X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Kciuki za eizytke ja mam o 19😊

✊✊

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Renata_ Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2024, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ostatnio twardniał mi brzuch i trochę bardziej pobolewał, pojawił się również gęsty śluz 🤷więc chciałam się zapisać wcześniej do mojego ginekologa ale jest chory. Stwierdziłam, że zapisze się prywatnie w razie w do innego. Właśnie od niego wróciłam i okazało się, że szyjka się skraca 2,9cm i grozi to przedwczesnym porodem. Zalecenia to leżeć i brać luteinę. Czytam na różnych forach, że dziewczyny dostały również magnez i nospe. Są tu jakieś babeczki z tym samym problemem? Jaki magnez Wam przepisano i w jakich dawkach oraz jak przyjmujecie nospe, doraźnie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2024, 13:50

preg.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata_ wrote:
    Hej dziewczyny, ostatnio twardniał mi brzuch i trochę bardziej pobolewał, pojawił się również gęsty śluz 🤷więc chciałam się zapisać wcześniej do mojego ginekologa ale jest chory. Stwierdziłam, że zapisze się prywatnie w razie w do innego. Właśnie od niego wróciłam i okazało się, że szyjka się skraca 2,9cm i grozi to przedwczesnym porodem. Zalecenia to leżeć i brać luteinę. Czytam na różnych forach, że dziewczyny dostały również magnez i nospe. Są tu jakieś babeczki z tym samym problemem? Jaki magnez Wam przepisano i w jakich dawkach oraz jak przyjmujecie nospe, doraźnie?

Co prawda mi szyjka się nie skraca, ale od pierwszej wizyty ginekolog mówiła żeby brać magnez bo w ciąży zapotrzebowanie dużo większe.

W pierwszej ciąży jak miałam twardnienia brzucha od 21tc to brałam luteinę, ale nospy nie :) z tego co kojarzę to można jednorazowo bo właśnie działa rozkurczowo.

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Nadzieja2 Przyjaciółka

Wysłany: 4 stycznia 2024, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś połówkowe już ogarnęłam z rana.
    Bobo równo 500g (21+6tc), wszystko wychodziło ok, mały fikał ale był ułożony tak że po 15min musiałam wyjść przejść się, zjeść batona i wrócić. Wtedy dopiero pokazał buzie ;).
    Po południu mam też wizytę u mojego gina także dziś dzień u lekarzy;)
    Co za radość 😀

hypatia92, legusta, KiNiAW, Agatekk, Gośka29, Bożena, PorannaPanna, Patrycja_Pata, Izulek21, Sara10 lubią tę wiadomość

⏸️ 03.09.2023r
    Będzie syn.
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata_ wrote:

Miałam twardnienie brzucha i pojechałam na kontrol przed świętami szyjka długa 45mm ale zalecił magnez asmag forte bez recepty 3x2 czyli 6 tabletek na dzień po jedzeniu. Można nawet do 8 na dobę mówił i jest dużo lepiej teraz tylko twardnieje jak się mały rusza lub jakbym faktycznie dużo popracowała

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madden wrote:
    Dzisiaj ja sie "widze" z maluszkiem 😊

Mam badaniowy tydzień. Wczoraj bylam w szpitalu pobrac holter RR na dobowe mierzenie cisnienia, dzis wymienili mi rano na holter HR do mierzenia rytmu serca i od razu wstepnie dane tego z cisnien przeanalizowali.
    Jestem dobrej mysli, ale pielegniarka jak wczytala wyniki to zapytala co ja w nocy robilam 🥺
    Przespalam praktycznie cala noc z jedna przerwą na siku, a cisnienie skakalo momentami do ponad 190.
    Zobaczymy co wyjdzie jeszcze z tego...no i konsultacje z kardiologiem mam 17.01 tego co to moje serce wyprawia 🥺🥺🥺
    Trzymam kciuki za wizytę 🤗

• Agatekk Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

U nas leje od rana, ale dzień rozświetlony podglądaniem córy u lekarza prowadzącego 🥰
    390g zdrowej panny o długich nogach 💚 Szyjka też długa, lekarz mimo wcześniejszych połówkowych tydzień temu taki tak wszystko sobie pomierzył.

Rozmawiałam też dość długo z położną. Od zeszłego miesiąca kiedy żelazo spadło mi ciut poniżej 12 zalecił mi suplementację. Nie wykupiłam dodatkowo laktoferyny…no i prawie tydzień temu zaczęły się problemy z zaparciami. Jem sporo warzyw (wege od 12 lat), ale to jak i ile powinnam jeść teraz jest na wagę złota dla jelit. A jadłam np. za mało zielska…niby codziennie po prawie takiej tacce kupnej zieleniny, a to taki tak za mało żeby wszystko sprawnie funkcjonowało,szczególnie kiedy błonnika potrzeba sporo. No i warzywa 5 razy dziennie (jadłam ze 2 razy max i to taki tak było sporo w porównaniu z tym jak jedzą bliscy). Także warto o to zadbać.
    A laktoferyna dodatkowo osłoni jelita i pomaga przyswajanie się żelaza. Lekarz też mi wspominał,jak KiNiAW wcześniej wspomniała, o tym syropie kiedy są zaparcia.

Wczoraj też byłam na pierwszej wizycie u urofizjo i naprawdę mega Wam polecam. A propos wypróżniania się też kilka super wskazówek dała…i naszych mało fizjologicznych sedesach, które ciężarnym nie ułatwiają sprawy przy tych zaparciach.

Dużo zdrówka żeby się już nic nie przypałętało żadnej z nas!

KiNiAW, Gośka29, Bożena, legusta, hypatia92, Izulek21 lubią tę wiadomość

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2 wrote:
    Bobo równo 500g (21+6tc), wszystko wychodziło ok, mały fikał ale był ułożony tak że po 15min musiałam wyjść przejść się, zjeść batona i wrócić. Wtedy dopiero pokazał buzie ;).
    Co za radość 😀

Super dobrze ze dzidzia rośnie 😊😘

Nadzieja2 lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:
    Cześć dziewczyny!

U nas leje od rana, ale dzień rozświetlony podglądaniem córy u lekarza prowadzącego 🥰
    390g zdrowej panny o długich nogach 💚 Szyjka też długa, lekarz mimo wcześniejszych połówkowych tydzień temu taki tak wszystko sobie pomierzył.

Rozmawiałam też dość długo z położną. Od zeszłego miesiąca kiedy żelazo spadło mi ciut poniżej 12 zalecił mi suplementację. Nie wykupiłam dodatkowo laktoferyny…no i prawie tydzień temu zaczęły się problemy z zaparciami. Jem sporo warzyw (wege od 12 lat), ale to jak i ile powinnam jeść teraz jest na wagę złota dla jelit. A jadłam np. za mało zielska…niby codziennie po prawie takiej tacce kupnej zieleniny, a to taki tak za mało żeby wszystko sprawnie funkcjonowało,szczególnie kiedy błonnika potrzeba sporo. No i warzywa 5 razy dziennie (jadłam ze 2 razy max i to taki tak było sporo w porównaniu z tym jak jedzą bliscy). Także warto o to zadbać.
    A laktoferyna dodatkowo osłoni jelita i pomaga przyswajanie się żelaza. Lekarz też mi wspominał,jak KiNiAW wcześniej wspomniała, o tym syropie kiedy są zaparcia.

Wczoraj też byłam na pierwszej wizycie u urofizjo i naprawdę mega Wam polecam. A propos wypróżniania się też kilka super wskazówek dała…i naszych mało fizjologicznych sedesach, które ciężarnym nie ułatwiają sprawy przy tych zaparciach.

Super ze wszystko wporzadku z córeczka 😊😘

Agatekk lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata_ wrote:
    Hej, ja miałam tak w ciąży z synem, w 21 tygodniu zrobilo się rozwarcie i szyjka miała wygląd takiego lejka, z ponad 3cm zostało jej 1.5cm. moja pani dr założyła mi wtedy pessar, dostałam magnez 3x2, nospe 3x1 i salbutamol żeby macica się nie spinała. Oczywiście luteina dopochwowo i duphaston do łykania 3razy dziennie. Od 21 tygodnia leżałam niczym placek, wyjazdy na wizytę, na badania i nic więcej. Dotrwałam do samego końca z przebojami po drodze ale daliśmy radę dzięki niej. Także, leż, odpoczywaj i poczekaj na wizytę do swojego lekarza. Ja jeszcze jak leżałam wtedy w szpitalu to dziewczyny miały zakładany szew okrężny na szyjkę, tylko ja się nie kwalifikowałam jakoś ale nie pamiętam o co im chodziło już.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2 wrote:
    Co za radość 😀
    Jaki już duży 😍

Nadzieja2 lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:
    Cześć dziewczyny!

Super że jest wszystko dobrze ❤️

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak idziecie do innego lekarza niż swojego prowadzącego to dajecie kartę ciąży? Mówicie, że chcecie coś skonsultować? Zorientowałam się właśnie, że do lekarza, który jest mocno u mnie w mieście polecany można już umawiać się online (kiedyś dostać się do niego graniczyło z cudem, przez co nigdy u niego nie byłam). Nie chcę teraz zmieniać lekarza prowadzącego, może bardziej zobaczyć jak ten podchodzi do badania USG w ciąży.
    W tym samym miejscu przyjmuje położna, która pracuje w szpitalu, w którym będę rodzic więc chyba do niej się zapisze. Jest też urofizjo i też myślę o wizycie bo czytałam na kwietniowych, że warto. I widzę, że Agatekk też poleca ☺️
    Wszystko prywatnie ale trudno. Położna i urofizjo nie są takie duże koszty zwłaszcza jak czytam ile się płaci w dużych miastach.

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

AMH 4,79 ng/ml

Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zaszłam do Rossmann i mieli mega promocje na ciuszki. T-shirt po 99gr. Naprawdę. Spodenki z 3PLN a pajacyki za 7PLN. I weź tu nie kupuj. Tak, jak miałam nic nie zamawiać do lutego, tak już najważniejsze rzeczy przywiózł kurier 😆 Ehhh jeszcze całe 4mc....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2024, 14:32

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Jak idziecie do innego lekarza niż swojego prowadzącego to dajecie kartę ciąży? Mówicie, że chcecie coś skonsultować? Zorientowałam się właśnie, że do lekarza, który jest mocno u mnie w mieście polecany można już umawiać się online (kiedyś dostać się do niego graniczyło z cudem, przez co nigdy u niego nie byłam). Nie chcę teraz zmieniać lekarza prowadzącego, może bardziej zobaczyć jak ten podchodzi do badania USG w ciąży.
    W tym samym miejscu przyjmuje położna, która pracuje w szpitalu, w którym będę rodzic więc chyba do niej się zapisze. Jest też urofizjo i też myślę o wizycie bo czytałam na kwietniowych, że warto. I widzę, że Agatekk też poleca ☺️
    Wszystko prywatnie ale trudno. Położna i urofizjo nie są takie duże koszty zwłaszcza jak czytam ile się płaci w dużych miastach.

Ja dziś mam u innego ale nie daje karty ciąży poprostu idę na usg połówkowe na kontrol do innego

• Kadża Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny
    Ja dziś z rana glukoza i nie było najgorzej dostałam taki płyn w saszetce jak dla dzieci te owocowe więc. Ok wyniki pewnie 29 go na wizycie
    Za to dwa dni mam wycięte z życiorysu na szczęście wszystko ok.
    Kupiliśmy auto sprawdzał mąż z kolegą wszystko ok
    W drodze do domu po 10 min zaczęły wyskakiwać błędy. Zadzwoniliśmy do faceta że chcemy kasę bo auto nie sprawne ale zanim przyjechał okazało się że klemą była źle dopięta i że auto stało to coś tam miało prawo się zapowietrzyć. Wróciliśmy do domu ale wczoraj z rana zaraz do naszego mechanika a ten że to złom 🤦🏽‍♀️że katalizator wycięty ze przy silniku coś źle. Koleś kasy nie chciał oddać, garda ( policja tutaj ) stwierdziła że nie wiele można zrobić bo oglądaliśmy auto i kasę daliśmy a to że koleś jest kłamca to nie przestępstwo karalne. Na szczęście nasz mechanik chyba wystraszył sprzedawcę i zgodził się na oddanie pieniędzy - to że zatankował auto i je wyprał ….
    Jadąc te 70 km już nie mieliśmy biegów ( tylko 2) pełno błędów się zapaliło a już na końcu jak właściciel chciał go odpalić nie odpalił ….. 🤦🏽‍♀️🤯

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się na prenatalne II trymestru. Nie wiedziałam, że u mnie w mieście mam taką możliwość. Pierwsza prowadząca wysyłała mnie do innego miasta 🤦 jakbym wiedziała to bym zrobiła też I trymestru 😑
    Widzę się z dzidzią trochę szybciej dzięki temu bo już 15.01 🥳

KiNiAW, Bożena, PorannaPanna, Agatekk, legusta, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

AMH 4,79 ng/ml

Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Witajcie dziewczyny
    Ja dziś z rana glukoza i nie było najgorzej dostałam taki płyn w saszetce jak dla dzieci te owocowe więc. Ok wyniki pewnie 29 go na wizycie
    Za to dwa dni mam wycięte z życiorysu na szczęście wszystko ok.
    Kupiliśmy auto sprawdzał mąż z kolegą wszystko ok
    W drodze do domu po 10 min zaczęły wyskakiwać błędy. Zadzwoniliśmy do faceta że chcemy kasę bo auto nie sprawne ale zanim przyjechał okazało się że klemą była źle dopięta i że auto stało to coś tam miało prawo się zapowietrzyć. Wróciliśmy do domu ale wczoraj z rana zaraz do naszego mechanika a ten że to złom 🤦🏽‍♀️że katalizator wycięty ze przy silniku coś źle. Koleś kasy nie chciał oddać, garda ( policja tutaj ) stwierdziła że nie wiele można zrobić bo oglądaliśmy auto i kasę daliśmy a to że koleś jest kłamca to nie przestępstwo karalne. Na szczęście nasz mechanik chyba wystraszył sprzedawcę i zgodził się na oddanie pieniędzy - to że zatankował auto i je wyprał ….
    Jadąc te 70 km już nie mieliśmy biegów ( tylko 2) pełno błędów się zapaliło a już na końcu jak właściciel chciał go odpalić nie odpalił ….. 🤦🏽‍♀️🤯

Masakra współczuję ale ludzie potrafią być beznadziejni byle by sprzedać wszystko nie ważne że złom tragedia żeby na krzywdzie drugiego człowieka żerować 🤦🏻‍♀️ dobrze ze udało się zwrócić i odzyskaliście kasę

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Umówiłam się na prenatalne II trymestru. Nie wiedziałam, że u mnie w mieście mam taką możliwość. Pierwsza prowadząca wysyłała mnie do innego miasta 🤦 jakbym wiedziała to bym zrobiła też I trymestru 😑

Super 😘

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Ja tez widzę się z bobasem 15, przed tym idę na glukozę, trochę dziwne ze chwile przed 24tc ale lekarz liczył wiec ok idę :D

Zaczynam coraz częściej czuć ruchy szkraba, mam łożysko na przedniej ścianie i czekałam na szczęście już codzien czuje 🥰🥰🥰
    Spacery zaczynam skracać bo zimno się znów zaczyna i zmęczenie szybciej odczuwam 😂 na temat ciuszkow się nie wypowiem bo jak zaczęłam szaleć to końca nie widać 😂😂😂

KiNiAW, Gośka29, legusta, Bożena lubią tę wiadomość

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ