X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Ania.P28 Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2024, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ogólnie ruchy dzidzi czułam już od dwóch tygodni dosyć regularnie i było to codziennie. Od wczoraj mam wrażenie że nie ma ich wcale albo są takie mega mega delikatne i już sama nie wiem co myśleć, czy to normalne bo na przykład dziecko inaczej się ułożyło czy panikować i jechać do szpitala lub kontaktować się z lekarzem...

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania.P28 wrote:
    Hej dziewczyny, ogólnie ruchy dzidzi czułam już od dwóch tygodni dosyć regularnie i było to codziennie. Od wczoraj mam wrażenie że nie ma ich wcale albo są takie mega mega delikatne i już sama nie wiem co myśleć, czy to normalne bo na przykład dziecko inaczej się ułożyło czy panikować i jechać do szpitala lub kontaktować się z lekarzem...

Ja tak miałam jak na początku były delikatne i co jakiś czas to później ich nie było przez dłuższy czas ale teraz już są codziennie pomimo że mam łożysko na przedniej ścianie. Mi sie wydaje ze może dzidziuś Cię kopać w stronę kręgosłupa i tego nie będzie tak czuć. Może spróbuj zjeść coś słodkiego i połóż się na boku lub na wznak lub zimna woda??? Też tak robiłam. Ewentualnie jak masz duże obawy to podpytaj gina jeśli masz możliwość dla swojego spokoju 😊

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja od kilku dni czuję pierwsze ruchy małego. Dzisiaj się mocno rozkręcił i kopał mnie chyba po pęcherzu bo kilka razy miałam wrażenie że popuszczę po jego kopniakach 🙈

KiNiAW, Izulek21, Sara10, Patrycja_Pata, Kadża lubią tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • LunaVo Koleżanka

Wysłany: 24 stycznia 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania.P28 wrote:

Mialam tak tydzien temu, na pocz 26 tygodnia i też schizowalam. Zjadłam slodkie, położyłam sie i wciąż wydawalo mi się że niezbyt się rusza. Ale chyba inaczej leżała, bo już kolo 23 wieczorem się uaktywnila. Niemniej jednak jak bardzo się martwisz, to sprawdź! ❤️

KiNiAW, Ania.P28 lubią tę wiadomość

• Ania.P28 Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia 2024, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, wydaje mi się że już czuję tylko delikatniej:)

KiNiAW, LunaVo, Patrycja_Pata, Kadża lubią tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też dzidzi się częściej aktywuje.

U mnie od niedzieli infekcja... Gardło przeszło, ale za to okropny kaszel i katar. Zjadłam główkę czosnku i nic... Nie mam siły latać po dr ...

Porzeczką, miodzio w akcji i oby przetrwać do konca tygodnia... Powinno być lepiej.

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:

U mnie od niedzieli infekcja... Gardło przeszło, ale za to okropny kaszel i katar. Zjadłam główkę czosnku i nic... Nie mam siły latać po dr ...

Porzeczką, miodzio w akcji i oby przetrwać do konca tygodnia... Powinno być lepiej.

O kurcze współczuję wszystko przez tą beznadziejna pogodę jest koszmarna nic tylko zaszyć się w domu i pod kołderkę. Na katar polecam narivent można w ciąży lub inhalacje a na kaszel mokry to ja miałam od lekarki właśnie inhalacje z mucosolvanu plus sól dawka dla dzieci

Aguśka lubi tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znacie ten laktator??
    Mogę wylicytować za dość małą kwotę ;) Opinie niby OK ;)

https://mamaija.pl/lansinoh-laktator-elektryczny-2w1-electric-breast-pump.html

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Znacie ten laktator??
    Mogę wylicytować za dość małą kwotę ;) Opinie niby OK ;)

https://mamaija.pl/lansinoh-laktator-elektryczny-2w1-electric-breast-pump.html
    Niestety pierwsze słyszę 🤔 ja się bardziej na muszlowy nastawiam, na jedną pierś tak na początek

• Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:

Kurcze współczuję :( może zrób zwykle inhalacje?? Na katar też są dobre i na kaszel. Zawsze dziecko tak ratuje.....

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia 2024, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka, ja w covidzie walczyłam syropem z cebuli. Takie proste a takie skuteczne. Zrób sobie i pij jak nakazuje babcina tradycja: łyżeczkę co godzinę:) Mi na kaszel przyniósł mega ulgę, taki zapomniany przez lata sposób, a w ciazy z braku laku musialam po niego siegnac:)

KiNiAW lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wypiciu glukozy, juz zdazylam zapomniec ze to takie okropne 😂😂😂
    Jeszcze 1.5h jestem uwieziona, wiec zdazylam Was nadrobic i caly internet 🤭

Teraz tylko oby wyniki byly ok :)

Patrycja_Pata, Kadża, KiNiAW, PorannaPanna, Izulek21, Bożena lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2024, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Ja chyba jednak mam lekki kryzys....
    Z tą nocą coś było nie tak..najmłodszy budził się raz na godzinę z krzykiem, mąż spał jak zabity, finalnie trafił o 4 do nas do sypialnie i to byłoby tyle z mojej snu...a muszę z najstarszym dziś jechać do Wawy do okulisty
    Nie wiem już czy krocze, brzuch i plecy bolą mnie po upadku ostatnim czy poprostu jest coraz gorzej
    Miałam ogromną nadzieję,że ta ciąża nie będzie taka ciężka jak ostatnia i że jak będzie wymarzona córeczka to będzie mi łatwiej przetrwać, ale codzienność i ciągły ból jednak mnie pokonuje psychicznie 😔
    W środę mam wizytę mam nadzieję,że trochę mnie pociesza, a narazie jakoś poczułam, że tu troszkę mogę 🥺

• legusta Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Witajcie
    Z tą nocą coś było nie tak..najmłodszy budził się raz na godzinę z krzykiem, mąż spał jak zabity, finalnie trafił o 4 do nas do sypialnie i to byłoby tyle z mojej snu...a muszę z najstarszym dziś jechać do Wawy do okulisty
    Nie wiem już czy krocze, brzuch i plecy bolą mnie po upadku ostatnim czy poprostu jest coraz gorzej
    Miałam ogromną nadzieję,że ta ciąża nie będzie taka ciężka jak ostatnia i że jak będzie wymarzona córeczka to będzie mi łatwiej przetrwać, ale codzienność i ciągły ból jednak mnie pokonuje psychicznie 😔
    W środę mam wizytę mam nadzieję,że trochę mnie pociesza, a narazie jakoś poczułam, że tu troszkę mogę 🥺
    A najmlodszy ile ma lat?

U nas chyba zaczal sie bunt dwulatka i okropna mamoza. Najgorsze ze nie chce spac w swoim lozeczku tylko najlepiej spi sie na mamie i kurcze albo kladzie sie na biuscie albo miedzy biustem a brzuchem znajduje sobie "dziure" na glowe 🫣 kazda proba odlozenia do lozeczka to pobudka i wielki placz. Tej nocy pol nocy spal w lozeczku za to ja znow spac nie moglam 🙈 a jak juz bylam mega zmeczona to on znow spanie na mamie 😂

Nie musze Wam mowic jaki wyczyn wyjscie do toalety, a w nocy w ciazy nie wyobrazam sobie bez siku 🤭

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień do bry dziewczyny
    Teraz chyba coraz ciężej nam będzie ale to już zaraz koniec. Ja dziś jeśli dobrze liczę zaczynam 3 trymestr 🙈😂 niestety dzień w pracy również sobie odpuściłam bo podbrzusze ciągnie więc jeszcze dzień wolnego zrobiłam. Mignęło mi na głównej stronie że już są tez wrześniowe mamy 2024 to niesamowite co ☺️
    Co do laktatora bo tam któraś z was pisała to niestety nie wiem, ja sama nie wiem czy z Mymomy kupić muszelkowe czy odkupić z tommie tippee czy elvie stride🙈 w sesie też czy muszelkowe czy lepiej pod kabel bo mocniejszy …. I czy mi się przyda na dłużej i warto inwestować więcej ? Ja karmiłam całą trójkę tylko 6-8 tygodni
    Miłego dnia dziewczyny i jeśli któraś ma wizytę to trzymam kciuki

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    A najmlodszy ile ma lat?

U nas chyba zaczal sie bunt dwulatka i okropna mamoza. Najgorsze ze nie chce spac w swoim lozeczku tylko najlepiej spi sie na mamie i kurcze albo kladzie sie na biuscie albo miedzy biustem a brzuchem znajduje sobie "dziure" na glowe 🫣 kazda proba odlozenia do lozeczka to pobudka i wielki placz. Tej nocy pol nocy spal w lozeczku za to ja znow spac nie moglam 🙈 a jak juz bylam mega zmeczona to on znow spanie na mamie 😂

Nie musze Wam mowic jaki wyczyn wyjscie do toalety, a w nocy w ciazy nie wyobrazam sobie bez siku 🤭

U nas 7 latek noc tylko spanie że mną jeszcze jak meza nie ma bo w delegacji to w miarę ok bo się mieścimy na łóżku chociaż on i tak chodzi po całym w nocy i też lubi spać blisko mnie lub na mnie 😅 . Już zaczyna przeżywać jak to będzie jak mama pojedzie do szpitala z kim ja zasnę więc też ciekawie jak u Was 😂

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Witajcie

Może lepiej dla spokoju psychicznego skontroluj te bóle z lekarzem wtedy będziesz spokojniejsza napewno. Co do synka mój ma 7 lat i też śpi że mną i też się mu zdarza wybudzać jak ja tylko np wstanę do toalety już przezywa z kim zaśnie jak pojadę rodzic także dzieci takie już są a jak my jesteśmy zdenerwowane to one to czują i jest gorzej zamiast lepiej. Trzymam kciuki za Ciebie żeby było wszystko wporzadku z tymi bólami i z córeczka. To moja 3 ciąża I też mam takie bóle we wcześniejszych dwóch właśnie nie miałam tłumaczę sobie ze wiek robi swoje wcześniej też więcej chodziłam niż teraz tylko samochodem wszędzie ahh będzie dobrze 😊🥰

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2024, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    A najmlodszy ile ma lat?

3latka ma najmłodszytez jakieś bunty przechodzi i nie chce na drzemkę chodzić, a od 17 jest wyczerpany. Może z tąd te noce takie, ale dziś pobił rekord głośnych pobudek
    Ogólnie już każdy śpi u siebie w łóżeczku od dawna młodszy ze średnim mają piętrowe,średni ma zaraz 7lat, a starszy jest sam w pokoju 8,5l i a od 2tyg uczymy by szczególnie ten najmłodszy zasypiali sami w pokojach. Chce się przygotować,że jak nie będzie męża, a przyjdzie pora spania,a tu malutką trzeba będzie się zająć to nie będą -szczegolnie ten najmłodszy biegać po całym piętrze i krzyczeć, tylko będą zasypiac w łóżeczkach. Oczywiście się każdemu z nich przytrafi przyjście jak koszmar lub poranek wczesny (albo wołają nas)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2024, 11:44

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2024, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej koleżanki. Ja narazie cisza spokój, badania okej poza tym Tsh ale dostałam leki i jestem pod kontrolną Endo. Ja dzieci nie mam więc nie wiem jak to jest narazie, pierwsze w drodze 😂 bobas wariuje jak nie wiem 🥰 czasami aż muszę się odezwać do syna bo jak to mówi narzeczony „mały lata jak mały samolocik po brzuchu” 😍😍😍

Niektóre czynności już czuję że ciężej wykonać 😂 brzuch mam wrażenie że mam wielki 😂

KiNiAW, Patrycja_Pata, Izulek21, legusta, Kadża lubią tę wiadomość

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2024, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Hej koleżanki. Ja narazie cisza spokój, badania okej poza tym Tsh ale dostałam leki i jestem pod kontrolną Endo. Ja dzieci nie mam więc nie wiem jak to jest narazie, pierwsze w drodze 😂 bobas wariuje jak nie wiem 🥰 czasami aż muszę się odezwać do syna bo jak to mówi narzeczony „mały lata jak mały samolocik po brzuchu” 😍😍😍

Niektóre czynności już czuję że ciężej wykonać 😂 brzuch mam wrażenie że mam wielki 😂

Ja ostatnio chciałam się schylić do zawiązania buta i jakie było zdziwienie, że już brzuch się nie chce schować i trzeba było przyjąć inna pozycję 😅

KiNiAW, PorannaPanna lubią tę wiadomość

‹‹ 224 225 226 227 228 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ