Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, w którym tygodniu robicie to 3cie USG? Mówili Wasi lekarze, kiedy najlepiej?
Ja mam tak rzadko wizyty u prowadzącej, że jestem spragniona wizyt z USG...
Moja prowadząca sprawdzą tylko długość szyjki, tętno i czy się bobas rusza. Niestety nie mam informacji ani ile waży, ani ile mierzy..
Umówione mam to USG za 2 tyg (wtedy będzie 30t +3), ale nie wiem czy wytrzymam do tego czasu...dziś miałam też lekka schizę z brakiem czucia ruchów 🙈
Teraz zjadłam i na szczęście czuję.
W końcu chciałabyn iść na L4, bo już jestem wykończona pracą w ciąży, ale wizyta chyba dopiero 12.03 (wciąż w systemie nie ma grafików do mojej prowadzącej- masakra!)https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png -
Olix wrote:Dziewczyny, w którym tygodniu robicie to 3cie USG? Mówili Wasi lekarze, kiedy najlepiej?
Moja prowadząca sprawdzą tylko długość szyjki, tętno i czy się bobas rusza. Niestety nie mam informacji ani ile waży, ani ile mierzy..
Umówione mam to USG za 2 tyg (wtedy będzie 30t +3), ale nie wiem czy wytrzymam do tego czasu...dziś miałam też lekka schizę z brakiem czucia ruchów 🙈
W końcu chciałabym iść na L4, bo już jestem wykończona pracą w ciąży, ale wizyta chyba dopiero 12.03 (wciąż w systemie nie ma grafików do mojej prowadzącej- masakra!)
30 tydzień to chyba spoko. Ja będę miała 3 badanie w 29tydzien i 6 dni więc też blisko 30go ja mam często wizyty ale z racji zagrożonej ciąży, tylko młody jest mierzony tak raz w miesiącu albo raz na 3 tygodnie, różnie to bywa. Myślę że jutro nie będzie go mierzyć tylko sprawdzi serduszko jak boje jak jest ułożony bo za tydzień mam prenatalne gdzie znowu USG ... -
Olix wrote:Dziewczyny, w którym tygodniu robicie to 3cie USG? Mówili Wasi lekarze, kiedy najlepiej?
W końcu chciałabyn iść na L4, bo już jestem wykończona pracą w ciąży, ale wizyta chyba dopiero 12.03 (wciąż w systemie nie ma grafików do mojej prowadzącej- masakra!)
To ja tak samo nie mam takich pomiarów jak dziewczyny, że ile waży itp. Wg prowadzącej nie ma potrzeby za każdym razem na wizycie to sprawdzać jak nie ma żadnych dolegliwości i takie podstawowe badanie wystarczy, jeszcze z innym ginekologiem potwierdzałam i ma takie samo zdanie. Tak czy inaczej też bym chciała na każdej wizycie wiedzieć jakie są wymiary jak większość dziewczyn ma 😄
Ja idę na USG III trym. w 30tyg + 3 albo 4 i to badanie niestety będę bardzo przeżywać bo przy poprzedniej ciąży właśnie na nim wyszła wada serduszka 🙁 -
mama_Klary wrote:To ja tak samo nie mam takich pomiarów jak dziewczyny, że ile waży itp. Wg prowadzącej nie ma potrzeby za każdym razem na wizycie to sprawdzać jak nie ma żadnych dolegliwości i takie podstawowe badanie wystarczy, jeszcze z innym ginekologiem potwierdzałam i ma takie samo zdanie. Tak czy inaczej też bym chciała na każdej wizycie wiedzieć jakie są wymiary jak większość dziewczyn ma 😄
Ja idę na USG III trym. w 30tyg + 3 albo 4 i to badanie niestety będę bardzo przeżywać bo przy poprzedniej ciąży właśnie na nim wyszła wada serduszka 🙁
😲 No coś Ty! I powazna była to wada? Udało się ją jakoś wyleczyć? Przepraszam, jeśli pisałaś, a ja nie zapamiętałam...dla mnie każde to USG jest stresujące...https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png -
mama_Klary wrote:To ja tak samo nie mam takich pomiarów jak dziewczyny, że ile waży itp. Wg prowadzącej nie ma potrzeby za każdym razem na wizycie to sprawdzać jak nie ma żadnych dolegliwości i takie podstawowe badanie wystarczy, jeszcze z innym ginekologiem potwierdzałam i ma takie samo zdanie. Tak czy inaczej też bym chciała na każdej wizycie wiedzieć jakie są wymiary jak większość dziewczyn ma 😄
Ja idę na USG III trym. w 30tyg + 3 albo 4 i to badanie niestety będę bardzo przeżywać bo przy poprzedniej ciąży właśnie na nim wyszła wada serduszka 🙁
O kurcze a wcześniejsze badania były prawidłowe? Ale tak szczerze mówiąc to też się boje tego badania... Chociaż tłumacze sobie że już bliżej jak dalej i na pewno będzie dobrze, to jednak ten stres jest niestety
-
Ja też jeszcze nie kupiłam wanienki, ale w ogóle zastanawiam się czy ona jest konieczna. Mam zarówno dużo składana miskę, jak i wiaderko, a teraz to podobno największy trend 😂
Ale jak coś wybierzecie to bardzo chętnie się zainspiruje!
Wczoraj byłam na wizycie, malutka już 960g i raczej mam się spodziewać, że będzie malutka.
Przeciwciała toksoplazmozy muszę pobrać za ok 3 tygodnie jeszcze raz, jak wynik się utrzyma to skierowanie do poradni chorób zakaźnych.
Dodatkowo do pobrania odczyn Combsa i oczywiście podstawa.
Na anemię dostałam Feroplex, który jest niedostępny w aptekach w całej Polsce, więc dzisiaj szybka wizyta w POZ, gdzie przepisano mi Sorbifer Durules. Pani doktor stwierdziła, że w ogóle nie wyglądam jakbym była w ciąży, więc to bardzo miły komplement dla mnie i zachęciła do szczepienia przeciwko krztuścu.
Ja właśnie też czekam na targi, jeżeli chodzi o kupienie Szumisia i jakiś innych dodatków.
KiNiAW lubi tę wiadomość
-
Desire87 wrote:Dziewczyny kupujecie sterylizator??
Nie. Zbędne jak dla mnie.Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
W końcu chciałabyn iść na L4, bo już jestem wykończona pracą w ciąży, ale wizyta chyba dopiero 12.03 (wciąż w systemie nie ma grafików do mojej prowadzącej- masakra!)
Ja będę miała albo za tydzień to będzie 29+2 lub później 32 dowiem się na wizycie 😊 -
Mi prenatalne wypadają na 30+6 albo 30+2 bo co lekarz to sugerują się inna data…
Też mam szumisia tego króliczka, leży schowany w szafie bo był prany(sprzęt wyjęty)
Zaraz się biorę powoli za pranie bo ta szyjka się skraca, wolę się przygotować 😂
Ja za tydzień mam wizytę więc znów zajrzę co u tego małego bąka, oby wszystko w normie bo nie chce się kłaść do szpitala
Aaa i jeszcze zamknęli w moim mieście w szpitalu oddział położniczy i noworodkowy 😂😂😂 no nie wytrzymam z tym szpitalem, tyle lat złej opini, która naprawili w ostatnich czasach i znów zamknęli oddziały nosz.. 😂😂 -
PorannaPanna wrote:Mi prenatalne wypadają na 30+6 albo 30+2 bo co lekarz to sugerują się inna data…
Też mam szumisia tego króliczka, leży schowany w szafie bo był prany(sprzęt wyjęty)
Zaraz się biorę powoli za pranie bo ta szyjka się skraca, wolę się przygotować 😂
Ja za tydzień mam wizytę więc znów zajrzę co u tego małego bąka, oby wszystko w normie bo nie chce się kłaść do szpitala
Aaa i jeszcze zamknęli w moim mieście w szpitalu oddział położniczy i noworodkowy 😂😂😂 no nie wytrzymam z tym szpitalem, tyle lat złej opini, która naprawili w ostatnich czasach i znów zamknęli oddziały nosz.. 😂😂
O widzisz.... Ja już mam zapowiedziane że rodzę w Matce Polce:) także 100km dojechać muszę jakoś 🙈 a ile cm masz szyjkę?? Masz wewnętrzne rozwarcie ? -
Bożena wrote:O widzisz.... Ja już mam zapowiedziane że rodzę w Matce Polce:) także 100km dojechać muszę jakoś 🙈 a ile cm masz szyjkę?? Masz wewnętrzne rozwarcie ?
W poniedziałek na kontrolę długości szyjki a środa Łódź na prenatalne jadę. Leżę odpoczywam żeby tam w środku było wszystko okejWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2024, 19:34
-
PorannaPanna wrote:O matko nie wiem, długości szyjki też mi ten pożal się Boże doktor nie podał… ja do matki polki mam 44km ale myślę że poczytam najpierw o Pabianicach bo też ktoś tam kiedyś polecał
W poniedziałek na kontrolę długości szyjki a środa Łódź na prenatalne jadę. Leżę odpoczywam żeby tam w środku było wszystko okej
To masz bliżej niż ja mi moją lekarka każe tam jechać, bo jej pracownica pracuje tam na oddziale i w sumie do dr Sobczuk idę na prenatalne teraz... Przy poronieniu też się mniam zajmowała więc trochę tak człowiek ufa. Odpoczywaj. Będzie dobrze:) jeszcze trochę i będzie w miarę bezpieczniejszy tydzień...PorannaPanna lubi tę wiadomość
-
Olix wrote:😲 No coś Ty! I powazna była to wada? Udało się ją jakoś wyleczyć? Przepraszam, jeśli pisałaś, a ja nie zapamiętałam...dla mnie każde to USG jest stresujące...
Akurat jak było USG to syn dostał częstoskurczu serca i od razu nas skierowali do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie a tam wyszła jeszcze przepuklina przeponowa i finalnie wypisali mnie na święta Bożego Narodzenia i 2 stycznia ze skierowaniem na urodzenie już w Matce Polce w Łodzi, bo w Warszawie nie było odpowiedniego szpitala 😖
Ale finalnie po lekach na serce te częstoskurcze minęły po trzech miesiącach i leki brał tylko rok i od tej pory zdrowy chłopak 11 letni, więc już trochę czasu minęło Jeszcze dwa dni po cesarce miał operację na tą przepuklinę przeponową i też wszystko w porządku. Teraz trenuje piłkę nożną i ma być traktowany jakby się urodził w pełni zdrowy. Dlatego jestem zdania, że lepiej wiedzieć na czym się stoi zdrowotnie i trafić pod opiekę lekarzy niż żyć w nieświadomości 😅Sara10, Bożena, KiNiAW, Kadża lubią tę wiadomość
-
Sara10 wrote:Ja też jeszcze nie kupiłam wanienki, ale w ogóle zastanawiam się czy ona jest konieczna. Mam zarówno dużo składana miskę, jak i wiaderko, a teraz to podobno największy trend 😂
Ale jak coś wybierzecie to bardzo chętnie się zainspiruje!
Wczoraj byłam na wizycie, malutka już 960g i raczej mam się spodziewać, że będzie malutka.
Przeciwciała toksoplazmozy muszę pobrać za ok 3 tygodnie jeszcze raz, jak wynik się utrzyma to skierowanie do poradni chorób zakaźnych.
Dodatkowo do pobrania odczyn Combsa i oczywiście podstawa.
Na anemię dostałam Feroplex, który jest niedostępny w aptekach w całej Polsce, więc dzisiaj szybka wizyta w POZ, gdzie przepisano mi Sorbifer Durules. Pani doktor stwierdziła, że w ogóle nie wyglądam jakbym była w ciąży, więc to bardzo miły komplement dla mnie i zachęciła do szczepienia przeciwko krztuścu.
Ja właśnie też czekam na targi, jeżeli chodzi o kupienie Szumisia i jakiś innych dodatków.
No właśnie ja mam miskę składaną na pranie teraz i tak się zastanawiam czy jest sens kupować wanienkę składaną jak to na jedno i to samo wychodzi 😂
A te Szumisie myślicie, że mogą być o wiele tańsze na targach? I wybieracie królika czy misia? 😅 -
mama_Klary wrote:No właśnie ja mam miskę składaną na pranie teraz i tak się zastanawiam czy jest sens kupować wanienkę składaną jak to na jedno i to samo wychodzi 😂
A te Szumisie myślicie, że mogą być o wiele tańsze na targach? I wybieracie królika czy misia? 😅
Nie mam pojecia właśnie 😂 ale może jakieś 15-20%
Tak sobie mówię...teraz jest 15% rabatu z okazji dnia kobiet na wszystko w Cotton Sweets, więc zamowie tego rogala do karmienia którego Was wstawiałam. Niestety wysylka płatna 17 zł ale ich nie widziałam wśród wystawców na targach.
Mi się podoba i królik i miś, ale jakoś mi dla dziewczynki pasuje króliczek (dla chłopca też jest super).
Mam nadzieję, że będzie też stolików Neno i tam kupię też kamerkę. Myślę też o torbie do wózka z La Milou Hear Beatz i ogólnie mam wrażenie, że zbankrutuje 🤯https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png -
mama_Klary wrote:Akurat jak było USG to syn dostał częstoskurczu serca i od razu nas skierowali do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie a tam wyszła jeszcze przepuklina przeponowa i finalnie wypisali mnie na święta Bożego Narodzenia i 2 stycznia ze skierowaniem na urodzenie już w Matce Polce w Łodzi, bo w Warszawie nie było odpowiedniego szpitala 😖
Ale finalnie po lekach na serce te częstoskurcze minęły po trzech miesiącach i leki brał tylko rok i od tej pory zdrowy chłopak 11 letni, więc już trochę czasu minęło Jeszcze dwa dni po cesarce miał operację na tą przepuklinę przeponową i też wszystko w porządku. Teraz trenuje piłkę nożną i ma być traktowany jakby się urodził w pełni zdrowy. Dlatego jestem zdania, że lepiej wiedzieć na czym się stoi zdrowotnie i trafić pod opiekę lekarzy niż żyć w nieświadomości 😅
No to jesteś doskonałym przykładem, że warto te badania robić, żeby od razu zadziałać! Super, że syn teraz okaz zdrowiaKiNiAW, mama_Klary lubią tę wiadomość
https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png -
Odnośnie do wanienki to ja wiem, że musi być na stelażu, bo przy kąpieli kręgosłup daje w kość. Przy starszych dzieciach miałam taka zwykła szara na stelażu, ale była wielka. Teraz miałam ochotę na coś ładniejszego, dlatego myślałam o tej Beaba, znalazlam nawet jedna na olx, babeczka napisała że używała jej 2 msc, zapytalma czy się nie sprawdziła, a ona na to, że córka szybko urósł i zdebialam 😂 ja z wanienki korzystałam baaardzo dlugo.https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png
-
mama_Klary wrote:Akurat jak było USG to syn dostał częstoskurczu serca i od razu nas skierowali do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie a tam wyszła jeszcze przepuklina przeponowa i finalnie wypisali mnie na święta Bożego Narodzenia i 2 stycznia ze skierowaniem na urodzenie już w Matce Polce w Łodzi, bo w Warszawie nie było odpowiedniego szpitala 😖
Ale finalnie po lekach na serce te częstoskurcze minęły po trzech miesiącach i leki brał tylko rok i od tej pory zdrowy chłopak 11 letni, więc już trochę czasu minęło Jeszcze dwa dni po cesarce miał operację na tą przepuklinę przeponową i też wszystko w porządku. Teraz trenuje piłkę nożną i ma być traktowany jakby się urodził w pełni zdrowy. Dlatego jestem zdania, że lepiej wiedzieć na czym się stoi zdrowotnie i trafić pod opiekę lekarzy niż żyć w nieświadomości 😅KiNiAW, mama_Klary lubią tę wiadomość
-
Olix wrote:Odnośnie do wanienki to ja wiem, że musi być na stelażu, bo przy kąpieli kręgosłup daje w kość. Przy starszych dzieciach miałam taka zwykła szara na stelażu, ale była wielka. Teraz miałam ochotę na coś ładniejszego, dlatego myślałam o tej Beaba, znalazlam nawet jedna na olx, babeczka napisała że używała jej 2 msc, zapytalma czy się nie sprawdziła, a ona na to, że córka szybko urósł i zdebialam 😂 ja z wanienki korzystałam baaardzo dlugo.
KiNiAW lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022