X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj miałam fatalną noc. Młody szalał w brzuszku od 5. Tak kopał jak nigdy. Każda pozycja mu nie pasowała. A potem odsypiałam do 12 🙈

legusta, Kadża, KiNiAW, Bożena lubią tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam raczej mały brzuch i tylko kilo na plus WD książeczki. Jutro się zwaze może to coś będzie na plus...

Bożena lubi tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    To ja mam raczej mały brzuch i tylko kilo na plus WD książeczki. Jutro się zwaze może to coś będzie na plus...

U mnie od początku 6kg+ brzuszka raczej już nie ukryje niczym no ale to moja 3 ciaza I może dlatego szybciej widać. Ale jak masz badania dobre i według lekarza jest ok to ok. Ważne że dzidzia rośnie 😊

• Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Ja mam 0.5 kg na plusie ale brzuch widać już ładnie 🙈 Maluch rośnie więc jak to powiedziała moja pani dr nie przejmować się bo nie będzie co gubić 🙈 a tak poważnie to jeszcze na pewno nas przybędzie.....

• AlaAla Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2024, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie jest 10kg na plusie w 21tyg. Troche mnie to przeraza bo co bedzie dalej. Wydaje mi sie ze to reakcja organizmu na progesteron ktory bralam podczas invitro przez prawie rok bo diete mam zbilansowana i nie przejadam sie.
    Brzuszek tez juz bardzo widoczny a to dopiero polowa drogi.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlaAla wrote:
    Dziewczyny u mnie jest 10kg na plusie w 21tyg. Troche mnie to przeraza bo co bedzie dalej. Wydaje mi sie ze to reakcja organizmu na progesteron ktory bralam podczas invitro przez prawie rok bo diete mam zbilansowana i nie przejadam sie.

To Twoja 1 ciąża? Ja w 1 przytyłam 20kg brzuszek miałam duży bardzo i córeczka miała tylko 2900 ale same wody łożysko też trochę waży nie przejmuj się jeśli z dzidzia ok i lekarz nic nie sugeruje nie ma się czym martwić. Dodam że po wyjściu ze szpitala miałam-15kg z tych 20 😊

Bożena lubi tę wiadomość

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też brzuszek widać. I jak obserwuję brzuch to widać kopniaki 🥰 raz udało mi się nagrać nawet

KiNiAW, Gośka29, Bożena, legusta, Sara10 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    Ja dzisiaj miałam fatalną noc. Młody szalał w brzuszku od 5. Tak kopał jak nigdy. Każda pozycja mu nie pasowała. A potem odsypiałam do 12 🙈
    To u mnie dziś tak w dzień było co chwilę musiałam do toalety biegać bo nóżki w pęcherz uderzały 🙈

KiNiAW, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlaAla wrote:
    A nie zatrzymała Ci się woda? Też tak może być przecież... Ale masz rację, że to może też być wina hormonów. Ja miałam tak rok temu w ciąży z bliźniakami jak dr chciała je utrzymać, spuchlam całą i w ciągu tygodnia przybyło mi 4 kg. Ale miałam masę leków wtedy. :/

• Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    U mnie też brzuszek widać. I jak obserwuję brzuch to widać kopniaki 🥰 raz udało mi się nagrać nawet
    Właśnie u mnie też to czuć i widać 🙈 zapomniałam już jaki to widok.... Ech 😍 z synem dużo później było widać na brzuchu niż teraz

KiNiAW, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    To Twoja 1 ciąża? Ja w 1 przytyłam 20kg brzuszek miałam duży bardzo i córeczka miała tylko 2900 ale same wody łożysko też trochę waży nie przejmuj się jeśli z dzidzia ok i lekarz nic nie sugeruje nie ma się czym martwić. Dodam że po wyjściu ze szpitala miałam-15kg z tych 20 😊
    Właśnie to nie ma reguły. Z Gabim przytyłam 10 kg a miałam tak duży brzuch niczym piłka lekarska 🤦 no na prawdę duży. A syn ważył 3650 g 🙈 teraz też mi się wydaje że mam duzy brzuch , chociaż dziś byłam w pracy to każdy się dziwił że taka szczupła jestem i brzucha nie mam 🙈 więc może to ja tylko widzę

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Właśnie to nie ma reguły. Z Gabim przytyłam 10 kg a miałam tak duży brzuch niczym piłka lekarska 🤦 no na prawdę duży. A syn ważył 3650 g 🙈 teraz też mi się wydaje że mam duzy brzuch , chociaż dziś byłam w pracy to każdy się dziwił że taka szczupła jestem i brzucha nie mam 🙈 więc może to ja tylko widzę

My widzimy się na codzień więc myślimy że jesteśmy coraz większe zobaczymy jak mój mąż jutro wróci po 5 dniach czy mi powie ze brzuszek urósł 😅. Synek mi mowi mamuś no naprawdę masz duży brzuszek czuje go na lleckach jak mnie przytulasz już nie dasz rady wciągnąć 🤣😂

Bożena, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    My widzimy się na codzień więc myślimy że jesteśmy coraz większe zobaczymy jak mój mąż jutro wróci po 5 dniach czy mi powie ze brzuszek urósł 😅. Synek mi mowi mamuś no naprawdę masz duży brzuszek czuje go na lleckach jak mnie przytulasz już nie dasz rady wciągnąć 🤣😂
    He he dobry jest 🙈 no niestety teraz już się nie da 🙈

KiNiAW lubi tę wiadomość

• JJJ Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś miałam wizytę, wszystko w porządku, młody jest już ponad górnym centylem... Pierwszy nie miał litości i drugi też nie zamierza matki oszczędzić 🙈 726 g.
    A moje żelazo coś nie chce podskoczyć mimo suplementacji 😒 mam zwiększoną dawkę i dodatkowo laktoferynę. Na plusie 6kg. Pod koniec dnia mam tak napompowany brzuch, że mam wrażenie, że pęknę 🙈 a gdzie tam do końca...

Kadża, legusta, Izulek21, KiNiAW, Patrycja_Pata, Bożena lubią tę wiadomość

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety wylądowałam w szpitalu i zostaje na noc. Ciśnienie nie do końca się im podoba i że być może podniosą mi dawkę leku. Z dzieckiem wszystko ok na 100% dziewczynka bardzo żywa. Dostaje płyny i przeciwbólowe no i podejrzewają infekcję. Mam nadzieję że jutro pójdę do domu.

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ to fajnie, że udana wizyta. Rzeczywiście duże dzieciątko!
    A poza suplami na żelazo wspomagasz się też dodatkowymi "domowymi" sposobami typu zakwas z buraka, sok z pokrzywy, wit. C? Laktoferyna i witamina C polepszają wchłanianie, więc to może naprawdę pomóc, trzymam kciuki, żeby poszybowało do góry.

Ważyłam się dzisiaj i u mnie +8,5 kg. Według kalkulatora ciążowego pół kilo powyżej normy jak na ten tydzień, dotychczas nie przejmowałam się wagą, nie objadam się jakoś, w zasadzie to jem podobnie jak przed ciążą. Zagadam jednak chyba do lekarza, co on o tym myśli, i czy mam wprowadzać jakieś zmiany. Moja mama przytyła ze mną 17 kg, nie wiem, może pokolenie niżej będzie powtórka z rozrywki 😀

Ignaś kopie regularnie, zazwyczaj seriami kilka razy w ciągu dnia, nieraz daje czadu tak, że brzuch lekko skacze, a w niektóre dni jest spokojniej, także nie ma reguły. Zawsze go czuję poniżej pępka (po lewej albo prawej albo centralnie też się zdarza) - wydaje mi się, że na tym etapie dzieciaki mają jeszcze sporo miejsca na fikołki, prawda?

KiNiAW, PorannaPanna lubią tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Ja niestety wylądowałam w szpitalu i zostaje na noc. Ciśnienie nie do końca się im podoba i że być może podniosą mi dawkę leku. Z dzieckiem wszystko ok na 100% dziewczynka bardzo żywa. Dostaje płyny i przeciwbólowe no i podejrzewają infekcję. Mam nadzieję że jutro pójdę do domu.
    Ojej Kadża, a co się działo? Źle się poczułaś i pojechałaś na izbę czy np. mierzysz regularnie ciśnienie i wyszło jakieś wysokie? Super, że z małą jest w porządku - przynajmniej można spokojniej spać. Mam nadzieję, że ta infekcja się nie potwierdzi 😞. Trzymaj się ciepło w szpitalu, i obyś szybciutko wyszła.

Kadża lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, trzeci post z rzędu, ale dopiero mam chwilę weny i czasu, żeby usiąść i coś napisać. Wzięłam się dzisiaj za listę wyprawkową i kurczę, widzę, że samo zadecydowanie, co potrzeba, a co jest jednak zbędne, to chyba mi zajmie ze 3 dni 😃. Tyle tych różnych informacji w internecie i po prostu mnóstwo rzeczy/firm do wyboru.

Bardzo bym chciała "minimalistyczną" wyprawkę i żeby nie przesadzić, więc może zapytam Was - co uważacie za największy "kit" wyprawkowy, czyli co okazało się zbędne/zupełnie Wam się nie przydało przy poprzednich maluszkach?

Na ten moment na pewno rezygnuję z leżaczka-bujaczka, akcesoriów do łóżeczka, rękawiczek niedrapek i jakichś bucików niechodków, siedziska/wkładki do wanienki - wszystko to nie jest polecane przez fizjoterapeutów i lekarzy. Czytam też, że niemowlakom odradzane są nosidełka (za to kilka tygodni po porodzie chciałabym konsultację dot. używania chusty i marzy mi się Igiego tak nosić 🧡).

Dyskusyjne/do przemyślenia (choć raczej się nie zdecyduję, bo to takie bardziej "gadżety"): podgrzewacz do chusteczek, specjalny kosz na pieluszki, osobna waga dla niemowlaka, termometr do wanienki (metoda na łokieć chyba dalej działa).

Zapraszam do wymiany zdań ☺️.

I drugi temat - czy któraś z Was zaczęła chrapać w ciąży albo jej się to nasiliło? Mąż ostatnio aż uciekł do drugiego pokoju, podobno tak jechałam równo, a dzisiaj w nocy się kilka razy budziłam i nie wiem dlaczego (może mnie własne chrapnięcia wybudzały?). Zastanawiam się, czy jakoś szybciej to konsultować i z kim - laryngolog, ginekolog? No i co mogę na to poradzić 😢. Usypiam zawsze na boku, ale w nocy się na bank przekręcam na plecy nieświadomie i chyba wtedy najbardziej chrapię.

Synek 05.2024 ❤️
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ wrote:
    Ja dziś miałam wizytę, wszystko w porządku, młody jest już ponad górnym centylem... Pierwszy nie miał litości i drugi też nie zamierza matki oszczędzić 🙈 726 g.
    A moje żelazo coś nie chce podskoczyć mimo suplementacji 😒 mam zwiększoną dawkę i dodatkowo laktoferynę. Na plusie 6kg. Pod koniec dnia mam tak napompowany brzuch, że mam wrażenie, że pęknę 🙈 a gdzie tam do końca...

Nabiał zaburza wchłanianie.
    Witamina c poprawia.

Też zaczęłam chrapać..

Rany katar mnie wykończy. Nie mogę spać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2024, 00:49

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Ech, trzeci post z rzędu, ale dopiero mam chwilę weny i czasu, żeby usiąść i coś napisać. Wzięłam się dzisiaj za listę wyprawkową i kurczę, widzę, że samo zadecydowanie, co potrzeba, a co jest jednak zbędne, to chyba mi zajmie ze 3 dni 😃. Tyle tych różnych informacji w internecie i po prostu mnóstwo rzeczy/firm do wyboru.

Bardzo bym chciała "minimalistyczną" wyprawkę i żeby nie przesadzić, więc może zapytam Was - co uważacie za największy "kit" wyprawkowy, czyli co okazało się zbędne/zupełnie Wam się nie przydało przy poprzednich maluszkach?

Na ten moment na pewno rezygnuję z leżaczka-bujaczka, akcesoriów do łóżeczka, rękawiczek niedrapek i jakichś bucików niechodków, siedziska/wkładki do wanienki - wszystko to nie jest polecane przez fizjoterapeutów i lekarzy. Czytam też, że niemowlakom odradzane są nosidełka (za to kilka tygodni po porodzie chciałabym konsultację dot. używania chusty i marzy mi się Igiego tak nosić 🧡).

Dyskusyjne/do przemyślenia (choć raczej się nie zdecyduję, bo to takie bardziej "gadżety"): podgrzewacz do chusteczek, specjalny kosz na pieluszki, osobna waga dla niemowlaka, termometr do wanienki (metoda na łokieć chyba dalej działa).

Zapraszam do wymiany zdań ☺️.

I drugi temat - czy któraś z Was zaczęła chrapać w ciąży albo jej się to nasiliło? Mąż ostatnio aż uciekł do drugiego pokoju, podobno tak jechałam równo, a dzisiaj w nocy się kilka razy budziłam i nie wiem dlaczego (może mnie własne chrapnięcia wybudzały?). Zastanawiam się, czy jakoś szybciej to konsultować i z kim - laryngolog, ginekolog? No i co mogę na to poradzić 😢. Usypiam zawsze na boku, ale w nocy się na bank przekręcam na plecy nieświadomie i chyba wtedy najbardziej chrapię.
    Z wszystkich tych gadżetów, które wypisałaś wiem, że 90% znajomych mega polecało leżaczek-bujaczek. My nie mieliśmy, bo synek miał napięcie barkowe, asymetrię i nie chcieliśmy tego pogłębiać, ale wiem że przy kolejnym dziecku jest to zbawienne - chociaż te 10/15min dziennie i można obiad ugotować. My nie planujemy teraz kupować, ale może po kilku tygodniach czy miesiącach kupimy, nie wiem :)

U nas waga do mierzenia niemowlaka była zbawienna i szukaliśmy na już na olx, ale my mieliśmy ogromny strach że bobas przez 2 tyg nie przybrał - myślę, że spokojnie można sobie darować bo to w groszach można dostać używane w razie potrzeby :)

Reszta z rzeczy, które wymieniłaś to w naszym przypadku faktycznie buble :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ