Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
legusta wrote:Moja lekarka też mówiła aby clortimazolum maść nie stosować w ciąży.
Kinia nie wiem jak globułki, no ale skoro gin Ci to zalecił to chyba wie co robi
Maść na pewno kupisz bez recepty
Kupilam i to i to z tym że maść dla męża 😅 bo jego też coś swedzi a globulki dla mnie właśnie tylko czekam aż mi da znać jak to brać wiem że w 1 trymestrze absolutnie a w 2 już można tak napisał. I oczywiście musiałam wziąść bez recepty dziś a jak będę miała wizytę to receptę mi da i muszę oddać do apteki. Na opakowaniu właśnie piszę że albo pierwsze 3 dni po 2 globulki lub codziennie 1 na noc. Opakowanie ma 6 tabletek więc nie wiem jak on mi to wypisze jak brać bo jak po 2 to tylko na 3 dni a jak po 1 to na 6 dni. A wy jak brałyście? -
Bożena wrote:Dziewczyny, miałam zęba zaczętego kanałowo Przed ciąża i sierpniu, okazało się że dentystka go tak spapral że jest do usunięcia, we wrześniu nie usunęłam bo pojawiły się dwie kreski na teście, odwołałam wizytę, od 5 tygodnia przyjmuje heparynę 🤦 dziś mi plomba z tego zęba wypadła... Myślicie że będę mogła go usunąć? Albo zostawić jakoś do końca ciąży? Cholernie się boje tych dentystów sadystów
Nie bój się, 2gi trymestr jest najlepszy na leczenie zębów, w dobrych klinikach znieczulenia są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Skąd jesteś? Mogę Ci polecić dobrych endodontów z Medicover Stomatologiahttps://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png -
Kadża wrote:Dziewczyny co kupujecie do szpitala dla siebie i co dla dziecka? Jak pakujecie torby do szpitala ?
Polecane i wypróbowane laktatory …..?
Ja sobie spisuje na kartce co ja potrzebuje i co maluch z tego co czytalam to mój szpital zapewnią ciuszki dla malucha nie wolno brać swoich tylko tyle co na wyjście więc napewno pampersy pieluszki muślinowe chusteczki krem do pupy u mnie na stronie szpitala pisze co trzeba. A dla mnie począwszy od koszul 3szt klapki kapcie skarpetki szlafrok majty poporodowe podkłady poporodowe maść na brodawki ładowarka dokumenty biustonosze do karmienia i też muszę zerknąć co tam jeszcze trzeba. Co do laktatorow nie wypowiem się bo nigdy nie korzystałam 😊Kadża lubi tę wiadomość
-
Kadża wrote:Dziewczyny co kupujecie do szpitala dla siebie i co dla dziecka? Jak pakujecie torby do szpitala ?
Ja w ogóle jeszcze nie myślę o szpitalu i o swoich rzeczach 🙈 są chyba gdzieś jakieś listy, co spakować i zabrać ze sobą i któregoś dnia pewnie sobie wydrukuje i będę odhaczać
Pamiętam, że potrzebowałam dużo koszul nocnych, bo byłam wciąż oblana mlekiem z piersi.
Z ubranek mam już sporo na 62 i 68, więc czas przystopować i uzupełnić skupić się na pieluszkach, rożkach, kocyku, etc.
KiNiAW, Kadża lubią tę wiadomość
https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png -
Hej! Ja mam listę skorygowana po poprzednich ciążach
Mogę wysłać
Biorę minimum zapas zostawiam w domu żeby ewentualnie mąż dowiózł -polecam!KiNiAW, Lenayna lubią tę wiadomość
-
Ja obserwując różne portale, strony i polecenia wybrałam Neno. Dokładny model jeszcze nie wiem,
Zastanawiam się nam neno primo albo bella. Butelki chyba z lovi na początek kupię i jedna inna. Zobaczymy jak to będzie. Ja o pakowaniu torby jeszcze nie myśle bo apteczna wyprawka mi oczy zasłania narazie 😂 ale napewno będzie to waliza na kółkach 💪🏻Kadża lubi tę wiadomość
-
PorannaPanna wrote:Ja obserwując różne portale, strony i polecenia wybrałam Neno. Dokładny model jeszcze nie wiem,
Zastanawiam się nam neno primo albo bella. Butelki chyba z lovi na początek kupię i jedna inna. Zobaczymy jak to będzie. Ja o pakowaniu torby jeszcze nie myśle bo apteczna wyprawka mi oczy zasłania narazie 😂 ale napewno będzie to waliza na kółkach 💪🏻
Co do pakowania i wyprawki aptecznej to ja jeszcze w ogole o tym nie myslalam caly czas wydaje mi sie ze jeszcze duuuuzo czasuKiNiAW, PorannaPanna, Kadża lubią tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Izulek21 wrote:O ja jestem chętna na taką listę
Nie które szpitale mają swoje ubranka dla dziecka i laktatory
Proszę:
Lista rzeczy niezbędnych do porodu
karta ciąży, badania, dowód
ladowarka
3 butelki wody mineralnej
przekaski(herbatniki,biszkopty itp) duzo
2–3 wygodne koszule jedna do porodu lub luźna duża bluzka
2x staniki
szlafrok
skarpetki x3
klapki pod prysznic, ewentualnie kapcie
4-5 pary majtek jednorazowych
podkłady higieniczne na łóżko
podpaski duże paczka
wkladki laktacyjne paczka
przybory toaletowe:
• pasta i szczoteczka do zębów,
•szampon
• żel pod prysznic,
•środek do higieny intymnej,
•balsam
•szczotka do włosów i gumka/opaska
•pomadka
masc na brodawki
octanisept
dwa ręczniki (duży i mały)
ręcznik papierowy
ubranka dla dziecka:
2 czapeczki,
niedrapki
3 pajace
3 body z długimi rękawkami,
2z krótkim rękawem,
2x półśpioszki(spodenki ze stopkami)
1–2 pary skarpetek,
3 pieluch tetrowych
1-2pieluszka muślinowa
jednorazowe pieluszki newborn
wilgotne chusteczki
linomag zielony
smoczek
kocyk lub rożek
Ubrania na wyjście ja
kombinezon (zależy od pogody)
Mam nadzieję, że i niczym nie zapomniałam😅
PorannaPanna, Kadża, KiNiAW, Izulek21, Lenayna lubią tę wiadomość
-
Jak ja sobie pomyślę że do tej pory ciąża mi biegnie szybko a zostało mi coś ok 102 dwóch dni do terminu ( wszystkie dzieci rodziłam prędzej 🙈) to chyba zaczyna mnie to lekko już przerażać ja wiem że ost tygodnie będą się ciągnęły ale wiecie jak to jest czegoś nie masz albo coś to leci jak z bicza strzelił a ja dużo rzeczy chyba wielkanocna paczka sobie wyślę z PL. Nie wiem też czy jednak z Polski jakiejś paczki z ciuszkami nie będę wysyłać może coś na vinted bo tutaj no nie bardzo albo źle wyglądają albo za dużo chcą 😉 a w ogóle nie ma bodziaków zapinanych z boku a ja te 1 wsze wolałabym takie ze względu na pępuszek i główkę bo później to już mogę te zwykłe.
KiNiAW, legusta lubią tę wiadomość
-
Dzięki Patrycja! Na pewno mi to pomoże w pakowaniu się.
Ja chyba się spakuje z początkiem kwietnia aby już nie myśleć o tym i mieć spokojną głowę.
Wgl czeka nas przeprowadzka ale nie wiem jeszcze czy przed czy po porodzie. Ja nie ukrywam, że wolałabym przed, bo mieszkanie zmieniamy na większe i po porodzie już by było z głowy a tu z takim maluchem się przeprowadzać ja to średnio jakoś widzę 🙈Patrycja_Pata, Kadża lubią tę wiadomość
-
Też sobie zapisałam zdjęcie tej listy. Bardzo dziękuję ☺️ większość nawet rzeczy mam do szpitala sie okazuje. Musze tylko dokupić jedną dodatkową koszulę ciążową bo jedną dostałam od mamy na gwizdkę ale nie mam na zmianę żadnej.
Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
Starania od 2022.
Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
Nasienie w normie.
I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
III cykl Aromek: owulacja była.
IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
10.10.23r. - ⏸️
11.10.23r. - beta 1527
16.10.23r. - beta 8418
17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
18.12.23r. Synek ❤️
15.01. 24r. 311 gram bobasa
19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
19.03.24r. 1300gram ❤️
15.04.24r. 2 kg ❤️
6.05.24r. 2,5kg ❤️ -
Kadża wrote:Jak ja sobie pomyślę że do tej pory ciąża mi biegnie szybko a zostało mi coś ok 102 dwóch dni do terminu ( wszystkie dzieci rodziłam prędzej 🙈) to chyba zaczyna mnie to lekko już przerażać ja wiem że ost tygodnie będą się ciągnęły ale wiecie jak to jest czegoś nie masz albo coś to leci jak z bicza strzelił a ja dużo rzeczy chyba wielkanocna paczka sobie wyślę z PL. Nie wiem też czy jednak z Polski jakiejś paczki z ciuszkami nie będę wysyłać może coś na vinted bo tutaj no nie bardzo albo źle wyglądają albo za dużo chcą 😉 a w ogóle nie ma bodziaków zapinanych z boku a ja te 1 wsze wolałabym takie ze względu na pępuszek i główkę bo później to już mogę te zwykłe.
Ja mam to samo, idąc tropem poprzednich porodów, czujna będę od końca lutego 30tc, a porodu będę wyczekiwać od 36tc czyli to początek kwietnia (28kwietnia mamy rocznicę ślubu-bylby fajny donoszonony prezencik😅) a choć wydaje dużo czasu jeszcze to już połowa stycznia strzeliła,teraz ferie z najstarszym i zostaje luty, później święta i wiosna to już czas ma inny wymiar☺️ -
Olix wrote:Nie bój się, 2gi trymestr jest najlepszy na leczenie zębów, w dobrych klinikach znieczulenia są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Skąd jesteś? Mogę Ci polecić dobrych endodontów z Medicover Stomatologia
-
Patrycja_Pata wrote:Ja mam to samo, idąc tropem poprzednich porodów, czujna będę od końca lutego 30tc, a porodu będę wyczekiwać od 36tc czyli to początek kwietnia (28kwietnia mamy rocznicę ślubu-bylby fajny donoszonony prezencik😅) a choć wydaje dużo czasu jeszcze to już połowa stycznia strzeliła,teraz ferie z najstarszym i zostaje luty, później święta i wiosna to już czas ma inny wymiar☺️
KiNiAW lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Dziewczyny pytanie z innej beczki jest możliwość zrobienia paszportu tymczasowego dla dzieci na szybko czytalam tylko pytanie czy każdy może zrobić czy to są jakieś wyjątki??? Bo mąż wymyślił bo ma wolne wczasy w ciepłe kraje na tydzień lub 2 tyg na ferie ale dzieciaki nie mają paszportów dowody tymczasowe złożyłam ale mogą nie zdążyć zrobić.
Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
-
KiNiAW wrote:Dziewczyny pytanie z innej beczki jest możliwość zrobienia paszportu tymczasowego dla dzieci na szybko czytalam tylko pytanie czy każdy może zrobić czy to są jakieś wyjątki??? Bo mąż wymyślił bo ma wolne wczasy w ciepłe kraje na tydzień lub 2 tyg na ferie ale dzieciaki nie mają paszportów dowody tymczasowe złożyłam ale mogą nie zdążyć zrobić.
KiNiAW lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022