X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kotek87 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli88 wrote:
    kotek bliźniaki masz jedno czy dwu jajowe?
    Dwujajowe

lprkgu9rfbd20u5x.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy blizniakach jednojajowych dodatkowo badają przepływy i czy nie zagraża zespół podkradania (wykryty zbyt późno grozi obumarciem najpierw dawcy a później biorcy z blizniat) a często w Polsce wykrywa się co zbyt późno właśnie przez to że wcześniejsze usg jest pomijane. dobrze jeśli zespół zacznie się uaktywniac po 26 tyg wtedy dzieci mają jakieś szanse na przezycie w razie konieczności cięcia.
    u mnie też wszystko było sprawdzane, kręgosłup, nerki, wątroba, serce, pepowina główka. badanie nie ograniczył się do zmierzenia nt i kości nosowej absolutnie. Ale w planie opieki który dostałam i od mojego gina i na Nfz. gdzie byłam raz jest zaznaczone ze między 11 a 13 tygodniem należy wykonać usg z tymi pomiarami więc dla mnie jest to jednoznaczne z tym ze jest nijako chociażby zwykle usg to uwzględniające u jakiegokolwiek lekarza konieczne

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:)
    Jestem w trakcie 15 tygodnia:) w 13 miałam robione prenatalne i na szczęście wszystko Ok :)
    A jak Wasze brzuszki ? Coś widać? Bo u mnie prawie nic :(

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamy kość nosową :) popytałam wujka google i okazało się, że oczywiście jest na nią skrót ;)

wklejam słowniczek, może którejś jeszcze się przyda :)

CR L – długość ciemieniowo-siedzeniowa
    FHR – częstość bicia serca płodu
    NT – przezierność fałdu karkowego
    NB – kość nosowa
    DV – przepływ w przewodzie żylnym
    BPD – wymiar poprzeczny główki
    HC – obwód główki
    AC – obwód brzuszka
    FL – długość kości udowej
    EFW – szacowana masa płodu

age.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    Jestem w trakcie 15 tygodnia:) w 13 miałam robione prenatalne i na szczęście wszystko Ok :)
    u mnie już jest widoczny brzuszek ;P nawet codziennie czuję delikatne ruchy :D

Dominique1995, Asix lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• Asix Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie non stop ból głowy. Już czasem nie wiem co robić.
    A bruszek jeszcze niewidoczny u mnie ;)

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka. wrote:
    u mnie już jest widoczny brzuszek ;P nawet codziennie czuję delikatne ruchy :D[/QUOTE
    Ja myślałam wczoraj ze czuje ruchy a to niestety były jelita ;p

J.S, kattalinna lubią tę wiadomość

• J.S Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asix, tez cierpie na bol glowy :/ pije kawe i to troche pomaga, duzo sie nawadniam bo to tez ma wplyw

Brzucha nie widac u mnie

Ktoras z was pisala o serialu belfer, gdzie mozna go obejrzec?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 14:26

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i mnie też rano prawie nie widać. wieczorem balon

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie pewnie widać, bo ciąża bliźniacza... a ruchy czujecie?

klz9piqvvra11kd2.png

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam mały brzuszek (czasami wielki), bole głowy I ruch jelit ;) mam nadzieję, że za 2 tygodnie już wyczuję też maluszka :)

J.S., Belfer to produkcja HBO więc tam zobaczysz. z tego co słyszałam, wszelkie alternatywne źródla typu cda itp. tu nie dają rady bo jest kasowany bardzo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 15:21

age.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ruchy chyba czuje ale jeszcze na 100% pewna nie jestem czy to właśnie to chociaż idealnie w tym miejscu gdzie detektor łapie malucha. za to od 2 dni wycieka mi siara obawiam się trochę czy to oby nie za wcześnie, ale wizytę mam za tydzień więc się zapytam

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeeee nie chce mi się w kółko tego samego poruszać, temat tego co bada usg genetyczne był już szczegółowo omawiany na forum, wystarczy pokiwać palcem i poczytać zamiast mówić a piać od nowa. Nie jest to badanie samej kości nosowej i przezierności!

Natomiast pappa nie jest złym badaniem, dla mnie było zbawieniem, zmniejszyło ryzyko z 1:100 do liczby pozwalającej uniknąć amniopunkcji. Nie bierzecie w ogóle pod uwagę, że pappa pokazuje nadchodzące gigantyczne problemy z utrzymaniem ciąży. Niemal każda kobieta, która miała zły wynik pappy, ma problemy z ciążą. Przedwczesne skurcze, skracanie szyjki macicy, hipotrofia płodu, wady serca, stan przedrzucawkowy, odklejanie, przedwczesne starzenie się łożyska itd. Wynik powyżej 1:300 dla jakiejkolwiek trisomii nie jest już wskazaniem do dalszej diagnostyki ale to czerwony sygnał dla samej ciąży. Wymaga uważniejszej kontroli, w tym zwykle zaleca się echo serca.

Kotek, bo Cię do pionu postawię paskudo, babki na BB tak Ci doradziły? Ty masz te dzieci całe i zdrowe donieść najdalej jak się da! Normalnie skopałabym Ci tą chudą doopę mimo, że wiem, ile Cię samo zajście kosztowało. Wiem też, że potrafisz mieć jaja i pokonać strach.

Btw też mam podane kość nosowa obecna, nikt nie mierzył nigdy.

kotek87 lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S ja bardzo dużo wody piję
    a zapachu kawy jakoś nie mogę przyjąć, strasznie mnie odrzuca. Przed ciążą piłam 2-3 dziennie a odkąd jestem w ciąży koniec ;)

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • patryka Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    Nic nie widac:( nawet kolezanka w prscy dzisiaj przyznala ze musze jeść bo jestem chuda haha a tu jutro zaczynamy 4 mc:)

• Katka. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli88 wrote:
    ja ruchy chyba czuje ale jeszcze na 100% pewna nie jestem czy to właśnie to chociaż idealnie w tym miejscu gdzie detektor łapie malucha. za to od 2 dni wycieka mi siara obawiam się trochę czy to oby nie za wcześnie, ale wizytę mam za tydzień więc się zapytam
    mi tak samo już wycieka... będziemy mieć dużo pokarmu ;) mój mąż ostatnio nawet poczuł ten smak...

klz9piqvvra11kd2.png

• kasiia_p Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pamiętajcie, ze w Ciąży, przy aplikowaniu luteiny dopochwowo, nie można używać aplikatora - w ulotce tez jest o tym mowa :-)

w4sqs65g69pjktvh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiecie mi jeszcze jak to jest z ta płcią?
    Mam termin na 13.05 a widzę ze niektóre dziewczyny z późniejszymi terminami już maja stwierdzone.
    Myślicie ze to wiarygodne?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    A powiecie mi jeszcze jak to jest z ta płcią?
    Mam termin na 13.05 a widzę ze niektóre dziewczyny z późniejszymi terminami już maja stwierdzone.
    Myślicie ze to wiarygodne?

nie :)
    nawet lekarz powiedział, ze to "loteria" :)
    pokazał wyrostek, pokazał jaki byłby u dziewczynki, nasz stał
    i tyle
    na połówkowych prawdy sie dowiem (jak dzidzia pokaze)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sela Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, jak jest u Was ze śluzem?? w sensie też go macie tak dużo? Ciekawi mnie czy to już tak do końca, czy stopniowo zaniknie?

Co do luteiny to pierwsze słyszę, że w ciąży nie można używać aplikatora (ale przyznam szczerze, że nie przeczytałam całej ulotki). Moja znajoma brała luteine prawie do samego końca i też aplikowała aplikatorem, gin jej nic nie wspomniał...

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ