Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nat92 nie stresuj się niepotrzebnie, może pojdź do innego lekarza, niech zobaczy ktoś inny Twoje dzieciątko. Albo gdy pappa i USG wyszły nie do końca tak jak powinny, to może przemysl sprawę NIFTY czy tam Harmony? Nie znam się na tych testach, nie wiem który lepszy itp, ale może warto zrobić w takim wypadku? Ale najważniejsze to nie panikuj, to niczego nie zmieni. Zrób sobie dodatkowe badania - pewnie jest wszystko dobrze, za co mocno trzymam kciukiZuzanka już z nami
-
A ja wczoraj miałam 30 urodziny. Z sobotę robiłam mała imprezka dla znajomych i rodzice zrobili mi niespodziankę i przylecieli na moje urodziny. Wczoraj byliśmy na wycieczkę w Yorku i chyba się trochę przeforsowałam, bo wieczorem bolał mnie brzuch.
Fermina lubi tę wiadomość
-
Kelegena - ja z kolei większość okazji mam w lipcu, więc też co roku słyszę stwierdzenia "to prezent i na urodziny i imieniny jakby co"
Mysia Marysia - hehhe...ja to bym ozłociła takiego dokładnego
Nat92 - współczuję stresu. Myślę, że najlepiej byłoby zrobic NIPT, musisz przemyśleć tylko które. Zaraz Ci wkleje zestawienie, tylko znajdę...
Na samym dole strony PDF (inaczej nie mogę wkleić)
https://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/
Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 11:30
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Patrzyłam wlaśnie na swoje wyniki i ja nigdzie nie mam podanej wielkości kości nosowej, mam tylko, że obecna. A miałam USG u dwóch lekarzy. Czy to normalne?
nat92, tak jak mówię, nie stresuj się, to są tylko statystyki. Zrób sobie dodatkowe badania genetyczne, które dają "prawie" pewność. Nie ma co panikować kochana, zresztą ryzyko 1:354 to jednak nadal wcale nie takie duże ryzyko. Porozmawiaj z lekarzem, z mężem czy tam partnerem i ustalcie co dalej z tym zrobicie. Rozsądnie by było zrobić te badania, tak myślę. Nawet dla świetego spokoju, bo wierzę, że wszystko jest jednak w porządeczku
Zuzanka już z nami
-
nat92 wrote:Efwka- kość nosowa 1,9. Wolne bhcg 45,2 A pappa 0,972.
Kelegena- właśnie przemyśle te dodatkowe badania lekarz zalecił oznaxzenie wolnego plodu DNA. Ale chociaż byłaby "prawie" pewność.Lusia -
U mnie tez nie mierzono kosci, mam tylko napisane ze obecna.
Nati, moim zdaniem powinnas to skonsultowac jeszcze z innym lekarzem
Katka, gratuluje drugiej dziewczynki
Kattalina, ja nie mam zadnego oznaczenia tylko po prostu „kość nosowa: obecna”Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2017, 11:41
-
Margolciak wrote:Sorki, ale tak głupiego podejścia dawno nie widziałam. Czy Ty uważasz że prenatalne są po to, żeby usuwać ewentualnie chore dzieci? Moja pierwsza córka ma wadę serca i dzięki temu że o tym wiedziałam mogłam się przygotować i zapewnić najlepsza opiekę okołoporodowa dla dziecka. Jeśli będziesz wiedzieć ze coś jest nie tak, będziesz mogła zapewnić pomóc po porodzie sobie i dziecku. Nie chodzi tu o to, czy urodzisz czy nie, chodź dla pewnych ludzi pewnie tak. Niektóre problemy zdrowotne można naprawiać już w łonie matki. Naprawdę nie rozumiem kobiet z takim podejściem.
Tanda lubi tę wiadomość
-
net92 ułamek milimetra to może być błąd pomiaru. ja jednego dnia miałam usg u dwóch lekarzy i różnic w długości dziecka wynosiła 7mm także ten... zależy jak się głowice przylozy tak powiedział mój lekarz. druga sprawa ryzyko jakie masz oznacza że jedno na 354 dzieci urodzonych przez kobiety w twoim wieku o twojej wadze i wzroście z takimi samymi wynikami urodzi chore dziecko czyli biorąc tylko kobiety z takimi danymi i tak masz nie cale 0.3% szansy na to że ze dziecko będzie chore więc spokojnie! osobiście znam dziewczynę która przy ryzyku 1:3 urodzila zdrowa córkęNadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Nat 1:300 to nie jest bardzo duże ryzyko. Pappa to typowa statystyka, niestety omylna w obydwie strony. Nie jest to badanie diagnostyczne tylko statystyczne. Nie zamartwiaj się i pomyśl o Nifty lub Harmony. Choć może warto powtórzyć usg. Dla mnie pappa to przestarzały twór, od którego powinno się odchodzić na rzecz N lub H, ale za tym idą pieniądze niestety.
Katka. Super graruluję dwóch dziewczynek będziesz miała dwie Królewny skądś to znamKatka. lubi tę wiadomość
-
z tym usg to nam ortopeda pokazywał (na preluksacji z córką)
od pomiaru zależało, czy bioderko zdrowe, czy nie zdrowe-milimetry decydowały
że wolał mierzyć dodatkowo stara metodą-ręcznie z przyrżadami geometrycznymi
i mówimy o pomiarze na "dużym" bioderku a co dopiero usg takiego maluszka
dlatego ja sceptycznie podchodzę do wymiarów usg, najważniejszy jest stan ogólny, wszystko jakby na raz-kość nosowa jest? jest! nt w normie? w normie (co mi lekarz mówił, że jak jest obrzęk karku, który mógłby świadczyć o wadzie u dziecka, to naprawde jest wielki obrzek a nie przekroczenie normy ciut, lub górna granica normy, tu mowa o nt 4-5mm!)
na krew w teście wieeeele czynników wpływa
stąd osobiście za pappe bym nie zapłaciła z własnej kieszeni...bo ta statystyka naprawdę potrafi humor zepsuć
pappe i usg mam jutro
ale juz pierwsze usg genetyczne tez mam za soba
jakby co to nawet będę miała porównanie -
Witajcie dziewczynki!
Ostatnio się nie odzywałam, ale czytam Wasze wypowiedzi. Czuję się już nie zapeszając milion razy lepiej, mam więcej energii którą teraz muszę poświęcać na remont i umeblowanie nowego mieszkania. To troszkę mnie pochłania.
Serdecznie Was pozdrawiam i Wasze maleństwa w brzuszkach