X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.s.
    Okropna położna
    Okropna :(
    Zamiast wspierać dołuje...Zamiast pomoc utrudnia...Nie mam doswiadczenia przy kp. Ogarnialam kiedyś tylko teorię. Ale dziecko mozna karmić przy takim wyplywie mleka. W pozycji pionowej np...szczegółow nie podam, nawet mi nie wypada...moze szukaj w necie o tym info
    Moja położna ani razu nie skomentowala karmienia moich dzieci. Najpierw pytala jak karmię. Potem jakim mm. I jak się mają moje piersi...nigdy komentarza co dobre, co złe...
    I idź koniecznie na spacer
    Dla siebie i dla dzidzi. Mają być super teraz dni. Trochę relaksu i od razu świat stanie się piekniejszy. Duzo rzeczy stanie sie łatwiejszymi

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ols ola
    Czyli ty kolejna?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Saperek Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie do osób ćwiczących z aniballem
    widzę jakiś progres dziś 25 cm i to całkiem na luzie znaczy samym oddechem i mięśniami kegla z tym że trochę siku poleciało
    to normalne ? że siku przy wypychanhu?
    nie jestem pewna czy ja to dobrze robię w sensie samo wypychanie

f2w3qqmza7aalezj.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S z kad ty wzięłaś ta położna ,nawet jakbyś chciała samo mm podawać to jej guzik do tego ,ona ma cię wspierać a nie krytykować . Na początku mleko wypływa bardzo szybko i niektóre dzieci nienadanzają łykać z czasem się nauczy a narazie możesz na chwilę przerwać w momencie jak czujesz że mleko wypływa pod dużym ciśnieniem ,poczekać jak strumień się uspokoi i przystawić znowu w tedy mleko leci wolniej i mały lepiej sobie poradzi . Nadmiar odciągaj na bieżąco bo zapalenie to paskudna rzecz. Idźcie na spacer nawet na zakupy ,stres i flustracja niczemu nie służą . Złap trochę słonka i miej wywalone na głupia babę .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 21:30

cf409fc7e7.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saperek, ja nie miałam takiego problemu. Fakt, że czułam parcie na pęcherz, ale zawsze przed ćwiczeniami szłam do wc, a czasami nawet w trakcie.

Polecam forum Lovi, jeśli jeszcze tam nie byłaś

https://lovi.pl/pl/forum/1/4587/246

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_ola powodzenia

cf409fc7e7.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S co to za położna...

Ola powodzenia!!

Mala Matylda na jutro termin z USG, termin z OM na środę 9 maja, więc jeszcze teoretycznie 5dni :) Może coś się wydarzy do tego czasu :)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, kciuki! :-)

JS, zerknij na bloga halfiji, ona chyba pisała o nawale. A położną... szkoda słów na nią :-( dasz radę bez tego babsztyla. Powodzenia!

Nie wierzę, w końcu zamówiłam materac! Zajęło mi to tylko jakieś pół roku... Dobrze, że cała resztę dostaliśmy, bo chyba do 18stki by nie było choćby wózka... ;-)

Mała Matylda, Fatalita, Wowka lubią tę wiadomość

age.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, tego Ci właśnie życzę!
    Ale po 9 maja poród też może zacząć się sam, więc nie stresuj się niepotrzebnie wywoływaniem :)

Kattalinna, gratuluję :)
    Na jaki materacyk ostatecznie się zdecydowałaś?
    Niektóre decyzje są wyjątkowo trudne – mnie najtrudniej wybrać nebulizator. Poczytałam o tym na co zwrócić uwagę i stwierdziłam, że chyba jeszcze nie wyprodukowano takiego, który spełniałby wszystkie kryteria :P

A Wy jakie nebulizatory wybrałyście? Miałyście okazję już wypróbować, sprawdziły się?

Feeva lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny!

Hoope, myslalam ze moj tylko tak ma, ze sie krztusi, zazdroszcze tobie doswiadczenia i tego ze wiesz jak sobie z tym wszystkim radzic. Ten pierwszy wyplyw sciagam laktatorem, ale jest tego naprawde mega duzo, mam straszne guzy w piersiach, ta pierwsza faze tak 3 min sciagam i dopiero go przystawiam, ale to tez trwa bo nie moge znalezc odpowiedniego kata a on sie szamocze i strasznie krzyczy.

Mala Matylda dziekuje, tez mam nadzieje ze jakos sobie to wszystko poukladamy. O nebulizatorach nie wiem nic niestety, wiec sie nie wypowiem.

Ola, powodzenia!!

Kamcia, to ci sie naprawde trafila jakas fajna polozna, ta gdyby mogla to za mm by mi oczy wydrapala i zjechala za przesuszenie skory, ale co pisalam o wysypce wtedy okazalo sie ze to rumien noworodkowy a ja albo nie sluchalam na szkole, albo opuszczalam no chyba zapomniala ze mnie tyle czasu nie bylo.

Dokladnie, siedzenie w domu to dla mnie katorga, tyle dni sprdzilam w zamknieciu w szpitalu, teraz jestem w domu i nie mam zamiaru juz sie wiecej dusic.

Kattalina, dzieki, zerkne na pewno na bloga. Jaki ostatecznie materac wybralas?

Feeva, trzymam kciuki zeby sie ruszylo w koncu cos i niech Mania juz wychodzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 23:01

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm. Mała mi się pchala dziś wieczorem w szyjke niesamowicie. Aż zeby, powieki i uda zaciskalam, bo bolało bardzo.
    Teraz na papierze przy podcieraniu zobaczyłam śluz delikatnie podbarwiony krwią. Może coś się rusza :)
    Zobaczymy co przyniesie noc.

Dobranoc wszystkim :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 07:54

kattalinna, kamciaelcia, Hoope, malwka08, Mała Matylda, Cola87, Katy, Fatalita, Fermina, XKamaCX lubią tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva powodzenia to już czas najwyższy

cf409fc7e7.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, trzymam za Was kciuki <3

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS współczuję położnej. Głupia baba. Idź na spacer, na spacerze jest fajnie :)

Co do kp to nie poradzę, sama się czuje jak partyzant na tym polu ;)

Matylda, nie kupowałam nebulizatora. Przeraża mnie nawet to słowo :D może napisz jaki kupiłaś a my w razie potrzeby kupimy ten sam? :P

Kattalinna, gratuluję wyboru materaca :D i nie lubię dodatniego gbs...

Fatalita, trzymam kciuki, niech się dzieje :) symptomy książkowe :)

Ola, powodzenia ;)

Feeva, u mnie dzień wcześniej też było podobnie. Ustaw się w kolejkę na jutro :)

Cały dzień czytam, ale jakoś też nie mam weny na pisanie.

Dobranoc, padam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 23:41

Mała Matylda, Fatalita lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, oby to było to :-)

Materac w końcu pianka kokos od vitmat. Wygrał z lateksem ceną, a producent ostatecznie wygrał z wcześniej wybranym atestami i doświadczeniem :-) my na piankowym prawie 4 lata i jest super, także jestem przekonana, że dobrze kupiłam ;-)

Mała Matylda, ja nawet nie wiem co to jest to nabucośtam :O

Edit: może jakiś zakładzik która z naszych na F. urodzi pierwsza? ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 23:44

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 01:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva Twoja kolej :) :) :) :)

J.S nie wiem jak wyglądała Twoja laktacja od początku ale... prawdopodobnie hiperlaktację spowodował laktator. Piersi działają tak, im więcej ssania tym więcej mleka. U Ciebie ssie i dziecko i laktator, powiedzmy, że masz bliźniaki. I teraz trzeba to odkręcić. Pokazać piersiom, że dziecko jest jedno a dziecko ssąc pokaże, ile potrzebuje mleka.

Powiem Ci jak ja to robiłam. Nieopróżniona pierś "uwolniona" ze stanika powinna zacząć "kapać mlekiem". Zatem przepełniona naturalnie sama się lekko opróżnia. Trzeba jej na to pozwolić, stworzyć do tego warunki. Ja zrobiłam sobie pseudostanik z jakiegoś tam stanika z kompletu do kąpieli. Wstawiam w miseczki wkładki laktacyjne (jak wiadro pod rynną) i na nie sobie nadmiar mleka kapie a ja chodzę po domu z cyckami na wierzchu (fiszbiny wyrzuciłam). Dzięki temu nie muszę sama opróżniać i nie robią mi się zastoje. Opróżnienie piersi czy to przed karmieniem czy dla poczucia ulgi powinno być niewielkie, symboliczne, tylko do momentu lekkiego pozbycia się napięcia. Czyli w Twojej sytuacji musisz stopniowo zmniejszać ilość odciaganego pokarmu aż dojdziesz do etapu samoopróżniania. Już teraz możesz posilić się liściem białej kapusty, kapustę do lodówki, potłuc liść tłuczkiem do mięsa i przykładać do piersi. Działa cuda.

A to co wiem o karmieniu to moja prywatna droga przez mękę. Zaczynałam jak Ty, zatem idziesz w dobrym kierunku ;) Tylko się nie poddawaj. Piersi w końcu złapią rytm, karmienie zrobi się wielką przyjemnością i nigdy nie będziesz żałowała walki o nie.

Synek też się nauczy. Zachowuje się całkiem normalnie, czyli jak dziki, zagłodzony zwierz z buszu XD Krzyk, machanie kończynami, maltretowanie buzi to standard u zdrowego ssaka, tylko się cieszyć, że ma prawidłowe odruchy. W końcu 9 miesięcy nie czuł głodu i to dla niego prawdziwe wyzwanie coś z tym zrobić. Tylko jeszcze nie wie co. Mój smyk ma 3 tygodnie i dalej jest dziczą z lasu przy cycu.

Zatem zamotaj mu rączki pieluszką tetrową (tak jak w szpitalu motano) i wpakuj brodawkę wraz z częścią otoczki do buzi. Sutek skieruj trochę ku górze. Ssak krzyczy? To dobrze, przynajmniej buzię ma dobrze otwartą ;) Z osłonką może być łatwiej, bo to spory silikonowy sut.

Wowka, Mała Matylda, kattalinna, J.S, Sela, Katy, D_basiula, Fatalita, kasiia_p lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 02:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, ja powinnam kopiować sobie Twoje posty o kp. Dla mnie lepiej motywujesz do kp niż laktoterrorystka Hafija :)

Ja zauważyłam, że odkąd Janek nauczył się ładnie ssać (u nas pozycja spod pachy działa majlepiej) i przestałam używać laktatora (z przekonania, że dziecko jest lepszym modelem odsysarki) pojawia się mniej bolesnych guzkow w piersiach.

U nas nocne karmienia są totalnie na śpiocha. Pół godziny walczymy o ssanie. Ale za to po karmieniu bez płaczu młody wraca do łóżeczka. Mam nadzieję że ten rytm ż nami zostanie :)

Kattalinna a co do wygrania w tym zakładzie? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 04:56

Hoope, kattalinna, bebetka.b lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2018, 02:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, obudzil mnie w nocy kilka razy bol gory brzucha. Czy to powod do niepokoju? Do tej pory Nigdy nic mnie nie bolalo w ciazy

Feeva powodzenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 02:41

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 03:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekujemy za kciuki.
    Natalka urodzila sie o 21:42; cc, 10pkt,52cm, waga 3700
    Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za reszte dziewczyn

Wowka, Mama32, Mała Matylda, ibishka, malwka08, pawojoszka, Hoope, amygdala, kattalinna, kamciaelcia, Saperek, jangwa_maua, Feeva, Nynka, Mycha666, Patk, J.S, Sela, Katy, Jagoda14, D_basiula, Fatalita, kasiia_p, efwka83, Paula95, Fermina, Kwiatkowa24, XKamaCX, Witch15 lubią tę wiadomość

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 04:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola Ola, gratuluję :) wszystkiego dobrego, niech Natalka rośnie w zdrowiu i szczęściu! :)

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
‹‹ 1075 1076 1077 1078 1079 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ