X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Kamska Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Pamiętacie mnie jeszcze ;-). Od porodu praktycznie się nie odzywałam ale często Was podczytuje. Ignaś rośnie chociaż jest raczej drobniutki. Jeszcze nie dobił do 5 kg. Cały czas walczę o kp choć często słyszę żeby dokarmiać mm. Na razie przybiera więc dopóki jest ok poczekam. Jest dzieckiem które raczej same sobą nie umie się zająć ale daje jakoś radę. W nocy śpi z przerwami na karmienie oczywiście. Zasypia ok.22-23, pobudka ok 2-3 potem co 2 godz.i przesypia raczej do 8. Po porodzie mieliśmy kontrole w poradni neonatologicznej ze względu na podwyższone próby wątrobowe - doszły do normy po tygodniu, u mnie przed porodem były ponad normę. USG brzuszka w porządku, bioderka w porządku, na pierwszej wizycie z bioderkami zasugerowano nam że wygina się nienaturalnie i może być to WNM, więc konsultowaliśmy z neurologiem też jest ok. Jesteśmy już też po szczepieniach. Szczepiliśmy tymi 6w1, pneumokoki i rotawirusy. Po szczepieniu nie zauważyłam skutków ubocznych. Kolejne pod koniec sierpnia.Nie wiem co mam jeszcze napisać.
    A pytanie do Was dziewczyny czy któraś korzysta z takiego pałąka do wózka, leżaczka czy fotelika? Zastanawiam się nad zakupem może coś podpowiecie.

D_basiula, Wowka, Katy, Sela, kattalinna, Mała Matylda, Patk lubią tę wiadomość

atdc6iye1mipw3kl.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamska oczywiście, że pamiętamy :)
    Jesli mały przybiera to najważniejsze, a że mało to przybiera w swoim tempie i tyle :)
    Ogólnie dobrze, że jest dobrze :)

Chwale się jeszcze jak ładnie już główkę trzymamy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/47988c7a5ac1.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 14:28

Kamska, kamciaelcia, J.S, Fermina, Wowka, Katy, Hoope, Fatalita, Sela, pawojoszka, kattalinna, Mała Matylda, D_basiula, Cola87, Nynka lubią tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwszej córce nie chciałam więcej dzieci. Tak mi dała w kość, że bałam się tego ryzyka. Drugie takie samo musiałabym ukatrupić.

A potem poznałam TZ i chciałam mieć z nim dziecko. Z nim a nie w ogóle. I na tym koniec. Ja nie wykluczałam, bo TZ sprawdził się jako ojciec a to dla kobiety chyba najważniejsze. On nie chciał. Ok.

Baryła powstał spontanicznie, w ogóle nie był brany pod uwagę. Już pomijając fakt, że miał być Rozalką! A teraz patrzę na niego i nie wyobrażam sobie, że go nie ma. Jest częścią naszej rodziny, częścią nas, jakby go miało nie być?

Dlatego póki mogę, nie wykluczam. Kto wie, co mi odbije za rok czy dwa. Każde dziecko będę kochać tak samo i bez każdego nie wyobrażę sobie życia.

Kattalinna, Pawojoszka, bardziej boję się wysokich temperatur. Gila można wyleczyć, zmian w mózgu już nie. Zresztą wiatrak to nie klima, mieli tylko te 32 stopnie i mamy 28. Szału nie ma ;) Bez niego pocę się od samego myślenia. A Baryła od razu się uspokaja.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas dwa wiatraki chodzą
    mieszkam tu, gdzie rekordów w upałach sie spodziewamy ;)

sprawdziłam
    stacja pogody na przedpokoju pokazuje 32stopnie
    kamerka w sypialni 28 stopni
    termometr w cieniu na zewnątrz 36,4 stopnie
    w salonie nie ma termometru, ale tu jest największy wiatrak
    dodam, ze okna zamkniete, zasłoniete, ciemności mamy :d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 14:36

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii snu chciałam napisać to samo, co Hoope, u nas wszystko załatwiło spanie razem. Nie pamiętam, kiedy byłam niewyspana. Julek budzi się, pomruczy że jeść, ja wydaję posiłek i idziemy spać. Wszystko trwa 5 minut. Za to z usypianiem ciągle mamy problem. I za dnia w przed nocą Młody jak tylko zaczyna być zmęczony to płacze. Uspokaja się na rękach, ale nie chcę nosić, więc się tulamy, śpiewamy itp. Działa dość szybko, ale on walczy niesamowicie. Czasem już nie jest w stanie unieść powiek a dalej piszczy. To normalne?
    No i smoczek. Ugięłam się, bo nie chciałam już mieć malinek na ramionach, ale Julek nie wypuszcza go z buzi jak zaśnie i przesypia tak w ciągu dnia cale drzemki ( w nocy smoczka nie ma), mam mu wyjmować tego smoka, czy pozwolić tak spać? Nie wpłynie mu to na zgryz?

Kattalinna, Julo też tak się kręci jak wskazówka zegarka. ;)

Sela, ja chciałabym urodzić w maju 2020. Czyli starać się będziemy sierpień/wrzesień 2019, przynajmniej takie mamy plany w tym momencie. Młodsza się nie robię a chciałabym jeszcze trzecie. Boję się wielu rzeczy, głównie kolejnej ciąży zagrożonej i leżenia, ale przed tą ciążą też się bałam, mimo że bardzo chciałam dziecko. Wokół mam dużo przykładów, że się da, nawet z mniejszą różnicą. Do żłobka nie oddam za nic, więc cóż mi pozostaje? :D

Mi ortopeda nic nie mówił o kolejnej wizycie, czyli co, zapisywać, czy nie?

Julek nie wie co to TV i laptop. ;) Jeszcze przez dłuższy czas chcemy utrzymać taki stan rzeczy. Tylko radia sobie czasem słucha z nami.

Kamska, pamiętamy. :) Dobrze, że się Wam układa. Mi pałąk właśnie przyszedł, ale muszę go najpierw umyć przed testami a nie mam kiedy, bo dziś Dzieć mało śpiący. ;)

Umrę. Umrę z gorąca na pewno. Na górze 30 stopni, na dole 28. Wszystko się do wszystkiego lepi, Mały cały, biedny, w potówkach. Nie przeżyję tego miesiąca..

Edit: Feeva, super są te zmarszczone czółka przy trzymaniu główki, uwielbiam. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 14:37

Kamska, Sela lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez dal tak popalic, ze mi sie odechciewa, a zreszta ja chyba jestem za wygodna.
    Tez nie wyobrazam sobie zycia bez malego i nie wiem jak to bylo, jak go nie bylo, jakas dla mnie to abstrakcja. Moze kiedys tez mi odbije, ale raczej watpie, za 3 lata wracam do pracy i juz na pewno nie bede chciala znowu wchodzic w pieluchy.

Jakbym kiedys tu napisala, ze chcemy drugie to przypomnijcie co tu napisalam, bo bede musiala zejsc na ziemie XD

U nas klima non stop, wylaczam tylko na noc, nie wyobrazam sobie bez niej funkcjonowac. Dziecko mi spi pieknie, wiadomo ze ustawiam tak, zeby w ogole na niego nie wialo, ale temperature w domu mamy o wiele nizsza niz na zewnatrz, w ogole nie wychpdzimy, ja sie boje takich upalow. Gdyby nie to, to wiatrak chodzilby u nas ciagle.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tylko napisałam, że umrę z gorącą, przyszła chmura, deszcz i grad. Znikąd, nagle. Przed chwilą była patelnia. Żeby mnie tak siły wyższe w innych kwestiach słuchały..

J.S, Hoope, Katy, Feeva, pawojoszka, kattalinna, Sela, D_basiula lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda zapomniałam o Tobie, Wasze dziecko jest całkiem normalne, to Wy źle robicie z tym spaniem. Powinniście się kłaść o 20:00 ;)

Edit: Fermina walka ze snem to normalne. Dzieci nigdy nie chcą iść spać XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 15:13

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Kamska Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina to pochwal się co kupiłaś jak już przetestujesz ;-)

U nas mały też często zasypia ze smokiem ale jak zaśnie w taki głęboki sen sam wypluwa. Często też jest tak że mu wypada i wtedy jest jazda jak np. podczas wieczornego usypiania setny raz podchodzę do łóżeczka żeby mu go podać, a wypada właśnie wtedy kiedy ja kładę się do łózka :-) Fermina ja spróbowałabym mu wyciągać jak się da oczywiscie ;-)

atdc6iye1mipw3kl.png
  • laurka83 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po szczepieniu meldujemy się :-) nie było źle trochę płaczu a były 4 wklucia teraz się lula w wózku

Waży 5800, a długa 73, hmm coś chyba za długa bo chodzi w 68 :-) opowiadalam o karmieniu ale jak przybiera no to nie ma co drążyć tematu za bardzo. Dr powiedziała że za miesiąc z zupkami możemy próbować i jak tak dalej będzie z tym mlekiem to chyba zacznę powoli wprowadzać

• Hoope Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva chciałoby się te mordki całować aż do zjedzenia, nie? XD

Jeszcze ortopeda, nasz powiedział, że nie ma potrzeby kolejnej kontroli. Byliśmy prywatnie i ma tytuł Doktora. Wierzę mu.

J.S jak zacznie się chcenie dziecka to już nic Cię nie powstrzyma XD Zarzucisz nam kłamstwo XD

Telewizora nie mamy w ogóle, widzę jak u moich rodziców Baryła nie odrywa się od tv, tym bardziej się cieszę z jego braku.

Wystarczy, że walczę z tabletem z jego siostrą. Musieliśmy ograniczyć używanie do weekendu a czas używania wyznacza bateria. Tablet kaput, jutro też jest weekend.

I jeszcze, Dada w takie upały się nie nadaje, skóra czerwona. Założyłam chudy pampers i jest pięknie. Tylko śmierdzi to to strasznie.

A dzisiaj kurier przyniesie matę, trolololo, cieszę się, jakby to było dla mnie (trochę jest).

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamska oczywiście, że pamiętamy. Super, że u Ciebie wszystko dobrze.
    ja zamówiłam pałąk z tiny love zabawa na łące czy jakoś tak. Jutro ma przyjść;-)

Kamska lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope aż do porzygu, rzekłabym XD
    A co do rzygania, to dostałam wczoraj soczystego bełta w ucho :P

U nas Dada się sprawdza, ta zielona. Teraz promo w biedrze, że przy zakupie 2och paczek płaci się łącznie za obie 30zl. Mama moja nas dzisiaj zaopatrzyla :D

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope to prawda jak mnie nachodzi na kolejne dziecko to nie ma zmiłuj normalnie obsesji dostaję o niczym innym nie myślę a czas starań to już w ogóle . Poza tym niejedna już się zarzekała. Moja znajoma bardzo źle zniosła ciążę i pierwsze miesiące życia dziecka bo mała w dzień spala a w nocy nawet oka nie zmruzyla i też zawsze mówiła że nigdy za żadne skarby ,no cóż, rodzi w lutym

cf409fc7e7.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z facetami też jest?

age.png
  • laurka83 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka też fanką tv

• Sela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Leo jak przez przypadek przejde z nim obok tv to zaraz oczy robią się jak 5zł

Co do smoczka to u nas smoczek daje tylko do dziennego snu. Na noc nie ma smoczka. W dzień usypia z nim i czasami sam mu wypada, jeszcze nie wyciągałam jak nie wypadł, chociaż mąż już pare razy tak. Wydaje mi się, że jak ma tego smoczka to jest czujniejszy. Niby mocno śpi, a co chwile go ssie.

U nas w domu 27stopni. Rozpływamy się. W weekend jadę do rodziców to wezmę od nich wiatrak, bo mają 2 czy nawet 3. Chociaż w przedpokoju go podłącze.

Bucuś właśnie śpi na mnie i dosłownie się kleje. On to chyba ma w dupci grzejnik, bo daje tyle ciepła, że się nie da.

Boję się, że zasne razem z nim, a idzie jakaś straszna burza, bo niby daleko, a wali głośno jak nie wiem... okna nie zamkne, bo się uduszę, a tak to mamy jakiś przewiew...

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chcę burzeeeeeeeeeeeee :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie Dziewczyny....
    Powiedzcie mi czy Wam po ciąży też wyszedł taki cholerny cellulit na nogach?? ja pierdziele u mnie to jest koszmar. Dopiero teraz w te ciepłe dni zauważyłam jak złożyłam spodenki. No szlag mnie trafi. Macie jakieś fajne kremy lub inne sprawdzone cuda??

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszedł bo się spasłam XD I dalej się tuczę, serniczkiem choćby.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
‹‹ 1436 1437 1438 1439 1440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ