X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Super ❤️ kawał chłopaka już z niego 🤗 teraz ja się nie moge doczekać swojej wizyty oby mój mały też był taki duży.... 🥺

Ja te pomiary to biorę tak wiesz z przymrożeniem oka trochę bo usg może się mylić i w jedną i drugą stronę. Modlę się tylko żeby się odwrócił w odpowiednim momencie glowka w dół żeby uniknąć cesarki 😊

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Ja te pomiary to biorę tak wiesz z przymrożeniem oka trochę bo usg może się mylić i w jedną i drugą stronę. Modlę się tylko żeby się odwrócił w odpowiednim momencie glowka w dół żeby uniknąć cesarki 😊
    Wiem, z tą waga różnie bywa. Ale ja się trochę zaczęłam martwić bo trochę mi wyniki krwi poleciały. I tak nie wiem czy to nie pogranicze anemii :( jak nie ketony w wielkiej ilości to znowu morfologia leci. Ech. Mam tylko nadzieję że młody zjada ode mnie wszystko co dobre a to mój organizm trochę kuleje.

• legusta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    To chyba nie ma nic do pobrania tylko czy wytrzymasz bez jedzenia ja dziś się dowiem kiedy robić glukozę ale w poprzednich ciążach jak robiłam to jechałam na 7-8 rano bo miałam na czczo potem po wypiciu godzinę i potem 2 godzina więc siedziałam 3h. To zależy ile masz czy tylko po godzinie czy po 2. I to chodzi chyba żeby wytrzymać bo jak masz na 9 i po 2 h to po 11 wyjdziesz dopiero więc od rana do 11 na czczo trochę słabo
    Akurat ja często jem śniadanie 10.30-11, więc wytrzymać to akurat żaden problem :) zastanawiam się tylko czy tak można, bo kurcze raz że nie było wcześniejszych terminów a dwa że ja synka zaprowadzam do żłobka 8.30-8.45, więc nawet fizycznie ciężko mi wcześniej - no chyba że w sobotę :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Wiem, z tą waga różnie bywa. Ale ja się trochę zaczęłam martwić bo trochę mi wyniki krwi poleciały. I tak nie wiem czy to nie pogranicze anemii :( jak nie ketony w wielkiej ilości to znowu morfologia leci. Ech. Mam tylko nadzieję że młody zjada ode mnie wszystko co dobre a to mój organizm trochę kuleje.

Będzie dobrze napewno 😊mnie też z labo nastraszyli bo mi wyszły leukocyty podwyższone i didimery i coś tam jeszcze tylko oczywiście nie brali pod uwagę że te badania robiła ciężarna więc teraz jak robię badania od razu wysyłam ginowi i mnie uspokaja. A co do anemie z wcześniejszym synkiem miałam ale jak brałam żelazo był ok tylko miałam znowu problem z hemoroidami

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Akurat ja często jem śniadanie 10.30-11, więc wytrzymać to akurat żaden problem :) zastanawiam się tylko czy tak można, bo kurcze raz że nie było wcześniejszych terminów a dwa że ja synka zaprowadzam do żłobka 8.30-8.45, więc nawet fizycznie ciężko mi wcześniej - no chyba że w sobotę :)

Można mi się wydaje że skoro zapisały to nie ma problemu 😊 ważne że w takich terminach mają otwarte labo. Bo moje akurat czynne do 11 więc jak synka zawiozę do przedszkola na 7.30 to akurat na 8 będę i do 11 się wyrobię 😅

legusta, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę jeszcze czatować na wcześniejszy termin, może coś się zwolni :)

KiNiAW lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Będzie dobrze napewno 😊mnie też z labo nastraszyli bo mi wyszły leukocyty podwyższone i didimery i coś tam jeszcze tylko oczywiście nie brali pod uwagę że te badania robiła ciężarna więc teraz jak robię badania od razu wysyłam ginowi i mnie uspokaja. A co do anemie z wcześniejszym synkiem miałam ale jak brałam żelazo był ok tylko miałam znowu problem z hemoroidami
    Właśnie w labie babeczka mi powiedziała że to anemia. Ale rzeczywiście są inne normy dla kobiet w ciąży.

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy my coś na zgagę możemy? Miałam taką ochotę na twarożek a tak się mecze teraz że głowa mała 🤦 także chyba nabiał mi nie służy. Piję miętę ale to tak średnio mi pomaga.:/

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny czy my coś na zgagę możemy? Miałam taką ochotę na twarożek a tak się mecze teraz że głowa mała 🤦 także chyba nabiał mi nie służy. Piję miętę ale to tak średnio mi pomaga.:/

Ja pije Gaviscon, wyczytałam gdzies, że jest polecany w ciazy i faktycznie - w samej ulotce też jest wspomniane że dla ciezarnych okej :) Ja w dzień walczę a na noc łykam sobie porcje, bo inaczej mnie budzi zgaga :(
    Wcześniej przy mniej nasilonych objawach (4-5 miesiac) ssałam neo.bianacid - działał, też polecam, i też można w ciazy:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2024, 20:21

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LunaVo wrote:
    Ja pije Gaviscon, wyczytałam gdzies, że jest polecany w ciazy i faktycznie - w samej ulotce też jest wspomniane że dla ciezarnych okej :) Ja w dzień walczę a na noc łykam sobie porcje, bo inaczej mnie budzi zgaga :(
    Wcześniej przy mniej nasilonych objawach (4-5 miesiac) ssałam neo.bianacid - działał, też polecam, i też można w ciazy:)
    Dziękuję ! Muszę sobie to kupić, bo coś czuję że ta zgaga zostanie chyba na dłużej

• Trzydziescisześć Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też dziś po badaniach, krzywa cukrowa i inne podstawowe, wyniki ok chyba nawet ten ostatninpomiar po 2h dosyć niski bo w granicy 70. Piłam zwykłą bo na taką tylko zgadza się lekarz i byłam na godzinę 7:00. Około 9:15 było już po. Czułam się o dziwo znośnie i nawet ten napój w miarę, ale rozpuszczony w 300ml wody wg. wytycznych i wydaje mi się ,że był bardziej znośny niż za pierwszym razem. Wizytę mam w poniedziałek więc znów zobaczę co tam u małego😊

KiNiAW, Gośka29, Bożena, Sara10, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Lenayna Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olix wrote:
    Oj leczenie stomatologiczne jest baaaardzo drogie i niestety będzie jeszcze drożej :( wynagrodzenia lekarzy rosną szybciej niż inflacja i to niestety ma zdecydowanie największy wpływ na cenę usługi :(
    Jak mnie syn pyta, kim chciałabym, żeby zostal: piłkarzem czy pingpongdzistą zawsze odpowiadam - ortodontą :)

Pracowałam 9 lat jako higienistka... szczerze mówiąc to oczywiście, że lekarze się cenią, ale uwierzcie mi, że materiały stomatologiczne są w cholerne drogie... a przy obecnej inflacji nic dziwnego, że poszło w górę. Same narzędzia do leczenia kanałowego są tak drogie, że jak chcesz mieć zrobiony tmdobrze to trzeba zapłacić. Czasami lekarze używają po kilka razy tych samych wierteł do kanałowej, żeby zaoszczędzić i ot... się złamie w kanale. Chociaż i przy nowych się to potrafi przydarzyć... :/ Ale policzcie sobie jak to wygląda... 1200 zł za jednego zęba kanałowe... ale np są to 3 wizyty po 1-2 h. Policz godziny pracy lekarza, asystenttki plus koszty materiałów i tak to sie właśnie zbiera taka cena...

Sara10 lubi tę wiadomość

• Lenayna Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Dziewczyny dacie linka, jakąś polecajke na olejek migdałowy do ciała?

Polecam firmę Bewit! Naturalne , swietnej jakosci olejki eteryczne i oleje! 😍

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• Lenayna Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczęta!
    Ja właśnie po wypiciu glukozy 😅
    Do przeżycia, choć smakuje jakby ktoś w szklance wody rozpuścił pół cukierniczki 🤣
    Chyba mi cukru na dzisiaj wystarczy! 🤣

Bożena, KiNiAW, legusta, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenayna wrote:
    Hej dziewczęta!
    Ja właśnie po wypiciu glukozy 😅
    Do przeżycia, choć smakuje jakby ktoś w szklance wody rozpuścił pół cukierniczki 🤣
    Chyba mi cukru na dzisiaj wystarczy! 🤣
    Nooo smak jest nieziemski 🙈 dobrze że ja już tego pić nie muszę tylko po porodzie 🙈

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanego dnia Dziewczyny I pięknych wizyt 😊🥰 ja siedzę jak na szpilkach😵‍💫 gminie pozostało 10dni na dowody dzieciaków licząc z sobotami i niedzielami w ten piątek będzie 2tyg od złożenia wniosków czyli w sumie mają 3tyg oby się wyrobili przed wylotem 5 lutego. Codziennie sprawdzam na gov.pl ale nadal nic mi się wydaje że jak gmina dostaje je to dopiero jest informacja ze gotowy do odbioru

Bożena lubi tę wiadomość

• AlaAla Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2024, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do was pytanie. Mam zaplanowany zabieg dentystyczny do ktorego bedzie potrzebne zdjecie rtg. Zabieg zaplanowany jest na date w 26tc. Moj stomatolog troche lekzewazaco podchodzi do sprawy i pozostawil mi decyzje czy sie decydowac czy nie. Rozne sa opinie, i chcialabym was zapytac czy uwazacie ze rtg jest bezpieczne czy nie?

• legusta Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlaAla wrote:
    Dziewczyny mam do was pytanie. Mam zaplanowany zabieg dentystyczny do ktorego bedzie potrzebne zdjecie rtg. Zabieg zaplanowany jest na date w 26tc. Moj stomatolog troche lekzewazaco podchodzi do sprawy i pozostawil mi decyzje czy sie decydowac czy nie. Rozne sa opinie, i chcialabym was zapytac czy uwazacie ze rtg jest bezpieczne czy nie?
    Ja bym sie nie zdecydowala, ale to kazdy musi ocenic swoj przypadek :)
    Jak mialam robione rtg kolana (miedzy ciazami) to i tak zakladali specjalny "pas" oslaniajacy na brzuch mimo iz nie bylam w ciazy - pewnie w razie wu bo przeciez ile kobiet jest w ciazy a przez pierwszy miesiac czy dwa nawet nie wie :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zgagi to ja jeszcze polecam te kropelki anaketon :)

Bożena lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2024, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlaAla wrote:

Ja robiłam kanałowo teraz niedawno jedynkę i moja dentystka powiedziała że na moją odpowiedzialność jak podpisze kartke może wykonać ale ona odradza. Zrobila ząb i mam się zgłosić na rtg jak urodzę

Bożena, legusta lubią tę wiadomość

‹‹ 221 222 223 224 225 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ