X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
Odpowiedz

🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱

Oceń ten wątek:
  • Lavariavel Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    U nas w szpitalu nie ma możliwości aby mąż był obecny podczas CC, czeka w pokoju obok na kangurowanie. Mam nadzieję, że dalej będzie taka możliwość, bo już go na to nastawiłam 😉 a teraz czytam, że od maja wchodzą nowe standardy i od razu dają dziecko matce już podczas szycia po cc, co trochę mnie przeraża.

Z tego co polozna tlumaczyla to owszem dają matce przywitać sie z bobasem, pierwszy kontakt policzkiem. Na czas zszywania jesli jest druga bliska osoba ( maz, matka, siostra etc ) ktora wyraza chęc kangurowania to jej dają, a jak nie to w tym czasie mierza, waza dziecko i wgl. Tlumaczyla że te nowe standardy tak naprawde nie wiele zmieniają bo szpitale juz od jakiegos czasu to wprowadzily. Moze nie wszystkie ale to ma byc w zgodzie z "rodzic po ludzku".
    Nie kazdy szpital wprowadzil mozliwosc by ojciec byl na sali podczas cc. Widzialam nawet filmik szpitala ktory chwalil się tym że na takiej sali byla mozliwosc zronienia pierwszych zdjęc. Moj mąz w tym wypadku odpada, on nie moze widziec krwi:)

Agat99 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Moira Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicole123 u mnie takie pobudki są na porządku dziennym od 35 tygodnia ciąży... Budzę się w środku nocy i muszę biec zwymiotować, nie wiem skąd się to bierze, ale jest tak coraz częściej.

Dziewczyny a jak u Was z nietrzymaniem moczu ? Ja się boje kichnąć ...a jak wymiotuje to już wgl masakra bo zawsze mi się popuści,. okropnie mi z tym 🫢

36♀️38♂️

1.09. Pozytywny test
    5.09. Pęcherzyk ciążowy 5mm
    15.09. Zarodek 🥹
    09.10. 28mm
    22.10- I prenatalne - 53mm ❤️
    10.12. - II prenatalne - 253 gram chłopiec 💙
    26.01. - 764 gram 🥰
    02.02. -909g 😍
    16.02. - 1426g 💪💙
    2.03. -3 prenatalne 1541g 🔥🥰
    19.03. -1957g
    13.04. - 2715g

preg.png
  • Kassialka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moira wrote:
    Nicole123 u mnie takie pobudki są na porządku dziennym od 35 tygodnia ciąży... Budzę się w środku nocy i muszę biec zwymiotować, nie wiem skąd się to bierze, ale jest tak coraz częściej.

Dziewczyny a jak u Was z nietrzymaniem moczu ? Ja się boje kichnąć ...a jak wymiotuje to już wgl masakra bo zawsze mi się popuści,. okropnie mi z tym 🫢

Ja juz od kilku tygodni albo wkladki albo podpaski. Kichanie to raz pojdzie raz nie, ale obecnie moj kaszel... no raz myslalam ze mi wody odeszly tak poleciało 😅 powiem Ci, że nawet sie tym nie przejmuje i obracam to w anegdodtke przy bliskich 😆

06.2024 💔👼 👼 6t
    08.2025 💔 biochem
    5.09.2025⏸️
    6.09 beta 276, pr 40
    8.09 beta 778,9 pr 37,8
    9.09 jest pęcherzyk
    23.09 mamy ❤️
    30.10 prenatalne 5,95cm
    18.12 II prenatalne - zdrowa dziewczynka 🩷
    3.02 1026g 🩷
    24.02 1570g 🩷
    31.03 2736g 🩷
    Luteina, polocard, neoparin 💉

preg.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavariavel wrote:
    Z tego co polozna tlumaczyla to owszem dają matce przywitać sie z bobasem, pierwszy kontakt policzkiem. Na czas zszywania jesli jest druga bliska osoba ( maz, matka, siostra etc ) ktora wyraza chęc kangurowania to jej dają, a jak nie to w tym czasie mierza, waza dziecko i wgl. Tlumaczyla że te nowe standardy tak naprawde nie wiele zmieniają bo szpitale juz od jakiegos czasu to wprowadzily. Moze nie wszystkie ale to ma byc w zgodzie z "rodzic po ludzku".
    Nie kazdy szpital wprowadzil mozliwosc by ojciec byl na sali podczas cc. Widzialam nawet filmik szpitala ktory chwalil się tym że na takiej sali byla mozliwosc zronienia pierwszych zdjęc. Moj mąz w tym wypadku odpada, on nie moze widziec krwi:)

Standard od 7.05 jasno mowi, ze jeśli stan matki i dziecka na to pozwala, to kontakt skóra do skóry z matką powinien zostać zrealizowany jak najszybciej, przy cięciu jeszcze w trakcie cięcia (szycia) w warunkach sali operacyjnej (a nie dopiero na pooperacyjnej czy wręcz później).
    Natomiast na pewno bedzie różnie z realizacją tego standardu i szpitale będą się migać z tym, bo łatwo wpiąć, że "stan nie pozwalał".
    Na razie mignęło mi Opole i Ujastek, że to wprowadzili. Z Opola nawet krąży filmik z takiego cięcia, gdzie mama ma dziecko na sobie jeszcze w trakcie szycia.

Polożna wprowadza Cię w błąd w tym aspekcie. W standardzie jest wprost napisane to co wyzej (czytałam dokument).

Ojciec w trakcie cięcia w wielu szpitalach jest standardem od jakiegoś czasu. Jeszcze różnie z tym, gdzie siedzi - w Raszei np. dopiero teraz jest blisko mamy, wczesniej siedział przy neonatologach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia, 21:55

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Nicole123 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moira wrote:

🫢

Strasznie ci współczuję takich pobudek 😣u mnie na szczęście tylko raz się to zdarzyło.

🙋‍♀️29
    PCOS
    Długie cykle, owulacyjne
    Hormony w normie
    Jajowody drożne
    🙋🏼‍♂️30
    Badanie nasienia
    06.2022 morfologia 0%
    08.2022 morfologia 6%

02.2022 5tyg 💔
    11.2022 5tyg 💔
    11.2023 start invitro ❤️
    Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
    25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
    10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
    08.2025 Naturalny cud ❤️

age.png
    preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:
    Standard od 7.05 jasno mowi, ze jeśli stan matki i dziecka na to pozwala, to kontakt skóra do skóry z matką powinien zostać zrealizowany jak najszybciej, przy cięciu jeszcze w trakcie cięcia (szycia) w warunkach sali operacyjnej (a nie dopiero na pooperacyjnej czy wręcz później).
    Natomiast na pewno bedzie różnie z realizacją tego standardu i szpitale będą się migać z tym, bo łatwo wpiąć, że "stan nie pozwalał".
    Na razie mignęło mi Opole i Ujastek, że to wprowadzili. Z Opola nawet krąży filmik z takiego cięcia, gdzie mama ma dziecko na sobie jeszcze w trakcie szycia.

Polożna wprowadza Cię w błąd w tym aspekcie. W standardzie jest wprost napisane to co wyzej (czytałam dokument).

Ojciec w trakcie cięcia w wielu szpitalach jest standardem od jakiegoś czasu. Jeszcze różnie z tym, gdzie siedzi - w Raszei np. dopiero teraz jest blisko mamy, wczesniej siedział przy neonatologach.
    Potwierdzam. Mi położna powiedziała że taki jest nowy standard i mamy prawo tego wymagać. U mnie w szpitalu na szkole rodzenia również bardzo uczulali żeby każdy zapoznał się ze standardem właśnie po to żeby znać swoje prawa. Dla mnie kwestia jest w sumie prosta, wybieram szpital w którym ja się nie muszę dopraszać swoich praw tylko jest to po prostu normalnie respektowane. Ale mam ten komfort że mieszkam w aglomeracji i wokół mnie jest kilka szpitali które wręcz biją się o ciężarne, więc tutaj nie ma problemu. Rozumiem jednak, że gdybym rodziła w moim rodzinnym mieście, gdzie jest jedna porodówka w promieniu 1h drogi to ja bym musiała się dostosować 😢 i to jest przykre bo w takich szpitalach jak coś jest dla nich niewygodne to mają to gdzieś i się nie stosują do standardów bez żadnych konsekwencji

dracaena, Firest lubią tę wiadomość

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
    6.11 7,1cm Bobaska ❤️
    17.11 128g Czekamy na synka 🩵
    15.12 300g
    27.12 426g
    30.12 2 prenatalne - 460g
    22.01 800g
    03.02 980g
    03.03 3 prenatalne - 1660g
    24.03 2100g
    14.04 2600g

preg.png
  • Lila777 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 02:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach te bezsenne nocki 😔
    Czytałam opinie odnośnie tego żelu przeciw zrostom do podania przy CC, ciężko uznać czy to coś daje czy nie. Mój lekarz powiedział że stosował to ostatnio dla swojej żony i jeszcze wcześniej dla siostry i bardzo fajne efekty i generalnie poleca - natomiast cena średnio atrakcyjna. Ktoś z Was się decyduje na jego zastosowanie do CC?

1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
    ⏸️ 23.08.25
    1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
    2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
    Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
    12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
    3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
    17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
    22.01 900g 🩷 25+3
    12.02 1300g 🩷 28+3
    05.03 2100g 🩷 31+3
    26.03 2900g 🩷 34+3

preg.png
  • Moira Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 02:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila777 wrote:
    Ach te bezsenne nocki 😔
    Czytałam opinie odnośnie tego żelu przeciw zrostom do podania przy CC, ciężko uznać czy to coś daje czy nie. Mój lekarz powiedział że stosował to ostatnio dla swojej żony i jeszcze wcześniej dla siostry i bardzo fajne efekty i generalnie poleca - natomiast cena średnio atrakcyjna. Ktoś z Was się decyduje na jego zastosowanie do CC?

Lila przybliż co to za żel ?

36♀️38♂️

1.09. Pozytywny test
    5.09. Pęcherzyk ciążowy 5mm
    15.09. Zarodek 🥹
    09.10. 28mm
    22.10- I prenatalne - 53mm ❤️
    10.12. - II prenatalne - 253 gram chłopiec 💙
    26.01. - 764 gram 🥰
    02.02. -909g 😍
    16.02. - 1426g 💪💙
    2.03. -3 prenatalne 1541g 🔥🥰
    19.03. -1957g
    13.04. - 2715g

preg.png
‹‹ 135 136 137 138 139
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ