Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
legusta wrote:Raczej ciężko o ten tymczasowy paszport - my się staraliśmy w grudniu i dostaliśmy odmowę, jak do Nas dzwonili to mówili że to muszą być konkretne przesłanki typu zdrowotne dziecka, nauka za granicą czy zgubienie paszportu za granicą i powrót do kraju jedynie jak macie wykupione wakacje to na lotnisku w Warszawie można otrzymać w 15min ale trzeba posiadać bilety lotnicze
No właśnie też o tym czytalam mam nadzieję że te dowody tymczasowe zrobią do 26 stycznialegusta lubi tę wiadomość
-
KiNiAW wrote:Dziewczyny pytanie z innej beczki jest możliwość zrobienia paszportu tymczasowego dla dzieci na szybko czytalam tylko pytanie czy każdy może zrobić czy to są jakieś wyjątki??? Bo mąż wymyślił bo ma wolne wczasy w ciepłe kraje na tydzień lub 2 tyg na ferie ale dzieciaki nie mają paszportów dowody tymczasowe złożyłam ale mogą nie zdążyć zrobić.
A dokąd się wybieracie?
My w koncu odpuscilismy, bo na wyspach kanaryjskie jakoś chyba za zimno na plażowanie, Egipt za blisko wojny, Dubaj chyba za drogihttps://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png -
Olix wrote:A dokąd się wybieracie?
My w koncu odpuscilismy, bo na wyspach kanaryjskie jakoś chyba za zimno na plażowanie, Egipt za blisko wojny, Dubaj chyba za drogi
My właśnie wyspy kanaryjskie fuerteventura lub gran canaria patrzyliśmy na pogodę i 24 ciepła niby. Byle by wypocząć bo raczej na wakacje nigdzie nie pojedziemy za granicę z maluszkiem i oby dowody zrobili dzieciom 😊 -
Ja tam się żegnam z wakacjami hehe.Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
Dzień dobry dziewczyny;)
My na wakacje chcemy lecieć na 3 tygodnie do Polski w sierpniu mam nadzieję że zdążę wyrobić paszport malenstwu
Dziewczyny od paru dni boli mnie głowa staram się bez leków obyć ale chyba jak coś mogę paracetamol ? Bo już dziś trochę ciężko może nie że maxymalnie boli ale już od kilku dni i po prostu to jest męczące. Boli mnie jak by po lewej stronie powyżej skroni a czasami oko. Ciśnienie mam ok bo myślałam że może tabletki na ciśnienie przestają działać albo coś ale jest ok z ciśnieniem. Za tydzień w poniedziałek mam wizytę w szpitalu ale nie wiem czy nie przedzwonic do lekarza 1 go kontaktu i nie zapytać.
Miłego popołudnia -
Kadża wrote:Dzień dobry dziewczyny;)
My na wakacje chcemy lecieć na 3 tygodnie do Polski w sierpniu mam nadzieję że zdążę wyrobić paszport malenstwu
Dziewczyny od paru dni boli mnie głowa staram się bez leków obyć ale chyba jak coś mogę paracetamol ? Bo już dziś trochę ciężko może nie że maxymalnie boli ale już od kilku dni i po prostu to jest męczące. Boli mnie jak by po lewej stronie powyżej skroni a czasami oko. Ciśnienie mam ok bo myślałam że może tabletki na ciśnienie przestają działać albo coś ale jest ok z ciśnieniem. Za tydzień w poniedziałek mam wizytę w szpitalu ale nie wiem czy nie przedzwonic do lekarza 1 go kontaktu i nie zapytać.
Miłego popołudnia
Kochana pewnie ze możesz paracetamol po co się męczyć 😊Patrycja_Pata, legusta, Kadża lubią tę wiadomość
-
Kadża wrote:Dzień dobry dziewczyny;)
Miłego popołudnia
Wiem co czujesz. Dzisiaj złapał mnie taki ból głowy, że pół dnia przeleżałam w łóżku a drugie pół na kanapie. Wzięłam tabletkę, bo już było ciężko. -
Dziewczyny ile macie już kg na plusie od początku ciąży? Ja się dzisiaj trochę przeraziłam jak weszłam na wagę. Połowa ciąży a to już 6kg na plusie.Starania od 2022.
Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
Nasienie w normie.
I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
III cykl Aromek: owulacja była.
IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
10.10.23r. - ⏸️
11.10.23r. - beta 1527
16.10.23r. - beta 8418
17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
18.12.23r. Synek ❤️
15.01. 24r. 311 gram bobasa
19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
19.03.24r. 1300gram ❤️
15.04.24r. 2 kg ❤️
6.05.24r. 2,5kg ❤️ -
Milena96 wrote:Dziewczyny ile macie już kg na plusie od początku ciąży? Ja się dzisiaj trochę przeraziłam jak weszłam na wagę. Połowa ciąży a to już 6kg na plusie.
U mnie na razie okolo 3kg od początkowej wagi (60kg). W pierwszym trymestrze i przez covid chudłam i zgubiłam jakiś 3kg a do teraz nadrobiłam do 62,5-63kg.Milena96 lubi tę wiadomość
-
Chociaż poszukałam taki kalkulator w necie ile powinnam przy mojej początkowej wadze i wzroście przytyć do tego momentu no to jeszcze się w normach mieszczę. Podejrzewam że święta i to jedzenie kilogramami zrobily swoje. 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2024, 08:35
Starania od 2022.
Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
Nasienie w normie.
I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
III cykl Aromek: owulacja była.
IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
10.10.23r. - ⏸️
11.10.23r. - beta 1527
16.10.23r. - beta 8418
17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
18.12.23r. Synek ❤️
15.01. 24r. 311 gram bobasa
19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
19.03.24r. 1300gram ❤️
15.04.24r. 2 kg ❤️
6.05.24r. 2,5kg ❤️ -
Milena96 wrote:Dziewczyny ile macie już kg na plusie od początku ciąży? Ja się dzisiaj trochę przeraziłam jak weszłam na wagę. Połowa ciąży a to już 6kg na plusie.
-
Miesiąc po porodzie już miałam swoją wagę a nawet 1kg mniej. Według mnie ważne by nie przybrać 30-40kg bo to niezdroweMilena96 lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
U mnie już 9,5kg na plusie i też się tym nie martwię. Na pierwszej wizycie u gina ważyłam 57kg (mam 174), potem stopniowo zaczęłam przybierać. W poprzednich ciążach +16kg miałam więc i tu się podobnego wyniku spodziewam. Za to szybko te kilogramy znikały po porodzie. A jedzenie przy kp wchodzi jak zuoto🤪
legusta, KiNiAW lubią tę wiadomość
-
He dziewczynyv
Ja niestety walcze nadal z bólem głowy
Ale jeszcze znośny
Co do kg to ja w ub tyg byłam 7 kg na plusie ale chyba też się nie przejmuje
A co do nie trzymania moczu to wkładki muszę używać te grubsze ale ja to mam wrażenie że to bardziej wydzieliny mam bardzo dużo choć mam świadomość że to moja 4 ciąża i pęcherz też już nie ten sam. Niby wiem że mam mięśnie napinać ale szczerze zapominam o tym
Miłego dnia dziewczyny -
U mnie +6kg. Czekam pod gabinetem na wizytę. Troszkę się stresuje bo miała być na 11 a tu 3 kobiety czekają w poczekalni O_o
Upolowalam okazję u mnie w mieście. Za 100 zł mam pełno ubranek rozmiaru 56, 62, 68, parę 72 i 80. Do tego jeden komplet jest calkowicie nowy z metka cenowa. Sporo czapek, skarpetek, pare bucikow, grzechotki, koc, spiworki do spania, ubranko do chrztu, pajacyki na dwor., rogal do karmienia, przewijak. Jeszcze jedna duża torba leży w samochodzie i czeka na powrót męża z pracy żeby mi ją przyniósł do domu.legusta, KiNiAW, Sara10, Kadża, Bożena, Izulek21, Monika.a lubią tę wiadomość
👩'91
👨'86
👦 03.05.2017
👧 10.05.2024
DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
AMH 4,79 ng/ml
08/09.2023 - 3 lata starań
Po 3 latach starań
10.09 - 14dpo ⏸️
11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
27.09 - crl 0.38 cm
11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
29.11 - płeć wciąż nieznana
20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko
10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️ -
Kadża wrote:He dziewczynyv
Ja niestety walcze nadal z bólem głowy
Ale jeszcze znośny
Co do kg to ja w ub tyg byłam 7 kg na plusie ale chyba też się nie przejmuje
A co do nie trzymania moczu to wkładki muszę używać te grubsze ale ja to mam wrażenie że to bardziej wydzieliny mam bardzo dużo choć mam świadomość że to moja 4 ciąża i pęcherz też już nie ten sam. Niby wiem że mam mięśnie napinać ale szczerze zapominam o tym
Miłego dnia dziewczyny
W pierwszej ciąży totalnie nie miałam z tym problemu, więc mam wrażenie że to ułożenie dziecka, bo nie raz czuję jak mnie "kopie" w pęcherzKadża lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Patrycja_Pata wrote:Ja zakładam 2-3dni
Nie które szpitale mają swoje ubranka dla dziecka i laktatory
Proszę:
Lista rzeczy niezbędnych do porodu
karta ciąży, badania, dowód
ladowarka
3 butelki wody mineralnej
przekaski(herbatniki,biszkopty itp) duzo
2–3 wygodne koszule jedna do porodu lub luźna duża bluzka
2x staniki
szlafrok
skarpetki x3
klapki pod prysznic, ewentualnie kapcie
4-5 pary majtek jednorazowych
podkłady higieniczne na łóżko
podpaski duże paczka
wkladki laktacyjne paczka
przybory toaletowe:
• pasta i szczoteczka do zębów,
•szampon
• żel pod prysznic,
•środek do higieny intymnej,
•balsam
•szczotka do włosów i gumka/opaska
•pomadka
masc na brodawki
octanisept
dwa ręczniki (duży i mały)
ręcznik papierowy
ubranka dla dziecka:
2 czapeczki,
niedrapki
3 pajace
3 body z długimi rękawkami,
2z krótkim rękawem,
2x półśpioszki(spodenki ze stopkami)
1–2 pary skarpetek,
3 pieluch tetrowych
1-2pieluszka muślinowa
jednorazowe pieluszki newborn
wilgotne chusteczki
linomag zielony
smoczek
kocyk lub rożek
Ubrania na wyjście ja
kombinezon (zależy od pogody)
Mam nadzieję, że i niczym nie zapomniałam😅
Wielkie dzieki! Na pewno się przyda! 🥰Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
-
Patrycja_Pata wrote:Ja mam to samo, idąc tropem poprzednich porodów, czujna będę od końca lutego 30tc, a porodu będę wyczekiwać od 36tc czyli to początek kwietnia (28kwietnia mamy rocznicę ślubu-bylby fajny donoszonony prezencik😅) a choć wydaje dużo czasu jeszcze to już połowa stycznia strzeliła,teraz ferie z najstarszym i zostaje luty, później święta i wiosna to już czas ma inny wymiar☺️
Ja mam termin na 12 maja, a rocznicę ślubu mamy 14 maja! Haha! Też będziemy mieli rocznicowy prezencik ❤️ Chociaż czuje, że będzie szybciej, bo młody na wszystkich usg wychodzi o tydzień większy niż statystycznie powinien ...