🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Kassialka - bardzo duża ! 😁 a na ostatniej wizycie ile miała ?
Ja do szpitala biorę wody, musy, batoniki i chyba jakiś ryż na mleku albo kaszkę ( mamy lodówkę ). Po CC u nas w szpitalu mocno głodzą, więc raczej takie lekkie jedzonko wchodzi w grę.1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3
26.03 2900g 🩷 34+3

-
IT_Girl wrote:Mi lekarz też kazał już odstawić magnez i inne suple 'żeby za duży nie urósł '. Ale faktycznie spory bobas choć zawsze jest margines błędu. Lekarz wspominał czy jak coś to będzie indukcja?
Nie, nic nie mówił. Pewnie za tydzień poruszę temat. Jedynie na następna wizytę mam zrobic badania elektrolitów sodu potasu i krzepliwość w razie jakby była potrzeba cesarki -
Zawiń w parę warstw papieru/gazy/opatrunku jałowego kostkę lodu i przyłóż sobie w obolałe miejsce, mi pomogło zmniejszyć obrzęk i dolegliwości bólowe i też więcej problem nie wrócił 🤗iiaawaak wrote:Dziewczyny a co stosujecie na hemoroidy?? 🫣
Wyskoczył mi taki bolący skurczybyk i jutro skonsultuję na wizycie, ale może macie jakieś skuteczne i bezpieczne sztuczki typu nasiadówka z kory dębu która działa cuda.
iiaawaak lubi tę wiadomość
-
Wszystkie dzieci zapowiadają się takie duże a u nas będą dwie kruszynki 😃 1930g i 2130g a mamy 34 tydz. Dziewczyny nadal pupkami na dole i mamy planowaną cc na 39 tydz 🫢 Coś czuję że będzie ciężko dotrwać
dracaena, IT_Girl, Natt99, A_nulka, Dalia, Lila777, Firest, Ania 93, Karpatka95, Nicole123, ami_ami, Agat99, Honorka, Piwonia37, anilewe, Lavariavel, Cavarathiel lubią tę wiadomość
25 👱🏼♀️ & 25 👨🏼& 🐈⬛&🐴
Na pokładzie SM, PFO, PCOS, IO
05.2026 - czekamy na 🩷🩷 -
Agat99 wrote:
@IT_Girl a magnez I zwykłe ciążowe suple jakoś wpływają na wagę płodu? Bo mi nic o tym lekarz nie mówił i teraz nie wiem czy brać czy nie 😜 mi tylko kazał odstawić już Acard ale to że względu na możliwość krwotoków, a reszta to myślałam, że jak to zwykłe witaminy to można brać i nie dopytałam
Ogólnie mówił mi, że te składniki suplementów po prostu mogą wspomagac wzrost dziecka, a u mnie jeszcze cukrzyca więc chcemy uniknąć makrosomii w moim przypadku. Także myślę, że to bardziej taki mój przypadek 😉
Co do magnezu to ja brałam bardzo wysokie dawki, a jednak przy porodzie skurcze są pożądane więc to z tego względu, a przynajmniej tak to zrozumiałam. Mam brać jedynie jak faktycznie w łydkach będą mnie łapać i to bardziej pojedyncze dawki.
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Lila777 wrote:Kassialka - bardzo duża ! 😁 a na ostatniej wizycie ile miała ?
Ja do szpitala biorę wody, musy, batoniki i chyba jakiś ryż na mleku albo kaszkę ( mamy lodówkę ). Po CC u nas w szpitalu mocno głodzą, więc raczej takie lekkie jedzonko wchodzi w grę.
2 tyg temu 2700 😅
Lila777 lubi tę wiadomość
-
iiaawaak ja stosuje doraźnie maść posterisan

Kassialka aż mi się wierzyć nie chce, żeby bobas tak szybko urósł 🙈 może jakiś błąd pomiaru.
iiaawaak lubi tę wiadomość
05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰
02.02. - 806 gram 👧🏼
25.02. - 1260 gram 🫶🏼
03.03. - III prenatalne - 1504 gram zdrowej dziewczynki 🩷
09.03. - 1609 gram 🌷
30.03. - 2135 gram 🐭🩷
22.04. - 2778 gram 🦄

-
Ja dziś też po wieczornej wizycie i mieszane uczucia. Z dzieciątkiem wszystko OK, szyjka długa twarda, więc jeszcze nic nie zapowiada porodu🤭 Ale pomimo, że jest 37+3 to na podstawie kilku pomiarów dr ocenił wagę na 2,5kg. Czyli statystycznie jakieś 2,5-3 tygodnie do tyłu. Teraz mam się zgłaszać na szybki podglad co kilka dni do szpitala i jak pomiary będą stały w miejscu lub zwiększały się tylko nieznacznie, to będą chyba indukować. Podobno lepiej nie przetrzymywać takich wolno wzrastających dzieci w brzuszku z myślą, że przecież do 40-42 tc urośnie..
anilewe, Natt99 lubią tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
A przez wysokie dawki ile masz na myśli? 🙂 Ja suplementuję wciąż po 360mg magnezu na dobę (z cytrynianu), nie wiem czy to wysoka dawka. Nie odstawiam do rozwiązania. Lekarz też przytaknął, że brać. Pamiętam o czym pisała Ssilvia w tym temacie i to może jest właśnie to nowe podejście medyków w kwestii brania magnezu do końca ciąży. Ale tak jak piszesz, każdy nasz przypadek jest inny i podchodzą indywidualnie👍IT_Girl wrote:Ogólnie mówił mi, że te składniki suplementów po prostu mogą wspomagac wzrost dziecka, a u mnie jeszcze cukrzyca więc chcemy uniknąć makrosomii w moim przypadku. Także myślę, że to bardziej taki mój przypadek 😉
Co do magnezu to ja brałam bardzo wysokie dawki, a jednak przy porodzie skurcze są pożądane więc to z tego względu, a przynajmniej tak to zrozumiałam. Mam brać jedynie jak faktycznie w łydkach będą mnie łapać i to bardziej pojedyncze dawki.
Lavariavel lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Odnośnie jedzonka, ja na porodówkę biorę batoniki węglowodanowe, dobry napój izotoniczny i butelkę na wodę. A na położniczy nic nie biorę, planuję wysłać męża po coś na co akurat będę miała smaka po tym wszystkim🤭
Niektórzy polecają zaopatrzeć się na poród SN w żelki czy galaretki energetyczne np. enervit, dobrze znane wśród sportowców wysiłkowych do utrzymania siły w trakcie dużego wysiłku (a do takich poród pewnie należy) 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia, 01:22
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Firest wrote:A przez wysokie dawki ile masz na myśli? 🙂 Ja suplementuję wciąż po 360mg magnezu na dobę (z cytrynianu), nie wiem czy to wysoka dawka. Nie odstawiam do rozwiązania. Lekarz też przytaknął, że brać. Pamiętam o czym pisała Ssilvia w tym temacie i to może jest właśnie to nowe podejście medyków w kwestii brania magnezu do końca ciąży. Ale tak jak piszesz, każdy nasz przypadek jest inny i podchodzą indywidualnie👍
Szczerze mówiąc trochę pogrzebalam w internecie i nie ma żadnych badań jakoby magnez powodował szybszy wzrost dziecka. To po prostu mineral potrzebny do wielu procesów w organizmie, w tym niezbędny do pracy mięśni.
Jego niedobory mogą powodować właśnie zbyt bolesne i nie efektywne skurcze. Ja zostaje przy normalnej dawce na codziennie zapotrzebowanie. Był czas że brałam podwójną dawkę tak pod koniec drugiego trymestru bo miałam silne skurcze nóg. A teraz po prostu żeby organizm miał na bieżąco i nie myślę odstawiać do porodu.
Agat99, Firest, Lavariavel, Natt99 lubią tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Dziewczyny mój lekarz, każe brać jak najwięcej magnezu. Ważne żeby nie miał cytrynianu bo powoduje biegunki i u mnie była masakra. Magnez mam brać od razu jak poczuje, że brzuch się stawia i robi się twardy. Kazał brać do końca ciąży.
Wasze dzieciaczki te tak szaleją nocami? Ja mam w brzuchu imprezę całonocna i o 5 pospane bo mam wrażenie, że jak Obcy, wyskoczy zaraz z brzucha 🙂
Agat99, iiaawaak, Firest, Lavariavel, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Kassialka wrote:Ja jestem po wizycie. Mała nie taka mała bo juz 3300g 😱 jestem trochę przerażona. Przepływy ok, wody tez, szyjka 3,2cm a ostatnio była 3,7cm, wiec niewiele ruszyło. Główkę ma dużą.
Odstawiamy od dziś zastrzyki z heparyną i acard, co mnie mocno zaskoczyło ale cieszę się. Magnez jeszcze 4 dni mam sumplementować i też odstawić. Od dziś wizyty co tydzień.
Przejmuję się tą dużą waga już.. boję się że nie uda mi sie urodzić SN
Hej, znów wbijam się w wątek, ale widzę że mamy podobny termin i podobną wagę maluszka… ja mam kolejne USG 36+0 (czwartek) i już ze stresu nie wyrabiam 🫣 bo na ost wizycie 34+0 efw było 2780g…. I już wtedy lekarz coś napomknął o indukcji… mi to jeszcze kazał powtarzać krzywą, ale cukry mam idealne, więc nie mam pojęcia skąd to dziecko tak rośnie… u Ciebie od początku była większa? Czy tak wystrzeliła? Ja słyszę od 2gich prenatalnych, że jest większa, ale między 32 a 34 mocno przybrała -
Hej dziewczyny takie pytanko do was, w poniedziałek miała. Wizytę było to 34+1 i mały waży tylko 2127g. Czy to jest w porządku waga? Bo np jak miał połówkowe to był duży dość i myślałam że będzie tak rosnąć ale mam wrażenie że hamuje 🫣 na 31+1 miał 1764g. Lekarz tego zbytnio nie skomentował, następna wizyta za 2 tyg i będzie ktg. Jest się czym martwić?🕴️83💃89
02.25 kwalifikacja IFV
12.03.25 punkcja -7 zarodków
17.03.25 świeży transfer, zostało 6❄️ 2x 4AA i 4x AB
05.25 biopsja endometrium z NK i CD 138, endobiome i cytologia z HPV oraz cytokiny
06.25 wg immuno cytokiny i NK są ok
07.25 allo 17.90%, cross negatywny🤨 reszta wyników super
KIR BX wszystkie implantacyjne są
08.09.25 transfer
5dpt 17,2 ; 8dpt 82 ; 10dpt 158 ; 14dpt 784,1
27.09 ślub 🎂
21dpt USG💍
24dpt beta 12986,6 prog 39
32dpt beta 44046,20 prog 43,44
42dpt/8+5/8+0 1,58cm
11+0 4,43cm
12+5 6,93cm I prenatalne
Nifty Pro - amniopunkcja- zdrowy!!
Chłopiec 🩵
19+1 281g
21+3 połówkowe 493g
23+1 630g
27+1 1105g
27+3 1134g echo serca ok
29+3 3 prenatalne 1472g
31+1 1764g
34+1 2127g
35+2 2175g 😔
36+1 2460g
37+1 2733g
37+5 2600g i 48cm ❤️

-
Honorka wrote:Hej dziewczyny takie pytanko do was, w poniedziałek miała. Wizytę było to 34+1 i mały waży tylko 2127g. Czy to jest w porządku waga? Bo np jak miał połówkowe to był duży dość i myślałam że będzie tak rosnąć ale mam wrażenie że hamuje 🫣 na 31+1 miał 1764g. Lekarz tego zbytnio nie skomentował, następna wizyta za 2 tyg i będzie ktg. Jest się czym martwić?
Hej, u mnie było podobnie. Na połówkowych przez 2 tyg urusł prawie 500g, później rósł tak książkowo. Nie sugeruj się tym, że inne dziewczyny mają już spore dzieciaczki. Ja nawet rozmawiałam o tym z lekarzem, że tu takie różnice w wadze, a dziewczyny mają dzieci znacznie niżej tygodniowo.
Zerknij na mój opis na dole, rośnie ok i lekarz powiedział, że tak powinno być. Nie stresuj się na razie niczym🙂
Honorka lubi tę wiadomość
-
Honorka wrote:Hej dziewczyny takie pytanko do was, w poniedziałek miała. Wizytę było to 34+1 i mały waży tylko 2127g. Czy to jest w porządku waga? Bo np jak miał połówkowe to był duży dość i myślałam że będzie tak rosnąć ale mam wrażenie że hamuje 🫣 na 31+1 miał 1764g. Lekarz tego zbytnio nie skomentował, następna wizyta za 2 tyg i będzie ktg. Jest się czym martwić?
Moim zdaniem nie jest za mały. Mi od początku ciąży na każdym usg lekarz powtarzał, że córcia będzie duża bo za każdym razem termin wychodził ok tydzień do przodu, na prenatalnych pierwszych i drugich też. A od 29 tyg. już zaczęło wychodzić inaczej, według pomiarów jakby zwolniła. W 28+4 ważyła 1280, 33+3 - 2080, a teraz 36+3 - 2800. Choć zdaję sobie sprawę, że na te pomiary trzeba brać dużą poprawkę.
Honorka lubi tę wiadomość
-
Moira wrote:Dziewczyny mój lekarz, każe brać jak najwięcej magnezu. Ważne żeby nie miał cytrynianu bo powoduje biegunki i u mnie była masakra. Magnez mam brać od razu jak poczuje, że brzuch się stawia i robi się twardy. Kazał brać do końca ciąży.
Wasze dzieciaczki te tak szaleją nocami? Ja mam w brzuchu imprezę całonocna i o 5 pospane bo mam wrażenie, że jak Obcy, wyskoczy zaraz z brzucha 🙂
Tak, zdecydowanie, w nocy harce na pełnej. A już bobo ma mało miejsca a sporo siły bo to jej rozciąganie bywa nieprzyjemne 🥲
Firest lubi tę wiadomość
-
Myślę, że lekarz kazał odstawić magnez by nie wyciszaćSsilvia wrote:Szczerze mówiąc trochę pogrzebalam w internecie i nie ma żadnych badań jakoby magnez powodował szybszy wzrost dziecka. To po prostu mineral potrzebny do wielu procesów w organizmie, w tym niezbędny do pracy mięśni.
Jego niedobory mogą powodować właśnie zbyt bolesne i nie efektywne skurcze. Ja zostaje przy normalnej dawce na codziennie zapotrzebowanie. Był czas że brałam podwójną dawkę tak pod koniec drugiego trymestru bo miałam silne skurcze nóg. A teraz po prostu żeby organizm miał na bieżąco i nie myślę odstawiać do porodu.
Za bardzo macicy ze skurczami, bo jednak kiedyś szyjka się musi kiedyś skrócić i bobo wyjść 😝. Ja myślę, że mi od skończonego 37 tc też będzie kazała odstawić asparaginy, a accard od 36tc skończonego. -
Myślę, że jest ok, mniej niż mediana, ale to są już indywidualne kwestie jak dziecko będzie koksowało. Najważniejsze, że waga rośnie i że dziecko rośnie równomiernie. Gdyby coś było nie w porządku z przepływami, to byś się o tym dowiedziała 🤗.Honorka wrote:Hej dziewczyny takie pytanko do was, w poniedziałek miała. Wizytę było to 34+1 i mały waży tylko 2127g. Czy to jest w porządku waga? Bo np jak miał połówkowe to był duży dość i myślałam że będzie tak rosnąć ale mam wrażenie że hamuje 🫣 na 31+1 miał 1764g. Lekarz tego zbytnio nie skomentował, następna wizyta za 2 tyg i będzie ktg. Jest się czym martwić?
U mnie w nocy grzeczny, ale harce odstawia w ciągu dnia, czasami mam wrażenie, że szuka drzwi wyjściowych, ale w złym miejscu. 😂😂😂😂Moira wrote:Dziewczyny mój lekarz, każe brać jak najwięcej magnezu. Ważne żeby nie miał cytrynianu bo powoduje biegunki i u mnie była masakra. Magnez mam brać od razu jak poczuje, że brzuch się stawia i robi się twardy. Kazał brać do końca ciąży.
Natt99, Honorka lubią tę wiadomość
-
A jaka dawka u Ciebie i w jakiej formie? 😉Ssilvia wrote:Jego niedobory mogą powodować właśnie zbyt bolesne i nie efektywne skurcze. Ja zostaje przy normalnej dawce na codziennie zapotrzebowanie. Był czas że brałam podwójną dawkę tak pod koniec drugiego trymestru bo miałam silne skurcze nóg. A teraz po prostu żeby organizm miał na bieżąco i nie myślę odstawiać do porodu.
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~