X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę wam tych spacerów. Ja zrobię 1-2km i już mnie tak brzuch ciągnie i boli krzyż, że muszę skłony i wygibasy porobić żeby jakoś funkcjonować.
    Dużo się za to wygrzewam na leżaku, mała chyba lubi słońce bo wtedy szaleje 😊liczę, że jednak zrobi tego fikołka 😊

Crochet, Agnieszka1987, anekar92 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zazdroszczę 😭 ja zawsze dużo chodziłam, ale ostatnio już nie daję rady. Jeszcze wchodzenie na 4 piętro bez windy mnie zabija 😅
    Dzisiaj chociaż mała dała mi pospać, nie pamiętam kiedy spałam do 9 🙈

Ja mam wizytę 4.05 chyba już ostatnią.

Crochet, Agnieszka1987, Mvada, Agunieszka lubią tę wiadomość

• Agnieszka1987 Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz dzisiaj 3 km spacer zaliczony, i dentysta z dzieckiem. Chociaż dojeżdżając do domu złapała mnie okropna kolka w dole brzucha. Mój mały juz sie ewidentnie odwrócił wtedy co poczułam mocne salto w brzuchu. Czkawkę juz całkowicie czuje „przy wyjściu” i obie nogi w gorze ;) w środę położna wiec na bank nie da mi juz skierowania na USG skoro sie obrócił 🤷‍♀️

Crochet, Mvada, Agunieszka lubią tę wiadomość

Alexander - 23.12.2017 ❤️
    Nikodem - 11.05.2023 ❤️
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwierzcie, że te 5km spaceru jest ogromną męczarnią i nie małym wysiłkiem, a jak jest coś pod górę to partner mnie podpiera pod plecami żebym weszła, trwa on bardzo długo, a zmęczenie jest jak po maratonie 😆, ale psychicznie dużo daje taki spacer 😀
    Współczuję 4 piętra, mieszkam na 1 i jest mi ciężko z tymi 20kg wleźć😅
    Ja już dzisiaj po paznokciach, te już myślę faktycznie będą na poród, bo miesiąc temu też tak myślałam 😆

Crochet, anekar92, Agunieszka, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też udało się machnąć jakieś 3 km spacerku z rana. Spacer ładnie wchodzi niestety później mam straszny ból w spojeniu łonowym no, ale chodzić trzeba. Zrobiłam ostatnie badania krwi i mam nadzieję, że będą ok (szpital wymaga morfologie nie starsza niż 2 tygodnie 🙄).

Agunieszka, Agnieszka1987, Mvada lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio na tym KTG to patrzyłam dziwnie na tą położna, bo informacji szpital ogólnie nie ma żadnych co ze sobą mieć na stronie. Z wynikami stwierdziła, że potrzebny jest tylko GBS, karta ciąży i grupa i resztę sobie sami robią 😅😂 szczerze to nie wierzę jej wcale 😆

Crochet lubi tę wiadomość

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wymagają USG (I, II i III trymestr +USG po 36 TC), toxoplazmoza z III trymestru oraz HIV, HBS, HCV, VDRL (też z III trymestru) , morfologia i mocz.

Z drugiej strony w karcie ciąży też są wszystkie informacje także 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2023, 17:39

Mvada lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego mówię, że ja jej w ogóle nie wierzę.😆
    Chyba, że się okaże że ten szpital jakiś odklejony od rzeczywistości 😅
    W karcie ciąży niby są wszystkie informacje, ale tak naprawdę napisać sobie możesz w tych rubryczkach cyferki jakie sama chcesz, a wynik to jednak wynik 😅

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie coś na stornie szpitala:

dowód tożsamości, karta przebiegu ciąży, dokumentacja medyczna dotycząca przebytych ciąż i istniejących chorób
    (np. kardiologicznych, okulistycznych, ortopedycznych – mogących mieć wpływ na przebieg porodu), glukometr i paski do glukometru (ciężarne z cukrzycą ciążową )
    Wyniki badań:
    grupy krwi - zawsze zabieramy orginał
    na obecność przeciwciał anty Rhprzy ujemnym Rh Rh-
    laboratoryjnych (np. ostatnia morfologia, badanie moczu etc.)
    USG wykonane w obecnej ciąży
    posiewu z pochwy w kierunku Streptoccocusagalatiae – wykonanego po 35 tyg. ciąży
    inne istotne wyniki badań

Ja ostatnią morfologię i mocz mam z końca marca i teraz nic mi nie zalecił robić, więc albo nie zrobię już albo zrobię sobie sama dla siebie prywatnie ale to zobaczę, czy będzie mi się chciało 😅 no i ten posiew to dopiero 4.05 więc też mogę nie zdążyć 🙈

Btw też Was ostatnio tak koszmarnie bolą piersi i sutki? W sensie to nawet u mnie nie ból tylko drażnią 🤡 Nie ma opcji, że będziemy je ze starym stymulować. Wczoraj przez przypadek mnie dotknął to myślałam, że go zabije tak mnie to drażni 😂😳

Crochet, Mvada lubią tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, mnie nie boli. Spojenie łonowe daje mi tylko w kość...

Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mnie nie bolą jakoś specjalnie, ani nawet na razie nie urosły. Tylko jak dotknę mocniej to czuję, ale sutki mnie już od dawna drażnią trochę, także na stymulację bym się nie zdecydowała

Mvada, anekar92, Crochet lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam badania mam porobione wszystkie aktualne z tamtego tygodnia, to myślę że jak jednak będzie potrzeba to stukną.
    Co do piersi to nie bolą

anekar92, Crochet lubią tę wiadomość

age.png
  • Ika83 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do jedzonka to ja mam cukrzyce ciążową więc jestem na ścisłej diecie od dietetyka, ale za to smacznej. Okazuje się, że można żyć bez słodkiego i chleba :) jem 5 posiłków dziennie, a waga stoi w miejscu. To duży plus :)
    Jeśli chodzi o spacerki to u mnie max 1km. Ciśnie mnie na spojenie łonowe i potem odczuwam to przez parę dni.
    U nas jeszcze 3 tygodnie. Miałam plan rodzić w wodzie, ale nasz synuś leży sobie już chyba 3 miesiące miednicowo więc będzie cc. Być może też szybciej, bo przy cukrzycy tak jest, ale z drugiej strony ja mam bdb wagę, synuś też i może obejdzie się bez wcześniejszego porodu.
    Gdyby nie to chodzenie i ból pleców to czuję się bdb.
    Nie miałam w ciąży zgagi, nie spuchłam, koleżanka mnie straszyła jakimiś przebrawieniami na twarzy. Nic takiego nie miało niejsca. Nie miałam mdłości prócz 1 trymestru gdzie dopadła mnie migrena ciążowa i kilka razy zaliczyłam wymioty.
    Odpukać wszystko idzie bdb :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2023, 10:03

anekar92, Mvada, Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość

mkwia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a mnie wczoraj mała tak pokopała wieczorem z lewej strony, że dzisiaj jest dramat. Ledwo się ruszam, bo każdy ruch boli. Poza tym teraz zażywam tą większość ilość żelaza przez niską hemoglobinę i wczoraj w ogóle się nie wypróżniałam. Już przestraszona wstałam, że co to za bóle ale wyczytałam że to może być od kopniaków plus nagromadzenia się gazów w jelitach, więc to by mogło się zgadzać. Zjadłam teraz placuszki bananowe plus musiałam kawę wypić co by mnie trochę przeczyściło. Zaraz jeszcze jakieś jabłko wleci i mam nadzieję, że coś ruszy bo ból serio uciążliwy. Jakiś większy ruch i mega dyskomfort. Na razie siedzę z nogami wyżej, mała znowu szaleje po śniadaniu i jest ciut lepiej.

Dziewczyny, czy macie kupione monitory oddechu? Mi dzisiaj oczywiście wyskoczył artykuł jak sobie weszłam na telefon po wstaniu i już znowu przerazona jestem, bo wypisują o tych bezzdechach itp 😭 Ja dostałam monitor od siostry po jej córkach, musimy ogarnąć go odpalić bo coś nam wczoraj nie chciał działać. Ale boje się że jak go będę miała to jwszcze bardziej będe panikować, bo one tez lubią stracha narobić…

• Mvada Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam, jak mi się nie przyda no to odsprzedam, jakby miał się przydać chociaz raz to wart dla mnie wszystkich pieniędzy 😅 kupiłam ten do pieluszki 😅
    Też słyszałam, że może narobić stracha, ale tak samo słyszałam złe wypowiedzi na temat detektora, że się wpada w panikę itd., a jednak ja kupiłam i sprawdzalam zawsze tylko czy serduszko gra jak po prostu dziecko było dłużej leniwe😄 wręcz mnie to odstresowywalo. Niby też słyszałam że monitory lubią uspać czujność rodzica, ale też nie sądzę, ja to potraktuje jako nocnego pomocnika, żeby mnie w razie co wybudził gdybym za mocno zasnęła 😄

Tak w ogóle wydaje mi się, że dzisiaj pozbyliśmy się czopa🙈 jutro wizyta 11sta i się okaże 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2023, 11:25

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anekar92 My z mężem się nie zdecydowaliśmy na monitor oddechu.

Mvada albo wylądujesz na porodówce zamiast u lekarza 😉

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic oprócz tego się nie dzieje więc wydaje mi się, że to oznaka nie rychłego porodu🙈

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odejście czopa śluzowego nie oznacza do końca, że zaraz zacznie się akcja porodowa. Może nawet odpaść na kilka tygodni przed porodem no, ale oczywiście zdarza się też że np na kilka godzin, więc to różnie 🙈 Może coś tam z szyjką się ruszyło, zapewne jutro się dowiesz 😁

Crochet, Angie_33, Mvada, Ika83 lubią tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo ciekawe, która z nas będzie pierwsza 😉 Coś czuję, że mnie wyprzedzisz.

Mvada lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są dwa czasy kiedy nie chciałam rodzic, w urodziny i w majówkę. Myślę, że to będzie ta majówka😆
    Mam takie wrażenie, że wtedy będą mieli dyżur najmniej lubieni lekarze i położne 😆😆😆

age.png
‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ