Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
KiNiAW wrote:Dziewczyny byłam dziś na kontroli u gina bo brzuch nadal twardniał i się bałam okazało się że to jakieś skurcze dostałam Asmag forte 3x2 tabletki i odpoczywac a dzidzia ok 230g serduszko pięknie biło a ruchy czuje powolutku z racji że łożysko jest na przedniej ścianie i amortyzuje kopniaki szyjka długa 45mm więc jest ok ulżyło mi. Z usg poród 14 maj
KiNiAW, Monika.a lubią tę wiadomość
-
Bożena wrote:Kurcze to duży maluch 🙈 mój tylko 150g ważył a termin mam na 15maja:/ odpoczywaj:) chociaż przed świętami to tak średnio 🤔
Usg się może mylić +-30g mówił lekarz więc i tak może mieć 210g lub nawet więcej także tym się nie przejmuj. Cieszę się że lekarz potwierdził że przez to łożysko tak nie czuje dokładnie tych ruchów ale dziś i tak jakoś bardziej wyczułam z rana i później czekając w kolejce 😊no z tym odpoczywabiem to już wiem jak będzie nawet się śmiałam czy mogę zwolnienie z obowiązków domowych 🤣 -
Miszka2023 wrote:U mnie ostatnio wyszło identycznie jak u Ciebie ,😆 w sensie wielkości dziecka, długości szyjki i terminu porodu. I też mam łożysko na przedniej ścianie. Mam nadzieję, że te skurcze to nic poważnego
No też się bałam ale uspokoił lekarz że macica się powiększa napina i dodatkowo to łożysko z przodu jak dzidziuś kopie to się właśnie odbija i wychodzą takie gulki i czuję w ten sposób. Po tym asmag forte powinny ustąpić. Najważniejsze że z dzidzie ok i że nie ma plamien krwawienie boli brzucha I że szyjka długa 😊☺️ -
KiNiAW wrote:Usg się może mylić +-30g mówił lekarz więc i tak może mieć 210g lub nawet więcej także tym się nie przejmuj. Cieszę się że lekarz potwierdził że przez to łożysko tak nie czuje dokładnie tych ruchów ale dziś i tak jakoś bardziej wyczułam z rana i później czekając w kolejce 😊no z tym odpoczywabiem to już wiem jak będzie nawet się śmiałam czy mogę zwolnienie z obowiązków domowych 🤣
Wiem, ale ja już spazmuje że mój będzie maluchem albo że przepływy są zle . Okaże się za 2 tygodnie ile będzie ważył w 19tygodniu ciąży....KiNiAW lubi tę wiadomość
-
Bożena wrote:Wiem, ale ja już spazmuje że mój będzie maluchem albo że przepływy są zle . Okaże się za 2 tygodnie ile będzie ważył w 19tygodniu ciąży....
Ja bym się nie przejmowała. Maluch też ma swoje plusy, m.in. łatwiej urodzić sn 😉 mój jak się urodził miał 2450 g. A teraz jest szczupły, spodnie mu spadają (choć myślę, że to geny po mnie 🙈) ale wzrostem nie odstaje od rówieśników - ma 6,5 roku i 115 cm.KiNiAW lubi tę wiadomość
👩'91
👨'86
👦 03.05.2017
👧 10.05.2024
DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
AMH 4,79 ng/ml
08/09.2023 - 3 lata starań
Po 3 latach starań
10.09 - 14dpo ⏸️
11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
27.09 - crl 0.38 cm
11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
29.11 - płeć wciąż nieznana
20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko
10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️ -
Gośka29 wrote:Ja bym się nie przejmowała. Maluch też ma swoje plusy, m.in. łatwiej urodzić sn 😉 mój jak się urodził miał 2450 g. A teraz jest szczupły, spodnie mu spadają (choć myślę, że to geny po mnie 🙈) ale wzrostem nie odstaje od rówieśników - ma 6,5 roku i 115 cm.
Nie wiem, w sumie wszystko może się okazać i wyklarować, ale z tym porodem masz rację, bo pewnie będą mnie do sn szykowac 😒 mój synek miał 3650g i 50 cm ale właśnie bardzo szybko nadrobił w cm i w wadze. Tylko ja mam 165 a mój mąż 190 . ,🙈 jednak wolałabym żeby drugi syn nie miał wzrostu po mamusi 🙈 -
Bożena wrote:Nie wiem, w sumie wszystko może się okazać i wyklarować, ale z tym porodem masz rację, bo pewnie będą mnie do sn szykowac 😒 mój synek miał 3650g i 50 cm ale właśnie bardzo szybko nadrobił w cm i w wadze. Tylko ja mam 165 a mój mąż 190 . ,🙈 jednak wolałabym żeby drugi syn nie miał wzrostu po mamusi 🙈
Ja już widzę, że będzie większe od pierwszego. Szybciej rośnie. Jak byłam w ciąży z pierworodnym to była spora różnica między om a USG bo 10 dni. A ostatnio USG pokazało, że jest do przodu o 5 dni. Mi by pasowało jakby ważył do 3 kg 😁 kobiecie nigdy się nie dogodzi 🤣👩'91
👨'86
👦 03.05.2017
👧 10.05.2024
DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
AMH 4,79 ng/ml
08/09.2023 - 3 lata starań
Po 3 latach starań
10.09 - 14dpo ⏸️
11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
27.09 - crl 0.38 cm
11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
29.11 - płeć wciąż nieznana
20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko
10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️ -
Miszka2023 wrote:U mnie ostatnio wyszło identycznie jak u Ciebie ,😆 w sensie wielkości dziecka, długości szyjki i terminu porodu. I też mam łożysko na przedniej ścianie. Mam nadzieję, że te skurcze to nic poważnego
A wiadomo od czego te skurcze?
Ja też łożysko mam przodujące (zawsze tak miałam) i te skurcze zawsze szybko mi się pojawiały od 7mies nie wiadomo skąd aż przy ostatnim synku jeszcze wczesniej i w 31tc chciał się urodzić bo takie już skurcze były...i po powstrzymaniu porodu musiałam resztę ciąży leżeć...eh
Więc jestem pełna obaw jak to teraz będzie 😬KiNiAW lubi tę wiadomość
-
Patrycja_Pata wrote:A wiadomo od czego te skurcze?
Ja też łożysko mam przodujące (zawsze tak miałam) i te skurcze zawsze szybko mi się pojawiały od 7mies nie wiadomo skąd aż przy ostatnim synku jeszcze wczesniej i w 31tc chciał się urodzić bo takie już skurcze były...i po powstrzymaniu porodu musiałam resztę ciąży leżeć...eh
Więc jestem pełna obaw jak to teraz będzie 😬
Zamiast cytować nacisnęłam lubię skurcze są od rozciągania więzadeł macicy i powiększania na szczęście mnie nie boli brzuch jak one sa więc nie ma się narazie czym martwić tym bardziej że szyjka długa. Z córka i synem miałam je ale właśnie pod koniec ciąży. Dodatkowo mam brać ten asmag forte 3x2 do 37 tygodnia. Ja wystarczy że coś dluzej porobię i tak mam że ten brzuch na dole twardnieje i jak usiądę puszcza -
Patrycja_Pata wrote:A wiadomo od czego te skurcze?
Więc jestem pełna obaw jak to teraz będzie 😬
Miałam podobnie z synem... Od 20 tyg szyjka mi się skróciła na 1cm, pessar mi założyła lekarka i leżenie do końca... W 30 tygodniu sterydy podali na rozwój płuc, i pod pompę mnie podłączyli bo miałam konkretne skurcze. Wolałabym żeby teraz było inaczej bo 4 latek na pokładzie... -
Nam kobietom to nigdy się nie dogodzi 😂 Jedne by chciały mniejszą wagę dzidzi, inne większą 😅 ja urodziłam sn synka z wagą 4180, a miała być waga 3600-3800, takze ja juz teraz nie wierze w te pomiary usg jesli chodzi o wage. Wiadomo, ze jak sa slabe przyrosty wagi maluszka to czlowiek sie martwi czy wszystko ok, ale za duzy bobas to do porodu tez komplikacje itd.Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
legusta wrote:Nam kobietom to nigdy się nie dogodzi 😂 Jedne by chciały mniejszą wagę dzidzi, inne większą 😅 ja urodziłam sn synka z wagą 4180, a miała być waga 3600-3800, takze ja juz teraz nie wierze w te pomiary usg jesli chodzi o wage. Wiadomo, ze jak sa slabe przyrosty wagi maluszka to czlowiek sie martwi czy wszystko ok, ale za duzy bobas to do porodu tez komplikacje itd.
-
Bożena wrote:Miałam podobnie z synem... Od 20 tyg szyjka mi się skróciła na 1cm, pessar mi założyła lekarka i leżenie do końca... W 30 tygodniu sterydy podali na rozwój płuc, i pod pompę mnie podłączyli bo miałam konkretne skurcze. Wolałabym żeby teraz było inaczej bo 4 latek na pokładzie...
Nawet nie strasz oby to tylko takie skurcze były a szyjka została długa i zamknieta -
legusta wrote:Nam kobietom to nigdy się nie dogodzi 😂 Jedne by chciały mniejszą wagę dzidzi, inne większą 😅 ja urodziłam sn synka z wagą 4180, a miała być waga 3600-3800, takze ja juz teraz nie wierze w te pomiary usg jesli chodzi o wage. Wiadomo, ze jak sa slabe przyrosty wagi maluszka to czlowiek sie martwi czy wszystko ok, ale za duzy bobas to do porodu tez komplikacje itd.
Noooo chłopak konkretny podziwiam😁 mój mial 3.330 i dla mnie przy moim wzroście 158 było ciężko więc dla mnie 3-3.5kg może być byle nie więcej -
KiNiAW wrote:Nawet nie strasz oby to tylko takie skurcze były a szyjka została długa i zamknieta
Poważnie, tylko ja nie czułam wtedy nic... Ale u mnie to mogło też być wynikiem szybkiego zajścia w ciążę po poprzedniej wysokiej i po łyżeczkowaniu. Tak sobie tłumaczyliśmy z moją lekarka... Chociaż na wizytach widzę ze z uporem maniaka długo sprawdza szyjkę.... I mam zakaz długiego siedzenia cały czas. -
Bożena wrote:Boże i jak Ty urodziłaś?? Ja to się boje, że nie dam rady sn, że będzie bardzo bolało, że dziecko się zaklinuje. Z Gabim jak mnie do porodu szykowali to wpadł głową w kanał rodny i tętno mu zanikło 🤦 w 20 min byłam na sali operacyjnej. Tyle się strachu najadłam że głowa mała.
KiNiAW lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
KiNiAW wrote:Noooo chłopak konkretny podziwiam😁 mój mial 3.330 i dla mnie przy moim wzroście 158 było ciężko więc dla mnie 3-3.5kg może być byle nie więcejSynek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022