Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
przy blizniakach jednojajowych dodatkowo badają przepływy i czy nie zagraża zespół podkradania (wykryty zbyt późno grozi obumarciem najpierw dawcy a później biorcy z blizniat) a często w Polsce wykrywa się co zbyt późno właśnie przez to że wcześniejsze usg jest pomijane. dobrze jeśli zespół zacznie się uaktywniac po 26 tyg wtedy dzieci mają jakieś szanse na przezycie w razie konieczności cięcia.
u mnie też wszystko było sprawdzane, kręgosłup, nerki, wątroba, serce, pepowina główka. badanie nie ograniczył się do zmierzenia nt i kości nosowej absolutnie. Ale w planie opieki który dostałam i od mojego gina i na Nfz. gdzie byłam raz jest zaznaczone ze między 11 a 13 tygodniem należy wykonać usg z tymi pomiarami więc dla mnie jest to jednoznaczne z tym ze jest nijako chociażby zwykle usg to uwzględniające u jakiegokolwiek lekarza konieczneNadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
nick nieaktualny
-
mamy kość nosową popytałam wujka google i okazało się, że oczywiście jest na nią skrót
wklejam słowniczek, może którejś jeszcze się przyda
CR L – długość ciemieniowo-siedzeniowa
FHR – częstość bicia serca płodu
NT – przezierność fałdu karkowego
NB – kość nosowa
DV – przepływ w przewodzie żylnym
BPD – wymiar poprzeczny główki
HC – obwód główki
AC – obwód brzuszka
FL – długość kości udowej
EFW – szacowana masa płodu
-
Dominique1995 wrote:Hej dziewczyny:)
Jestem w trakcie 15 tygodnia:) w 13 miałam robione prenatalne i na szczęście wszystko Ok
A jak Wasze brzuszki ? Coś widać? Bo u mnie prawie nicDominique1995, Asix lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Asix, tez cierpie na bol glowy pije kawe i to troche pomaga, duzo sie nawadniam bo to tez ma wplyw
Brzucha nie widac u mnie
Ktoras z was pisala o serialu belfer, gdzie mozna go obejrzec?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 14:26
-
mam mały brzuszek (czasami wielki), bole głowy I ruch jelit mam nadzieję, że za 2 tygodnie już wyczuję też maluszka
J.S., Belfer to produkcja HBO więc tam zobaczysz. z tego co słyszałam, wszelkie alternatywne źródla typu cda itp. tu nie dają rady bo jest kasowany bardzoWiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 15:21
-
ja ruchy chyba czuje ale jeszcze na 100% pewna nie jestem czy to właśnie to chociaż idealnie w tym miejscu gdzie detektor łapie malucha. za to od 2 dni wycieka mi siara obawiam się trochę czy to oby nie za wcześnie, ale wizytę mam za tydzień więc się zapytamNadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Eeeee nie chce mi się w kółko tego samego poruszać, temat tego co bada usg genetyczne był już szczegółowo omawiany na forum, wystarczy pokiwać palcem i poczytać zamiast mówić a piać od nowa. Nie jest to badanie samej kości nosowej i przezierności!
Natomiast pappa nie jest złym badaniem, dla mnie było zbawieniem, zmniejszyło ryzyko z 1:100 do liczby pozwalającej uniknąć amniopunkcji. Nie bierzecie w ogóle pod uwagę, że pappa pokazuje nadchodzące gigantyczne problemy z utrzymaniem ciąży. Niemal każda kobieta, która miała zły wynik pappy, ma problemy z ciążą. Przedwczesne skurcze, skracanie szyjki macicy, hipotrofia płodu, wady serca, stan przedrzucawkowy, odklejanie, przedwczesne starzenie się łożyska itd. Wynik powyżej 1:300 dla jakiejkolwiek trisomii nie jest już wskazaniem do dalszej diagnostyki ale to czerwony sygnał dla samej ciąży. Wymaga uważniejszej kontroli, w tym zwykle zaleca się echo serca.
Kotek, bo Cię do pionu postawię paskudo, babki na BB tak Ci doradziły? Ty masz te dzieci całe i zdrowe donieść najdalej jak się da! Normalnie skopałabym Ci tą chudą doopę mimo, że wiem, ile Cię samo zajście kosztowało. Wiem też, że potrafisz mieć jaja i pokonać strach.
Btw też mam podane kość nosowa obecna, nikt nie mierzył nigdy.kotek87 lubi tę wiadomość
❤ Bartuś już z nami 15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Dominique1995 wrote:Hej dziewczyny:)
Jestem w trakcie 15 tygodnia:) w 13 miałam robione prenatalne i na szczęście wszystko Ok
A jak Wasze brzuszki ? Coś widać? Bo u mnie prawie nic -
Ulli88 wrote:ja ruchy chyba czuje ale jeszcze na 100% pewna nie jestem czy to właśnie to chociaż idealnie w tym miejscu gdzie detektor łapie malucha. za to od 2 dni wycieka mi siara obawiam się trochę czy to oby nie za wcześnie, ale wizytę mam za tydzień więc się zapytam
-
nick nieaktualny
-
Dominique1995 wrote:A powiecie mi jeszcze jak to jest z ta płcią?
Mam termin na 13.05 a widzę ze niektóre dziewczyny z późniejszymi terminami już maja stwierdzone.
Myślicie ze to wiarygodne?
nie
nawet lekarz powiedział, ze to "loteria"
pokazał wyrostek, pokazał jaki byłby u dziewczynki, nasz stał
i tyle
na połówkowych prawdy sie dowiem (jak dzidzia pokaze) -
Dziewczyny mam pytanie, jak jest u Was ze śluzem?? w sensie też go macie tak dużo? Ciekawi mnie czy to już tak do końca, czy stopniowo zaniknie?
Co do luteiny to pierwsze słyszę, że w ciąży nie można używać aplikatora (ale przyznam szczerze, że nie przeczytałam całej ulotki). Moja znajoma brała luteine prawie do samego końca i też aplikowała aplikatorem, gin jej nic nie wspomniał...W końcu się udało...