X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat92 nie stresuj się niepotrzebnie, może pojdź do innego lekarza, niech zobaczy ktoś inny Twoje dzieciątko. Albo gdy pappa i USG wyszły nie do końca tak jak powinny, to może przemysl sprawę NIFTY czy tam Harmony? Nie znam się na tych testach, nie wiem który lepszy itp, ale może warto zrobić w takim wypadku? Ale najważniejsze to nie panikuj, to niczego nie zmieni. Zrób sobie dodatkowe badania - pewnie jest wszystko dobrze, za co mocno trzymam kciuki :)

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat92 wrote:
    Dziewczyny jestem po usg prenatalnym i odebraniu wyników pappa.. lekarz stwierdził że niepewne wyniki krwi i trochę za mala kość nosowa. Jestem załamana.. ryzyko trisomii wzrosło do 1:354.
    a ile mierzyła kość nosowa?

1usa3e5el69vdydq.png
  • Klaudiia87 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj miałam 30 urodziny. Z sobotę robiłam mała imprezka dla znajomych i rodzice zrobili mi niespodziankę i przylecieli na moje urodziny. Wczoraj byliśmy na wycieczkę w Yorku i chyba się trochę przeforsowałam, bo wieczorem bolał mnie brzuch.

Fermina lubi tę wiadomość

p19ucsqvnm5skatr.png
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efwka- kość nosowa 1,9. Wolne bhcg 45,2 A pappa 0,972.
    Kelegena- właśnie przemyśle te dodatkowe badania lekarz zalecił oznaxzenie wolnego plodu DNA. Ale chociaż byłaby "prawie" pewność.

f2w3dqk3v24l408o.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kelegena - ja z kolei większość okazji mam w lipcu, więc też co roku słyszę stwierdzenia "to prezent i na urodziny i imieniny jakby co" ;)

Mysia Marysia - hehhe...ja to bym ozłociła takiego dokładnego ;)

Nat92 - współczuję stresu. Myślę, że najlepiej byłoby zrobic NIPT, musisz przemyśleć tylko które. Zaraz Ci wkleje zestawienie, tylko znajdę...

Na samym dole strony PDF (inaczej nie mogę wkleić)
    https://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/

Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 11:30

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie kość nosowa wynosiła 2,3 to niewiele więcej jak u Ciebie

1usa3e5el69vdydq.png
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzyłam wlaśnie na swoje wyniki i ja nigdzie nie mam podanej wielkości kości nosowej, mam tylko, że obecna. A miałam USG u dwóch lekarzy. Czy to normalne?

nat92, tak jak mówię, nie stresuj się, to są tylko statystyki. Zrób sobie dodatkowe badania genetyczne, które dają "prawie" pewność. Nie ma co panikować kochana, zresztą ryzyko 1:354 to jednak nadal wcale nie takie duże ryzyko. Porozmawiaj z lekarzem, z mężem czy tam partnerem i ustalcie co dalej z tym zrobicie. Rozsądnie by było zrobić te badania, tak myślę. Nawet dla świetego spokoju, bo wierzę, że wszystko jest jednak w porządeczku <3

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już po wizycie ;) będzie druga dziewczynka ;D

MysiaMarysia, kelegena, JustaFin, Kira91, malwka08, Fatalita, kattalinna, Kropka88, Asix, jangwa_maua, Cola87, Hoope, Mała Matylda, Katy, Martyna32, Feeva lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaczęłam się stresować, u mnie nie ma nic na temat kości nosowej :( chyba, że jakieś ma oznaczenie do rozszyfrowania?

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kelegena
    Tak, normalne
    Ja nigdy nie miałam mierzonej kości nosowej a miałam 4x usg prenatalne 1.trymestru

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mycha1982 Znajoma

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat92 wrote:
    Efwka- kość nosowa 1,9. Wolne bhcg 45,2 A pappa 0,972.
    Kelegena- właśnie przemyśle te dodatkowe badania lekarz zalecił oznaxzenie wolnego plodu DNA. Ale chociaż byłaby "prawie" pewność.
    Czyli zlecil Ci zrobienie testu genetycznego Nifty lub Harmony, ja robilam Harmony, ale nie wiem czy u Ciebie nie lepiej wybrac sie jeszcze raz na Usg, my bylismy u Genetyka, powiedzial ze na krew z Pappy ma wplyw wiele czynnikow Twoj stan zdrowia, leki na podtrzymanie, to w ktorym momencie sie go robi wiec ja bym chyba skonsultowala Usg a ryzyka i tak nie masz wysokiego ja mialam 1x134 a Harmony wyszedl oki

Lusia
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka super!!! Strasznie się cieszę :D O kurczę, dwie urocze małe bliźniaczki <3 <3 <3
    I pamiętaj, mężem się nie przejmuj, prędzej czy później mu przejdzie, a Ty się tylko niepotrzebnie nastresujesz :)

Katka. lubi tę wiadomość

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez nie mierzono kosci, mam tylko napisane ze obecna.

Nati, moim zdaniem powinnas to skonsultowac jeszcze z innym lekarzem

Katka, gratuluje drugiej dziewczynki ;)

Kattalina, ja nie mam zadnego oznaczenia tylko po prostu „kość nosowa: obecna”

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 11:41

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kotek87 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margolciak wrote:
    Sorki, ale tak głupiego podejścia dawno nie widziałam. Czy Ty uważasz że prenatalne są po to, żeby usuwać ewentualnie chore dzieci? Moja pierwsza córka ma wadę serca i dzięki temu że o tym wiedziałam mogłam się przygotować i zapewnić najlepsza opiekę okołoporodowa dla dziecka. Jeśli będziesz wiedzieć ze coś jest nie tak, będziesz mogła zapewnić pomóc po porodzie sobie i dziecku. Nie chodzi tu o to, czy urodzisz czy nie, chodź dla pewnych ludzi pewnie tak. Niektóre problemy zdrowotne można naprawiać już w łonie matki. Naprawdę nie rozumiem kobiet z takim podejściem.
    Nie wiem czy wiesz ale serce vadaja w 19 tyg i na to badanie oczywiście pojde, badanie w 12 tyg nie wykryje wady serca a nawet jeśli taj ti badają jeszcze w 19 tyg. W 12 tyg sprawdzaja przeziornisc kosc nisowa a po drugie nie jest obiwiazkowe.

Tanda lubi tę wiadomość

lprkgu9rfbd20u5x.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    net92 ułamek milimetra to może być błąd pomiaru. ja jednego dnia miałam usg u dwóch lekarzy i różnic w długości dziecka wynosiła 7mm także ten... zależy jak się głowice przylozy tak powiedział mój lekarz. druga sprawa ryzyko jakie masz oznacza że jedno na 354 dzieci urodzonych przez kobiety w twoim wieku o twojej wadze i wzroście z takimi samymi wynikami urodzi chore dziecko czyli biorąc tylko kobiety z takimi danymi i tak masz nie cale 0.3% szansy na to że ze dziecko będzie chore więc spokojnie! osobiście znam dziewczynę która przy ryzyku 1:3 urodzila zdrowa córkę

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kotek bliźniaki masz jedno czy dwu jajowe?

kotek87 lubi tę wiadomość

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat 1:300 to nie jest bardzo duże ryzyko. Pappa to typowa statystyka, niestety omylna w obydwie strony. Nie jest to badanie diagnostyczne tylko statystyczne. Nie zamartwiaj się i pomyśl o Nifty lub Harmony. Choć może warto powtórzyć usg. Dla mnie pappa to przestarzały twór, od którego powinno się odchodzić na rzecz N lub H, ale za tym idą pieniądze niestety.

Katka. Super :-D graruluję dwóch dziewczynek :-D będziesz miała dwie Królewny skądś to znam ;)

Katka. lubi tę wiadomość

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziewczyny na opisie też mam napisane ze kośc nosowa obecna i zadnych wymiarow, ale odpaliłam płytę którą dostaliśmy na badaniu prenatalnym i tam lekarz mierzył kość nosową

1usa3e5el69vdydq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tym usg to nam ortopeda pokazywał (na preluksacji z córką)
    od pomiaru zależało, czy bioderko zdrowe, czy nie zdrowe-milimetry decydowały
    że wolał mierzyć dodatkowo stara metodą-ręcznie z przyrżadami geometrycznymi
    i mówimy o pomiarze na "dużym" bioderku a co dopiero usg takiego maluszka
    dlatego ja sceptycznie podchodzę do wymiarów usg, najważniejszy jest stan ogólny, wszystko jakby na raz-kość nosowa jest? jest! nt w normie? w normie (co mi lekarz mówił, że jak jest obrzęk karku, który mógłby świadczyć o wadzie u dziecka, to naprawde jest wielki obrzek a nie przekroczenie normy ciut, lub górna granica normy, tu mowa o nt 4-5mm!)
    na krew w teście wieeeele czynników wpływa
    stąd osobiście za pappe bym nie zapłaciła z własnej kieszeni...bo ta statystyka naprawdę potrafi humor zepsuć
    pappe i usg mam jutro
    ale juz pierwsze usg genetyczne tez mam za soba
    jakby co to nawet będę miała porównanie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki!

Ostatnio się nie odzywałam, ale czytam Wasze wypowiedzi. Czuję się już nie zapeszając milion razy lepiej, mam więcej energii którą teraz muszę poświęcać na remont i umeblowanie nowego mieszkania. To troszkę mnie pochłania. :)

Serdecznie Was pozdrawiam i Wasze maleństwa w brzuszkach <3

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
‹‹ 279 280 281 282 283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ