X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Olix Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2024, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w którym tygodniu robicie to 3cie USG? Mówili Wasi lekarze, kiedy najlepiej?
    Ja mam tak rzadko wizyty u prowadzącej, że jestem spragniona wizyt z USG...
    Moja prowadząca sprawdzą tylko długość szyjki, tętno i czy się bobas rusza. Niestety nie mam informacji ani ile waży, ani ile mierzy..
    Umówione mam to USG za 2 tyg (wtedy będzie 30t +3), ale nie wiem czy wytrzymam do tego czasu...dziś miałam też lekka schizę z brakiem czucia ruchów 🙈
    Teraz zjadłam i na szczęście czuję.

W końcu chciałabyn iść na L4, bo już jestem wykończona pracą w ciąży, ale wizyta chyba dopiero 12.03 (wciąż w systemie nie ma grafików do mojej prowadzącej- masakra!)

https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olix wrote:
    Dziewczyny, w którym tygodniu robicie to 3cie USG? Mówili Wasi lekarze, kiedy najlepiej?
    Moja prowadząca sprawdzą tylko długość szyjki, tętno i czy się bobas rusza. Niestety nie mam informacji ani ile waży, ani ile mierzy..
    Umówione mam to USG za 2 tyg (wtedy będzie 30t +3), ale nie wiem czy wytrzymam do tego czasu...dziś miałam też lekka schizę z brakiem czucia ruchów 🙈

W końcu chciałabym iść na L4, bo już jestem wykończona pracą w ciąży, ale wizyta chyba dopiero 12.03 (wciąż w systemie nie ma grafików do mojej prowadzącej- masakra!)

30 tydzień to chyba spoko. Ja będę miała 3 badanie w 29tydzien i 6 dni więc też blisko 30go :) ja mam często wizyty ale z racji zagrożonej ciąży, tylko młody jest mierzony tak raz w miesiącu albo raz na 3 tygodnie, różnie to bywa. Myślę że jutro nie będzie go mierzyć tylko sprawdzi serduszko jak boje jak jest ułożony bo za tydzień mam prenatalne gdzie znowu USG ...

• mama_Klary Przyjaciółka

Wysłany: 28 lutego 2024, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olix wrote:

W końcu chciałabyn iść na L4, bo już jestem wykończona pracą w ciąży, ale wizyta chyba dopiero 12.03 (wciąż w systemie nie ma grafików do mojej prowadzącej- masakra!)

To ja tak samo nie mam takich pomiarów jak dziewczyny, że ile waży itp. Wg prowadzącej nie ma potrzeby za każdym razem na wizycie to sprawdzać jak nie ma żadnych dolegliwości i takie podstawowe badanie wystarczy, jeszcze z innym ginekologiem potwierdzałam i ma takie samo zdanie. Tak czy inaczej też bym chciała na każdej wizycie wiedzieć jakie są wymiary jak większość dziewczyn ma 😄

Ja idę na USG III trym. w 30tyg + 3 albo 4 i to badanie niestety będę bardzo przeżywać bo przy poprzedniej ciąży właśnie na nim wyszła wada serduszka 🙁

• Olix Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2024, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama_Klary wrote:
    To ja tak samo nie mam takich pomiarów jak dziewczyny, że ile waży itp. Wg prowadzącej nie ma potrzeby za każdym razem na wizycie to sprawdzać jak nie ma żadnych dolegliwości i takie podstawowe badanie wystarczy, jeszcze z innym ginekologiem potwierdzałam i ma takie samo zdanie. Tak czy inaczej też bym chciała na każdej wizycie wiedzieć jakie są wymiary jak większość dziewczyn ma 😄

Ja idę na USG III trym. w 30tyg + 3 albo 4 i to badanie niestety będę bardzo przeżywać bo przy poprzedniej ciąży właśnie na nim wyszła wada serduszka 🙁

😲 No coś Ty! I powazna była to wada? Udało się ją jakoś wyleczyć? Przepraszam, jeśli pisałaś, a ja nie zapamiętałam...dla mnie każde to USG jest stresujące...

https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama_Klary wrote:

O kurcze a wcześniejsze badania były prawidłowe? Ale tak szczerze mówiąc to też się boje tego badania... Chociaż tłumacze sobie że już bliżej jak dalej i na pewno będzie dobrze, to jednak ten stres jest niestety

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2024, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nie kupiłam wanienki, ale w ogóle zastanawiam się czy ona jest konieczna. Mam zarówno dużo składana miskę, jak i wiaderko, a teraz to podobno największy trend 😂
    Ale jak coś wybierzecie to bardzo chętnie się zainspiruje!

Wczoraj byłam na wizycie, malutka już 960g i raczej mam się spodziewać, że będzie malutka.
    Przeciwciała toksoplazmozy muszę pobrać za ok 3 tygodnie jeszcze raz, jak wynik się utrzyma to skierowanie do poradni chorób zakaźnych.
    Dodatkowo do pobrania odczyn Combsa i oczywiście podstawa.
    Na anemię dostałam Feroplex, który jest niedostępny w aptekach w całej Polsce, więc dzisiaj szybka wizyta w POZ, gdzie przepisano mi Sorbifer Durules. Pani doktor stwierdziła, że w ogóle nie wyglądam jakbym była w ciąży, więc to bardzo miły komplement dla mnie i zachęciła do szczepienia przeciwko krztuścu.

Ja właśnie też czekam na targi, jeżeli chodzi o kupienie Szumisia i jakiś innych dodatków.

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Desire87 wrote:
    Dziewczyny kupujecie sterylizator??

Nie. Zbędne jak dla mnie.

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olix wrote:

Ja będę miała albo za tydzień to będzie 29+2 lub później 32 dowiem się na wizycie 😊

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2024, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi prenatalne wypadają na 30+6 albo 30+2 bo co lekarz to sugerują się inna data…
    Też mam szumisia tego króliczka, leży schowany w szafie bo był prany(sprzęt wyjęty)
    Zaraz się biorę powoli za pranie bo ta szyjka się skraca, wolę się przygotować 😂
    Ja za tydzień mam wizytę więc znów zajrzę co u tego małego bąka, oby wszystko w normie bo nie chce się kłaść do szpitala :/

Aaa i jeszcze zamknęli w moim mieście w szpitalu oddział położniczy i noworodkowy 😂😂😂 no nie wytrzymam z tym szpitalem, tyle lat złej opini, która naprawili w ostatnich czasach i znów zamknęli oddziały nosz.. 😂😂

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Mi prenatalne wypadają na 30+6 albo 30+2 bo co lekarz to sugerują się inna data…
    Też mam szumisia tego króliczka, leży schowany w szafie bo był prany(sprzęt wyjęty)
    Zaraz się biorę powoli za pranie bo ta szyjka się skraca, wolę się przygotować 😂
    Ja za tydzień mam wizytę więc znów zajrzę co u tego małego bąka, oby wszystko w normie bo nie chce się kłaść do szpitala :/

Aaa i jeszcze zamknęli w moim mieście w szpitalu oddział położniczy i noworodkowy 😂😂😂 no nie wytrzymam z tym szpitalem, tyle lat złej opini, która naprawili w ostatnich czasach i znów zamknęli oddziały nosz.. 😂😂

O widzisz.... Ja już mam zapowiedziane że rodzę w Matce Polce:) także 100km dojechać muszę jakoś 🙈 a ile cm masz szyjkę?? Masz wewnętrzne rozwarcie ?

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2024, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    O widzisz.... Ja już mam zapowiedziane że rodzę w Matce Polce:) także 100km dojechać muszę jakoś 🙈 a ile cm masz szyjkę?? Masz wewnętrzne rozwarcie ?
    O matko nie wiem, długości szyjki też mi ten pożal się Boże doktor nie podał… ja do matki polki mam 44km ale myślę że poczytam najpierw o Pabianicach bo też ktoś tam kiedyś polecał :)

W poniedziałek na kontrolę długości szyjki a środa Łódź na prenatalne jadę. Leżę odpoczywam żeby tam w środku było wszystko okej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2024, 19:34

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    O matko nie wiem, długości szyjki też mi ten pożal się Boże doktor nie podał… ja do matki polki mam 44km ale myślę że poczytam najpierw o Pabianicach bo też ktoś tam kiedyś polecał :)

W poniedziałek na kontrolę długości szyjki a środa Łódź na prenatalne jadę. Leżę odpoczywam żeby tam w środku było wszystko okej

To masz bliżej niż ja :) mi moją lekarka każe tam jechać, bo jej pracownica pracuje tam na oddziale i w sumie do dr Sobczuk idę na prenatalne teraz... Przy poronieniu też się mniam zajmowała więc trochę tak człowiek ufa. Odpoczywaj. Będzie dobrze:) jeszcze trochę i będzie w miarę bezpieczniejszy tydzień...

PorannaPanna lubi tę wiadomość

Wysłany: 28 lutego 2024, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olix wrote:
    😲 No coś Ty! I powazna była to wada? Udało się ją jakoś wyleczyć? Przepraszam, jeśli pisałaś, a ja nie zapamiętałam...dla mnie każde to USG jest stresujące...

Akurat jak było USG to syn dostał częstoskurczu serca i od razu nas skierowali do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie a tam wyszła jeszcze przepuklina przeponowa i finalnie wypisali mnie na święta Bożego Narodzenia i 2 stycznia ze skierowaniem na urodzenie już w Matce Polce w Łodzi, bo w Warszawie nie było odpowiedniego szpitala 😖

Ale finalnie po lekach na serce te częstoskurcze minęły po trzech miesiącach i leki brał tylko rok i od tej pory zdrowy chłopak 11 letni, więc już trochę czasu minęło :) Jeszcze dwa dni po cesarce miał operację na tą przepuklinę przeponową i też wszystko w porządku. Teraz trenuje piłkę nożną i ma być traktowany jakby się urodził w pełni zdrowy. Dlatego jestem zdania, że lepiej wiedzieć na czym się stoi zdrowotnie i trafić pod opiekę lekarzy niż żyć w nieświadomości 😅

Sara10, Bożena, KiNiAW, Kadża lubią tę wiadomość

Wysłany: 28 lutego 2024, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara10 wrote:
    Ja też jeszcze nie kupiłam wanienki, ale w ogóle zastanawiam się czy ona jest konieczna. Mam zarówno dużo składana miskę, jak i wiaderko, a teraz to podobno największy trend 😂
    Ale jak coś wybierzecie to bardzo chętnie się zainspiruje!

Wczoraj byłam na wizycie, malutka już 960g i raczej mam się spodziewać, że będzie malutka.
    Przeciwciała toksoplazmozy muszę pobrać za ok 3 tygodnie jeszcze raz, jak wynik się utrzyma to skierowanie do poradni chorób zakaźnych.
    Dodatkowo do pobrania odczyn Combsa i oczywiście podstawa.
    Na anemię dostałam Feroplex, który jest niedostępny w aptekach w całej Polsce, więc dzisiaj szybka wizyta w POZ, gdzie przepisano mi Sorbifer Durules. Pani doktor stwierdziła, że w ogóle nie wyglądam jakbym była w ciąży, więc to bardzo miły komplement dla mnie i zachęciła do szczepienia przeciwko krztuścu.

Ja właśnie też czekam na targi, jeżeli chodzi o kupienie Szumisia i jakiś innych dodatków.

No właśnie ja mam miskę składaną na pranie teraz i tak się zastanawiam czy jest sens kupować wanienkę składaną jak to na jedno i to samo wychodzi 😂

A te Szumisie myślicie, że mogą być o wiele tańsze na targach? I wybieracie królika czy misia? 😅

• Olix Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2024, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama_Klary wrote:
    No właśnie ja mam miskę składaną na pranie teraz i tak się zastanawiam czy jest sens kupować wanienkę składaną jak to na jedno i to samo wychodzi 😂

A te Szumisie myślicie, że mogą być o wiele tańsze na targach? I wybieracie królika czy misia? 😅

Nie mam pojecia właśnie 😂 ale może jakieś 15-20%
    Tak sobie mówię...teraz jest 15% rabatu z okazji dnia kobiet na wszystko w Cotton Sweets, więc zamowie tego rogala do karmienia którego Was wstawiałam. Niestety wysylka płatna 17 zł:/ ale ich nie widziałam wśród wystawców na targach.

Mi się podoba i królik i miś, ale jakoś mi dla dziewczynki pasuje króliczek (dla chłopca też jest super).

Mam nadzieję, że będzie też stolików Neno i tam kupię też kamerkę. Myślę też o torbie do wózka z La Milou Hear Beatz i ogólnie mam wrażenie, że zbankrutuje 🤯

• Olix Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2024, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama_Klary wrote:
    Akurat jak było USG to syn dostał częstoskurczu serca i od razu nas skierowali do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie a tam wyszła jeszcze przepuklina przeponowa i finalnie wypisali mnie na święta Bożego Narodzenia i 2 stycznia ze skierowaniem na urodzenie już w Matce Polce w Łodzi, bo w Warszawie nie było odpowiedniego szpitala 😖

Ale finalnie po lekach na serce te częstoskurcze minęły po trzech miesiącach i leki brał tylko rok i od tej pory zdrowy chłopak 11 letni, więc już trochę czasu minęło :) Jeszcze dwa dni po cesarce miał operację na tą przepuklinę przeponową i też wszystko w porządku. Teraz trenuje piłkę nożną i ma być traktowany jakby się urodził w pełni zdrowy. Dlatego jestem zdania, że lepiej wiedzieć na czym się stoi zdrowotnie i trafić pod opiekę lekarzy niż żyć w nieświadomości 😅

No to jesteś doskonałym przykładem, że warto te badania robić, żeby od razu zadziałać! Super, że syn teraz okaz zdrowia :)

KiNiAW, mama_Klary lubią tę wiadomość

• Olix Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2024, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie do wanienki to ja wiem, że musi być na stelażu, bo przy kąpieli kręgosłup daje w kość. Przy starszych dzieciach miałam taka zwykła szara na stelażu, ale była wielka. Teraz miałam ochotę na coś ładniejszego, dlatego myślałam o tej Beaba, znalazlam nawet jedna na olx, babeczka napisała że używała jej 2 msc, zapytalma czy się nie sprawdziła, a ona na to, że córka szybko urósł i zdebialam 😂 ja z wanienki korzystałam baaardzo dlugo.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama_Klary wrote:

Tak masz rację, ja pamiętam jak z Gabim leżałam do porodu to ze mną na sali była dziewczyna która miała mieć cesarkę i tego samego dnia malucha na stół kładli właśnie ze względu na wadę serduszka, operacja się udała jeszcze jakiś czas miałyśmy kontakt, uratowali mu życie :) także rzeczywiście lepiej wiedziec i być przygotowanym na wszystko.

KiNiAW, mama_Klary lubią tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2024, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olix wrote:
    Odnośnie do wanienki to ja wiem, że musi być na stelażu, bo przy kąpieli kręgosłup daje w kość. Przy starszych dzieciach miałam taka zwykła szara na stelażu, ale była wielka. Teraz miałam ochotę na coś ładniejszego, dlatego myślałam o tej Beaba, znalazlam nawet jedna na olx, babeczka napisała że używała jej 2 msc, zapytalma czy się nie sprawdziła, a ona na to, że córka szybko urósł i zdebialam 😂 ja z wanienki korzystałam baaardzo dlugo.
    Może zależy od wymiarów? My też mieliśmy na stelażu i używaliśmy co najmniej pół roku, z tego co pamiętam dokładnie to aż do momentu jak synek usiadł ok. 7 msca.

KiNiAW lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za dzisiejsze wizyty I dobre wiadomości 😊😘✊️✊️ dobrego dnia

Bożena, legusta lubią tę wiadomość

‹‹ 257 258 259 260 261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ