Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia, wychodziły Ci takie spontaniczne wypieki? Bo ja z czasem się nauczyłam, że o ile w gotowaniu można luźno podchodzić do przepisów, to cukiernictwo jest tak wymagające, że jednak wymaga aptekarskiej dokładności z reguły 😉 przepisu na biszkopt nie podam bo jeszcze nie ogarnialam tematu. Ale dziewczyny z Wowka na czele na pewno sypną kilkoma 😄 chodzi mi po głowie rzucany 😉
-
Kattalinna
Ja już pisalam
Ja należę do ludzi ktorzy uczą się widząc
Uczylam się od mamy
I tak nauczylam się robić biszkopt
Ba
Uczylam młodszą szwagierke
Ale parę lat przerwy zrobilo swoje
I na koniec mój mikser (z 74 roku) się zepsul tzn mieszadlo
Nie ma to jak wszystko wrzucać do zmywarki 🤣🤣
No i dopiesze
Im bardziej robilam bez namyslu tym bylo lepiej
Potem dostep do netu
Przepisy x100
Zatracilo się smykalkeWiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2020, 21:35
-
Ja mam taki
5 jajek
1szkl cukru
1 i 1/2szkl mąki
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijac porządnie potem dodać po żółtku i ubijać na koniec wsypać mąkę i olej wymieszać i piec.
Jak chce mieć wysoki to robię że składników ×2.
Babke piekę z tego samego przepisu tylko dodaje serek waniliowy i/lub kakao.kamciaelcia, kattalinna lubią tę wiadomość
-
https://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
Dla mnie to ten jest najlepszy. Mam też przepis w gramach.
Wychodzi mi równy i nigdy nie opada. Można nim rzucić, to dla oszczędności czasu.
Nie używam proszku do pieczenia do ciast, na prawdę sporadycznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2020, 22:38
kamciaelcia, wariancja lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam swój sprawdzony przepis na biszkop.
Ile jajek tyle łyżek cukru i mąki tortowe, plus płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Czyli np. 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki plus proszek do pieczenia.
Białka odzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę razem z cukrem, dodaje żółtka i wciąż miksuje i stopniowo mąkę z proszkiem, czasami troszkę wody dodaję, ale to dosłownie 2 łyżki, lecz zazwyczaj bez wody. Z wodą niby jest bardziej wilgotny. Prosty przepis i zawsze mi wychodzi, piekę około 25-30min w temp niewiadomej bo mój ojciec ma piekarnik trochę zepsuty 😖 dolna jedna grzałka raz działa a raz nie. 180st powinno być.
Berbecia torcik śliczny 🤤 Zosi robiłam bardzo podobny na roczek, te same motylki i też kwiatki, w tej kolorystyce tyle że okrągły ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2020, 09:25
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Berbecia śliczne motylki . Twój przepis ma dużo mąki ja daję szklankę na 6 jaj.
Mój przepis jest zbliżony do Niny bo 6 łyżek to około szklanka. Rzucany biszkopt też czasem nie wyjdzie ,cały myk polega na tym że pianą z białek musi być dobrze ubita i potem dosypujemy mąkę bardzo delikatnie ,nie mieszamy już mikserem tylko najlepiej drewnianą łyżką żeby ta piana nie opadła. Tam poprostu zamiast proszku dajemy mąkę ziemniaczaną . W tedy daje 3/4 szkl. mąki pszennej i 1/4ziemniaczanej nie daje się tłuszczu. Bo niektóre przepisy mają olej,tu jest tylko jajka cukier i mąka -
U nas dzisiaj po dziewczynsku-kita i kieca obowiazkowo 🤣
Dziś robilam chleb "ziołowy "
Coraz piekniejsze i smaczniejsze chlebki mi wychodzą
Mąż gorący podrzucil kolezance z bloku obok (W podziekowaniu)A w przesyłce zwrotnej (jej mąż podrzucil)dostalismy ciasto z truskawkami 👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2020, 21:22
kattalinna, olciabos, Nina83, Wowka, J.S, pawojoszka, Ewciaa83, Katy, Sela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySto lat wszystkim 2 latkom 🎂🎈🎁
Tortów nie piekę, ale moja mama zawsze biszkopt nasącza sokiem z brzoskwiń z puszki lub wodą z cytryną.
Pawojoszka wow podziwiam za umiejętności, chęci i czas na wykonanie domku.
Zuzia od nas na urodziny dostanie łóżko(dopiero jak się wprowadzimy), a teraz torebkę i drewnianą układanke ubieranie misiów, babcia chciała coś kupić więc od niej będzie stoliki z krzesełkami.
Moje wiosenne dziewczyny
Zuzia daje sobie czasami wpiąć spinke 💪
Berbecia super tort, motylki były u nas w tamtym roku, pięknie wyglądają.
Kamcia fajnie macie na działce, dla dzieci super,mają gdzie poganiać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2020, 17:22
kattalinna, pawojoszka, Berbecia, Nina83, kamciaelcia, J.S, Wowka, Katy, Sela lubią tę wiadomość
-
Działki dziś w cenie
Naszą mamy od 2015
Nie uwierzylybyscie co tam bylo...nasze pierwsze wejście-piła motorowa
Ja zlecalam mąż robił
Dzialka po 12!latach nie uprawiania!nikt q nas nie wierzyl. To sa w sumie dwie działki. Stad 600m kw
Mąż sam osobiście przekopal
Emilka byla cierpliwa
To byla dzialka dla niej...
Po niej to była nasza odskocznia...przychodzilismy nawet późnym wieczorem...
Cel-od dawna-plac zabaw dla dzieci
Zdjęć nie mam-jeśli pamiętacie-wszystkie nasze zdjecia przepadły...Nina83 lubi tę wiadomość