Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kotek, tak jak dziewczyny piszą. To nie chodzi o to, żeby usunąć ciążę w razie ewentualnej choroby, tylko po to, aby dla swego dziecka zrobić wszystko, by mu pomoc w jak najlepszym starcie. Spójrz na strony "siepomaga.pl" i tym podobne. Ile jest tam kobiet w ciąży, które dzięki badaniom mają wiedzę o chorobach swoich dzieci i np. wiedza, że po urodzeniu mogą umrzeć bez operacji. Ta wiedza daje im czas, aby ochłonąć, pogodzić się z sytuacja i zacząć działać np. wybierając odpowiedni szpital czy zbierając fundusze na potrzebne leczenie.
Badam się nie po to, aby mieć podstawę do usunięcia ciąży z chorym dzieckiem. Badam się po to, aby w razie konieczności być gotową aby zrobić wszystko, by mu pomóc.Mama32 lubi tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Dodam tylko, że na ostatniej wizycie lekarz powiedział mi, że od 12 tygodnia robi się już bez przeszkód, jako standard, USG przez powłoki brzuszne bo, co do zasady, wszystko ładnie widać. Masz jeszcze trochę czasu na badanie, możesz się zapisać np. w 13t+ i znacząco zwiększyć szanse, że nie będzie potrzeby wykonania badania dopochwowo.
Dużo siły i spokoju, Kotek, rozumiem że musiałaś być przerażona..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2017, 23:44
-
Rozumiem to przerazenie. Ale ja bym zaznaczyla ze usg tylko przez brzuch.
Wolalabym wiedziec ale kazdy jest inny.
Ja nadal lekki stres. Plamienia sa. Jakby...nie wychodza jeszcze na bielizne ale widze przy prysznicu i podcieraniu. Do tego brzuch dokucza... Ech. Trudna ta ciaza.
-
Zgadzam się z dziewczynami. Myślę,że niepotrzebnie się zamartwiasz,bo dzieciaczki pewno są zdrowe ,a USG odbyloby się przez brzuch. Ale twoja decyzja... jednak ja właśnie dla uspokojenia poszlabym na takie badanie. Miałbym poczucie,że robię wszystko co najlepsze dla dzieciaczka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 08:58
-
Popieram dziewczyny, jednak zrobisz jak uwazasz.
Ja nadal objawy x2, mdlosci, bezsennosc, bylam pewna ze w drugim trymestrze powoli zacznie to mijac i jak opisuja ksiazki, zaczne sie czuc jak seksbomba a ja co najwyzej jak ta ropucha z bagienMamaDi, Katy, Fermina lubią tę wiadomość
-
przy bliznietach te badania są szczególnie ważne, gdyż na wczesnym etapie mogą wykryć wiele nieprawidlowisci którym można zapobiegać lub wytrzeć się ich zupełnie. test Pappa faktycznie jest zbędny ale usg moim zdaniem konieczne. dla własnego sumienia i zdrowia dzieci.
ja jeszcze tydzień do kontrolnego usg po szpitalu, alez ten czas leci! już 15 i pół tygodnia za mną. teraz tylko swietświęta i po nowym roku będzie można po mału zaczac wyprawkę szykować ☺Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Kotek badanie prenatalne to zwykłe usg, i wcale nie musi kosztować aż 330 zł! Ja zrobiłam tylko usg i wcale nie zamierzałam robić testu pappa a to dodatkowe koszty. Na usg okazało się że wszystko wygląda dobrze i nawet lekarz sam nie kazał mi robić testu pappa.17 maj godz 3:00, Ula 3150g i 53 cm
-
ja ciążę prowadzę prywatnie u lekarza który ma certyfikat do wykonywania usg prenatalnych i badan. za iść zapłaciłam jak za każdą inna wizytę 150zl. kobiety które przychodzą di niego tylko na to usg płaca 280zl. dodatkowo akurat leżała w szpitalu i w 13t5d inna pani doktor zaproponowała ze jeszcze raz sprawdzi i zrobiła wszelkie pomiary, sprawdziła narządy malucha. oboje odradzili test Pappa bo usg wyszło idealnie a zalecił jedynie po badaniu polowkowym echo serca malucha ze względu na moje mutacje a co za tym idzie większe ryzyko wad.
ceny są różne ale tak naprawdę wystarczy oddzwonić po gabinetachNadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Hej dziewczyny, nie pisałam bo jakoś czasu nie było, ale czytam na bieżąco
Co do USG prenatalnego - wiadomo, że każdy może mieć swoje zdanie, ale musimy pamiętać, że badamy się nie tylko dla własnego spokoju, ale przede wszystkim dla naszego dzidziusia. Tak jak dziewczyny piszą, że można poprosić lekarza o badanie przez brzuch. Przecież do końca ciąży tak czy siak powinno się robić jeszcze USG, na prawdę nie ma się czego bać
A ja wam powiem, że mam taki problem z wypróżnieniem, że szok. Brzuch mnie już boli, kupiłam sobie Lactulosum, ale delikatnie go biorę, bo przed ciążą miałam problemy z jelitami i to raczej w stronę biegunek. I boję się, żeby mi nie wróciło.
Kurcze, ale ten czas leci, już 15 tydzień się zaczął. Już nie mogę się doczekać kuksańców
I grudnia też się nie mogę doczekać Grudzień to zdecydowanie mój miesiąc
4 mam imieniny, 6 Mikołajki i rocznica naszego związku, 20 urodziny, a 24 Wigilia I co roku to samo: chcesz jeden duży prezent czy kilka małych? Gdzie tu sprawiedliwość Ale jest w tym wszystkim jakiś urok
Miłego dzionka życzę wszystkimZuzanka już z nami
-
Mnie malo ostatnio, bo mlody juz 2 tydzień chory i Mnie od tygodnia meczy jak nie wiem, mam suchy.duszacy kaszel aż wymiotuje. Tragedia po całości...
Na prenatalnych bylam i wszystko idealnie, najprawdopodobniej będzie chlopak ☺
A nie pójście na prenatalne nawet nie skomentuje, brak slow i aż rece opadajaFermina lubi tę wiadomość
-
Kelegena, probowalas czopki glicerynowe? Mi malo pomogly, jednak w tej chwili najwiekszego kryzysu troche pobudzily jelita do dzialania i sie wyproznilam. Parafina nie dziala. Pisalam wczesniej jeszczce o babce płesznik, nie wiem czy czytalas, jtora mi pomogla. Teraz jem duzo musli, otrebow, platkow, dodaje do tego blonnik, pije 2 litry wody i jest w miare ok, choc nie tak jak przed zajsciem w ciaze. Sproboj ta babke, ona jest naturalna, takze raczej pozytywow wiecej niz szkod.
Ja mam w grudniu tez rocznice
Doti, duzo zdrowka dla ciebie i synka. Super ze na prenatalnych wszystko dobrze -
Dziewczyny z problemami typu biegunki/zatwardzenia
Zacznijcie brać regularnie probiotyk. Ja osobiście przed ciąża brałam pół roku później miałam przere i od 2tygodniznowu biorę i widzę efekty
Chodzę do wc codziennie rano
Ważne żeby to był dobry probiotyk który ma dużo szczepow
Ja biorę sanprobi super formuła
3 tabletki dziennie to też spory koszt ale warto -
ja mam niskie ciśnienie i lekarz zalecił 1-2 filiżanki kawy dziennie i problem zaparc zniknął probiotyki działają super albo łyżka dobrego oleju na czczo też czyni cuda sprawdzone na córce która w wieku przedszkolnym miała wielki z tym problemNadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Saperek ja w związku z moimi problemami jeszcze przed ciążą już prawie od roku biorę codziennie probiotyki i ogólnie mi się uspokoiły biegunki (mam świetnego lekarza gastrologa, gdyby ktoś kiedyś potrzebował), ale teraz poszło w tą drugą stronę I tak jak mówię, delikatnie muszę z tym działać, bo boję się nawrotu biegunek, a męczyłam się z tym pół roku w zasadzie codziennie póki nie trafiłam do lekarza.
Wczoraj i dzisiaj rano wziełam najmniejsza dawkę lactulosum i już czuję, jak mi się wszystko majtoli w jelitach... Masakra Jak nie w jedną stronę to w drugą Zwariować możnaZuzanka już z nami
-
dzień dobry!witam poweekendowo - jak zwykle u mnie out of internet
Weekend wyjątkowo rodzinny, dużo się działo, udało się nawet wyjść z mężem sam na sam Mieliśmy też dodatkowe usg - potwierdzono dziewczynkę teraz będziemy szukać imienia
Aleście naskoczyły na Kotka - rozumiem zdanie każdej i każdej zdanie szanuję. Ale jak czytam hurtem wasze wypowiedzi to brzmi to tak, jakbyście naskakiwały i osądzały... Pamiętajcie, że każda sama podejmuje decyzje i działa zgodnie z własną wiarą i sumieniem...
Hoope bardzo ładnie wszystko opisałaś.
heh ale się uśmiałam z dnia "focha" facetów Mogę się tylko uśmiechnąć bo u mnie takich rzeczy nie ma Moj mąż to chyba chodząca dokładność - pomyłki to nie u niego. Lista zakupów zawsze precyzyjna, jesli napiszę jogurt naturalny to zawsze dopytuje czy duży czy mały, płyn do naczyć - jaki kolor - aż czasem to mnie telepie z tej dokładności
Co do gotowania - u nas zasadniczo ja gotuję, ale mąż ma swoje dni, kiedy też coś upichci, choć raczej rzadko Ale np. nalesniki to u nas tylko on robi
ChicChic uhhh ale stres przeżyłaś, ciesze się jednak, ze wsyzstko się wyjaśniło i jesteś spokojniejsza.
co ja jeszcze chciałam hmmmm heh wypadło mi z głowy... ciążowa pomroczność
no nic, miłego dnia wszystkim życzękotek87, Hoope, Fermina, Tanda lubią tę wiadomość
Jagna 15.04.2018