Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Miszka2023 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny byłam dziś na kontroli u gina bo brzuch nadal twardniał i się bałam okazało się że to jakieś skurcze dostałam Asmag forte 3x2 tabletki i odpoczywac a dzidzia ok 230g serduszko pięknie biło a ruchy czuje powolutku z racji że łożysko jest na przedniej ścianie i amortyzuje kopniaki szyjka długa 45mm więc jest ok ulżyło mi. Z usg poród 14 maj
    U mnie ostatnio wyszło identycznie jak u Ciebie ,😆 w sensie wielkości dziecka, długości szyjki i terminu porodu. I też mam łożysko na przedniej ścianie. Mam nadzieję, że te skurcze to nic poważnego :)

KiNiAW, Monika.a lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Kurcze to duży maluch 🙈 mój tylko 150g ważył a termin mam na 15maja:/ odpoczywaj:) chociaż przed świętami to tak średnio 🤔

Usg się może mylić +-30g mówił lekarz więc i tak może mieć 210g lub nawet więcej także tym się nie przejmuj. Cieszę się że lekarz potwierdził że przez to łożysko tak nie czuje dokładnie tych ruchów ale dziś i tak jakoś bardziej wyczułam z rana i później czekając w kolejce 😊no z tym odpoczywabiem to już wiem jak będzie nawet się śmiałam czy mogę zwolnienie z obowiązków domowych 🤣

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka2023 wrote:
    U mnie ostatnio wyszło identycznie jak u Ciebie ,😆 w sensie wielkości dziecka, długości szyjki i terminu porodu. I też mam łożysko na przedniej ścianie. Mam nadzieję, że te skurcze to nic poważnego :)

No też się bałam ale uspokoił lekarz że macica się powiększa napina i dodatkowo to łożysko z przodu jak dzidziuś kopie to się właśnie odbija i wychodzą takie gulki i czuję w ten sposób. Po tym asmag forte powinny ustąpić. Najważniejsze że z dzidzie ok i że nie ma plamien krwawienie boli brzucha I że szyjka długa 😊☺️

• Bożena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Usg się może mylić +-30g mówił lekarz więc i tak może mieć 210g lub nawet więcej także tym się nie przejmuj. Cieszę się że lekarz potwierdził że przez to łożysko tak nie czuje dokładnie tych ruchów ale dziś i tak jakoś bardziej wyczułam z rana i później czekając w kolejce 😊no z tym odpoczywabiem to już wiem jak będzie nawet się śmiałam czy mogę zwolnienie z obowiązków domowych 🤣

Wiem, ale ja już spazmuje że mój będzie maluchem :/ albo że przepływy są zle . Okaże się za 2 tygodnie ile będzie ważył w 19tygodniu ciąży....

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Wiem, ale ja już spazmuje że mój będzie maluchem :/ albo że przepływy są zle . Okaże się za 2 tygodnie ile będzie ważył w 19tygodniu ciąży....

Będzie dobrze Kochana 😊 ja mam 3 stycznia wizytę to będą połówkowe właśnie

• Bożena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    U mnie zaraz po świętach połówkowe, 3go mam wizytę u swojego ginekologa....

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:

Ja bym się nie przejmowała. Maluch też ma swoje plusy, m.in. łatwiej urodzić sn 😉 mój jak się urodził miał 2450 g. A teraz jest szczupły, spodnie mu spadają (choć myślę, że to geny po mnie 🙈) ale wzrostem nie odstaje od rówieśników - ma 6,5 roku i 115 cm.

KiNiAW lubi tę wiadomość

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Nadzieja2 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:

Tez mam 3 stycznia połówkowe ☺️

Bożena, KiNiAW lubią tę wiadomość

⏸️ 03.09.2023r
    Będzie syn.
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Ja bym się nie przejmowała. Maluch też ma swoje plusy, m.in. łatwiej urodzić sn 😉 mój jak się urodził miał 2450 g. A teraz jest szczupły, spodnie mu spadają (choć myślę, że to geny po mnie 🙈) ale wzrostem nie odstaje od rówieśników - ma 6,5 roku i 115 cm.

Nie wiem, w sumie wszystko może się okazać i wyklarować, ale z tym porodem masz rację, bo pewnie będą mnie do sn szykowac 😒 mój synek miał 3650g i 50 cm ale właśnie bardzo szybko nadrobił w cm i w wadze. Tylko ja mam 165 a mój mąż 190 . ,🙈 jednak wolałabym żeby drugi syn nie miał wzrostu po mamusi 🙈

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Nie wiem, w sumie wszystko może się okazać i wyklarować, ale z tym porodem masz rację, bo pewnie będą mnie do sn szykowac 😒 mój synek miał 3650g i 50 cm ale właśnie bardzo szybko nadrobił w cm i w wadze. Tylko ja mam 165 a mój mąż 190 . ,🙈 jednak wolałabym żeby drugi syn nie miał wzrostu po mamusi 🙈

Ja już widzę, że będzie większe od pierwszego. Szybciej rośnie. Jak byłam w ciąży z pierworodnym to była spora różnica między om a USG bo 10 dni. A ostatnio USG pokazało, że jest do przodu o 5 dni. Mi by pasowało jakby ważył do 3 kg 😁 kobiecie nigdy się nie dogodzi 🤣

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka2023 wrote:

A wiadomo od czego te skurcze?
    Ja też łożysko mam przodujące (zawsze tak miałam) i te skurcze zawsze szybko mi się pojawiały od 7mies nie wiadomo skąd aż przy ostatnim synku jeszcze wczesniej i w 31tc chciał się urodzić bo takie już skurcze były...i po powstrzymaniu porodu musiałam resztę ciąży leżeć...eh
    Więc jestem pełna obaw jak to teraz będzie 😬

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Ja też łożysko mam przodujące (zawsze tak miałam) i te skurcze zawsze szybko mi się pojawiały od 7mies nie wiadomo skąd aż przy ostatnim synku jeszcze wczesniej i w 31tc chciał się urodzić bo takie już skurcze były...i po powstrzymaniu porodu musiałam resztę ciąży leżeć...eh

Zamiast cytować nacisnęłam lubię skurcze są od rozciągania więzadeł macicy i powiększania na szczęście mnie nie boli brzuch jak one sa więc nie ma się narazie czym martwić tym bardziej że szyjka długa. Z córka i synem miałam je ale właśnie pod koniec ciąży. Dodatkowo mam brać ten asmag forte 3x2 do 37 tygodnia. Ja wystarczy że coś dluzej porobię i tak mam że ten brzuch na dole twardnieje i jak usiądę puszcza

• Bożena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:

Miałam podobnie z synem... Od 20 tyg szyjka mi się skróciła na 1cm, pessar mi założyła lekarka i leżenie do końca... W 30 tygodniu sterydy podali na rozwój płuc, i pod pompę mnie podłączyli bo miałam konkretne skurcze. Wolałabym żeby teraz było inaczej bo 4 latek na pokładzie...

• legusta Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam kobietom to nigdy się nie dogodzi 😂 Jedne by chciały mniejszą wagę dzidzi, inne większą 😅 ja urodziłam sn synka z wagą 4180, a miała być waga 3600-3800, takze ja juz teraz nie wierze w te pomiary usg jesli chodzi o wage. Wiadomo, ze jak sa slabe przyrosty wagi maluszka to czlowiek sie martwi czy wszystko ok, ale za duzy bobas to do porodu tez komplikacje itd.

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Nam kobietom to nigdy się nie dogodzi 😂 Jedne by chciały mniejszą wagę dzidzi, inne większą 😅 ja urodziłam sn synka z wagą 4180, a miała być waga 3600-3800, takze ja juz teraz nie wierze w te pomiary usg jesli chodzi o wage. Wiadomo, ze jak sa slabe przyrosty wagi maluszka to czlowiek sie martwi czy wszystko ok, ale za duzy bobas to do porodu tez komplikacje itd.
    Boże i jak Ty urodziłaś?? Ja to się boje, że nie dam rady sn, że będzie bardzo bolało, że dziecko się zaklinuje. Z Gabim jak mnie do porodu szykowali to wpadł głową w kanał rodny i tętno mu zanikło 🤦 w 20 min byłam na sali operacyjnej. Tyle się strachu najadłam że głowa mała.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Miałam podobnie z synem... Od 20 tyg szyjka mi się skróciła na 1cm, pessar mi założyła lekarka i leżenie do końca... W 30 tygodniu sterydy podali na rozwój płuc, i pod pompę mnie podłączyli bo miałam konkretne skurcze. Wolałabym żeby teraz było inaczej bo 4 latek na pokładzie...

Nawet nie strasz oby to tylko takie skurcze były a szyjka została długa i zamknieta

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:

Noooo chłopak konkretny podziwiam😁 mój mial 3.330 i dla mnie przy moim wzroście 158 było ciężko więc dla mnie 3-3.5kg może być byle nie więcej

• Bożena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Nawet nie strasz oby to tylko takie skurcze były a szyjka została długa i zamknieta

Poważnie, tylko ja nie czułam wtedy nic... Ale u mnie to mogło też być wynikiem szybkiego zajścia w ciążę po poprzedniej wysokiej i po łyżeczkowaniu. Tak sobie tłumaczyliśmy z moją lekarka... Chociaż na wizytach widzę ze z uporem maniaka długo sprawdza szyjkę.... I mam zakaz długiego siedzenia cały czas.

• legusta Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Boże i jak Ty urodziłaś?? Ja to się boje, że nie dam rady sn, że będzie bardzo bolało, że dziecko się zaklinuje. Z Gabim jak mnie do porodu szykowali to wpadł głową w kanał rodny i tętno mu zanikło 🤦 w 20 min byłam na sali operacyjnej. Tyle się strachu najadłam że głowa mała.
    Jakos musialam 😆 cieszylam sie po porodzie ze przy przyjeciu do szpitala nikt nie powiedzial jaka waga, bo jakbym taka uslyszala to psychicznie pewnie nie dalabym rady urodzic :)

KiNiAW lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Noooo chłopak konkretny podziwiam😁 mój mial 3.330 i dla mnie przy moim wzroście 158 było ciężko więc dla mnie 3-3.5kg może być byle nie więcej
    Ja w pierwszej ciazy gdzies w polowie, ok 20-22 tydz mialam skurcze, twardnienie brzucha no i to wlasnie nie za dobrze, troche za wczesnie. Pamietam ze mialam wtedy luteine, magnez i duzo odpoczynku, zakaz mycia okien i innych powazniejszych porzadkow 😂

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
‹‹ 167 168 169 170 171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ