X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyInna wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    Już wcześniej się witałam z Wami.
    Mam pytanie. Ile żelaza przyjmujecie ?
    Ja w swoich witaminkach Prenatal duo mam 60 mg i lekarz przepisał mi ferrum lek 100mg.
    Hemoglobina 12,2 czyli lekko ponad normę labolatorium ale spadło sporo w niecały miesiąc.

Ja mam w witaminach 27mg i dodatkowo przy hgb 10,9 dostałam Tardyferon 1 tabl. dziennie 80mg.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Cieszę się, że wyszedł temat gaci. Ostatnio poległam na tym w gemini. Jeszcze proszę o poradę w kwestii podkładów: ile jakich? W szpitalu dawali na IP te gigantyczne podpachy, ale nie wiem jak jest na porodówce

Ja sobie bardzo chwaliłam te, dla mnie najlepsze i teraz też je zamówiłam:

https://www.aptekagemini.pl/canpol-wysoko-chlonne-podklady-poporodowe-10-sztuk.html

https://www.aptekagemini.pl/canpol-podklady-poporodowe-ultrachlonne-oddychajace-na-noc-10-sztuk.html

Sela, kattalinna lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Kamska Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ma ktoras z was uderzenia gorąca. Takie krotkotrwale i chyba wtedy mam tez skurcz bo brzuch twardnieje?

atdc6iye1mipw3kl.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile schodzi mniej więcej na połóg? A te podkłady na łóżko to jak?

Kamska, ja przed skurczem miewam chwilowe poczucie jakby duszności, taki ucisk w klatce piersiowej. Uderzeń gorąca nie zauważyłam u siebie

Kamska lubi tę wiadomość

age.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka a propo tych majtek to masz tylko jedno opakowanie?bo tam tylko 2 szt są

1usa3e5el69vdydq.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:

Niestety mam tylko jedno. Mam jedno jednorazowych i jedno wielorazowych. Mogłam nie brać wcale jednorazowych a wziac jeszcze dwa wielorazowych. Ja bede w aptece stacjonarnej to dopytam, pewnie też beda.

Kattalinna, podkładów na łóżko mam trzy paczki po 10szt z akuku, ale nie otwieralam ich. Czego nie zużyję w szpitalu, to przyda się do przewijania. Strasznie dużo miejsca tylko zajmują :/

kattalinna lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    A ile schodzi mniej więcej na połóg? A te podkłady na łóżko to jak?

Kamska, ja przed skurczem miewam chwilowe poczucie jakby duszności, taki ucisk w klatce piersiowej. Uderzeń gorąca nie zauważyłam u siebie

Poprzednio zużyłam 2 opakowania, teraz też tyle zamówiłam. Potem w domu na dzień już szły zwykłe podpaski a podkłady tylko na noc.
    Tylko wtedy miałam 2 paczki tych na dzień, a teraz wzięłam z ciekawości jedne na noc, jedne na dzień.

Na łóżko mam 10szt 60x90, myślę że powinno wystarczyć. W szpitalu gdzie rodziłam pierwsze dziecko dawali szpitalne, a w tym gdzie teraz będę rodzić każą wziąć swoje.
    Wtedy w szpitalu poszły mi 3 szt.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:

Ja mam jedno, poprzednio mi starczyły bo przy zmianie od razu prałam ręcznie.
    Mam też jeszcze tamte dwie pary z poprzedniej ciąży :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:14

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski Wy po porodzie krwawicie jak dzikie? Bo ja miałam po prostu piękny okres, nic więcej.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, krwawiłam mocno i długo. A pierwsze 3 okresy to też jak połóg prawie, tylko krótsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:41

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam wszystko co piszecie na temat wyprawki oraz rzeczy potrzebnych w szpitalu i dzięki Wam moja lista jest już prawie kompletna :)

Napiszcie jeszcze proszę czy kupujecie witaminę D dla dziecka jeszcze przed porodem, a jeśli tak to jaką konkretnie? Czy może lepiej z tym zaczekać, bo w szpitalu coś polecą?

Mam już orientację odnośnie kremów do pupy niemowlaka, ale zastanawiam się co z resztą ciałka ;). Nastawiam się na minimalizowanie pielęgnacji, ale trochę się boję, że pominę coś ważnego. Czy należy stosować jakiś krem na buzię w zależności od sezonu lato/zima? Do ciałka planuję używać masła kokosowego, ale naszły mnie wątpliwości, czy może latem należy smarować dziecko kremem z filtrem nawet jeśli planuje się je przed tym słońcem ochraniać?
    Hoope wrote:
    Laski Wy po porodzie krwawicie jak dzikie? Bo ja miałam po prostu piękny okres, nic więcej.

Dla mnie to pierwszy poród, nie mam pojęcia jak to będzie u mnie wyglądało, ale czytając/słuchając różnych opowieści postanowiłam przygotować się na potop. Nie tracę nadziei, że życie mile mnie zaskoczy, ale wolę się przygotować na mniej optymistyczny scenariusz ;)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po pierwszym cc lało sie ze mnie jak z kranu, dokładnie 7 tyg, córka urodzona 3.grudnia a w wigilie wyladowałam na IP, bo takiego krwotoku dostałam...lało sie do wanny...ale po tym juz z górki

z synem moge połóg nazwać 6-tygodniowym okresem, tego nigdy nie mam obfitego...

więc zakładam, ze nigdy nie wiadomo
    mam 6 paczek bella mamma
    canpol byly mi za sztywne
    poza tym zmiana co chwile...

na łózko mam chyba 10 szt, zgubiłam rachube, mam tez te mniejsze, zostanie to bedzie na przewijak
    w sumie w domu nie używałam, tylko w spitalu, do torby spakowałam ze 3szt, resztę mąż miał w domu na półe przygotowane do donoszenia
    ale...
    poporzednio kupiłam te akuku papierowe z 5 szt i stwierdziłam ze do przewijania sa kiepskie, teraz omijałam je szerokim łukiem

gaciorków tylko siateczkowych mam z 6 szt nowych i ileś "starych", serio, u mnie w domu po porodzie tylko te gaciorki
    nawet przy położnej nic innego nie zakładałam :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala matylda
    ja dzieciom daje tylko wit D na recepte, nie kupuje tych suplementów
    od poczatku do dziś kropelka vigantolu

i ja-wyrodna matka-nigdy cviałka dziecka nie smarowałam ;)
    do buzi teraz krem z avene, czy po prostu linomag a+e, ten jest super, jak trzeba to i kolanko (po raczkowaniu) smarnełam
    na lato kremy z filtrem
    ale syn szybko i po nich się opalał
    zima tylko nivea na każda pogode, ale jak są mrozy czy wiatry zima...tak to zapominam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:49

Mała Matylda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wit. D chyba wezmę tę:

https://www.aptekagemini.pl/vigantol-20-000iu-krople-doustne-10ml.html

Jeszcze niedawno była na receptę, dużo pediatrów zapisywało te krople noworodkom.

Przy pierwszej stosowałam kapsułki twist - off d-vitum, w szpitalu każdy dostał blister gratis i potem kupiłam te same:

https://www.aptekagemini.pl/d-vitum-witamina-d-dla-niemowlat-x-42-kapsulki.html

Warto zwrócić uwagę w jakim oleju jest rozpuszczona witamina, bo niektóre noworodki po niektórych olejach mają kolki. W razie kolek właśnie warto zmienić wit. D na rozpuszczoną w innym oleju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:50

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Kamcia :)

Taką receptę dostaje się przy wypisie czy organizowałaś to sobie na własną rękę?

Edit: Tanda, super wskazówki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:53

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanda pisze że nie jest na recepte
    a ja wiem, ze u mnie w mieście jeszcze w styczniu bez recepty vigantolu bym nie kupiła, mimo że dziewczyny pisały, ze nie potrzeba recepty...
    recepta od naszej pediatry załatwiona, co 6 miesięcy, bo taki jest termin przydatności, szpital dawał zalecenia ze witd D w dawce 400j a tego w aptece nie brakuja, pierwsze twisty dostałam gratis na szkole rodzenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszej stosowałam i w sumie wszystko się sprawdziło więc teraz stawiam na te same pozycje:

Na mróz:
    large_1515405384apteka_internetowa_gemini_nivea_baby_krem_na_ka-d-_pogod-_od_urodzenia_50ml.jpg

Na lato (jeśli było ryzyko, że słońce ją złapie, bo tak to większość lata spędziłyśmy w cieniu i nie smarowałam wtedy):
    large_1505734738apteka_internetowa_gemini_dermedic_sunbrella_baby_krem_ochronny_dla_dzieci_do_twarzy_spf50_od_1_miesi-ca_-ycia_50g.jpg

Pod pieluszkę na noc i po kupie (tylko wtedy smarowałam):
    large_1519753008apteka_internetowa_gemini_linomag_bobo_a__e_krem_ochronny_dla_dzieci_i_niemowl-t_od_urodzenia_50ml.jpg

Na wszelkie skórne przypadłości i na pupę czasem też:
    large_1517330405apteka_internetowa_gemini_linomag_ma--_od_urodzenia_100g.jpg

I to wszystko :)
    Ciała ani twarzy na co dzień czy po kąpieli niczym nie smarowałam.

A podkłady na łóżko też miałam różne, mniejszych używałam też do przewijania i najlepiej podpasowały mi Seni.
    large_1519918005apteka_internetowa_gemini_podk-ady_higieniczne_seni_soft_90cmx60cm_5_sztuk.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 23:18

kattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    tanda pisze że nie jest na recepte
    a ja wiem, ze u mnie w mieście jeszcze w styczniu bez recepty vigantolu bym nie kupiła, mimo że dziewczyny pisały, ze nie potrzeba recepty...
    recepta od naszej pediatry załatwiona, co 6 miesięcy, bo taki jest termin przydatności, szpital dawał zalecenia ze witd D w dawce 400j a tego w aptece nie brakuja, pierwsze twisty dostałam gratis na szkole rodzenia

W gemini mam wrzucone w koszyk, nie wiem kiedy dokładnie się zmieniło, ale już jakiś czas widzę info, że teraz dostępne bez recepty:
    "Nastąpiła zmiana dostępności produktu leczniczego z produktu wydawanego na receptę - Rp na produkt wydawany bez przepisu lekarza - OTC. Na opakowaniach leków może widnieć jeszcze opis, świadczący o dostępności na receptę -Rp."

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda
    Widzę te same preferencje :) linomag maść na noc bo my się w nocy niemal od poczatku nie przewijamy
    A z racji mojej niechęci do tlustosci to lubię puder baby dream. Nawet na szyjke(przy ulewaniu) używałam

A z tym vigantolem wtedy nie wnikalam...miałam receptę więc brałam :)

Podkłady seni też właśnie mam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 23:32

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 02:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest ktoś dziś na warcie czy sama garuję? Zasnęłam koło 23 przy serialu, o północy przeniosłam się do sypialni i już mi się nudzi przeglądnie asortymentu gemini ... I głodna jestem!

age.png
‹‹ 758 759 760 761 762 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ