X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Kciuki za eizytke ja mam o 19😊

✊✊

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Renata_ Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2024, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ostatnio twardniał mi brzuch i trochę bardziej pobolewał, pojawił się również gęsty śluz 🤷więc chciałam się zapisać wcześniej do mojego ginekologa ale jest chory. Stwierdziłam, że zapisze się prywatnie w razie w do innego. Właśnie od niego wróciłam i okazało się, że szyjka się skraca 2,9cm i grozi to przedwczesnym porodem. Zalecenia to leżeć i brać luteinę. Czytam na różnych forach, że dziewczyny dostały również magnez i nospe. Są tu jakieś babeczki z tym samym problemem? Jaki magnez Wam przepisano i w jakich dawkach oraz jak przyjmujecie nospe, doraźnie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2024, 13:50

preg.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata_ wrote:
    Hej dziewczyny, ostatnio twardniał mi brzuch i trochę bardziej pobolewał, pojawił się również gęsty śluz 🤷więc chciałam się zapisać wcześniej do mojego ginekologa ale jest chory. Stwierdziłam, że zapisze się prywatnie w razie w do innego. Właśnie od niego wróciłam i okazało się, że szyjka się skraca 2,9cm i grozi to przedwczesnym porodem. Zalecenia to leżeć i brać luteinę. Czytam na różnych forach, że dziewczyny dostały również magnez i nospe. Są tu jakieś babeczki z tym samym problemem? Jaki magnez Wam przepisano i w jakich dawkach oraz jak przyjmujecie nospe, doraźnie?

Co prawda mi szyjka się nie skraca, ale od pierwszej wizyty ginekolog mówiła żeby brać magnez bo w ciąży zapotrzebowanie dużo większe.

W pierwszej ciąży jak miałam twardnienia brzucha od 21tc to brałam luteinę, ale nospy nie :) z tego co kojarzę to można jednorazowo bo właśnie działa rozkurczowo.

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Nadzieja2 Przyjaciółka

Wysłany: 4 stycznia 2024, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś połówkowe już ogarnęłam z rana.
    Bobo równo 500g (21+6tc), wszystko wychodziło ok, mały fikał ale był ułożony tak że po 15min musiałam wyjść przejść się, zjeść batona i wrócić. Wtedy dopiero pokazał buzie ;).
    Po południu mam też wizytę u mojego gina także dziś dzień u lekarzy;)
    Co za radość 😀

hypatia92, legusta, KiNiAW, Agatekk, Gośka29, Bożena, PorannaPanna, Patrycja_Pata, Izulek21, Sara10 lubią tę wiadomość

⏸️ 03.09.2023r
    Będzie syn.
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata_ wrote:

Miałam twardnienie brzucha i pojechałam na kontrol przed świętami szyjka długa 45mm ale zalecił magnez asmag forte bez recepty 3x2 czyli 6 tabletek na dzień po jedzeniu. Można nawet do 8 na dobę mówił i jest dużo lepiej teraz tylko twardnieje jak się mały rusza lub jakbym faktycznie dużo popracowała

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madden wrote:
    Dzisiaj ja sie "widze" z maluszkiem 😊

Mam badaniowy tydzień. Wczoraj bylam w szpitalu pobrac holter RR na dobowe mierzenie cisnienia, dzis wymienili mi rano na holter HR do mierzenia rytmu serca i od razu wstepnie dane tego z cisnien przeanalizowali.
    Jestem dobrej mysli, ale pielegniarka jak wczytala wyniki to zapytala co ja w nocy robilam 🥺
    Przespalam praktycznie cala noc z jedna przerwą na siku, a cisnienie skakalo momentami do ponad 190.
    Zobaczymy co wyjdzie jeszcze z tego...no i konsultacje z kardiologiem mam 17.01 tego co to moje serce wyprawia 🥺🥺🥺
    Trzymam kciuki za wizytę 🤗

• Agatekk Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

U nas leje od rana, ale dzień rozświetlony podglądaniem córy u lekarza prowadzącego 🥰
    390g zdrowej panny o długich nogach 💚 Szyjka też długa, lekarz mimo wcześniejszych połówkowych tydzień temu taki tak wszystko sobie pomierzył.

Rozmawiałam też dość długo z położną. Od zeszłego miesiąca kiedy żelazo spadło mi ciut poniżej 12 zalecił mi suplementację. Nie wykupiłam dodatkowo laktoferyny…no i prawie tydzień temu zaczęły się problemy z zaparciami. Jem sporo warzyw (wege od 12 lat), ale to jak i ile powinnam jeść teraz jest na wagę złota dla jelit. A jadłam np. za mało zielska…niby codziennie po prawie takiej tacce kupnej zieleniny, a to taki tak za mało żeby wszystko sprawnie funkcjonowało,szczególnie kiedy błonnika potrzeba sporo. No i warzywa 5 razy dziennie (jadłam ze 2 razy max i to taki tak było sporo w porównaniu z tym jak jedzą bliscy). Także warto o to zadbać.
    A laktoferyna dodatkowo osłoni jelita i pomaga przyswajanie się żelaza. Lekarz też mi wspominał,jak KiNiAW wcześniej wspomniała, o tym syropie kiedy są zaparcia.

Wczoraj też byłam na pierwszej wizycie u urofizjo i naprawdę mega Wam polecam. A propos wypróżniania się też kilka super wskazówek dała…i naszych mało fizjologicznych sedesach, które ciężarnym nie ułatwiają sprawy przy tych zaparciach.

Dużo zdrówka żeby się już nic nie przypałętało żadnej z nas!

KiNiAW, Gośka29, Bożena, legusta, hypatia92, Izulek21 lubią tę wiadomość

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2 wrote:
    Bobo równo 500g (21+6tc), wszystko wychodziło ok, mały fikał ale był ułożony tak że po 15min musiałam wyjść przejść się, zjeść batona i wrócić. Wtedy dopiero pokazał buzie ;).
    Co za radość 😀

Super dobrze ze dzidzia rośnie 😊😘

Nadzieja2 lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:
    Cześć dziewczyny!

U nas leje od rana, ale dzień rozświetlony podglądaniem córy u lekarza prowadzącego 🥰
    390g zdrowej panny o długich nogach 💚 Szyjka też długa, lekarz mimo wcześniejszych połówkowych tydzień temu taki tak wszystko sobie pomierzył.

Rozmawiałam też dość długo z położną. Od zeszłego miesiąca kiedy żelazo spadło mi ciut poniżej 12 zalecił mi suplementację. Nie wykupiłam dodatkowo laktoferyny…no i prawie tydzień temu zaczęły się problemy z zaparciami. Jem sporo warzyw (wege od 12 lat), ale to jak i ile powinnam jeść teraz jest na wagę złota dla jelit. A jadłam np. za mało zielska…niby codziennie po prawie takiej tacce kupnej zieleniny, a to taki tak za mało żeby wszystko sprawnie funkcjonowało,szczególnie kiedy błonnika potrzeba sporo. No i warzywa 5 razy dziennie (jadłam ze 2 razy max i to taki tak było sporo w porównaniu z tym jak jedzą bliscy). Także warto o to zadbać.
    A laktoferyna dodatkowo osłoni jelita i pomaga przyswajanie się żelaza. Lekarz też mi wspominał,jak KiNiAW wcześniej wspomniała, o tym syropie kiedy są zaparcia.

Wczoraj też byłam na pierwszej wizycie u urofizjo i naprawdę mega Wam polecam. A propos wypróżniania się też kilka super wskazówek dała…i naszych mało fizjologicznych sedesach, które ciężarnym nie ułatwiają sprawy przy tych zaparciach.

Super ze wszystko wporzadku z córeczka 😊😘

Agatekk lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata_ wrote:
    Hej, ja miałam tak w ciąży z synem, w 21 tygodniu zrobilo się rozwarcie i szyjka miała wygląd takiego lejka, z ponad 3cm zostało jej 1.5cm. moja pani dr założyła mi wtedy pessar, dostałam magnez 3x2, nospe 3x1 i salbutamol żeby macica się nie spinała. Oczywiście luteina dopochwowo i duphaston do łykania 3razy dziennie. Od 21 tygodnia leżałam niczym placek, wyjazdy na wizytę, na badania i nic więcej. Dotrwałam do samego końca z przebojami po drodze ale daliśmy radę dzięki niej. Także, leż, odpoczywaj i poczekaj na wizytę do swojego lekarza. Ja jeszcze jak leżałam wtedy w szpitalu to dziewczyny miały zakładany szew okrężny na szyjkę, tylko ja się nie kwalifikowałam jakoś ale nie pamiętam o co im chodziło już.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2 wrote:
    Co za radość 😀
    Jaki już duży 😍

Nadzieja2 lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:
    Cześć dziewczyny!

Super że jest wszystko dobrze ❤️

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak idziecie do innego lekarza niż swojego prowadzącego to dajecie kartę ciąży? Mówicie, że chcecie coś skonsultować? Zorientowałam się właśnie, że do lekarza, który jest mocno u mnie w mieście polecany można już umawiać się online (kiedyś dostać się do niego graniczyło z cudem, przez co nigdy u niego nie byłam). Nie chcę teraz zmieniać lekarza prowadzącego, może bardziej zobaczyć jak ten podchodzi do badania USG w ciąży.
    W tym samym miejscu przyjmuje położna, która pracuje w szpitalu, w którym będę rodzic więc chyba do niej się zapisze. Jest też urofizjo i też myślę o wizycie bo czytałam na kwietniowych, że warto. I widzę, że Agatekk też poleca ☺️
    Wszystko prywatnie ale trudno. Położna i urofizjo nie są takie duże koszty zwłaszcza jak czytam ile się płaci w dużych miastach.

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

AMH 4,79 ng/ml

Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zaszłam do Rossmann i mieli mega promocje na ciuszki. T-shirt po 99gr. Naprawdę. Spodenki z 3PLN a pajacyki za 7PLN. I weź tu nie kupuj. Tak, jak miałam nic nie zamawiać do lutego, tak już najważniejsze rzeczy przywiózł kurier 😆 Ehhh jeszcze całe 4mc....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2024, 14:32

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Jak idziecie do innego lekarza niż swojego prowadzącego to dajecie kartę ciąży? Mówicie, że chcecie coś skonsultować? Zorientowałam się właśnie, że do lekarza, który jest mocno u mnie w mieście polecany można już umawiać się online (kiedyś dostać się do niego graniczyło z cudem, przez co nigdy u niego nie byłam). Nie chcę teraz zmieniać lekarza prowadzącego, może bardziej zobaczyć jak ten podchodzi do badania USG w ciąży.
    W tym samym miejscu przyjmuje położna, która pracuje w szpitalu, w którym będę rodzic więc chyba do niej się zapisze. Jest też urofizjo i też myślę o wizycie bo czytałam na kwietniowych, że warto. I widzę, że Agatekk też poleca ☺️
    Wszystko prywatnie ale trudno. Położna i urofizjo nie są takie duże koszty zwłaszcza jak czytam ile się płaci w dużych miastach.

Ja dziś mam u innego ale nie daje karty ciąży poprostu idę na usg połówkowe na kontrol do innego

• Kadża Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny
    Ja dziś z rana glukoza i nie było najgorzej dostałam taki płyn w saszetce jak dla dzieci te owocowe więc. Ok wyniki pewnie 29 go na wizycie
    Za to dwa dni mam wycięte z życiorysu na szczęście wszystko ok.
    Kupiliśmy auto sprawdzał mąż z kolegą wszystko ok
    W drodze do domu po 10 min zaczęły wyskakiwać błędy. Zadzwoniliśmy do faceta że chcemy kasę bo auto nie sprawne ale zanim przyjechał okazało się że klemą była źle dopięta i że auto stało to coś tam miało prawo się zapowietrzyć. Wróciliśmy do domu ale wczoraj z rana zaraz do naszego mechanika a ten że to złom 🤦🏽‍♀️że katalizator wycięty ze przy silniku coś źle. Koleś kasy nie chciał oddać, garda ( policja tutaj ) stwierdziła że nie wiele można zrobić bo oglądaliśmy auto i kasę daliśmy a to że koleś jest kłamca to nie przestępstwo karalne. Na szczęście nasz mechanik chyba wystraszył sprzedawcę i zgodził się na oddanie pieniędzy - to że zatankował auto i je wyprał ….
    Jadąc te 70 km już nie mieliśmy biegów ( tylko 2) pełno błędów się zapaliło a już na końcu jak właściciel chciał go odpalić nie odpalił ….. 🤦🏽‍♀️🤯

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się na prenatalne II trymestru. Nie wiedziałam, że u mnie w mieście mam taką możliwość. Pierwsza prowadząca wysyłała mnie do innego miasta 🤦 jakbym wiedziała to bym zrobiła też I trymestru 😑
    Widzę się z dzidzią trochę szybciej dzięki temu bo już 15.01 🥳

KiNiAW, Bożena, PorannaPanna, Agatekk, legusta, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

AMH 4,79 ng/ml

Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Witajcie dziewczyny
    Ja dziś z rana glukoza i nie było najgorzej dostałam taki płyn w saszetce jak dla dzieci te owocowe więc. Ok wyniki pewnie 29 go na wizycie
    Za to dwa dni mam wycięte z życiorysu na szczęście wszystko ok.
    Kupiliśmy auto sprawdzał mąż z kolegą wszystko ok
    W drodze do domu po 10 min zaczęły wyskakiwać błędy. Zadzwoniliśmy do faceta że chcemy kasę bo auto nie sprawne ale zanim przyjechał okazało się że klemą była źle dopięta i że auto stało to coś tam miało prawo się zapowietrzyć. Wróciliśmy do domu ale wczoraj z rana zaraz do naszego mechanika a ten że to złom 🤦🏽‍♀️że katalizator wycięty ze przy silniku coś źle. Koleś kasy nie chciał oddać, garda ( policja tutaj ) stwierdziła że nie wiele można zrobić bo oglądaliśmy auto i kasę daliśmy a to że koleś jest kłamca to nie przestępstwo karalne. Na szczęście nasz mechanik chyba wystraszył sprzedawcę i zgodził się na oddanie pieniędzy - to że zatankował auto i je wyprał ….
    Jadąc te 70 km już nie mieliśmy biegów ( tylko 2) pełno błędów się zapaliło a już na końcu jak właściciel chciał go odpalić nie odpalił ….. 🤦🏽‍♀️🤯

Masakra współczuję ale ludzie potrafią być beznadziejni byle by sprzedać wszystko nie ważne że złom tragedia żeby na krzywdzie drugiego człowieka żerować 🤦🏻‍♀️ dobrze ze udało się zwrócić i odzyskaliście kasę

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2024, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Umówiłam się na prenatalne II trymestru. Nie wiedziałam, że u mnie w mieście mam taką możliwość. Pierwsza prowadząca wysyłała mnie do innego miasta 🤦 jakbym wiedziała to bym zrobiła też I trymestru 😑

Super 😘

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Ja tez widzę się z bobasem 15, przed tym idę na glukozę, trochę dziwne ze chwile przed 24tc ale lekarz liczył wiec ok idę :D

Zaczynam coraz częściej czuć ruchy szkraba, mam łożysko na przedniej ścianie i czekałam na szczęście już codzien czuje 🥰🥰🥰
    Spacery zaczynam skracać bo zimno się znów zaczyna i zmęczenie szybciej odczuwam 😂 na temat ciuszkow się nie wypowiem bo jak zaczęłam szaleć to końca nie widać 😂😂😂

KiNiAW, Gośka29, legusta, Bożena lubią tę wiadomość

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ