X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Hej dziewczyny, czy Wy też macie coraz większe problemy z nabraniem pełnego oddechu? Mam wrażenie że muszę się porządnie namęczyć żeby wziąć głęboki oddech. Do tego wróciły mi kołatania serca ale wszystkie parametry mam okej: Ciśnienie, tętno, natlenienie krwi więc nie wiem skąd to się bierze. Już nie mogę się doczekać aż będę po porodzie i organizm zacznie wracać do normy bo jest coraz ciężej. A tu jeszcze tyle tygodni bo ja na czerwca 🙈

Ja mam na odwrót od kad mały jest głową w dół to lżej mi się oddycha właśnie chodz jak porobię coś dłużej i wchodzenie po schodach to nada wyczyn nie mówiąc już o goleniu okolic intymnych masakra ile się muszę namęczyć 😅🤦🏻‍♀️

• mama_Klary Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam lekki problem z oddychaniem, co jakiś czas muszę wziąć głębszy oddech i to takie dziwne uczucie 😅 Szczerze mówiąc zaczęłam się zastanawiać jak czują się osoby z taką mega nadwagą jak nam tak w ciąży jest ciężko 😜 przekichane tak na dłuższą metę

Ja dzisiaj po badaniach kontrolnych, wszystko jest ok, dr mówiła że szyjka wytrzyma długo i na spokojnie do CC więc chyba mała się nigdzie nie wybiera 😅 no i będę czuć mocne kopniaki przez ułożenie małej i łożyska, cudo 😂

I lekarka zalecała to szczepienie na krztusiec bo jest dużo zachorowań w Polsce 🧐

Milena96, Bożena, KiNiAW, Patrycja_Pata, Izulek21, Sara10, hypatia92, legusta lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Hej dziewczyny, czy Wy też macie coraz większe problemy z nabraniem pełnego oddechu? Mam wrażenie że muszę się porządnie namęczyć żeby wziąć głęboki oddech. Do tego wróciły mi kołatania serca ale wszystkie parametry mam okej: Ciśnienie, tętno, natlenienie krwi więc nie wiem skąd to się bierze. Już nie mogę się doczekać aż będę po porodzie i organizm zacznie wracać do normy bo jest coraz ciężej. A tu jeszcze tyle tygodni bo ja na czerwca 🙈

Wiesz co, u mnie to tak różnie, miałam parę takich dni, gdzie wyraźnie czułam że "ktoś" mi leży jakby na przeponie i mnie zatykało, teraz jest lepiej, ogóle to zadyszki łapę 🙈 4 kg przytyłam a czuje się jak słonik czasem 😒

Milena96 lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Ja mam na odwrót od kad mały jest głową w dół to lżej mi się oddycha właśnie chodz jak porobię coś dłużej i wchodzenie po schodach to nada wyczyn nie mówiąc już o goleniu okolic intymnych masakra ile się muszę namęczyć 😅🤦🏻‍♀️
    Mnie to czeka na wizytę 🙈 nie wie. Jak ja to zrobię bo założenie skarpet jest trochę kłopotliwe. 🙈

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wczoraj jakoś młodego czuje nisko i to tak boli jak on się rozpycha że zaraz brzuch mi twardnieje mocno. Nie wiem co to się wyrabia... Zaraz 34 tydzień.... Oby do poniedziałku

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Ja od wczoraj jakoś młodego czuje nisko i to tak boli jak on się rozpycha że zaraz brzuch mi twardnieje mocno. Nie wiem co to się wyrabia... Zaraz 34 tydzień.... Oby do poniedziałku

Mam to samo i tak się zastanawiam wizyta 17 dopiero ale w razie co ten drugi lekarz jutro przyjmuje i zobaczę co będzie do jutra

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam maleńka tak nisko....czuje ja pod brzuchem dosłownie i czuję jak odpycha się od żeber i dosłownie uderza, wślizguje się w dół...
    W szpitalu powiedziała pani, i położna cziraj na wizycie,że jest bardzo niziutko, że w kanał się pasuje, już tak od 34tc ją czuję, w nd najbliższą 36tc i do tego czasu mam się oszczędzać...😁 Więc ostrożnie dziewczyny

KiNiAW, Bożena lubią tę wiadomość

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo odpoczynku dziewczyny ❤️ i spokoju ducha!

Jeszcze troszkę wytrwamy.

KiNiAW, Kadża, Bożena lubią tę wiadomość

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Mnie to czeka na wizytę 🙈 nie wie. Jak ja to zrobię bo założenie skarpet jest trochę kłopotliwe. 🙈
    Ja to się nie patyczkuję i do obcinania paznokci u stóp i golenia (a raczej trymowania) miejsc intymnych od 30 tc wykorzystuję męża, polecam 😉 😀.
    Aha, i oficjalnie ogłaszam, że długa metalowa łyżka do butów to najlepszy zakup trzeciego trymestru haha 😃.
    Słonecznego dnia!

Bożena, KiNiAW, Sara10, mama_Klary, Patrycja_Pata, legusta, Madden lubią tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj miałam produktywny dzień więc resztę zamierzam przeleżeć.

Ostatnie rzeczy małego poprasowałam tj, pieluchy tetrowe, bawełniane, prześcieradełka do gondoli i łóżeczka.
    Zamówiłam podkłady poporodowe, zostało mi zamówienie koszuli do karmienia i staników oraz zamówienie apteczne.

Zrobiłam porządek w zamrażalniku, bo mamy dość mały a mam plan aby coś ugotować i po mrozić jakieś dania na czas po szpitalu jak nikomu nie będzie w głowie gotowanie 😊

KiNiAW, mama_Klary, hypatia92, Patrycja_Pata, legusta lubią tę wiadomość

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek, to kawał roboty za Tobą! Czas na w pełni zasłużny odpoczynek. Masz już upatrzone jakieś koszule i staniki do karmienia? Może coś do polecenia?

Z objawów to mnie od kilku dni pojawia się momentami ból kolan i ból stóp, czuję, jakby były takie "rozpłaszczone", zwłaszcza jak więcej pochodzę. Niestety +14 kg robi swoje na stawy i zaczyna to być uciążliwe. Także też wrzucam na większy luz i w głowie muszę sobie przestawić, że lepiej już tak beztrosko nie hasać jak dotychczas, gdzie zazwyczaj robiłam 8-10k kroków.

Ale skończony 34 tc na horyzoncie! 😀
    Czyli za 3 tyg donoszona ciąża.
    A w zasadzie to mogę w każdej chwili urodzić.
    Dalej to do mnie nie dociera 😀.

KiNiAW, Izulek21 lubią tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Izulek, to kawał roboty za Tobą! Czas na w pełni zasłużny odpoczynek. Masz już upatrzone jakieś koszule i staniki do karmienia? Może coś do polecenia?

Z objawów to mnie od kilku dni pojawia się momentami ból kolan i ból stóp, czuję, jakby były takie "rozpłaszczone", zwłaszcza jak więcej pochodzę. Niestety +14 kg robi swoje na stawy i zaczyna to być uciążliwe. Także też wrzucam na większy luz i w głowie muszę sobie przestawić, że lepiej już tak beztrosko nie hasać jak dotychczas, gdzie zazwyczaj robiłam 8-10k kroków.

Ale skończony 34 tc na horyzoncie! 😀
    Czyli za 3 tyg donoszona ciąża.
    A w zasadzie to mogę w każdej chwili urodzić.
    Dalej to do mnie nie dociera 😀.

Oglądałam 2 koszule na sinsay ale obawiam się, że będzie tam słaby dostęp do piersi więc raczej wybiorę jakieś koszule z allegro. Są na prawdę ładne i proste wzory. Staniki też oglądałam na allegro i chyba na jakieś najzwyklejsze się zdecyduje. Chociaż ładne z koronką nawet widziałam na sinsay i jest jakaś obniżka dzisiaj więc w sumie nie wiem 😅

KiNiAW, hypatia92 lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    Oglądałam 2 koszule na sinsay ale obawiam się, że będzie tam słaby dostęp do piersi więc raczej wybiorę jakieś koszule z allegro. Są na prawdę ładne i proste wzory. Staniki też oglądałam na allegro i chyba na jakieś najzwyklejsze się zdecyduje. Chociaż ładne z koronką nawet widziałam na sinsay i jest jakaś obniżka dzisiaj więc w sumie nie wiem 😅

Ja właśnie zamówiłam 2tyg temu 2 koszule na allegro i super dotarły jedna granatowa na zakładkę a druga na zamki u góry i są spoko a staniki 2 kupiłam w hm I jeden w rosmanie i też spoko. Nie przeplacalam bo nie wiem jak będzie z karmieniem ☺️w razie co można dokupić a z koszul i tak w domu nigdy nie korzystałam raczej koszulka i spodenki do spania

Izulek21 lubi tę wiadomość

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Ja właśnie zamówiłam 2tyg temu 2 koszule na allegro i super dotarły jedna granatowa na zakładkę a druga na zamki u góry i są spoko a staniki 2 kupiłam w hm I jeden w rosmanie i też spoko. Nie przeplacalam bo nie wiem jak będzie z karmieniem ☺️w razie co można dokupić a z koszul i tak w domu nigdy nie korzystałam raczej koszulka i spodenki do spania

To chyba właśnie te koszule oglądałam na allegro. Mi tam nie zależy na jakimś wzorze, głównie aby było wygodnie i dostęp do cycka 🤣
    Też zakupie tylko po 2 szt, bo też nie wiem jak to będzie. Ostatnio usłyszałam tekst, że świat po porodzie się nie kończy i zawsze można dokupić więc nie mam spiny 😅

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    To chyba właśnie te koszule oglądałam na allegro. Mi tam nie zależy na jakimś wzorze, głównie aby było wygodnie i dostęp do cycka 🤣
    Też zakupie tylko po 2 szt, bo też nie wiem jak to będzie. Ostatnio usłyszałam tekst, że świat po porodzie się nie kończy i zawsze można dokupić więc nie mam spiny 😅
    Ja też mam dwie koszule z allegro 🙈 i dwa staniki ale już że sklepu jeden koronkowy a drugi z materiału taki zwykły 🙈 i myślę że to spokojnie wystarczy. Z koszul tak jak i Kinia nie będę na pewno w domu korzystać bo wolę spodenki i koszulkę, także zostaje to tylko do szpitala:)

Izulek21, KiNiAW lubią tę wiadomość

• JJJ Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam koszulę porodową z Roger Publishing jeszcze po pierwszym porodzie, tylko zaginęła gdzieś w workach z ciuchami 😭 muszę je przeglądnąć jeszcze raz... Dwie proste z dolce sonno, też kupowałam je w pierwszej ciąży, teraz widziałam że mają dużo ładniejsze i zamówiłam jedną 😍 może będzie jako sukienka do latania po domu 😁 biustonosze mam dwa z allegro, takie materiałowe i duże, chodzę w nich już teraz, bo są naprawdę wygodne, a "na wyjścia" z H&M, klasyczne, z tym że odpinane. Właśnie też widziałam w sinsayu te koronkowe i korci mnie, żeby zamówić 😅

KiNiAW, hypatia92, Bożena lubią tę wiadomość

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ wrote:
    Ja mam koszulę porodową z Roger Publishing jeszcze po pierwszym porodzie, tylko zaginęła gdzieś w workach z ciuchami 😭 muszę je przeglądnąć jeszcze raz... Dwie proste z dolce sonno, też kupowałam je w pierwszej ciąży, teraz widziałam że mają dużo ładniejsze i zamówiłam jedną 😍 może będzie jako sukienka do latania po domu 😁 biustonosze mam dwa z allegro, takie materiałowe i duże, chodzę w nich już teraz, bo są naprawdę wygodne, a "na wyjścia" z H&M, klasyczne, z tym że odpinane. Właśnie też widziałam w sinsayu te koronkowe i korci mnie, żeby zamówić 😅

No a jest promocja na sinsay - 25% na wszystkie majtki, biustonosze i skarpetki z kodem LADY25

Więc mnie też to kusi 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 23:16

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Odnośnie tych pampikow z maila z rosska. Tam jest wyznaczona data do kiedy możecie odebrać u musicie tego pilnować. Pani z mojego roska mówiła że wiele kobiet przegapia i że nie pilnują a później pretensje… ja odebrałam tydzień po mailu a chyba jest tam coś koło miesiąca czasu na odbiór :)
    My leżymy. Walizę do 80% spakowana co szczerze, nie wiem co jeszcze. Wszystkie wyprawki przejrzałam i już popakowałam co trzeba. Muszę sobie kupić przedłużacz bo mam w domu tylko takie z których się korzysta non stop 😂 i jakieś przekąski wybrać do walizy. Ciuszki małego posortowałam w torebki strunowe i opisałam żeby łatwiej było czy chłopu czy położnej jakby mi ktoś miał pomóc :)
    Zastanawiam się czy awaryjnie pakować laktator, nie wiem co jeszcze czy kocyk czy rożek… no i ogarnia mnie panika powoli 😂😂

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • legusta Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do covida w ciąży to w pierwszej ciąży na naszym forum sporo dziewczyn miało (to był rok 21/22) i większość wtedy przechodziła łagodnie, wszystkie dzieciaczki urodziły się zdrowe :)

Ja miałam dzień pełen ogarniania pokoju dla starszaka. Musiałam wszystko posegregować w szafie, by mąż mógł ją wynieść - kupiliśmy nową i jutro czeka mnie skręcanie z bratem, także bardzo produktywny czas. Dzisiaj mam wrażenie, że wszystko mnie boli z przepracowania, no ale ktoś to musiał zrobić, bo musimy zrobić pokój synkowi.
    Obawiam się, że po takim intensywnym czw i pt będę pon i wt odpoczywac 😅

W przyszlym tyg czeka mnie zamowienie koszul do szpitala, zamowienie apteczne, pranie i prasowanie ubranek, spakowanie torby.
    No a potem jeszcze odswiezenie lozeczka dostawki, gondoli i fotelika. Mam wrazenie ze moja lista "to do" sie nie konczy 😝🤣🤣🤣 mam tylko nadzieje ze zdaze ze wszystkim bo czasu coraz mniej 🙃🤭

KiNiAW, hypatia92, Patrycja_Pata, Bożena lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widzę, że nie tylko ja mam odczucie, że nie zdążę 😅 przeraża mnie to, bo z jednej strony będę miała planowaną cesarkę ale z drugiej strony to zawsze może być szybciej jeśli akcja się zacznie (oby poczekał z wyjściem)

Mój kot za to zrobił się mega przytulasem i rano jak i wieczorem mega się przytula do brzuszka. Rozczula mnie to, bo cały czas się zastanawiam jak przyjmie nowego członka rodziny.

Bożena lubi tę wiadomość

‹‹ 305 306 307 308 309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ