🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Agat99 wrote:U nas w szpitalu nie ma możliwości aby mąż był obecny podczas CC, czeka w pokoju obok na kangurowanie. Mam nadzieję, że dalej będzie taka możliwość, bo już go na to nastawiłam 😉 a teraz czytam, że od maja wchodzą nowe standardy i od razu dają dziecko matce już podczas szycia po cc, co trochę mnie przeraża.
Z tego co polozna tlumaczyla to owszem dają matce przywitać sie z bobasem, pierwszy kontakt policzkiem. Na czas zszywania jesli jest druga bliska osoba ( maz, matka, siostra etc ) ktora wyraza chęc kangurowania to jej dają, a jak nie to w tym czasie mierza, waza dziecko i wgl. Tlumaczyla że te nowe standardy tak naprawde nie wiele zmieniają bo szpitale juz od jakiegos czasu to wprowadzily. Moze nie wszystkie ale to ma byc w zgodzie z "rodzic po ludzku".
Nie kazdy szpital wprowadzil mozliwosc by ojciec byl na sali podczas cc. Widzialam nawet filmik szpitala ktory chwalil się tym że na takiej sali byla mozliwosc zronienia pierwszych zdjęc. Moj mąz w tym wypadku odpada, on nie moze widziec krwi:)
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Nicole123 u mnie takie pobudki są na porządku dziennym od 35 tygodnia ciąży... Budzę się w środku nocy i muszę biec zwymiotować, nie wiem skąd się to bierze, ale jest tak coraz częściej.
Dziewczyny a jak u Was z nietrzymaniem moczu ? Ja się boje kichnąć ...a jak wymiotuje to już wgl masakra bo zawsze mi się popuści,. okropnie mi z tym 🫢 -
Moira wrote:Nicole123 u mnie takie pobudki są na porządku dziennym od 35 tygodnia ciąży... Budzę się w środku nocy i muszę biec zwymiotować, nie wiem skąd się to bierze, ale jest tak coraz częściej.
Dziewczyny a jak u Was z nietrzymaniem moczu ? Ja się boje kichnąć ...a jak wymiotuje to już wgl masakra bo zawsze mi się popuści,. okropnie mi z tym 🫢
Ja juz od kilku tygodni albo wkladki albo podpaski. Kichanie to raz pojdzie raz nie, ale obecnie moj kaszel... no raz myslalam ze mi wody odeszly tak poleciało 😅 powiem Ci, że nawet sie tym nie przejmuje i obracam to w anegdodtke przy bliskich 😆 -
Lavariavel wrote:Z tego co polozna tlumaczyla to owszem dają matce przywitać sie z bobasem, pierwszy kontakt policzkiem. Na czas zszywania jesli jest druga bliska osoba ( maz, matka, siostra etc ) ktora wyraza chęc kangurowania to jej dają, a jak nie to w tym czasie mierza, waza dziecko i wgl. Tlumaczyla że te nowe standardy tak naprawde nie wiele zmieniają bo szpitale juz od jakiegos czasu to wprowadzily. Moze nie wszystkie ale to ma byc w zgodzie z "rodzic po ludzku".
Nie kazdy szpital wprowadzil mozliwosc by ojciec byl na sali podczas cc. Widzialam nawet filmik szpitala ktory chwalil się tym że na takiej sali byla mozliwosc zronienia pierwszych zdjęc. Moj mąz w tym wypadku odpada, on nie moze widziec krwi:)
Standard od 7.05 jasno mowi, ze jeśli stan matki i dziecka na to pozwala, to kontakt skóra do skóry z matką powinien zostać zrealizowany jak najszybciej, przy cięciu jeszcze w trakcie cięcia (szycia) w warunkach sali operacyjnej (a nie dopiero na pooperacyjnej czy wręcz później).
Natomiast na pewno bedzie różnie z realizacją tego standardu i szpitale będą się migać z tym, bo łatwo wpiąć, że "stan nie pozwalał".
Na razie mignęło mi Opole i Ujastek, że to wprowadzili. Z Opola nawet krąży filmik z takiego cięcia, gdzie mama ma dziecko na sobie jeszcze w trakcie szycia.
Polożna wprowadza Cię w błąd w tym aspekcie. W standardzie jest wprost napisane to co wyzej (czytałam dokument).
Ojciec w trakcie cięcia w wielu szpitalach jest standardem od jakiegoś czasu. Jeszcze różnie z tym, gdzie siedzi - w Raszei np. dopiero teraz jest blisko mamy, wczesniej siedział przy neonatologach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia, 21:55
-
Moira wrote:Nicole123 u mnie takie pobudki są na porządku dziennym od 35 tygodnia ciąży... Budzę się w środku nocy i muszę biec zwymiotować, nie wiem skąd się to bierze, ale jest tak coraz częściej.
🫢
Strasznie ci współczuję takich pobudek 😣u mnie na szczęście tylko raz się to zdarzyło.
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Potwierdzam. Mi położna powiedziała że taki jest nowy standard i mamy prawo tego wymagać. U mnie w szpitalu na szkole rodzenia również bardzo uczulali żeby każdy zapoznał się ze standardem właśnie po to żeby znać swoje prawa. Dla mnie kwestia jest w sumie prosta, wybieram szpital w którym ja się nie muszę dopraszać swoich praw tylko jest to po prostu normalnie respektowane. Ale mam ten komfort że mieszkam w aglomeracji i wokół mnie jest kilka szpitali które wręcz biją się o ciężarne, więc tutaj nie ma problemu. Rozumiem jednak, że gdybym rodziła w moim rodzinnym mieście, gdzie jest jedna porodówka w promieniu 1h drogi to ja bym musiała się dostosować 😢 i to jest przykre bo w takich szpitalach jak coś jest dla nich niewygodne to mają to gdzieś i się nie stosują do standardów bez żadnych konsekwencjidracaena wrote:Standard od 7.05 jasno mowi, ze jeśli stan matki i dziecka na to pozwala, to kontakt skóra do skóry z matką powinien zostać zrealizowany jak najszybciej, przy cięciu jeszcze w trakcie cięcia (szycia) w warunkach sali operacyjnej (a nie dopiero na pooperacyjnej czy wręcz później).
Natomiast na pewno bedzie różnie z realizacją tego standardu i szpitale będą się migać z tym, bo łatwo wpiąć, że "stan nie pozwalał".
Na razie mignęło mi Opole i Ujastek, że to wprowadzili. Z Opola nawet krąży filmik z takiego cięcia, gdzie mama ma dziecko na sobie jeszcze w trakcie szycia.
Polożna wprowadza Cię w błąd w tym aspekcie. W standardzie jest wprost napisane to co wyzej (czytałam dokument).
Ojciec w trakcie cięcia w wielu szpitalach jest standardem od jakiegoś czasu. Jeszcze różnie z tym, gdzie siedzi - w Raszei np. dopiero teraz jest blisko mamy, wczesniej siedział przy neonatologach.
dracaena, Firest lubią tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
24.03 2100g
14.04 2600g

-
Ach te bezsenne nocki 😔
Czytałam opinie odnośnie tego żelu przeciw zrostom do podania przy CC, ciężko uznać czy to coś daje czy nie. Mój lekarz powiedział że stosował to ostatnio dla swojej żony i jeszcze wcześniej dla siostry i bardzo fajne efekty i generalnie poleca - natomiast cena średnio atrakcyjna. Ktoś z Was się decyduje na jego zastosowanie do CC?1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3
26.03 2900g 🩷 34+3

-
Lila777 wrote:Ach te bezsenne nocki 😔
Czytałam opinie odnośnie tego żelu przeciw zrostom do podania przy CC, ciężko uznać czy to coś daje czy nie. Mój lekarz powiedział że stosował to ostatnio dla swojej żony i jeszcze wcześniej dla siostry i bardzo fajne efekty i generalnie poleca - natomiast cena średnio atrakcyjna. Ktoś z Was się decyduje na jego zastosowanie do CC?
Lila przybliż co to za żel ? -