (wiem gówno, ale tak jak pisze kupiłam go tylko do szpitala)). A tak normalnie to mam kocyk bambus /bawełna, który sama zrobiłam i tego nie chce zabierać do szpitala, bo będzie mi szkoda.

Miałam w połowie kwietnia, ale wzięłam się dziś za pranie pokrowców z gondoli i w sumie dobrze, bo myślałam że wrzucę do pralki (tak jak elementy fotelika), a tu dupa. Trzeba ręcznie.
    Mąż przy okazji wyciągnął wózek z pudła, żeby się wietrzył bo mówił, że strasznie czuć gumą z kółek.

anekar92, Agunieszka lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam rożek spakowany i kocyk cienki do szpitala 🤷‍♀️
    U mnie na szczęście z gondolki się zdjelo wszystko, ale wózek stoi i koła dalej czuć w chacie 😂

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę do szpitala otulacza, czy kocyka. Nie było na liście. Bedę korzystać ze szpitalnych rzeczy. Na wyjście naszykowałam kocyk bawełniany.

Mvada, dracaena, Crochet lubią tę wiadomość

• dracaena Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też będę korzystać ze szpitalnych rzeczy. Nie było na liście (nawet na liście dla mam, które chcą zabrać swoje ciuszki, bo taka listę zrobili).

Agunieszka, Crochet lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ