X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 28 marca 2024, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samuel piękne imi dla chłopca 🥰ja jak by był chłopiec też myślałam o Ignasiu. U nas stanęło właśnie na imieniu Pola ( Apolonia) choć do niej tak nie mówię odkąd podjęliśmy wstępną decyzję😂 więc w domu będzie Amelia, Michał Tosi a ( Antonina) i Pola ( Apolonia)
    U nas w domu nadajemy po dwa imiona od razu więc Apolonia Helena ☺️ dzieciom starszym się nie widzi chcą na odwrót ale mój nóż powiedział że będą mieli swoje dzieci będą nazywać 😉
    Szczepić zamierzam zgodnie z rekomendacją szpitala jedynie co to teraz na krztusiec się nie szczepię. A właśnie dziś siostry syn w PL. Będzie miał badania czy właśnie krztuśca nie złapał bo za długo choruje.
    Ja ogólnie szczepię dzieci zgodnie z zaleceniami a tylko tych dodatkowych które jako nowe wchodzą to raczej nie szczepię …
    Miłego popołudnia dziewczyny

KiNiAW, Sara10, Izulek21, legusta lubią tę wiadomość

• JJJ Autorytet

Wysłany: 28 marca 2024, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    JJJ a będziesz sobie sobie robić badanie na rzeżączkę przed porodem przy odmowie Credego? Moja położna wspominała, że jest taka opcja.

Raczej nie

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Olix Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2024, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Samuel piękne imi dla chłopca 🥰ja jak by był chłopiec też myślałam o Ignasiu. U nas stanęło właśnie na imieniu Pola ( Apolonia) choć do niej tak nie mówię odkąd podjęliśmy wstępną decyzję😂 więc w domu będzie Amelia, Michał Tosi a ( Antonina) i Pola ( Apolonia)
    U nas w domu nadajemy po dwa imiona od razu więc Apolonia Helena ☺️ dzieciom starszym się nie widzi chcą na odwrót ale mój nóż powiedział że będą mieli swoje dzieci będą nazywać 😉
    Szczepić zamierzam zgodnie z rekomendacją szpitala jedynie co to teraz na krztusiec się nie szczepię. A właśnie dziś siostry syn w PL. Będzie miał badania czy właśnie krztuśca nie złapał bo za długo choruje.
    Ja ogólnie szczepię dzieci zgodnie z zaleceniami a tylko tych dodatkowych które jako nowe wchodzą to raczej nie szczepię …
    Miłego popołudnia dziewczyny

O! To byłyby już 2 Apolonie, jeśli się zdecydujemy na to imię :) Helenka to dla mnie wciąż przepiękne imię, więc niezależnie jaką kolejność ostatecznie wybierzecie to będzie super :)

Kadża, KiNiAW lubią tę wiadomość

https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png
  • Olix Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2024, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa91 wrote:
    Ja też melduje po wizycie , ciśnienie miało jeszcze parę wyskoków ale wszystko w normie , młoda dobrze przybiera 1750 gram , w 30+3. I w końcu się obróciła i przestała mi noga drętwieć, doskonale czułam ten obrót i było to bolesne więc mam nadzieję że tak zostanie.Na plusie mam 3,5 kg , w pierwszej ciąży w 37 tygdoniu miałam plus 20 kg więc się cieszę że teraz jakoś wolniej to idzie.

Ogólnie mamy mega stresująca sytuację po 8 latach wynajmowania domu dostałam wypowiedzenie , a kupiłam już farby i miałam się zabierać za kącik dla małej.

To co się dzieje na rynku nieruchomości w Niemczech to jest masakra , nie ma domów ani mieszkańa jak już coś jest to kasting dosłownie się odbywa , albo cena jest taka że 1,5 wypłaty na sam wynajmem. Kredyt odpada bo macierzyński nie liczy się jako dochód dla banku, więc szczerze to nie wiem co zrobimy.

U nas każdy też się krzywi na wybrane imię , że na szczęście to my decydujemy i nie pytaliśmy ich o zdanie czy wyborze. Co do Apolonii to moja 9 latka nie chce być już Pola tylko prosi by ją nazywać Apolonia. A imię Róża było dla mnie akurat zaletą że mało zdrobnień ma , i nie ma kombinacji jak mnie nazywać ;)

Właśnie wszyscy mi mowia, że i tak wszyscy będą mowic do Apolonii Pola, a u nas w domu mój 6 latek wcale nie mówi Pola tylko właśnie Apolonia...mam wrażenie, że te starsze pokolenia mają jakieś dziwne myślenie i nie przetłumaczysz, że u dzieciaków w klasach są teraz Marianki, Jaśminki, Ludwiki, Felicje, etc. Faktycznie nie znam żadnej Franciszki, ale jakoś wyobrażam sobie Franciszkę jako taką vintage dziewczynkę, a ja bardzo lubię taki styl u dziewczynek 😂

Trochę mnie pocieszyłyście, że nie tylko u mnie takie niezdecydowanie i rozkminy.

Już bym chciała przytulać tego bobasa, bo to oczekiwanie już mnie męczy, szczególnie, że jakoś mi ciezko z tym brzucholem! Dziś mi się nawet nie chce jechać do centrum spotkać się z koleżankami 🙈

KiNiAW, Sara10 lubią tę wiadomość

https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;10053;96/st/20240518/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/8f60/preg.png
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2024, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Kurcze ja nie pamiętam tego u syna 🤔
    To zakrapianie oczek do 2h po porodzie.

Synek 05.2024 ❤️
  • Sara10 Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2024, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My imię wybraliśmy po pierwszych prenatalnych i też padło na Klarę. Zastawiałam się między Różą, Rozalią i Klarą, ale mąż zdecydował, że właśnie Klara będzie.

Zgadzam się na zabieg Credego i podanie witaminy K, natomiast wszystkie inne szczepienia w Austrii są przeprowadzane w 6 tygodniu życia dziecka, więc mała będzie zgodnie z tym kalendarzem zaszczepiona.

Dzisiaj byłam na wywiadzie do szpitala u położnej, bo tutaj wywiad jest przeprowadzony przynajmniej 8 tygodni wcześniej niż data porodu. Otrzymałam też wytyczne co robić, żeby przygotować się do szybkiego porodu. Umówiłam się na jeszcze jeden termin już w Przychodni przyszpitalnej, żeby obserwować te przepływy, bo tutaj w ramach ubezpieczenia tylko 5 wizyt u lekarza co mnie bardzo stresuje, bo w Polsce chodziłam co 3-4 tygodnie.
    Ale podchodzą tutaj tak, że jak wszystko jest dobrze to nie ma co stresować badaniami przyszłą mamę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2024, 17:24

mama_Klary, hypatia92, KiNiAW, legusta, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

• mama_Klary Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2024, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też już bym chciała, żeby czas przyspieszył i był już czerwiec, jakoś ciężko się żyje już i oddycha 😮‍💨

• Ela3 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2024, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas jest James, potem 2 syn Benjamin, a dziewczynka no właśnie mi się podoba Willow, Unice, Faith, na drugie Maria, na trzecie imię po teściowej Prudance. Mąż upiera się ze Prudance będzie na pierwsze..... I za nic nie,da się przekonać, więc narazie, imienia nie mamy.
    ja dzisiaj załatana, pasierb przyjrchal na przerwę świąteczna, ogarniam dom, zakupy itd, święta się zbliżają więc trzeba zakasac rękawy. Dam radę. Też noe mogę.soe doczekać porodu. Usg mam we wtorek, zobaczymy jak duża jest mała. cukier 2 dzien z rzędu na czczo za wysoki pomimo insuliny 26 jednostek...
    My kosza na pampersy noe mamy, ale mamy woreczki zapachowe i się to u nas sprawdzą.

• Kadża Autorytet

Wysłany: 28 marca 2024, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faith pięknie tu w Irlandii też czasem spotyka się kogoś o tym imieniu :)
    Wkleję wam coś choć może już to znacie

ROZMOWA NOWORODKA Z BOGIEM 👶

👶 Dziecko zapytało Boga: „Mówią mi, że jutro wysyłasz mnie na Ziemię, ale jak mam tam żyć, będąc tak mały i bezradny?
    Bóg powiedział: „Twój anioł będzie na ciebie czekał i zaopiekuje się tobą”

👶 Dziecko pytało dalej: „ale tutaj w niebie nie muszę nic robić, tylko śpiewać i uśmiechać się, aby być szczęśliwym, a na Ziemi?."
    Bóg powiedział: „Twój anioł będzie dla ciebie śpiewał i uśmiechał się do ciebie. I poczujesz miłość swojego anioła i będziesz bardzo szczęśliwy”.

👶 Małe dziecko ponownie zapytało: „A jak mam rozumieć, kiedy ludzie do mnie mówią, jeśli nie znam języka?
    Bóg powiedział: „Twój anioł powie ci najpiękniejsze słowa, jakie kiedykolwiek usłyszysz i z wielką cierpliwością i troską, twój anioł nauczy cię mówić”

👶 A co mam zrobić, gdy chcę z tobą porozmawiać? Bóg powiedział: „Twój anioł złoży razem ręce i nauczy Cię, jak się modlić”🙏

👶„Kto mnie ochroni? Bóg powiedział: „Twój anioł będzie cię bronił, nawet jeśli oznacza to narażanie życia”

👶 „Ale zawsze będę smutny, bo już cię nie zobaczę”.
    Bóg powiedział: „Twój anioł zawsze będzie z tobą rozmawiał o mnie, chociaż ja zawsze będę obok ciebie.

❣ W tym momencie w Niebie panował wielki spokój, ale można było usłyszeć głosy z Ziemi i dziecko pospiesznie zapytało: „Boże, jeśli mam teraz odejść, powiedz mi, proszę, imię mojego anioła”. Bóg powiedział: „Po prostu zawołasz Go „Mamo” 🙍‍♀️

Izulek21, Sara10, mama_Klary, KiNiAW, Gośka29, Bożena lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 28 marca 2024, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela3 wrote:
    u nas jest James, potem 2 syn Benjamin, a dziewczynka no właśnie mi się podoba Willow, Unice, Faith, na drugie Maria, na trzecie imię po teściowej Prudance. Mąż upiera się ze Prudance będzie na pierwsze..... I za nic nie,da się przekonać, więc narazie, imienia nie mamy.
    ja dzisiaj załatana, pasierb przyjrchal na przerwę świąteczna, ogarniam dom, zakupy itd, święta się zbliżają więc trzeba zakasac rękawy. Dam radę. Też noe mogę.soe doczekać porodu. Usg mam we wtorek, zobaczymy jak duża jest mała. cukier 2 dzien z rzędu na czczo za wysoki pomimo insuliny 26 jednostek...
    My kosza na pampersy noe mamy, ale mamy woreczki zapachowe i się to u nas sprawdzą.
    A może za lekko jesz przed snem i z głodu Ci ten cukier wybija?? Jak tak czytam czasem po różnych forach to dziewczyny też misja taki problem właśnie... Ja jak jadłam kolację o 19/20 to rano miałam powyżej 90 a jak jeszcze zaczęłam jeść kanapkę tak ok 21.30/22 to m cukier w granicach 85....

Ela3 lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 28 marca 2024, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    To zakrapianie oczek do 2h po porodzie.

Mnie to chyba nikt o zdanie nie pytał wtedy 🙈 muszę zobaczyć w książeczce zdrowia 🤔

• mama_Klary Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2024, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle jak syna rodziłam 11 lat temu to nie wiem czy w ogóle pytali o cokolwiek, szczepienia czy krople, nie mam pojęcia, nie kojarzę nawet takiego momentu 😜

Tyle czasu zastanawiałam się czy kupić dostawkę czy łóżeczko tradycyjne i jak w końcu zdecydowałam się na tą dostawkę i dzisiaj przyszła to po złożeniu wydaje nam się taka marnej jakości i mało stabilna (Lionelo Timon), że będziemy zwracać i zamawiać łóżeczko ze szczebelkami 😂

Nie mam już siły do tej wyprawki 😅

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2024, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Ja już jutro obowiązkowo pakuje walizkę, odwlekam to z powodu wiecznego zmęczenia i bóli różnych ale żarty się skończyły 😅 chyba mam te skurcze przepowiadające, bo to nie możliwe że dziecko tyle czasu jest aktywne, boli mnie za przeproszeniem pipka, czuję nacisk na nia(nie stałe)
    Dziś płakałam już z bezsilności bo mam wrażenie że dostaje w kość za to 26 tygodni łaskawej ciąży…
    (Do 26 tc mogłam góry przenosić) Strasznie się dziś czułam, masakra. Nogi mi zaczynają drętwieć, palce u rąk spuchły. Na wodę do picia patrzeć nie mogę… a wykąpanie się a raczej wejście do wanny żeby wziąć prysznic to coraz większe wyzwanie…
    Chyba nigdy w życiu się nie namarudzilam co teraz ale może chociaż psychicznie będzie mi lepiej…

Madden lubi tę wiadomość

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Jeśli chodzi o kosz na pieluszki my nie kupujemy. Podobno wystarczają woreczki do przechowywania pampersów i już 🙂 zakupione. Będziemy sprawdzać.

Imienia nie mamy.

Pobudki jak widać z samego ranca. Już szkoli mamę do wstawania.

Zauważyłam szybsze męczenie się. Ciężej po schodach wejść bo cos mi napiera na krocze.

Trzecie prenatalne ok. Dzidzi ma 1900 g w 31 TC 😵‍💫🫣

Gośka29, hypatia92, KiNiAW, Izulek21 lubią tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Hej

Jeśli chodzi o kosz na pieluszki my nie kupujemy. Podobno wystarczają woreczki do przechowywania pampersów i już 🙂 zakupione. Będziemy sprawdzać.

Imienia nie mamy.

Zauważyłam szybsze męczenie się. Ciężej po schodach wejść bo cos mi napiera na krocze.

Ostatnio też jakieś 2/3 dni się szybciej mecze, bo chyba mi się na przełomie ułożył:( a to nie jest fajne 😒 boleśnie kopie :( no i oczywiście już nie mieszczę się w kurtkę :( także też już chce czerwiec ...

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Hej

Imienia nie mamy.

Widze ze o podobnych godzinach nas budza 😅 Dobra waga moim zdaniem 😊

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2024, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Nie odzywałam się trochę, bo miałam ciężkie dni...
    Pieska niestety nie udało się uratować, dzieciom finalnie powiemy dziś...ciężkie przeżycie....
    Może to miało wpływ na pogodzenie mojego stanu?!
    Dostałam silnego bólu podbrzusza, skurcze stawały się coraz częstsze i ciągnęły pachwiny...
    Po konsultacji z moją położną Pojechaliśmy do szpitala
    Już miałam wizję świat oddzielnie i samotnie w szpitalu 🫣😱
    Panie mnie ustabilizowały; szyjka na szczęście się trzyma, a skurcze okazy się na tyle silne by zostawić mnie w szpitalu. Malutka przybiera prawidłowo 2280g ufff, jest mega nisko i bardzo jej się śpieszy na świat 😅 obecnie 34,6tc
    Jesteśmy już tak blisko!

Kochane spokojnych świąt wasm życzę, dużo spokoju, miłości, cierpliwości w oczekiwaniu☺️

KiNiAW, mama_Klary, Izulek21, Sara10, Ela3, Madden lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Cześć dziewczyny
    Pieska niestety nie udało się uratować, dzieciom finalnie powiemy dziś...ciężkie przeżycie....
    Dostałam silnego bólu podbrzusza, skurcze stawały się coraz częstsze i ciągnęły pachwiny...
    Panie mnie ustabilizowały; szyjka na szczęście się trzyma, a skurcze okazy się na tyle silne by zostawić mnie w szpitalu. Malutka przybiera prawidłowo 2280g ufff, jest mega nisko i bardzo jej się śpieszy na świat 😅 obecnie 34,6tc
    Jesteśmy już tak blisko!

Kochane spokojnych świąt wasm życzę, dużo spokoju, miłości, cierpliwości w oczekiwaniu☺️
    Trzymaj się kochana, jeszcze trochę i będziecie razem z maluchem ;) przykro mi z powodu pieska;( to na pewno ogromne przeżycie i dla dzieci i dla was;( ściskam mocno ❤️

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Cześć dziewczyny
    Jesteśmy już tak blisko!

Ojej bardzo mi przykro z powodu pieska 🥲 wiem co czujesz u nas 5lat temu było to samo. Co do dzidzi dobrze ze wszystko ustabilizowane przed świętami coś tym naszym dzidziom spieszno byle dotrwały do 37t wszystkie 😊🥰 Kochana Tobie też życzę spokojnych zdrowych Świat 🥰

• Kadża Autorytet

Wysłany: 29 marca 2024, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata bardzo mi przykro i z powodu psinki i z powodu wizyty w szpitalu. Uważaj na się kochana.

‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ