X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Moja lekarka też mówiła aby clortimazolum maść nie stosować w ciąży.
    Kinia nie wiem jak globułki, no ale skoro gin Ci to zalecił to chyba wie co robi :)
    Maść na pewno kupisz bez recepty :)

Kupilam i to i to z tym że maść dla męża 😅 bo jego też coś swedzi a globulki dla mnie właśnie tylko czekam aż mi da znać jak to brać wiem że w 1 trymestrze absolutnie a w 2 już można tak napisał. I oczywiście musiałam wziąść bez recepty dziś a jak będę miała wizytę to receptę mi da i muszę oddać do apteki. Na opakowaniu właśnie piszę że albo pierwsze 3 dni po 2 globulki lub codziennie 1 na noc. Opakowanie ma 6 tabletek więc nie wiem jak on mi to wypisze jak brać bo jak po 2 to tylko na 3 dni a jak po 1 to na 6 dni. A wy jak brałyście?

• Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi ginekolog właśnie mówił,że w ciąży to można Clotrimazolum w maści i Pimafucin 😂 i bądź tu mądry....

KiNiAW lubi tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co kupujecie do szpitala dla siebie i co dla dziecka? Jak pakujecie torby do szpitala ?
    Polecane i wypróbowane laktatory …..?

• Olix Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2024, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny, miałam zęba zaczętego kanałowo Przed ciąża i sierpniu, okazało się że dentystka go tak spapral że jest do usunięcia, we wrześniu nie usunęłam bo pojawiły się dwie kreski na teście, odwołałam wizytę, od 5 tygodnia przyjmuje heparynę 🤦 dziś mi plomba z tego zęba wypadła... Myślicie że będę mogła go usunąć? Albo zostawić jakoś do końca ciąży? Cholernie się boje tych dentystów sadystów :(

Nie bój się, 2gi trymestr jest najlepszy na leczenie zębów, w dobrych klinikach znieczulenia są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Skąd jesteś? Mogę Ci polecić dobrych endodontów z Medicover Stomatologia :)

https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Dziewczyny co kupujecie do szpitala dla siebie i co dla dziecka? Jak pakujecie torby do szpitala ?

Ja sobie spisuje na kartce co ja potrzebuje i co maluch z tego co czytalam to mój szpital zapewnią ciuszki dla malucha nie wolno brać swoich tylko tyle co na wyjście więc napewno pampersy pieluszki muślinowe chusteczki krem do pupy u mnie na stronie szpitala pisze co trzeba. A dla mnie począwszy od koszul 3szt klapki kapcie skarpetki szlafrok majty poporodowe podkłady poporodowe maść na brodawki ładowarka dokumenty biustonosze do karmienia i też muszę zerknąć co tam jeszcze trzeba. Co do laktatorow nie wypowiem się bo nigdy nie korzystałam 😊

Kadża lubi tę wiadomość

• Olix Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2024, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:

Ja w ogóle jeszcze nie myślę o szpitalu i o swoich rzeczach 🙈 są chyba gdzieś jakieś listy, co spakować i zabrać ze sobą i któregoś dnia pewnie sobie wydrukuje i będę odhaczać:)
    Pamiętam, że potrzebowałam dużo koszul nocnych, bo byłam wciąż oblana mlekiem z piersi.
    Z ubranek mam już sporo na 62 i 68, więc czas przystopować i uzupełnić skupić się na pieluszkach, rożkach, kocyku, etc.

KiNiAW, Kadża lubią tę wiadomość

https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2024, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:

Hej! Ja mam listę skorygowana po poprzednich ciążach
    Mogę wysłać
    Biorę minimum zapas zostawiam w domu żeby ewentualnie mąż dowiózł -polecam!

KiNiAW, Lenayna lubią tę wiadomość

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Hej! Ja mam listę skorygowana po poprzednich ciążach
    Mogę wysłać
    Biorę minimum zapas zostawiam w domu żeby ewentualnie mąż dowiózł -polecam!

O ja jestem chętna na taką listę :)

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2024, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obserwując różne portale, strony i polecenia wybrałam Neno. Dokładny model jeszcze nie wiem,
    Zastanawiam się nam neno primo albo bella. Butelki chyba z lovi na początek kupię i jedna inna. Zobaczymy jak to będzie. Ja o pakowaniu torby jeszcze nie myśle bo apteczna wyprawka mi oczy zasłania narazie 😂 ale napewno będzie to waliza na kółkach 💪🏻

Kadża lubi tę wiadomość

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • legusta Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Ja obserwując różne portale, strony i polecenia wybrałam Neno. Dokładny model jeszcze nie wiem,
    Zastanawiam się nam neno primo albo bella. Butelki chyba z lovi na początek kupię i jedna inna. Zobaczymy jak to będzie. Ja o pakowaniu torby jeszcze nie myśle bo apteczna wyprawka mi oczy zasłania narazie 😂 ale napewno będzie to waliza na kółkach 💪🏻
    Ten neno primo wyglada calkiem jak neno uno czy neno angelo, strasznie duzo tych modeli :D ja chyba nie bede kupowac nowego tylko wlasnie wykorzystam ten neno bella co mam :)

Co do pakowania i wyprawki aptecznej to ja jeszcze w ogole o tym nie myslalam :) caly czas wydaje mi sie ze jeszcze duuuuzo czasu :)

KiNiAW, PorannaPanna, Kadża lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022

Wysłany: 13 stycznia 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    O ja jestem chętna na taką listę :)
    Ja zakładam 2-3dni
    Nie które szpitale mają swoje ubranka dla dziecka i laktatory
    Proszę:
    Lista rzeczy niezbędnych do porodu
    ‌karta ciąży, badania, dowód
    ‌ladowarka
    ‌3 butelki wody mineralnej
    ‌przekaski(herbatniki,biszkopty itp) duzo
    ‌2–3 wygodne koszule jedna do porodu lub luźna duża bluzka
    ‌2x staniki
    ‌szlafrok
    ‌skarpetki x3
    ‌klapki pod prysznic, ewentualnie kapcie
    ‌4-5 pary majtek  jednorazowych
    ‌podkłady higieniczne na łóżko
    ‌podpaski duże paczka
    ‌wkladki laktacyjne paczka
    ‌przybory toaletowe:
    • pasta i szczoteczka do zębów,
    •szampon
    • żel pod prysznic,
    •środek do higieny intymnej,
    •balsam
    •szczotka do włosów i gumka/opaska
    •pomadka
    ‌masc na brodawki
    ‌octanisept
    ‌dwa ręczniki (duży i mały)
    ‌ręcznik papierowy

ubranka dla dziecka:
    ‌ 2 czapeczki,
    ‌niedrapki
    ‌3 pajace
    ‌ 3 body z długimi rękawkami,
    ‌2z krótkim rękawem,
    ‌2x półśpioszki(spodenki ze stopkami)
    ‌1–2 pary skarpetek,
    ‌3 pieluch tetrowych
    ‌1-2pieluszka muślinowa
    ‌jednorazowe pieluszki newborn
    ‌ wilgotne chusteczki
    ‌linomag zielony
    ‌smoczek
    ‌kocyk lub rożek

‌Ubrania na wyjście ja
    ‌kombinezon (zależy od pogody)

Mam nadzieję, że i niczym nie zapomniałam😅

PorannaPanna, Kadża, KiNiAW, Izulek21, Lenayna lubią tę wiadomość

• Kadża Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja sobie pomyślę że do tej pory ciąża mi biegnie szybko a zostało mi coś ok 102 dwóch dni do terminu ( wszystkie dzieci rodziłam prędzej 🙈) to chyba zaczyna mnie to lekko już przerażać ja wiem że ost tygodnie będą się ciągnęły ale wiecie jak to jest czegoś nie masz albo coś to leci jak z bicza strzelił a ja dużo rzeczy chyba wielkanocna paczka sobie wyślę z PL. Nie wiem też czy jednak z Polski jakiejś paczki z ciuszkami nie będę wysyłać może coś na vinted bo tutaj no nie bardzo albo źle wyglądają albo za dużo chcą 😉 a w ogóle nie ma bodziaków zapinanych z boku a ja te 1 wsze wolałabym takie ze względu na pępuszek i główkę bo później to już mogę te zwykłe.

KiNiAW, legusta lubią tę wiadomość

• Kadża Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2024, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam że te z neno mają dobre opinie. Mi właśnie koleżanka napisała że ten neno bianco ma i jest dobry ale cena trochę duża jak za laktator.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2024, 22:42

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Patrycja! Na pewno mi to pomoże w pakowaniu się.

Ja chyba się spakuje z początkiem kwietnia aby już nie myśleć o tym i mieć spokojną głowę.

Wgl czeka nas przeprowadzka ale nie wiem jeszcze czy przed czy po porodzie. Ja nie ukrywam, że wolałabym przed, bo mieszkanie zmieniamy na większe i po porodzie już by było z głowy a tu z takim maluchem się przeprowadzać ja to średnio jakoś widzę 🙈

Patrycja_Pata, Kadża lubią tę wiadomość

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też sobie zapisałam zdjęcie tej listy. Bardzo dziękuję ☺️ większość nawet rzeczy mam do szpitala sie okazuje. Musze tylko dokupić jedną dodatkową koszulę ciążową bo jedną dostałam od mamy na gwizdkę ale nie mam na zmianę żadnej.

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️

Wysłany: 14 stycznia 2024, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Jak ja sobie pomyślę że do tej pory ciąża mi biegnie szybko a zostało mi coś ok 102 dwóch dni do terminu ( wszystkie dzieci rodziłam prędzej 🙈) to chyba zaczyna mnie to lekko już przerażać ja wiem że ost tygodnie będą się ciągnęły ale wiecie jak to jest czegoś nie masz albo coś to leci jak z bicza strzelił a ja dużo rzeczy chyba wielkanocna paczka sobie wyślę z PL. Nie wiem też czy jednak z Polski jakiejś paczki z ciuszkami nie będę wysyłać może coś na vinted bo tutaj no nie bardzo albo źle wyglądają albo za dużo chcą 😉 a w ogóle nie ma bodziaków zapinanych z boku a ja te 1 wsze wolałabym takie ze względu na pępuszek i główkę bo później to już mogę te zwykłe.

Ja mam to samo, idąc tropem poprzednich porodów, czujna będę od końca lutego 30tc, a porodu będę wyczekiwać od 36tc czyli to początek kwietnia (28kwietnia mamy rocznicę ślubu-bylby fajny donoszonony prezencik😅) a choć wydaje dużo czasu jeszcze to już połowa stycznia strzeliła,teraz ferie z najstarszym i zostaje luty, później święta i wiosna to już czas ma inny wymiar☺️

• Bożena Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olix wrote:
    Nie bój się, 2gi trymestr jest najlepszy na leczenie zębów, w dobrych klinikach znieczulenia są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Skąd jesteś? Mogę Ci polecić dobrych endodontów z Medicover Stomatologia :)
    Też właśnie o tym czytałam... Mam nadzieję, że ta pani będzie wiedziała co robi. Ja jestem z woj Łodzkiego dalekie okolice Łodzi:)

• legusta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Ja mam to samo, idąc tropem poprzednich porodów, czujna będę od końca lutego 30tc, a porodu będę wyczekiwać od 36tc czyli to początek kwietnia (28kwietnia mamy rocznicę ślubu-bylby fajny donoszonony prezencik😅) a choć wydaje dużo czasu jeszcze to już połowa stycznia strzeliła,teraz ferie z najstarszym i zostaje luty, później święta i wiosna to już czas ma inny wymiar☺️
    Ojjj to prawda, przeleci raz dwa :)

KiNiAW lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie z innej beczki jest możliwość zrobienia paszportu tymczasowego dla dzieci na szybko czytalam tylko pytanie czy każdy może zrobić czy to są jakieś wyjątki??? Bo mąż wymyślił bo ma wolne wczasy w ciepłe kraje na tydzień lub 2 tyg na ferie ale dzieciaki nie mają paszportów dowody tymczasowe złożyłam ale mogą nie zdążyć zrobić.

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2024, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny pytanie z innej beczki jest możliwość zrobienia paszportu tymczasowego dla dzieci na szybko czytalam tylko pytanie czy każdy może zrobić czy to są jakieś wyjątki??? Bo mąż wymyślił bo ma wolne wczasy w ciepłe kraje na tydzień lub 2 tyg na ferie ale dzieciaki nie mają paszportów dowody tymczasowe złożyłam ale mogą nie zdążyć zrobić.
    Raczej ciężko o ten tymczasowy paszport - my się staraliśmy w grudniu i dostaliśmy odmowę, jak do Nas dzwonili to mówili że to muszą być konkretne przesłanki typu zdrowotne dziecka, nauka za granicą czy zgubienie paszportu za granicą i powrót do kraju :) jedynie jak macie wykupione wakacje to na lotnisku w Warszawie można otrzymać w 15min ale trzeba posiadać bilety lotnicze :)

KiNiAW lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ