X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenayna wrote:
    Ja mam termin na 12 maja, a rocznicę ślubu mamy 14 maja! Haha! Też będziemy mieli rocznicowy prezencik ❤️ Chociaż czuje, że będzie szybciej, bo młody na wszystkich usg wychodzi o tydzień większy niż statystycznie powinien ...

Ooo to będą super prezenciki 🥰
    Ja kg schudłam na początku i od tego czasu mam 2kg+
    Ale chyba taka moja uroda, bo poprzednie ciążę podobnie, półki dzieciątko rośnie a badania są okej to jest dobrze😉
    Też mam problem z nietrzymaniem moczu, zalecane właśnie ćwiczenia dna miednicy itp
    Pomagają w codzienności składniki naturalne najlepiej i kochanie-kaslanie odwracając się(twarz na bok np w łokieć ) - wiecie o co chodzi ? Mnie wtedy też tak wiązadła brzucha nie rwą z bólu...

Cieszę się że lista się przyda 😁 dobrze jest się na czymś oprzeć, nie wiem jak wy będziecie się pakować ale ja w większą torbę na moje rzeczy+ jednorazowe i oddzielna mniejsza dla maluszka. Tak mi się sprawdziło w poprzednich porodach
    I na poród brałam gorszą koszule lub dużą koszulkę bo często są od razu do wyrzucenia (z resztą oprócz pierwszego porodu to nie miałam czasu się przebierać i rodziłam w czym przyjechałam 😅) po porodzie prysznic czy w miarę sił ogarnięcie i czystą już ,,ładniejsza,, z możliwością łatwego karmienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2024, 11:00

KiNiAW, Lenayna, legusta, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Lenayna Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj o 14.30 startuje ze szkołą rodzenia!
    Mam darmowa przy przychodni wiec myślę, że warto skorzystać. Jedynie mąż musi dopłacić za uczestnictwo w zajęciach. To nasze pierwsze dziecko i jesteśmy zieloni w temacie... mnie nigdy nie ciągnęło do dzidziusiowych tematów. Przyjaciółka szybko miała 2 dzieci, ale nigdy nawet ich nawet nie przebrałam 😂🤣

Dam znać jak po pierwszym dniu! 😉😊

KiNiAW, AlaAla lubią tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te z Was, które chcą rodzić w wodzie to polecam zabrać dwuczęściowy strój kąpielowy i dodatkowy duży ręcznik :) pamiętam że mi tych rzeczy brakowało przy pierwszym porodzie :)

KiNiAW, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Te z Was, które chcą rodzić w wodzie to polecam zabrać dwuczęściowy strój kąpielowy i dodatkowy duży ręcznik :) pamiętam że mi tych rzeczy brakowało przy pierwszym porodzie :)

Ooo ja zawsze chciałam...ale jak to będzie to nie wiem...
    Jak się przygotować do takiego porodu, trzeba to wcześniej ustalić w szpitalu, czy poród domowy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2024, 14:56

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Ooo ja zawsze chciałam...ale jak to będzie to nie wiem...
    Jak się przygotować do takiego porodu, trzeba to wcześniej ustalić w szpitalu, czy poród domowy?

Też chciałam zaczęłam się orientować i to zależy gdzie rodzisz czy szpital ma taką sale i z tego co się orientuję to nie da aiw wynająć chyba że będziesz rodzic w prywatnej klinice to tak. U mnie w szpitalu jest taka sala ale to wszystko zależy czy wtedy będzie zajeta czy nie 😅

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mam pytanie czy warto kupić prześcieradło do gondoli i jakieś rzeczy do wózka? Typu nie wiem kocyk czy coś. A drugie pytanie to na jaką firmę stawiacie jeśli chodzi o produktu do pielęgnacji maluszka?

• Bożena Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże dziewczyny ja już wariuje ;( Moja siostra dziś mówiła że jakiejś jej koleżanki z pracy ktoś był wyrwać zęba u jakiejś Ukrainki i ta Ukrainka ułamała mu zęba, a żeby było śmieszniej część zęba wbiła w zatokę aż facetowi krew nosem poszła a ona zemdlała.... Boże ja nie wiem czy tej wizyty nie odwołam, a jak to ta lekarka do której idę? Strasznie się boje;(

• Bożena Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    Hej dziewczyny. Mam pytanie czy warto kupić prześcieradło do gondoli i jakieś rzeczy do wózka? Typu nie wiem kocyk czy coś. A drugie pytanie to na jaką firmę stawiacie jeśli chodzi o produktu do pielęgnacji maluszka?
    Ja miałam przy synku, ale suma summarum nie korzystałam z tych rzeczy nawet... Jeśli chodzi o kosmetyki to stosowałam Olian krem i do mycia. Mieliśmy zwykły płyn i balsamik z Johnson ale uczulilo i dopiero po skończeniu roku jakos spróbowaliśmy znowu z Johnsonem i tak już został:) miałam też bephanten który nam się przydawał i sudocrem ale głowie jak żeby szły bo się odparzał wtedy.

Izulek21 lubi tę wiadomość

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Boże dziewczyny ja już wariuje ;( Moja siostra dziś mówiła że jakiejś jej koleżanki z pracy ktoś był wyrwać zęba u jakiejś Ukrainki i ta Ukrainka ułamała mu zęba, a żeby było śmieszniej część zęba wbiła w zatokę aż facetowi krew nosem poszła a ona zemdlała.... Boże ja nie wiem czy tej wizyty nie odwołam, a jak to ta lekarka do której idę? Strasznie się boje;(

Będzie dobrze! Stres jest tutaj nie potrzebny i takie sytuacje nie zdarzają się codziennie, więc nawet jeśli już się zdarzyło to po pierwsze jest mało prawdopodobne, ze przydarzy się Tobie. Po drugie nie znasz tej informacji z pierwszej ręki, więc o ile ta informacja jest prawdziwa, to jest już przez kilka osób powtórzona i pewnie przekręcona.
    Bo trzecie naprawdę jest lepiej dla Ciebie i dziecka wyleczyć zęba niż zostawić Cię z bólem i z chorym zębem, bo to ma konsekwencje dla dzieciątka i Twojego samopoczucia.
    I ja też wybieram się do stomatologa w piątek, więc nie będziesz tego przeżywała sama ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2024, 22:29

Bożena, KiNiAW lubią tę wiadomość

• JJJ Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:

Ja miałam najtańsze bawełniane z allegro. Pod głowę dawałam tetrę i w przypadku ulania czy coś do wymiany szła tylko tetra, a samo prześcieradło się jakoś mocno nie brudziło, bo za bardzo nie miało od czego 😅 no chyba że szła kupka na plecy 🤣
    Co do kosmetyków to na początku kąpaliśmy tylko w wodzie i olejku migdałowym. Do przebierania duże waciki z wodą (na wyjścia mokre chusteczki) i linomag, ten zestaw został nam do dziś.

Izulek21, Lenayna lubią tę wiadomość

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara10 wrote:
    Będzie dobrze! Stres jest tutaj nie potrzebny i takie sytuacje nie zdarzają się codziennie, więc nawet jeśli już się zdarzyło to po pierwsze jest mało prawdopodobne, ze przydarzy się Tobie. Po drugie nie znasz tej informacji z pierwszej ręki, więc o ile ta informacja jest prawdziwa, to jest już przez kilka osób powtórzona i pewnie przekręcona.
    Bo trzecie naprawdę jest lepiej dla Ciebie i dziecka wyleczyć zęba niż zostawić Cię z bólem i z chorym zębem, bo to ma konsekwencje dla dzieciątka i Twojego samopoczucia.
    I ja też wybieram się do stomatologa w piątek, więc nie będziesz tego przeżywała sama ;)
    Ja jutro idę.... Ech. Masz rację. Kurcze idę tam z polecenia to chyba też musi coś znaczyć:/ nie cierpię dentystów :( a raczej panicznie się ich boje.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Ja jutro idę.... Ech. Masz rację. Kurcze idę tam z polecenia to chyba też musi coś znaczyć:/ nie cierpię dentystów :( a raczej panicznie się ich boje.

Będzie dobrze trzymam kciuki 😊✊️✊️

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:

Wiem co czujesz. Ja też się boje. Niby znalazłam prywatnie dentystkę, która dobrze leczy, jak da znieczulenie to naprawdę nic nie czuć. Ale uraz z NFZ został.
    Ale tak jak pisały dziewczyny - niezaleczony może być bardziej niebezpieczny dla maluszka.
    Kciuki ✊ za wizytę.

Edit. Poza tym wiesz jak działają plotki - głuchy usłyszał, że ślepy zobaczył... 😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2024, 07:16

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Milena96 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny! U was też tak śnieżnie? Zapomniałam powiedzieć po poniedziałkowej wizycie że poprosiłam profesora o zmierzenie szyjki żeby sprawdził czy się nie skraca bo w zeszłym miesiącu na prenatalnych mi wyszło 33mm. Teraz wyszło 39mm… dziwne że się wydłużyła. Pytałam się czy to możliwe to stwierdził że tak ale na moje ostatnio miałam zle zmierzoną. Teraz dokładnie widziałam jak mierzy a wtedy nie widziałam. Jestem ciekawa jak ta pani zmierzy w piątek bo mam połówkowe.

KiNiAW, Kadża lubią tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • legusta Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:

Nie wyobrażam sobie nie zakładać prześcieradła do gondoli, to tak jak my byśmy spali w łóżku na samym materacu bez prześcieradła :)
    Ja polecam mieć dwa, w razie przecieku żeby można było wyprać :)

Co do dodatków do wózka to ja w pierwszej ciąży wymieniałam materacyk w gondoli (bo ten z zestawu był beznadziejny i sporo się o tym naczytałam, jednak pierwsze 6 mscy dziecko dużo leży) no i obowiązkowo pieluszka przy główce jeśli dziecko lubi ulewać :)
    Według mnie na lato kocyki są zbędne (wystarczy w razie wiatru pieluszka - my mieliśmy otulacz bambusowy taki 120x120 z action i świetnie się sprawdził). Nie wiadomo jaka pogoda Nas zastanie w maju więc ja polecam chociaż jeden kocyk - chociażby na przykrycie podczas wyjścia ze szpitala :)
    My mieliśmy dwa: jeden bambusowy z colorstories (fajny mięsisty i gruby i po n-praniach nic się z nim nie stało) i drugi z wełny merino mama uszyła :)
    Aha mieliśmy jeszcze z h&mu, ale on zrobił się sztywny i jakiś taki nieprzyjemny, leży w szafie w ogólnie nie używany :)

Izulek21, KiNiAW, Patrycja_Pata, Kadża lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Wiem co czujesz. Ja też się boje. Niby znalazłam prywatnie dentystkę, która dobrze leczy, jak da znieczulenie to naprawdę nic nie czuć. Ale uraz z NFZ został.
    Ale tak jak pisały dziewczyny - niezaleczony może być bardziej niebezpieczny dla maluszka.
    Kciuki ✊ za wizytę.

Edit. Poza tym wiesz jak działają plotki - głuchy usłyszał, że ślepy zobaczył... 😏
    Właśnie chyba sprawdzę na sobie.... Pół nocy spać nie mogłam. Ale stwierdziłam że pojadę 35 km nie jest daleko a nóż znajdę kogoś kto coś dobrego zrobi? Nie chce mi się jechać 100km do Łodzi jeszcze w ciąży samemu:l tylko po to aby zabezpieczyć zęba:(

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam dziś wizytę kontrolna u dentysty :D 3 razy przekładana bo ciągle bylam chora w umówionym terminie i jak zwykle się stresuje i panikuje, to dziś idę z radością, bo chce mieć to w końcu z głowy. W sumie kontrola powinna być chyba w 1 trymestrze juz🙈

Co do kocyków, to moja znajoma też kupowala bambusowe z colorstories dla dzieci, potem też kupowalysmy taki na prezent dla innej koleżanki - podobno są serio super te kocyki i zamierzam taki właśnie zamowic:)

Bożena, legusta, Izulek21 lubią tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakos na poczatku drugiego trymestru bylam na kontroli u dentystyki. Mam taka sprawdzona co chodze od 2 klasy podstawowki :D ale co sie
    nacierpialam za dzieciaka to moje, mialam paniczny lek 🙃 teraz chodze moze nie z przyjemnoscia ale bez lekow i paniki, polecam znalezc kogos zaufanego :)
    No i zeby w ciazy lubia sie psuc, wiec warto chociaz jedna kontrole zrobic :)

KiNiAW lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi! Zawsze można na Was liczyć! ❤️

Ja dzisiaj rano miałam konsultacje u okulisty i tak jak czułam mam wskazanie do cięcia cesarskiego. A po 17 dzisiaj mam wizytę u swojego lekarza.

Ja do swojej dentystki chodzę już kilkanaście lat. Pamięta mnie jak miałam pryszcze, jak zaczynałam swoją pierwszą pracę także to mega zaufany dentysta 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2024, 11:48

Bożena lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wizyty I miłego dnia dziewczyny 😊😘

Izulek21, legusta, Bożena lubią tę wiadomość

‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ