Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie na każdej wizycie u lekarki prowadzącej ciąże od początku jest wywiad medyczny, sprawdzenie wyników, pomiar ciśnienia i wagi, badanie ginekologiczne i badanie ultrasonograficzne, gdzie sprawdza wszystkie pomiary.
Natomiast w Wiedniu jest (też prowadzę od początku ciąży ) jest podobnie, ale nie ma badania na fotelu ginekologicznym, co tak naprawdę mnie trochę irytuje, bo powinen tez sprawdzić.
-
Cześć dziewczyny, my na wizytę dopiero 26.02 w sumie to zaraz 😂 byłam dziś u Endo. Tsh ładnie spadło, leki bierzemy do końca ciąży i odstawiamy
Badanie III teymeatru mamy 6 marca czyli wypadałoby nam 30+6
Mały wierci się tak że czasami aż w pół zegnie.
Lada dzień biorę się za ogarnięcie kąciku dla małego, meble już w drodze. Łóżeczko stoi i cieszy oko 😍
Dziś moja mama przy kawie zaobserwowała jak się Igi kręci 😂
A po prenatalnych biorę się za pranie ciuszków dzidzi 🥰hypatia92, Bożena, KiNiAW, Sara10, legusta, Izulek21 lubią tę wiadomość
-
No w Niemczech nikt nie sprawdza na fotelu ginekologicznym, chyba że lekarz który pracował w szpitalu i wiem ile jest przypadków z niewydolnościa szyjki bez objawów.
No ale moja lekarka sprawdźa tylko jak jest krawienie lub skurcze. Więc zaczęłam 26 tydzień i ani jeden kontroli szyjki nie było. -
PorannaPanna wrote:Cześć dziewczyny, my na wizytę dopiero 26.02 w sumie to zaraz 😂 byłam dziś u Endo. Tsh ładnie spadło, leki bierzemy do końca ciąży i odstawiamy
Badanie III teymeatru mamy 6 marca czyli wypadałoby nam 30+6
Mały wierci się tak że czasami aż w pół zegnie.
Lada dzień biorę się za ogarnięcie kąciku dla małego, meble już w drodze. Łóżeczko stoi i cieszy oko 😍
Dziś moja mama przy kawie zaobserwowała jak się Igi kręci 😂
A po prenatalnych biorę się za pranie ciuszków dzidzi 🥰
Podzielisz się jakie mebelki/ łóżeczko? to przygotowani pełną parą! -
U mnie na każdej wizycie, wywiad-pogadanka, badanie na fotelu - sprawdzenie szyjki plus USG. Nie zawsze mi lekarz podaje wymiary bobasa ale wiem ze sprawdza go za każdym razem - wymiary, tętno.
Wczoraj pisałam że mały chyba się ułożył poprzecznie bo tak mnie w bok kopał - dziś wiem, że jest odwrócony główka w dół. Ciekawe czy będzie się jeszcze kręciłKiNiAW, Sara10, Izulek21 lubią tę wiadomość
⏸️ 03.09.2023r
Będzie syn. -
To ja chyba zwolnię tą moją ginekolog bo nie wiem jakich jest wymiarów i nic o wodach nie wiem 🤷♀️ chyba że teraz w piątek na wizycie się coś zmieni… a prywatnie chodzę to full pakiet powinien być.
Teraz mój czas glukozy, już wypita, tylko to czekanie 😴Bożena lubi tę wiadomość
-
mama_Klary wrote:To ja chyba zwolnię tą moją ginekolog bo nie wiem jakich jest wymiarów i nic o wodach nie wiem 🤷♀️ chyba że teraz w piątek na wizycie się coś zmieni… a prywatnie chodzę to full pakiet powinien być.
Teraz mój czas glukozy, już wypita, tylko to czekanie 😴
Kciuki za wyniki😊🤞🤞ale żeby prywatnie chodzić i nic ci nie mówi dziwne trochę podpytaj sama w piątek 😊mama_Klary lubi tę wiadomość
-
mama_Klary wrote:To ja chyba zwolnię tą moją ginekolog bo nie wiem jakich jest wymiarów i nic o wodach nie wiem 🤷♀️ chyba że teraz w piątek na wizycie się coś zmieni… a prywatnie chodzę to full pakiet powinien być.
Teraz mój czas glukozy, już wypita, tylko to czekanie 😴
Popytaj w piątek, prywatne to powinna powiedzieć i zrobić to wszystko, za to płacisz i to pewnie też nie małe pieniądze..... Kciuki za wyniki🤗KiNiAW, mama_Klary lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ja z pytaniem macie tak że jak siedziecie i próbujecie się podnieść np gwałtownie lub szybciej ewentualnie orzy ubieraniu to przechodzi wam po brzuchu tak jakby prąd kopnął? Kurcze mam tak jak wstaję z łóżka szybciej lub coś zrobię gwałtownie i nie wiem czy to jest normalne?? A wczoraj wieczór miałam taki ucisk przy chodzeniu w dole podbrzusza że musiałam odpoczywać bo orzy chodzeniu była tragedia tak mnie bolało ale po nocy przeszło na szczęście
-
KiNiAW wrote:Dziewczyny ja z pytaniem macie tak że jak siedziecie i próbujecie się podnieść np gwałtownie lub szybciej ewentualnie orzy ubieraniu to przechodzi wam po brzuchu tak jakby prąd kopnął? Kurcze mam tak jak wstaję z łóżka szybciej lub coś zrobię gwałtownie i nie wiem czy to jest normalne?? A wczoraj wieczór miałam taki ucisk przy chodzeniu w dole podbrzusza że musiałam odpoczywać bo orzy chodzeniu była tragedia tak mnie bolało ale po nocy przeszło na szczęście
Ucisk taki na dole to czasem czuję jak siedzę długo. Jak gwałtownie wstaje czy za szybko chodzę bo się zapominam to mnie bolą ale pachwiny, tak dziwnie właśnie jakby takie prądy. Ponoć to normalne.... Wysypiac się przestałam nawet ;(KiNiAW lubi tę wiadomość
-
Bożena wrote:Ucisk taki na dole to czasem czuję jak siedzę długo. Jak gwałtownie wstaje czy za szybko chodzę bo się zapominam to mnie bolą ale pachwiny, tak dziwnie właśnie jakby takie prądy. Ponoć to normalne.... Wysypiac się przestałam nawet ;(
Dobrze ze nie jestem sama z tym bo już myślałam że coś z małym nie tak a z tego wszystkiego tydzień temu na wizycie zapomniałam zapytać właśnie czy to jest normalne -
Cześć dziewczyny
Jestem po wizycie...
Ogólnie szyjka w porządku, maleńka zdrowa,lecz za mała w stosunku do ostatniej wizyty. Ja muszę zacząć brać żelazo i dużo więcej jeść ....bo mało ja przybieram na wadze (3kg+) to odbija się na maleńkiej..mamy kontrolne USG za 2tyg jeżeli nie przybierze dziecko jak doktor uważa to wyśle mnie do szpitala. I jeszcze przepisał mi dodatkowo tsh i jeszcze jakieś badania...
Niby mam się nie stresować, ale wizja szpitala jest przerażająca 😣Aguśka lubi tę wiadomość
-
Patrycja_Pata wrote:Cześć dziewczyny
Jestem po wizycie...
Ogólnie szyjka w porządku, maleńka zdrowa,lecz za mała w stosunku do ostatniej wizyty. Ja muszę zacząć brać żelazo i dużo więcej jeść ....bo mało ja przybieram na wadze (3kg+) to odbija się na maleńkiej..mamy kontrolne USG za 2tyg jeżeli nie przybierze dziecko jak doktor uważa to wyśle mnie do szpitala. I jeszcze przepisał mi dodatkowo tsh i jeszcze jakieś badania...
Niby mam się nie stresować, ale wizja szpitala jest przerażająca 😣
Kurcze..... Ja też mało przybieram a dziecko ma 80centyl... Trzeba brać też może i poprawkę na te ważenia dziecka.... Ciężko mówić nie stresuj się bo sama się stresuje swoją wizyta za tydzień i co uslysze... Ale może nie trzeba będzie iść do szpitala. A przepływy są dobre? -
Jestem po wizycie...
Napewno będzie dobrze samo USG też się myli w dwie strony napewno za 2 tyg będzie już dobrze trzymam kciuki🤞🤞Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
-
Jestem po wizycie...
Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
-
Dzięki za dobre słowa
Położna powiedziała lekarzowi, że ja mam drugi termin z USG potwierdsona przez dwóch lekarzy i Teraz patrzę na opis badania to niby w normie jest na 29tc , mniejsze jest AC-27tc, a FL-32tc czyli jakby jest długa na 32tc a szczupła na 27tc
To on jeszcze tłumaczył, że on patrzy nie na termin porodu tylko,że od ostatniej wizyty jest za szczupła i ta anemia i ja nie tyje i to wszystko do kupy zebrane jak się nie poprawi to do szpitala na badania....
Na centylach jest poniżej normy tzn na 32tc właśnie
No nic....stosuje się do diety i leków i pozostaje mi być dobrej myśli -
Bożena wrote:Kurcze..... Ja też mało przybieram a dziecko ma 80centyl... Trzeba brać też może i poprawkę na te ważenia dziecka.... Ciężko mówić nie stresuj się bo sama się stresuje swoją wizyta za tydzień i co uslysze... Ale może nie trzeba będzie iść do szpitala. A przepływy są dobre?
Tak przepływy, ilość wód płodowych wszystko jest w normie
Nie mogę odczytać jakie zlecił jeszcze badania oprócz tsh 🤔 -
Sara10 wrote:A na którym centylu jest mała i o ile jest do tyłu?
U mnie była podobna sytuacja i mała przez trzy tygodnie przyrosła tylko o tydzień, ale już na kolejnej wizycie ładnie przyrosła, wierzę, że u Ciebie też będzie dobrze
Ooo to mnie napawa optymizmem
Choć mam 2tyg żeby coś zdziałać, tak zrozumiałam lekarza, że po następnym USG wyśle mnie do szpitala 😬 on się upierał, że od ostatniej wizyty powinna być lepsza waga