X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlaAla wrote:
    Dziewczyny mam do was pytanie. Mam zaplanowany zabieg dentystyczny do ktorego bedzie potrzebne zdjecie rtg. Zabieg zaplanowany jest na date w 26tc. Moj stomatolog troche lekzewazaco podchodzi do sprawy i pozostawil mi decyzje czy sie decydowac czy nie. Rozne sa opinie, i chcialabym was zapytac czy uwazacie ze rtg jest bezpieczne czy nie?
    Mi pani stomatolog powiedziała że powinnam mieć zdjęcie po zrobieniu leczenia kanałowego, ale zdjęcia mieć nie mogę ze względu na ciążę... Więc chyba nie za specjalnie można.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Co do zgagi to ja jeszcze polecam te kropelki anaketon :)
    One też na zgagę działają? Nie na same wymioty??

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ☺️ po jakim czasie miałyście wyniki z glukozy i reszty w tym czasie?
    Właśnie sobie uświadomiłam że za 2 tyg zaczynam III trymestr gdzie czekają mnie/nas 2 planowane wizyty u lekarza z badaniami, później jest w 38-39 TC ale ja zwykle byłam juZ na porodówce 😁
    Niby tyle czasu jeszcze, ale już tak blisko 🤭
    Miłego dnia ❤️

Sara10, KiNiAW, Bożena, legusta, hypatia92, PorannaPanna, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ostatnim tygodniu rozmawiałam na ten temat ze stomatologiem, który powiedział, że decyzja zawsze należy do kobiety.
    Kobiety w trakcie okresu rozrodczego zawsze powinne być do zdjęcia RTG zabezpieczone , jeżeli technik wykonujący badanie o tym zapomni to same musimy się o ubranie ochronne upomnieć.
    Zgodnie z aktualnie dostępnymi badaniami naukowymi promieniowanie jonizujące w dawce mniejszej niż 0,05-0,1Gy nie powoduje skutków szkodliwych dla płodu. A takie zdjęcie wewnątrzustne jest w dawce 0,000001-0,000002 Gy.
    Dodatkowo należy pamiętać, że codziennie jesteśmy narażone na promieniowanie nawet jedząc banany czy awokado.
    Mam koleżankę, która jest technikiem radiologicznym (wykonuje zdjęcia RTG, CT, MRI) aktualnie w jest w trzeciej ciąży, we wszystkich ciążach pracowała do końca ósmego miesiąca ciąży i dzieci są zdrowe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2024, 12:48

KiNiAW, Bożena, hypatia92 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Cześć ☺️ po jakim czasie miałyście wyniki z glukozy i reszty w tym czasie?
    Właśnie sobie uświadomiłam że za 2 tyg zaczynam III trymestr gdzie czekają mnie/nas 2 planowane wizyty u lekarza z badaniami, później jest w 38-39 TC ale ja zwykle byłam juZ na porodówce 😁
    Niby tyle czasu jeszcze, ale już tak blisko 🤭
    Miłego dnia ❤️
    Już 3?? O matko..... W sumie to jeszcze tak że 3,5 miesiąca u mnie . Rzeczywiście to cholernie mało 😮

Wysłany: 23 stycznia 2024, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zdarzył wam się upadek w ciąży?
    Byłam dziś po syna w szkole i pod śniegiem okazl się lód,upadłam na kolana i przytrzymałem się rękoma...
    Teraz boli mnie krocze jakby naciągnięte i kolano, a narazie poza tym nic...

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Byłam dziś po syna w szkole i pod śniegiem okazl się lód,upadłam na kolana i przytrzymałem się rękoma...

Miałam tak w pierwszej ciąży szlam po mojego męża bo wrocil z zagranicy wyszłam pi niego oczywiście na skróty i był śnieg i lód i upadłam też ponaciagalam wszystko ale na 2-3dzien było lepiej. A teraz też mi się zdarzyło tylko bardziej poślizgnąć i wylądowałam na pupie więc nic mnie nie bolało aż tak bardzo. Zaczekaj do wizyty lub poradź sie gina

Wysłany: 23 stycznia 2024, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Miałam tak w pierwszej ciąży szlam po mojego męża bo wrocil z zagranicy wyszłam pi niego oczywiście na skróty i był śnieg i lód i upadłam też ponaciagalam wszystko ale na 2-3dzien było lepiej. A teraz też mi się zdarzyło tylko bardziej poślizgnąć i wylądowałam na pupie więc nic mnie nie bolało aż tak bardzo. Zaczekaj do wizyty lub poradź sie gina

Dzięki, uspokoiłaś mnie trochę, będę się obserwować. W następną środę mam wizytę..

KiNiAW lubi tę wiadomość

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    U mnie ostatnio poślizgnięcie (zdradliwy ten lód!), jednak udało mi się zaasekurować jakoś dłońmi i skończyło się na przysłowiowym telemarku. Mimo wszystko coś tam pociągnęło przy takim szybkim, niekontrolowanym ruchu. Jeżeli Twój ból jest lekki, nie nasila się, nie krwawisz, a ponadto nie zaliczyłaś takiego mocnego walnięcia o glebę, to bym się bardzo nie przejmowała. W razie wątpliwości wskazana konsultacja z gin/położną, a na szybko to nawet do internisty bym szła.

Synek 05.2024 ❤️

Wysłany: 23 stycznia 2024, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    U mnie ostatnio poślizgnięcie (zdradliwy ten lód!), jednak udało mi się zaasekurować jakoś dłońmi i skończyło się na przysłowiowym telemarku. Mimo wszystko coś tam pociągnęło przy takim szybkim, niekontrolowanym ruchu. Jeżeli Twój ból jest lekki, nie nasila się, nie krwawisz, a ponadto nie zaliczyłaś takiego mocnego walnięcia o glebę, to bym się bardzo nie przejmowała. W razie wątpliwości wskazana konsultacja z gin/położną, a na szybko to nawet do internisty bym szła.

Okej ,dziękuję
    Narazie do tej pory jest stabilnie, kolana ucierpiały i to napięcie w kroku jest ciągle,ale nie gorzej , jakoś instynktownie rękami się podparlam to brzuchem nie uderzyłam na szczęście.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zadzwoniłam dziś do gminy i powiedziała mi babeczka że dziś wysłali z Warszawy dowody dzieci z tym że taki transport może trwać do tygodnia już myślałam że odetchnę z ulga a to z Warszawy idzie na Komisariat policji i dopiero oni dostarczają to do gminy kazała dzwonić w pon lub wtorek i da mi znać także cały tydzień nerwów czy zdążą dowieść na czas wylot mamy 5 lutego o godz 13.45 z Katowic

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny zadzwoniłam dziś do gminy i powiedziała mi babeczka że dziś wysłali z Warszawy dowody dzieci z tym że taki transport może trwać do tygodnia już myślałam że odetchnę z ulga a to z Warszawy idzie na Komisariat policji i dopiero oni dostarczają to do gminy kazała dzwonić w pon lub wtorek i da mi znać także cały tydzień nerwów czy zdążą dowieść na czas wylot mamy 5 lutego o godz 13.45 z Katowic
    O matko.. to rzeczywiście sporo zachodu z tym 🤔 mam nadzieję że jednak zdążą na czas:)

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak już był temat bólu itp to czy was też boli podbrzusze jak np się dużo naschylacie, naugniatacie brzuch?

• Madden Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta lobuza zaliczona :)

Melduję, że ladnie rośnie z 589g na 851g w 20 dni 😊

Glukoza mi wyszla w granicach normy, rzutem na tasme jak to mowia zaliczylam w tych najwyższych normach 😅
    Po 2h mozna do 150 a ja 146 😅
    Ważne że zaliczone 😁
    Dostalam tez recepta na przeciwciala, mam przemyśleć czy chce bo ona nie zmusza, ale sugerowala ze dobrze to wziać.

hypatia92, Kadża, KiNiAW, Bożena, PorannaPanna, legusta, Gośka29, Patrycja_Pata, Sara10, Izulek21 lubią tę wiadomość

age.png

19.09 wizyta 143 ♥️ 0,87
    17.10 wizyta 164 ❤ 4.59 cm
    30.10 prenatalne ✊✊✊
    wszystko OK 6.95 cm- zmiana terminu na początek maja😁
    14.11 wizyta OK
    20.12 połówkowe
    💗dziewczynka 386g zdrowego uparciucha 😊
    28.02 prenatalne 1854 g kluseczki
    18.03 konsultacja 33tydzien 2669g 😱♥️
    18.04 wizyta 37tydzien 3657g 🙈♥️

20.04 JUZ JEST ! 3450g 52 cm ♥️

.......100% SZCZĘŚCIA 😍.......
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madden wrote:

Glukoza mi wyszla w granicach normy, rzutem na tasme jak to mowia zaliczylam w tych najwyższych normach 😅
    Ważne że zaliczone 😁
    Dostalam tez recepta na przeciwciala, mam przemyśleć czy chce bo ona nie zmusza, ale sugerowala ze dobrze to wziać.
    Ale super przybrała, to niedługo stuknie pierwszy kilogram! :) No i wyniki ważne, że w normie. Obejdzie się bez tej specjalnej diety. A na co te przeciwciała?

Synek 05.2024 ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny, jak już był temat bólu itp to czy was też boli podbrzusze jak np się dużo naschylacie, naugniatacie brzuch?

Też tak mam 😊 od schylania od dłuższego stania od sprzątania od wchodzenia po schodach

Bożena lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madden wrote:

Ważne że zaliczone 😁

Ale to wyszło ci ze masz przeciwciała i dostałaś receptę? Bo mi w pierwszych wyszło żeprzeciwcial nie stwierdzono jest ok teraz w lutym dostanę właśnie powtórkę na tego coombsa. Ja po każdym porodzie dostawałam zastrzyk w tylek właśnie przez grupę krwi że mamy konflikt.

• Madden Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Ale super przybrała, to niedługo stuknie pierwszy kilogram! :) No i wyniki ważne, że w normie. Obejdzie się bez tej specjalnej diety. A na co te przeciwciała?

Cieszy mnie to, mam wizyty co 2 tyg żeby wlasnie sprawdzac czy odpowiednio przybiera. Przez te moje wysokie cisnienia jest ryzyko ze mogą żyły w pepowinie nie dostarczać tyle jedzonka co mala potrzebuje wiec taki wynik jest swietny 😊
    W dzien kobiet czyli 8 marca mamy kolejna wizyte wiec pewnie juz bedzie miała kilogram 😁
    Przeciwciala na krew, ja niestety jestem minusem tatus ma plusika i to takie w razie gdyby mial nam jeszcze dojsc konflikt serologiczny.

hypatia92, KiNiAW lubią tę wiadomość

age.png

19.09 wizyta 143 ♥️ 0,87
    30.10 prenatalne ✊✊✊
    14.11 wizyta OK
    20.12 połówkowe

• Madden Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Ale to wyszło ci ze masz przeciwciała i dostałaś receptę? Bo mi w pierwszych wyszło żeprzeciwcial nie stwierdzono jest ok teraz w lutym dostanę właśnie powtórkę na tego coombsa. Ja po każdym porodzie dostawałam zastrzyk w tylek właśnie przez grupę krwi że mamy konflikt.

Nie, na 8 marca mam zrobic badania wlasnie na przeciwciala, ale pani doktor sugerowala ze warto je wziac w tym 28 tygodniu, no i po tez. Ale to przed juz zostawila do naszej decyzji

KiNiAW lubi tę wiadomość

age.png

19.09 wizyta 143 ♥️ 0,87
    30.10 prenatalne ✊✊✊
    14.11 wizyta OK
    20.12 połówkowe

Wysłany: 24 stycznia 2024, 03:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:

Tak, mnie boli jak za dużo chodzę, przeciaze się lub długo jestem w jednej pozycji, do tego mam te skurcze 2-5 razy dziennie, więc położna kazała dużo odpoczywac i jeść magnez (taki mój urok podobno)

‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ