WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyInna wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    Już wcześniej się witałam z Wami.
    Mam pytanie. Ile żelaza przyjmujecie ?
    Ja w swoich witaminkach Prenatal duo mam 60 mg i lekarz przepisał mi ferrum lek 100mg.
    Hemoglobina 12,2 czyli lekko ponad normę labolatorium ale spadło sporo w niecały miesiąc.

Ja mam w witaminach 27mg i dodatkowo przy hgb 10,9 dostałam Tardyferon 1 tabl. dziennie 80mg.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Cieszę się, że wyszedł temat gaci. Ostatnio poległam na tym w gemini. Jeszcze proszę o poradę w kwestii podkładów: ile jakich? W szpitalu dawali na IP te gigantyczne podpachy, ale nie wiem jak jest na porodówce

Ja sobie bardzo chwaliłam te, dla mnie najlepsze i teraz też je zamówiłam:

https://www.aptekagemini.pl/canpol-wysoko-chlonne-podklady-poporodowe-10-sztuk.html

https://www.aptekagemini.pl/canpol-podklady-poporodowe-ultrachlonne-oddychajace-na-noc-10-sztuk.html

Sela, kattalinna lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Kamska Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ma ktoras z was uderzenia gorąca. Takie krotkotrwale i chyba wtedy mam tez skurcz bo brzuch twardnieje?

atdc6iye1mipw3kl.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile schodzi mniej więcej na połóg? A te podkłady na łóżko to jak?

Kamska, ja przed skurczem miewam chwilowe poczucie jakby duszności, taki ucisk w klatce piersiowej. Uderzeń gorąca nie zauważyłam u siebie

Kamska lubi tę wiadomość

age.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka a propo tych majtek to masz tylko jedno opakowanie?bo tam tylko 2 szt są

1usa3e5el69vdydq.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:

Niestety mam tylko jedno. Mam jedno jednorazowych i jedno wielorazowych. Mogłam nie brać wcale jednorazowych a wziac jeszcze dwa wielorazowych. Ja bede w aptece stacjonarnej to dopytam, pewnie też beda.

Kattalinna, podkładów na łóżko mam trzy paczki po 10szt z akuku, ale nie otwieralam ich. Czego nie zużyję w szpitalu, to przyda się do przewijania. Strasznie dużo miejsca tylko zajmują :/

kattalinna lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    A ile schodzi mniej więcej na połóg? A te podkłady na łóżko to jak?

Kamska, ja przed skurczem miewam chwilowe poczucie jakby duszności, taki ucisk w klatce piersiowej. Uderzeń gorąca nie zauważyłam u siebie

Poprzednio zużyłam 2 opakowania, teraz też tyle zamówiłam. Potem w domu na dzień już szły zwykłe podpaski a podkłady tylko na noc.
    Tylko wtedy miałam 2 paczki tych na dzień, a teraz wzięłam z ciekawości jedne na noc, jedne na dzień.

Na łóżko mam 10szt 60x90, myślę że powinno wystarczyć. W szpitalu gdzie rodziłam pierwsze dziecko dawali szpitalne, a w tym gdzie teraz będę rodzić każą wziąć swoje.
    Wtedy w szpitalu poszły mi 3 szt.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:

Ja mam jedno, poprzednio mi starczyły bo przy zmianie od razu prałam ręcznie.
    Mam też jeszcze tamte dwie pary z poprzedniej ciąży :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:14

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski Wy po porodzie krwawicie jak dzikie? Bo ja miałam po prostu piękny okres, nic więcej.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, krwawiłam mocno i długo. A pierwsze 3 okresy to też jak połóg prawie, tylko krótsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:41

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam wszystko co piszecie na temat wyprawki oraz rzeczy potrzebnych w szpitalu i dzięki Wam moja lista jest już prawie kompletna :)

Napiszcie jeszcze proszę czy kupujecie witaminę D dla dziecka jeszcze przed porodem, a jeśli tak to jaką konkretnie? Czy może lepiej z tym zaczekać, bo w szpitalu coś polecą?

Mam już orientację odnośnie kremów do pupy niemowlaka, ale zastanawiam się co z resztą ciałka ;). Nastawiam się na minimalizowanie pielęgnacji, ale trochę się boję, że pominę coś ważnego. Czy należy stosować jakiś krem na buzię w zależności od sezonu lato/zima? Do ciałka planuję używać masła kokosowego, ale naszły mnie wątpliwości, czy może latem należy smarować dziecko kremem z filtrem nawet jeśli planuje się je przed tym słońcem ochraniać?
    Hoope wrote:
    Laski Wy po porodzie krwawicie jak dzikie? Bo ja miałam po prostu piękny okres, nic więcej.

Dla mnie to pierwszy poród, nie mam pojęcia jak to będzie u mnie wyglądało, ale czytając/słuchając różnych opowieści postanowiłam przygotować się na potop. Nie tracę nadziei, że życie mile mnie zaskoczy, ale wolę się przygotować na mniej optymistyczny scenariusz ;)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po pierwszym cc lało sie ze mnie jak z kranu, dokładnie 7 tyg, córka urodzona 3.grudnia a w wigilie wyladowałam na IP, bo takiego krwotoku dostałam...lało sie do wanny...ale po tym juz z górki

z synem moge połóg nazwać 6-tygodniowym okresem, tego nigdy nie mam obfitego...

więc zakładam, ze nigdy nie wiadomo
    mam 6 paczek bella mamma
    canpol byly mi za sztywne
    poza tym zmiana co chwile...

na łózko mam chyba 10 szt, zgubiłam rachube, mam tez te mniejsze, zostanie to bedzie na przewijak
    w sumie w domu nie używałam, tylko w spitalu, do torby spakowałam ze 3szt, resztę mąż miał w domu na półe przygotowane do donoszenia
    ale...
    poporzednio kupiłam te akuku papierowe z 5 szt i stwierdziłam ze do przewijania sa kiepskie, teraz omijałam je szerokim łukiem

gaciorków tylko siateczkowych mam z 6 szt nowych i ileś "starych", serio, u mnie w domu po porodzie tylko te gaciorki
    nawet przy położnej nic innego nie zakładałam :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala matylda
    ja dzieciom daje tylko wit D na recepte, nie kupuje tych suplementów
    od poczatku do dziś kropelka vigantolu

i ja-wyrodna matka-nigdy cviałka dziecka nie smarowałam ;)
    do buzi teraz krem z avene, czy po prostu linomag a+e, ten jest super, jak trzeba to i kolanko (po raczkowaniu) smarnełam
    na lato kremy z filtrem
    ale syn szybko i po nich się opalał
    zima tylko nivea na każda pogode, ale jak są mrozy czy wiatry zima...tak to zapominam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:49

Mała Matylda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wit. D chyba wezmę tę:

https://www.aptekagemini.pl/vigantol-20-000iu-krople-doustne-10ml.html

Jeszcze niedawno była na receptę, dużo pediatrów zapisywało te krople noworodkom.

Przy pierwszej stosowałam kapsułki twist - off d-vitum, w szpitalu każdy dostał blister gratis i potem kupiłam te same:

https://www.aptekagemini.pl/d-vitum-witamina-d-dla-niemowlat-x-42-kapsulki.html

Warto zwrócić uwagę w jakim oleju jest rozpuszczona witamina, bo niektóre noworodki po niektórych olejach mają kolki. W razie kolek właśnie warto zmienić wit. D na rozpuszczoną w innym oleju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:50

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Kamcia :)

Taką receptę dostaje się przy wypisie czy organizowałaś to sobie na własną rękę?

Edit: Tanda, super wskazówki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 22:53

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanda pisze że nie jest na recepte
    a ja wiem, ze u mnie w mieście jeszcze w styczniu bez recepty vigantolu bym nie kupiła, mimo że dziewczyny pisały, ze nie potrzeba recepty...
    recepta od naszej pediatry załatwiona, co 6 miesięcy, bo taki jest termin przydatności, szpital dawał zalecenia ze witd D w dawce 400j a tego w aptece nie brakuja, pierwsze twisty dostałam gratis na szkole rodzenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszej stosowałam i w sumie wszystko się sprawdziło więc teraz stawiam na te same pozycje:

Na mróz:
    large_1515405384apteka_internetowa_gemini_nivea_baby_krem_na_ka-d-_pogod-_od_urodzenia_50ml.jpg

Na lato (jeśli było ryzyko, że słońce ją złapie, bo tak to większość lata spędziłyśmy w cieniu i nie smarowałam wtedy):
    large_1505734738apteka_internetowa_gemini_dermedic_sunbrella_baby_krem_ochronny_dla_dzieci_do_twarzy_spf50_od_1_miesi-ca_-ycia_50g.jpg

Pod pieluszkę na noc i po kupie (tylko wtedy smarowałam):
    large_1519753008apteka_internetowa_gemini_linomag_bobo_a__e_krem_ochronny_dla_dzieci_i_niemowl-t_od_urodzenia_50ml.jpg

Na wszelkie skórne przypadłości i na pupę czasem też:
    large_1517330405apteka_internetowa_gemini_linomag_ma--_od_urodzenia_100g.jpg

I to wszystko :)
    Ciała ani twarzy na co dzień czy po kąpieli niczym nie smarowałam.

A podkłady na łóżko też miałam różne, mniejszych używałam też do przewijania i najlepiej podpasowały mi Seni.
    large_1519918005apteka_internetowa_gemini_podk-ady_higieniczne_seni_soft_90cmx60cm_5_sztuk.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 23:18

kattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    tanda pisze że nie jest na recepte
    a ja wiem, ze u mnie w mieście jeszcze w styczniu bez recepty vigantolu bym nie kupiła, mimo że dziewczyny pisały, ze nie potrzeba recepty...
    recepta od naszej pediatry załatwiona, co 6 miesięcy, bo taki jest termin przydatności, szpital dawał zalecenia ze witd D w dawce 400j a tego w aptece nie brakuja, pierwsze twisty dostałam gratis na szkole rodzenia

W gemini mam wrzucone w koszyk, nie wiem kiedy dokładnie się zmieniło, ale już jakiś czas widzę info, że teraz dostępne bez recepty:
    "Nastąpiła zmiana dostępności produktu leczniczego z produktu wydawanego na receptę - Rp na produkt wydawany bez przepisu lekarza - OTC. Na opakowaniach leków może widnieć jeszcze opis, świadczący o dostępności na receptę -Rp."

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda
    Widzę te same preferencje :) linomag maść na noc bo my się w nocy niemal od poczatku nie przewijamy
    A z racji mojej niechęci do tlustosci to lubię puder baby dream. Nawet na szyjke(przy ulewaniu) używałam

A z tym vigantolem wtedy nie wnikalam...miałam receptę więc brałam :)

Podkłady seni też właśnie mam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 23:32

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 02:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest ktoś dziś na warcie czy sama garuję? Zasnęłam koło 23 przy serialu, o północy przeniosłam się do sypialni i już mi się nudzi przeglądnie asortymentu gemini ... I głodna jestem!

age.png
‹‹ 758 759 760 761 762 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ