Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, a rozważałyście już wanienkę?
Szukam opinii o Beaba, ale boję się że bobas może szybko z niej wyrosnąć 🙈
W jakie kosmetyki idziecie? Ja zazwyczaj używałam Hipp, a teraz myślałam o Nacomi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2024, 09:26
https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png -
Olix wrote:Dziewczyny, a rozważałyście już wanienkę?
W jakie kosmetyki idziecie? Ja zazwyczaj używałam Hipp, a teraz myślałam o Nacomi.
Wanienka nie wybrana, ale chcemy 100cm żeby potem w wannie oszczędniej kąpać 🤪 jak już będzie większy. Kosmetyki jak najmniej. Olej migdałowy lub oliwka do wody, maść pośladkowa/ bepanthen/ lanolina/ alantal. Noworodkowi więcej nie potrzeba. A i krem spf.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2024, 10:09
KiNiAW lubi tę wiadomość
-
W jakie kosmetyki idziecie? Ja zazwyczaj używałam Hipp, a teraz myślałam o Nacomi.
Ja wanienke kupię jakaś skladana mniejszą a później już będzie kąpał się we wanie jak będzie siedział córka i syn też tak byli kąpani najpierw mała wanienki później wanna. A co do kosmetyków to jeszcze nie kupowałam ale jakoś dużo tego nie będzie -
Ja wanienki mam dwie jedną w przewijaku wbudowana druga Shnuggle Wanienka a później normalnie wanna jak urośnie tyle że już kupiłam matę z termometrem do niej.kosmetyki to też myślę na początek olej z migdałów sudocrem… później nie wiem ostatnio używałam hippa kosmetyki.
-
Ja mam wanienkę po synku ze stelażem, jak dla nas to była rewelacyjna sprawa. Ale nie wiem co to za firma.... Co do kosmetyków to Olian u syna miałam HiPP i szybko musieliśmy zmieniać na Olian, ten nam wtedy położna poleciła. -
Desire87 wrote:Dziewczyny kupujecie sterylizator??
Odnośnie wanienki też już mam, rozkładana z wbudowanym termometrem 🥰KiNiAW, Desire87 lubią tę wiadomość
-
Ja też jutro, ale wylądowałam w szpitalu w sobotę z wysokim ciśnieniem w domu , przed 5 godzin utrzymywało się ok 150/95 do tego mega ból głowy.W szpitalu zrobili mi badania , ciśnienie w szpitalu najważniejsze miałam 140/77 , miałam pierwsze ktg .Badania krwi były ok, ciśnienie u nich też ok więc mogłam iść do domu. Mierze codziennie teraz parę razy i najwyższe jakie mam to 130/80 a najczęściej ok 115/75 , miałam w pierwszej ciąży nadciśnienie więc może się zaczynać teraz też. Młoda w sobotę ważyla 800 gram .
-
Rosa91 wrote:Ja też jutro, ale wylądowałam w szpitalu w sobotę z wysokim ciśnieniem w domu , przed 5 godzin utrzymywało się ok 150/95 do tego mega ból głowy.W szpitalu zrobili mi badania , ciśnienie w szpitalu najważniejsze miałam 140/77 , miałam pierwsze ktg .Badania krwi były ok, ciśnienie u nich też ok więc mogłam iść do domu. Mierze codziennie teraz parę razy i najwyższe jakie mam to 130/80 a najczęściej ok 115/75 , miałam w pierwszej ciąży nadciśnienie więc może się zaczynać teraz też. Młoda w sobotę ważyla 800 gram .
Trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę i oby ciśnienie się unormowalo 😊 -
Rosa91 wrote:Ja też jutro, ale wylądowałam w szpitalu w sobotę z wysokim ciśnieniem w domu , przed 5 godzin utrzymywało się ok 150/95 do tego mega ból głowy.W szpitalu zrobili mi badania , ciśnienie w szpitalu najważniejsze miałam 140/77 , miałam pierwsze ktg .Badania krwi były ok, ciśnienie u nich też ok więc mogłam iść do domu. Mierze codziennie teraz parę razy i najwyższe jakie mam to 130/80 a najczęściej ok 115/75 , miałam w pierwszej ciąży nadciśnienie więc może się zaczynać teraz też. Młoda w sobotę ważyla 800 gram .
-
Wszystkiego dobrego dla Was ♥️ ważne, że sobie kontrolujesz to ciśnienie i w razie potrzeby zawsze można dobrze zareagować i pomogą. Grunt to wiedzieć co się dzieje a lekarze potem na pewno się dobrze zaopiekują 😊 -
Hejka, ja dziś miałam wizytę - młody fiknął i w przeciwieństwie do ostatniego razu dzisiaj główkę miał na górze. Teraz oby znowu fiknął 😀. To dziecko będzie małym klockiem, różnica między terminem z OM a USG zwiększyła się już do 11 dni - wymiary ma na 30+0, a dziś mamy 28+3 😮. Szacunkowa waga 1455 g.
Uwielbiam mojego prowadzącego, pisałam Wam, że byłam na dodatkowej wizycie (u kogoś innego, bo ten nie miał szybko terminu) w związku z dużą ilością wydzieliny. Tamten lekarz zbadał mnie wziernikiem, palapcyjnie i zrobił USG, żeby ocenić ilość wód (i wspomniał, że są specjalne testy na sprawdzanie i że mogę sobie kupić), a mój się dzisiaj złapał za głowę - na wzierniku zazwyczaj nie sposób odróżnić wydzieliny od wód, a dla USG nie mamy punktu odniesienia - ilość wód w trakcie badania może być w normie, ale 30 min temu mogło ich być więcej (czyli się sączą) albo dziecko mogło dosikać w trakcie (i też nie możemy wykluczyć sączenia). Więc jak coś, to jedyną "doraźną" rozstrzygającą metodą jest pehametria, czyli te specjalne paski. Sam mnie takim zbadał, dał dwa do domu "na zaś", i jeszcze zlecił biocenozę pochwy, bo przy większej wydzielinie może też być infekcja.KiNiAW, Patrycja_Pata, Izulek21 lubią tę wiadomość
Synek 05.2024 ❤️ -
hypatia92 wrote:Hejka, ja dziś miałam wizytę - młody fiknął i w przeciwieństwie do ostatniego razu dzisiaj główkę miał na górze. Teraz oby znowu fiknął 😀. To dziecko będzie małym klockiem, różnica między terminem z OM a USG zwiększyła się już do 11 dni - wymiary ma na 30+0, a dziś mamy 28+3 😮. Szacunkowa waga 1455 g.
Uwielbiam mojego prowadzącego, pisałam Wam, że byłam na dodatkowej wizycie (u kogoś innego, bo ten nie miał szybko terminu) w związku z dużą ilością wydzieliny. Tamten lekarz zbadał mnie wziernikiem, palapcyjnie i zrobił USG, żeby ocenić ilość wód (i wspomniał, że są specjalne testy na sprawdzanie i że mogę sobie kupić), a mój się dzisiaj złapał za głowę - na wzierniku zazwyczaj nie sposób odróżnić wydzieliny od wód, a dla USG nie mamy punktu odniesienia - ilość wód w trakcie badania może być w normie, ale 30 min temu mogło ich być więcej (czyli się sączą) albo dziecko mogło dosikać w trakcie (i też nie możemy wykluczyć sączenia). Więc jak coś, to jedyną "doraźną" rozstrzygającą metodą jest pehametria, czyli te specjalne paski. Sam mnie takim zbadał, dał dwa do domu "na zaś", i jeszcze zlecił biocenozę pochwy, bo przy większej wydzielinie może też być infekcja.
Mi za każdym razem wychodzi rozbieżność między om a usg ale na takim etapie się tego nie bierze pod uwagę bo non stop lekarz musiałby zmieniać termin oststeczne zmienienie terminu jest w 1 trymestrze na usg połówkowym. Tak mi mój gin tłumaczył i drugi u którego byłam skontrolować czy wszystko ok tak samo mówił I że Trzymamy się pierwszego bądź drugiego terminu. Babelek już spory ciekawe ile mój będzie miał w środę wizyta to będzie 29+2😊 -
KiNiAW wrote:Mi za każdym razem wychodzi rozbieżność między om a usg ale na takim etapie się tego nie bierze pod uwagę bo non stop lekarz musiałby zmieniać termin oststeczne zmienienie terminu jest w 1 trymestrze na usg połówkowym. Tak mi mój gin tłumaczył i drugi u którego byłam skontrolować czy wszystko ok tak samo mówił I że Trzymamy się pierwszego bądź drugiego terminu. Babelek już spory ciekawe ile mój będzie miał w środę wizyta to będzie 29+2😊
Ja się do terminu jakoś bardzo nie przywiązuję, i tak mam przeczucie, że urodzę w majówkę.
Ale bardziej zaczęłam się zastanawiać, czy dam radę wypchnąć takie duże dziecko 😮.
Jeśli dalej będzie tak przybierał, to ciekawe, jaka będzie waga przy porodzie...
Niemniej jednak oczywiście cieszę się, że rośnie! 😀 Szyjka też spoko, 3 cm.
Żeby nie było za pięknie, to u okulisty wyszły mi dwie "dziurki" na siatkówce (w sensie lekkiej degeneracji) i mam skierowanie na oddział okulistyczny na laserokoagulację. Lekarka powiedziała, że dobrze byłoby to zabezpieczyć, jeśli planuję rodzić SN. Można to podobno zrobić na NFZ ambulatoryjnie na oddziale lub nawet w poradni.
Piszę o tym, bo może którejś się przyda albo zechce sprawdzić. Ta lekarka powiedziała, że sama wada wzroku (nawet wysoka) nie jest przeciwwskazaniem, ale powinno być prawidłowe ciśnienie wewnątrzgałkowe i właśnie siatkówka w dobrym stanie, żeby się potem nie narażać na powikłania.
Co do wanienki, to my jeszcze nie mamy. Możemy dostać od szwagra, ale boję się trochę, że będzie za duża do naszej małej łazienki (nie składa się). Jeszcze się rozglądam.
Rosa91, mam nadzieję, że to taki "jednorazowy wyskok" i będzie już dobrze! Teraz masz książkowe to ciśnienie i oby tak zostało 💛.Synek 05.2024 ❤️ -
Mi w pierwszej i drugiej ciąży lekarz tłumaczył tak samo jak kinia napisała
Liczy się termin z om, ewentualnie z poprawką na termin z usg 1 trymestru
I moja ginekolog na tej pierwszej stronie karty ciazy wpisala wlasnie te dwa terminy
Potem po prenatalnych 2 trymestru juz nie dopisywalaKiNiAW lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
hypatia92 wrote:Hejka, ja dziś miałam wizytę - młody fiknął i w przeciwieństwie do ostatniego razu dzisiaj główkę miał na górze. Teraz oby znowu fiknął 😀. To dziecko będzie małym klockiem, różnica między terminem z OM a USG zwiększyła się już do 11 dni - wymiary ma na 30+0, a dziś mamy 28+3 😮. Szacunkowa waga 1455 g.
Uwielbiam mojego prowadzącego, pisałam Wam, że byłam na dodatkowej wizycie (u kogoś innego, bo ten nie miał szybko terminu) w związku z dużą ilością wydzieliny. Tamten lekarz zbadał mnie wziernikiem, palapcyjnie i zrobił USG, żeby ocenić ilość wód (i wspomniał, że są specjalne testy na sprawdzanie i że mogę sobie kupić), a mój się dzisiaj złapał za głowę - na wzierniku zazwyczaj nie sposób odróżnić wydzieliny od wód, a dla USG nie mamy punktu odniesienia - ilość wód w trakcie badania może być w normie, ale 30 min temu mogło ich być więcej (czyli się sączą) albo dziecko mogło dosikać w trakcie (i też nie możemy wykluczyć sączenia). Więc jak coś, to jedyną "doraźną" rozstrzygającą metodą jest pehametria, czyli te specjalne paski. Sam mnie takim zbadał, dał dwa do domu "na zaś", i jeszcze zlecił biocenozę pochwy, bo przy większej wydzielinie może też być infekcja.
Spory bobas 😁 ja pewnie jutro wagi nie poznam ale za tydzień w sobotę na pewno poznam bo mam 3prenatalne:) tak, tymi paskami najlepiej badać.... -
hypatia92 wrote:Czyli albo z badania prenatalnego I trymestru albo z połówkowego w II trymestrze, tak?
Ja się do terminu jakoś bardzo nie przywiązuję, i tak mam przeczucie, że urodzę w majówkę.
Ale bardziej zaczęłam się zastanawiać, czy dam radę wypchnąć takie duże dziecko 😮.
Jeśli dalej będzie tak przybierał, to ciekawe, jaka będzie waga przy porodzie...
Niemniej jednak oczywiście cieszę się, że rośnie! 😀 Szyjka też spoko, 3 cm.
Żeby nie było za pięknie, to u okulisty wyszły mi dwie "dziurki" na siatkówce (w sensie lekkiej degeneracji) i mam skierowanie na oddział okulistyczny na laserokoagulację. Lekarka powiedziała, że dobrze byłoby to zabezpieczyć, jeśli planuję rodzić SN. Można to podobno zrobić na NFZ ambulatoryjnie na oddziale lub nawet w poradni.
Piszę o tym, bo może którejś się przyda albo zechce sprawdzić. Ta lekarka powiedziała, że sama wada wzroku (nawet wysoka) nie jest przeciwwskazaniem, ale powinno być prawidłowe ciśnienie wewnątrzgałkowe i właśnie siatkówka w dobrym stanie, żeby się potem nie narażać na powikłania.
Co do wanienki, to my jeszcze nie mamy. Możemy dostać od szwagra, ale boję się trochę, że będzie za duża do naszej małej łazienki (nie składa się). Jeszcze się rozglądam.
Rosa91, mam nadzieję, że to taki "jednorazowy wyskok" i będzie już dobrze! Teraz masz książkowe to ciśnienie i oby tak zostało 💛.
Mi mówił że tylko z prenatalnego 1 trymestru i wtedy to jakoś sprawdzają z OM i czy się zgadza i jaka duza rozbieżność. 2 i 3 trymest nie jest brany pod uwagę. Co do wagi malucha myślę że masz ok. Mój miał ostatnio 1040 więc teraz też coś koło tego będzie każdy przybiera indywidualnie. Wiadomo usg może +- w jedną i drugą stronę. -
Doszedł dziś ten szumis moonie królik i powiem wam że świetne są te szumy ani nie za cichutkie ani nie za głośne idealne wręcz lampka też cudo faktycznie chyba na plus jak siostra polecała. Jak przyłożyłam do brzuszka i puściłam po kolei te szumy to mały kopał troszkę😊 zobaczymy po narodzinach czy się spodoba i jeszcze doszedł mi właśnie otulacz tulinek też przeuroczy jest 😊
Olix, Bożena lubią tę wiadomość
-
KiNiAW wrote:Doszedł dziś ten szumis moonie królik i powiem wam że świetne są te szumy ani nie za cichutkie ani nie za głośne idealne wręcz lampka też cudo faktycznie chyba na plus jak siostra polecała. Jak przyłożyłam do brzuszka i puściłam po kolei te szumy to mały kopał troszkę😊 zobaczymy po narodzinach czy się spodoba i jeszcze doszedł mi właśnie otulacz tulinek też przeuroczy jest 😊
Ja też już się na niego zdecydowałam. Mam nadzieję, że dziewczyny dadzą znać w weekend w jakiej ofercie będzie na targach (chociaż już mnie palce świerzbią, żeby zamówić 🙈)KiNiAW lubi tę wiadomość
https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png