Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
AlaAla wrote:Dziewczyny mam do was pytanie. Mam zaplanowany zabieg dentystyczny do ktorego bedzie potrzebne zdjecie rtg. Zabieg zaplanowany jest na date w 26tc. Moj stomatolog troche lekzewazaco podchodzi do sprawy i pozostawil mi decyzje czy sie decydowac czy nie. Rozne sa opinie, i chcialabym was zapytac czy uwazacie ze rtg jest bezpieczne czy nie?
-
Cześć ☺️ po jakim czasie miałyście wyniki z glukozy i reszty w tym czasie?
Właśnie sobie uświadomiłam że za 2 tyg zaczynam III trymestr gdzie czekają mnie/nas 2 planowane wizyty u lekarza z badaniami, później jest w 38-39 TC ale ja zwykle byłam juZ na porodówce 😁
Niby tyle czasu jeszcze, ale już tak blisko 🤭
Miłego dnia ❤️Sara10, KiNiAW, Bożena, legusta, hypatia92, PorannaPanna, Izulek21 lubią tę wiadomość
-
W ostatnim tygodniu rozmawiałam na ten temat ze stomatologiem, który powiedział, że decyzja zawsze należy do kobiety.
Kobiety w trakcie okresu rozrodczego zawsze powinne być do zdjęcia RTG zabezpieczone , jeżeli technik wykonujący badanie o tym zapomni to same musimy się o ubranie ochronne upomnieć.
Zgodnie z aktualnie dostępnymi badaniami naukowymi promieniowanie jonizujące w dawce mniejszej niż 0,05-0,1Gy nie powoduje skutków szkodliwych dla płodu. A takie zdjęcie wewnątrzustne jest w dawce 0,000001-0,000002 Gy.
Dodatkowo należy pamiętać, że codziennie jesteśmy narażone na promieniowanie nawet jedząc banany czy awokado.
Mam koleżankę, która jest technikiem radiologicznym (wykonuje zdjęcia RTG, CT, MRI) aktualnie w jest w trzeciej ciąży, we wszystkich ciążach pracowała do końca ósmego miesiąca ciąży i dzieci są zdrowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2024, 12:48
KiNiAW, Bożena, hypatia92 lubią tę wiadomość
-
Patrycja_Pata wrote:Cześć ☺️ po jakim czasie miałyście wyniki z glukozy i reszty w tym czasie?
Właśnie sobie uświadomiłam że za 2 tyg zaczynam III trymestr gdzie czekają mnie/nas 2 planowane wizyty u lekarza z badaniami, później jest w 38-39 TC ale ja zwykle byłam juZ na porodówce 😁
Niby tyle czasu jeszcze, ale już tak blisko 🤭
Miłego dnia ❤️ -
Patrycja_Pata wrote:Dziewczyny zdarzył wam się upadek w ciąży?
Byłam dziś po syna w szkole i pod śniegiem okazl się lód,upadłam na kolana i przytrzymałem się rękoma...
Teraz boli mnie krocze jakby naciągnięte i kolano, a narazie poza tym nic...
Miałam tak w pierwszej ciąży szlam po mojego męża bo wrocil z zagranicy wyszłam pi niego oczywiście na skróty i był śnieg i lód i upadłam też ponaciagalam wszystko ale na 2-3dzien było lepiej. A teraz też mi się zdarzyło tylko bardziej poślizgnąć i wylądowałam na pupie więc nic mnie nie bolało aż tak bardzo. Zaczekaj do wizyty lub poradź sie gina -
KiNiAW wrote:Miałam tak w pierwszej ciąży szlam po mojego męża bo wrocil z zagranicy wyszłam pi niego oczywiście na skróty i był śnieg i lód i upadłam też ponaciagalam wszystko ale na 2-3dzien było lepiej. A teraz też mi się zdarzyło tylko bardziej poślizgnąć i wylądowałam na pupie więc nic mnie nie bolało aż tak bardzo. Zaczekaj do wizyty lub poradź sie gina
Dzięki, uspokoiłaś mnie trochę, będę się obserwować. W następną środę mam wizytę..KiNiAW lubi tę wiadomość
-
Patrycja_Pata wrote:Dziewczyny zdarzył wam się upadek w ciąży?
Byłam dziś po syna w szkole i pod śniegiem okazl się lód,upadłam na kolana i przytrzymałem się rękoma...
Teraz boli mnie krocze jakby naciągnięte i kolano, a narazie poza tym nic...Synek 05.2024 ❤️ -
hypatia92 wrote:U mnie ostatnio poślizgnięcie (zdradliwy ten lód!), jednak udało mi się zaasekurować jakoś dłońmi i skończyło się na przysłowiowym telemarku. Mimo wszystko coś tam pociągnęło przy takim szybkim, niekontrolowanym ruchu. Jeżeli Twój ból jest lekki, nie nasila się, nie krwawisz, a ponadto nie zaliczyłaś takiego mocnego walnięcia o glebę, to bym się bardzo nie przejmowała. W razie wątpliwości wskazana konsultacja z gin/położną, a na szybko to nawet do internisty bym szła.
Okej ,dziękuję
Narazie do tej pory jest stabilnie, kolana ucierpiały i to napięcie w kroku jest ciągle,ale nie gorzej , jakoś instynktownie rękami się podparlam to brzuchem nie uderzyłam na szczęście. -
Dziewczyny zadzwoniłam dziś do gminy i powiedziała mi babeczka że dziś wysłali z Warszawy dowody dzieci z tym że taki transport może trwać do tygodnia już myślałam że odetchnę z ulga a to z Warszawy idzie na Komisariat policji i dopiero oni dostarczają to do gminy kazała dzwonić w pon lub wtorek i da mi znać także cały tydzień nerwów czy zdążą dowieść na czas wylot mamy 5 lutego o godz 13.45 z Katowic
-
KiNiAW wrote:Dziewczyny zadzwoniłam dziś do gminy i powiedziała mi babeczka że dziś wysłali z Warszawy dowody dzieci z tym że taki transport może trwać do tygodnia już myślałam że odetchnę z ulga a to z Warszawy idzie na Komisariat policji i dopiero oni dostarczają to do gminy kazała dzwonić w pon lub wtorek i da mi znać także cały tydzień nerwów czy zdążą dowieść na czas wylot mamy 5 lutego o godz 13.45 z Katowic
KiNiAW lubi tę wiadomość
-
Wizyta lobuza zaliczona
Melduję, że ladnie rośnie z 589g na 851g w 20 dni 😊
Glukoza mi wyszla w granicach normy, rzutem na tasme jak to mowia zaliczylam w tych najwyższych normach 😅
Po 2h mozna do 150 a ja 146 😅
Ważne że zaliczone 😁
Dostalam tez recepta na przeciwciala, mam przemyśleć czy chce bo ona nie zmusza, ale sugerowala ze dobrze to wziać.hypatia92, Kadża, KiNiAW, Bożena, PorannaPanna, legusta, Gośka29, Patrycja_Pata, Sara10, Izulek21 lubią tę wiadomość
19.09 wizyta 143 ♥️ 0,87
17.10 wizyta 164 ❤ 4.59 cm
30.10 prenatalne ✊✊✊
wszystko OK 6.95 cm- zmiana terminu na początek maja😁
14.11 wizyta OK
20.12 połówkowe
💗dziewczynka 386g zdrowego uparciucha 😊
28.02 prenatalne 1854 g kluseczki
18.03 konsultacja 33tydzien 2669g 😱♥️
18.04 wizyta 37tydzien 3657g 🙈♥️
20.04 JUZ JEST ! 3450g 52 cm ♥️
.......100% SZCZĘŚCIA 😍....... -
Madden wrote:Wizyta lobuza zaliczona
Glukoza mi wyszla w granicach normy, rzutem na tasme jak to mowia zaliczylam w tych najwyższych normach 😅
Ważne że zaliczone 😁
Dostalam tez recepta na przeciwciala, mam przemyśleć czy chce bo ona nie zmusza, ale sugerowala ze dobrze to wziać.Synek 05.2024 ❤️ -
Bożena wrote:Dziewczyny, jak już był temat bólu itp to czy was też boli podbrzusze jak np się dużo naschylacie, naugniatacie brzuch?
Też tak mam 😊 od schylania od dłuższego stania od sprzątania od wchodzenia po schodachBożena lubi tę wiadomość
-
Madden wrote:Wizyta lobuza zaliczona
Ważne że zaliczone 😁
Dostalam tez recepta na przeciwciala, mam przemyśleć czy chce bo ona nie zmusza, ale sugerowala ze dobrze to wziać.
Ale to wyszło ci ze masz przeciwciała i dostałaś receptę? Bo mi w pierwszych wyszło żeprzeciwcial nie stwierdzono jest ok teraz w lutym dostanę właśnie powtórkę na tego coombsa. Ja po każdym porodzie dostawałam zastrzyk w tylek właśnie przez grupę krwi że mamy konflikt. -
hypatia92 wrote:Ale super przybrała, to niedługo stuknie pierwszy kilogram! No i wyniki ważne, że w normie. Obejdzie się bez tej specjalnej diety. A na co te przeciwciała?
Cieszy mnie to, mam wizyty co 2 tyg żeby wlasnie sprawdzac czy odpowiednio przybiera. Przez te moje wysokie cisnienia jest ryzyko ze mogą żyły w pepowinie nie dostarczać tyle jedzonka co mala potrzebuje wiec taki wynik jest swietny 😊
W dzien kobiet czyli 8 marca mamy kolejna wizyte wiec pewnie juz bedzie miała kilogram 😁
Przeciwciala na krew, ja niestety jestem minusem tatus ma plusika i to takie w razie gdyby mial nam jeszcze dojsc konflikt serologiczny.
hypatia92, KiNiAW lubią tę wiadomość
19.09 wizyta 143 ♥️ 0,87
30.10 prenatalne ✊✊✊
14.11 wizyta OK
20.12 połówkowe
KiNiAW wrote:Ale to wyszło ci ze masz przeciwciała i dostałaś receptę? Bo mi w pierwszych wyszło żeprzeciwcial nie stwierdzono jest ok teraz w lutym dostanę właśnie powtórkę na tego coombsa. Ja po każdym porodzie dostawałam zastrzyk w tylek właśnie przez grupę krwi że mamy konflikt.
Nie, na 8 marca mam zrobic badania wlasnie na przeciwciala, ale pani doktor sugerowala ze warto je wziac w tym 28 tygodniu, no i po tez. Ale to przed juz zostawila do naszej decyzjiKiNiAW lubi tę wiadomość
19.09 wizyta 143 ♥️ 0,87
30.10 prenatalne ✊✊✊
14.11 wizyta OK
20.12 połówkowe
Bożena wrote:Dziewczyny, jak już był temat bólu itp to czy was też boli podbrzusze jak np się dużo naschylacie, naugniatacie brzuch?
Tak, mnie boli jak za dużo chodzę, przeciaze się lub długo jestem w jednej pozycji, do tego mam te skurcze 2-5 razy dziennie, więc położna kazała dużo odpoczywac i jeść magnez (taki mój urok podobno)