Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
LadyInna wrote:Cześć dziewczyny
Już wcześniej się witałam z Wami.
Mam pytanie. Ile żelaza przyjmujecie ?
Ja w swoich witaminkach Prenatal duo mam 60 mg i lekarz przepisał mi ferrum lek 100mg.
Hemoglobina 12,2 czyli lekko ponad normę labolatorium ale spadło sporo w niecały miesiąc.
Ja mam w witaminach 27mg i dodatkowo przy hgb 10,9 dostałam Tardyferon 1 tabl. dziennie 80mg.Matylda
-
kattalinna wrote:Cieszę się, że wyszedł temat gaci. Ostatnio poległam na tym w gemini. Jeszcze proszę o poradę w kwestii podkładów: ile jakich? W szpitalu dawali na IP te gigantyczne podpachy, ale nie wiem jak jest na porodówce
Ja sobie bardzo chwaliłam te, dla mnie najlepsze i teraz też je zamówiłam:
https://www.aptekagemini.pl/canpol-wysoko-chlonne-podklady-poporodowe-10-sztuk.html
https://www.aptekagemini.pl/canpol-podklady-poporodowe-ultrachlonne-oddychajace-na-noc-10-sztuk.htmlSela, kattalinna lubią tę wiadomość
Matylda
-
Tanda wrote:Ja sobie bardzo chwaliłam te, dla mnie najlepsze i teraz też je zamówiłam:
https://www.aptekagemini.pl/canpol-wysoko-chlonne-podklady-poporodowe-10-sztuk.html
https://www.aptekagemini.pl/canpol-podklady-poporodowe-ultrachlonne-oddychajace-na-noc-10-sztuk.html
Kamska, ja przed skurczem miewam chwilowe poczucie jakby duszności, taki ucisk w klatce piersiowej. Uderzeń gorąca nie zauważyłam u siebieKamska lubi tę wiadomość
-
efwka83 wrote:Wowka a propo tych majtek to masz tylko jedno opakowanie?bo tam tylko 2 szt są
Niestety mam tylko jedno. Mam jedno jednorazowych i jedno wielorazowych. Mogłam nie brać wcale jednorazowych a wziac jeszcze dwa wielorazowych. Ja bede w aptece stacjonarnej to dopytam, pewnie też beda.
Kattalinna, podkładów na łóżko mam trzy paczki po 10szt z akuku, ale nie otwieralam ich. Czego nie zużyję w szpitalu, to przyda się do przewijania. Strasznie dużo miejsca tylko zajmująkattalinna lubi tę wiadomość
-
kattalinna wrote:A ile schodzi mniej więcej na połóg? A te podkłady na łóżko to jak?
Kamska, ja przed skurczem miewam chwilowe poczucie jakby duszności, taki ucisk w klatce piersiowej. Uderzeń gorąca nie zauważyłam u siebie
Poprzednio zużyłam 2 opakowania, teraz też tyle zamówiłam. Potem w domu na dzień już szły zwykłe podpaski a podkłady tylko na noc.
Tylko wtedy miałam 2 paczki tych na dzień, a teraz wzięłam z ciekawości jedne na noc, jedne na dzień.
Na łóżko mam 10szt 60x90, myślę że powinno wystarczyć. W szpitalu gdzie rodziłam pierwsze dziecko dawali szpitalne, a w tym gdzie teraz będę rodzić każą wziąć swoje.
Wtedy w szpitalu poszły mi 3 szt.Matylda
-
efwka83 wrote:Wowka a propo tych majtek to masz tylko jedno opakowanie?bo tam tylko 2 szt są
Ja mam jedno, poprzednio mi starczyły bo przy zmianie od razu prałam ręcznie.
Mam też jeszcze tamte dwie pary z poprzedniej ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:14
Matylda
-
Czytam wszystko co piszecie na temat wyprawki oraz rzeczy potrzebnych w szpitalu i dzięki Wam moja lista jest już prawie kompletna
Napiszcie jeszcze proszę czy kupujecie witaminę D dla dziecka jeszcze przed porodem, a jeśli tak to jaką konkretnie? Czy może lepiej z tym zaczekać, bo w szpitalu coś polecą?
Mam już orientację odnośnie kremów do pupy niemowlaka, ale zastanawiam się co z resztą ciałka. Nastawiam się na minimalizowanie pielęgnacji, ale trochę się boję, że pominę coś ważnego. Czy należy stosować jakiś krem na buzię w zależności od sezonu lato/zima? Do ciałka planuję używać masła kokosowego, ale naszły mnie wątpliwości, czy może latem należy smarować dziecko kremem z filtrem nawet jeśli planuje się je przed tym słońcem ochraniać?
Hoope wrote:Laski Wy po porodzie krwawicie jak dzikie? Bo ja miałam po prostu piękny okres, nic więcej.
Dla mnie to pierwszy poród, nie mam pojęcia jak to będzie u mnie wyglądało, ale czytając/słuchając różnych opowieści postanowiłam przygotować się na potop. Nie tracę nadziei, że życie mile mnie zaskoczy, ale wolę się przygotować na mniej optymistyczny scenariusz
-
po pierwszym cc lało sie ze mnie jak z kranu, dokładnie 7 tyg, córka urodzona 3.grudnia a w wigilie wyladowałam na IP, bo takiego krwotoku dostałam...lało sie do wanny...ale po tym juz z górki
z synem moge połóg nazwać 6-tygodniowym okresem, tego nigdy nie mam obfitego...
więc zakładam, ze nigdy nie wiadomo
mam 6 paczek bella mamma
canpol byly mi za sztywne
poza tym zmiana co chwile...
na łózko mam chyba 10 szt, zgubiłam rachube, mam tez te mniejsze, zostanie to bedzie na przewijak
w sumie w domu nie używałam, tylko w spitalu, do torby spakowałam ze 3szt, resztę mąż miał w domu na półe przygotowane do donoszenia
ale...
poporzednio kupiłam te akuku papierowe z 5 szt i stwierdziłam ze do przewijania sa kiepskie, teraz omijałam je szerokim łukiem
gaciorków tylko siateczkowych mam z 6 szt nowych i ileś "starych", serio, u mnie w domu po porodzie tylko te gaciorki
nawet przy położnej nic innego nie zakładałam -
mala matylda
ja dzieciom daje tylko wit D na recepte, nie kupuje tych suplementów
od poczatku do dziś kropelka vigantolu
i ja-wyrodna matka-nigdy cviałka dziecka nie smarowałam
do buzi teraz krem z avene, czy po prostu linomag a+e, ten jest super, jak trzeba to i kolanko (po raczkowaniu) smarnełam
na lato kremy z filtrem
ale syn szybko i po nich się opalał
zima tylko nivea na każda pogode, ale jak są mrozy czy wiatry zima...tak to zapominamWiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:49
Mała Matylda lubi tę wiadomość
-
Wit. D chyba wezmę tę:
https://www.aptekagemini.pl/vigantol-20-000iu-krople-doustne-10ml.html
Jeszcze niedawno była na receptę, dużo pediatrów zapisywało te krople noworodkom.
Przy pierwszej stosowałam kapsułki twist - off d-vitum, w szpitalu każdy dostał blister gratis i potem kupiłam te same:
https://www.aptekagemini.pl/d-vitum-witamina-d-dla-niemowlat-x-42-kapsulki.html
Warto zwrócić uwagę w jakim oleju jest rozpuszczona witamina, bo niektóre noworodki po niektórych olejach mają kolki. W razie kolek właśnie warto zmienić wit. D na rozpuszczoną w innym oleju.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:50
Matylda
-
tanda pisze że nie jest na recepte
a ja wiem, ze u mnie w mieście jeszcze w styczniu bez recepty vigantolu bym nie kupiła, mimo że dziewczyny pisały, ze nie potrzeba recepty...
recepta od naszej pediatry załatwiona, co 6 miesięcy, bo taki jest termin przydatności, szpital dawał zalecenia ze witd D w dawce 400j a tego w aptece nie brakuja, pierwsze twisty dostałam gratis na szkole rodzenia
-
Przy pierwszej stosowałam i w sumie wszystko się sprawdziło więc teraz stawiam na te same pozycje:
Na mróz:
Na lato (jeśli było ryzyko, że słońce ją złapie, bo tak to większość lata spędziłyśmy w cieniu i nie smarowałam wtedy):
Pod pieluszkę na noc i po kupie (tylko wtedy smarowałam):
Na wszelkie skórne przypadłości i na pupę czasem też:
I to wszystko
Ciała ani twarzy na co dzień czy po kąpieli niczym nie smarowałam.
A podkłady na łóżko też miałam różne, mniejszych używałam też do przewijania i najlepiej podpasowały mi Seni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 23:18
kattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość
Matylda
-
kamciaelcia wrote:tanda pisze że nie jest na recepte
a ja wiem, ze u mnie w mieście jeszcze w styczniu bez recepty vigantolu bym nie kupiła, mimo że dziewczyny pisały, ze nie potrzeba recepty...
recepta od naszej pediatry załatwiona, co 6 miesięcy, bo taki jest termin przydatności, szpital dawał zalecenia ze witd D w dawce 400j a tego w aptece nie brakuja, pierwsze twisty dostałam gratis na szkole rodzenia
W gemini mam wrzucone w koszyk, nie wiem kiedy dokładnie się zmieniło, ale już jakiś czas widzę info, że teraz dostępne bez recepty:
"Nastąpiła zmiana dostępności produktu leczniczego z produktu wydawanego na receptę - Rp na produkt wydawany bez przepisu lekarza - OTC. Na opakowaniach leków może widnieć jeszcze opis, świadczący o dostępności na receptę -Rp."
Matylda
-
Tanda
Widzę te same preferencjelinomag maść na noc bo my się w nocy niemal od poczatku nie przewijamy
A z racji mojej niechęci do tlustosci to lubię puder baby dream. Nawet na szyjke(przy ulewaniu) używałam
A z tym vigantolem wtedy nie wnikalam...miałam receptę więc brałam
Podkłady seni też właśnie mamWiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 23:32