X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kotek87 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli88 wrote:
    kotek bliźniaki masz jedno czy dwu jajowe?
    Dwujajowe

lprkgu9rfbd20u5x.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy blizniakach jednojajowych dodatkowo badają przepływy i czy nie zagraża zespół podkradania (wykryty zbyt późno grozi obumarciem najpierw dawcy a później biorcy z blizniat) a często w Polsce wykrywa się co zbyt późno właśnie przez to że wcześniejsze usg jest pomijane. dobrze jeśli zespół zacznie się uaktywniac po 26 tyg wtedy dzieci mają jakieś szanse na przezycie w razie konieczności cięcia.
    u mnie też wszystko było sprawdzane, kręgosłup, nerki, wątroba, serce, pepowina główka. badanie nie ograniczył się do zmierzenia nt i kości nosowej absolutnie. Ale w planie opieki który dostałam i od mojego gina i na Nfz. gdzie byłam raz jest zaznaczone ze między 11 a 13 tygodniem należy wykonać usg z tymi pomiarami więc dla mnie jest to jednoznaczne z tym ze jest nijako chociażby zwykle usg to uwzględniające u jakiegokolwiek lekarza konieczne

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:)
    Jestem w trakcie 15 tygodnia:) w 13 miałam robione prenatalne i na szczęście wszystko Ok :)
    A jak Wasze brzuszki ? Coś widać? Bo u mnie prawie nic :(

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamy kość nosową :) popytałam wujka google i okazało się, że oczywiście jest na nią skrót ;)

wklejam słowniczek, może którejś jeszcze się przyda :)

CR L – długość ciemieniowo-siedzeniowa
    FHR – częstość bicia serca płodu
    NT – przezierność fałdu karkowego
    NB – kość nosowa
    DV – przepływ w przewodzie żylnym
    BPD – wymiar poprzeczny główki
    HC – obwód główki
    AC – obwód brzuszka
    FL – długość kości udowej
    EFW – szacowana masa płodu

age.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    Jestem w trakcie 15 tygodnia:) w 13 miałam robione prenatalne i na szczęście wszystko Ok :)
    u mnie już jest widoczny brzuszek ;P nawet codziennie czuję delikatne ruchy :D

Dominique1995, Asix lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• Asix Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie non stop ból głowy. Już czasem nie wiem co robić.
    A bruszek jeszcze niewidoczny u mnie ;)

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka. wrote:
    u mnie już jest widoczny brzuszek ;P nawet codziennie czuję delikatne ruchy :D[/QUOTE
    Ja myślałam wczoraj ze czuje ruchy a to niestety były jelita ;p

J.S, kattalinna lubią tę wiadomość

• J.S Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asix, tez cierpie na bol glowy :/ pije kawe i to troche pomaga, duzo sie nawadniam bo to tez ma wplyw

Brzucha nie widac u mnie

Ktoras z was pisala o serialu belfer, gdzie mozna go obejrzec?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 14:26

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i mnie też rano prawie nie widać. wieczorem balon

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie pewnie widać, bo ciąża bliźniacza... a ruchy czujecie?

klz9piqvvra11kd2.png

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam mały brzuszek (czasami wielki), bole głowy I ruch jelit ;) mam nadzieję, że za 2 tygodnie już wyczuję też maluszka :)

J.S., Belfer to produkcja HBO więc tam zobaczysz. z tego co słyszałam, wszelkie alternatywne źródla typu cda itp. tu nie dają rady bo jest kasowany bardzo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 15:21

age.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ruchy chyba czuje ale jeszcze na 100% pewna nie jestem czy to właśnie to chociaż idealnie w tym miejscu gdzie detektor łapie malucha. za to od 2 dni wycieka mi siara obawiam się trochę czy to oby nie za wcześnie, ale wizytę mam za tydzień więc się zapytam

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeeee nie chce mi się w kółko tego samego poruszać, temat tego co bada usg genetyczne był już szczegółowo omawiany na forum, wystarczy pokiwać palcem i poczytać zamiast mówić a piać od nowa. Nie jest to badanie samej kości nosowej i przezierności!

Natomiast pappa nie jest złym badaniem, dla mnie było zbawieniem, zmniejszyło ryzyko z 1:100 do liczby pozwalającej uniknąć amniopunkcji. Nie bierzecie w ogóle pod uwagę, że pappa pokazuje nadchodzące gigantyczne problemy z utrzymaniem ciąży. Niemal każda kobieta, która miała zły wynik pappy, ma problemy z ciążą. Przedwczesne skurcze, skracanie szyjki macicy, hipotrofia płodu, wady serca, stan przedrzucawkowy, odklejanie, przedwczesne starzenie się łożyska itd. Wynik powyżej 1:300 dla jakiejkolwiek trisomii nie jest już wskazaniem do dalszej diagnostyki ale to czerwony sygnał dla samej ciąży. Wymaga uważniejszej kontroli, w tym zwykle zaleca się echo serca.

Kotek, bo Cię do pionu postawię paskudo, babki na BB tak Ci doradziły? Ty masz te dzieci całe i zdrowe donieść najdalej jak się da! Normalnie skopałabym Ci tą chudą doopę mimo, że wiem, ile Cię samo zajście kosztowało. Wiem też, że potrafisz mieć jaja i pokonać strach.

Btw też mam podane kość nosowa obecna, nikt nie mierzył nigdy.

kotek87 lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S ja bardzo dużo wody piję
    a zapachu kawy jakoś nie mogę przyjąć, strasznie mnie odrzuca. Przed ciążą piłam 2-3 dziennie a odkąd jestem w ciąży koniec ;)

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • patryka Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    Nic nie widac:( nawet kolezanka w prscy dzisiaj przyznala ze musze jeść bo jestem chuda haha a tu jutro zaczynamy 4 mc:)

• Katka. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli88 wrote:
    ja ruchy chyba czuje ale jeszcze na 100% pewna nie jestem czy to właśnie to chociaż idealnie w tym miejscu gdzie detektor łapie malucha. za to od 2 dni wycieka mi siara obawiam się trochę czy to oby nie za wcześnie, ale wizytę mam za tydzień więc się zapytam
    mi tak samo już wycieka... będziemy mieć dużo pokarmu ;) mój mąż ostatnio nawet poczuł ten smak...

klz9piqvvra11kd2.png

• kasiia_p Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pamiętajcie, ze w Ciąży, przy aplikowaniu luteiny dopochwowo, nie można używać aplikatora - w ulotce tez jest o tym mowa :-)

w4sqs65g69pjktvh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiecie mi jeszcze jak to jest z ta płcią?
    Mam termin na 13.05 a widzę ze niektóre dziewczyny z późniejszymi terminami już maja stwierdzone.
    Myślicie ze to wiarygodne?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    A powiecie mi jeszcze jak to jest z ta płcią?
    Mam termin na 13.05 a widzę ze niektóre dziewczyny z późniejszymi terminami już maja stwierdzone.
    Myślicie ze to wiarygodne?

nie :)
    nawet lekarz powiedział, ze to "loteria" :)
    pokazał wyrostek, pokazał jaki byłby u dziewczynki, nasz stał
    i tyle
    na połówkowych prawdy sie dowiem (jak dzidzia pokaze)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sela Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, jak jest u Was ze śluzem?? w sensie też go macie tak dużo? Ciekawi mnie czy to już tak do końca, czy stopniowo zaniknie?

Co do luteiny to pierwsze słyszę, że w ciąży nie można używać aplikatora (ale przyznam szczerze, że nie przeczytałam całej ulotki). Moja znajoma brała luteine prawie do samego końca i też aplikowała aplikatorem, gin jej nic nie wspomniał...

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ