X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • JJJ Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2024, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    U mnie w 3tyg skróciła się o prawie 2cm. Nie wiem czy było jakieś "zdarzenie" wcześniej, które mogło to spowodować. Lekarz mówił, że mogło stopniowo, a i za jednym razem tyle też się zdarza. Dostałam nakaz leżenia na 2mc- do 34tyg żeby dotrzeć i taki spacer 2.4km zupełnie odpada. Do tego maluch dość spory i uciska szyjkę, więc w pionie duże ryzyko. Ważne jest też oprócz długości czy jest zamknięta itp. jak to 2tyg to ja bym się spięła i robiła niezbędne min. U mnie trzyma, ale znam przypadek, że ani hormony ani leżenie i przedwczesny poród- nie ma reguły.

Dzięki, zwróciłaś mi uwagę na ważny aspekt, który pomijałam, że większa waga = większe obciążenie dla szyjki! No to syn będzie miał przymusowe wakacje 🙈

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    I tutaj masz prawidłowo jak ci właśnie lekarz wpisał z pierwszego prenatalnego z usg więc wiesz co i jak 😊

O tak! To jest naprawdę spora rewolucja w porównaniu do moich poprzednich ciąż. Pierworodny nie byłby wcześniakiem (ur. 36tc, 3kg)) gdyby kiedyś też tak liczyli,a córa też się teoretycznie 2 tygodnie pospieszyła (ale już donoszona).

Kadża-tak jak pisały dziewczyny-spróbuj tych ćwiczeń na obrócenie. Podobno naprawdę mogą sporo, a jak masz jakiegoś osteopatę to też będzie miał pomysł jak pomóc.

Właśnie zapomniałam zapytać gina ile cm moja szyjka miała w zeszłym tygodniu,ale powiedział tylko długa i twarda. Wcześniej miałam ponad 4cm choć jak piszecie,że tak sporo może się zmienić w ciągu krótkiego czasu to muszę dopytać następnym razem. Może przez ten weekend się skróciła skoro skurcze się pojawiły i twardniejący brzuch. Ale powiem wam,że mega ulga po świątecznym weekendzie nastąpiła.

W przyszłym tygodniu idę do urofizjo i też chciałabym żeby mi pokazała masaż krocza. W poprzednich ciążach nie stosowałam,a słyszałam że warto.

Poszłam siku i już spać nie mogę 🙈🤣

KiNiAW, Kadża lubią tę wiadomość

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanych wizyt Dziewczyny i pięknego dnia dla Was 😊🥰

Bożena, Sara10, Kadża lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi czy wasze brzdące też mają czkawka w brzuszku nawet kilka razy dziennie mój ma przynajmniej 3-4 razy niby czytalam że to ok jest ale we wcześniejszych ciążach albo sobie nie przypominam czegoś takiego albo nie miały 🤔🤔

PorannaPanna, Ilciak33 lubią tę wiadomość

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdarza się u mojego, zazwyczaj 1 max. 2 razy dziennie czkawka. Nie przejmuj się, to normalne 😀.

KiNiAW lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi czy wasze brzdące też mają czkawka w brzuszku nawet kilka razy dziennie mój ma przynajmniej 3-4 razy niby czytalam że to ok jest ale we wcześniejszych ciążach albo sobie nie przypominam czegoś takiego albo nie miały 🤔🤔
    U mnie też się zdarza czkawka :) narazie jest subtelna z synem pamiętam że była mocna ale to pewnie już na końcówce 🙈

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Agatekk Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w brzuchu córa też czka 🙈🤣🤪

KiNiAW lubi tę wiadomość

age.png
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka w brzuchu tylko raz miała czkawkę. Dziwne to było :D Bo nie przypominam sobie, żeby moja pierwsza córka miała coś takiego ;)

KiNiAW lubi tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoś od 3tyg małemu zdarza się czkawka i zawsze działa, jak zjem cukierka. No dobra, to ja wymiekam na krzywej cukrowej🤢. Pielęgniarka zaproponowała z hemoglobiny oznaczenie, żebym się nie męczyłam i wykupiłam. Mam dość i choćby mnie tam zaciągnęli nie dam rady już teraz nawet psychicznie (i tak ledwo pierwsza się udało zrobić). Także leżę kolejny dzień w domu z migrena wkurzona na wszystko, za oknem śnieg i tak ten dzień zleci nim mąż wróci. Za to tulipany i żonkile mi w doniczce ładnie wzrosły. Teściowa ma zakupić hortensje do doniczki przed dom i póki co bratki nim będzie czas na pelargonie. Nawóz na trawę poszedł, mokro jest to wszystko się rozpuściło. Będzie taras cieszył oko w następny ciepły weekend. A jakoś już we trójkę pojedziemy do ziemi po coś w maju. Wiosna przybywaj i rozgość się na dłużej 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2024, 11:50

Bożena, KiNiAW lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Jakoś od 3tyg małemu zdarza się czkawka i zawsze działa, jak zjem cukierka. No dobra, to ja wymiekam na krzywej cukrowej🤢. Pielęgniarka zaproponowała z hemoglobiny oznaczenie, żebym się nie męczyłam i wykupiłam. Mam dość i choćby mnie tam zaciągnęli nie dam rady już teraz nawet psychicznie (i tak ledwo pierwsza się udało zrobić). Także leżę kolejny dzień w domu z migrena wkurzona na wszystko, za oknem śnieg i tak ten dzień zleci nim mąż wróci. Za to tulipany i żonkile mi w doniczce ładnie wzrosły. Teściowa ma zakupić hortensje do doniczki przed dom i póki co bratki nim będzie czas na pelargonie. Nawóz na trawę poszedł, mokro jest to wszystko się rozpuściło. Będzie taras cieszył oko w następny ciepły weekend. A jakoś już we trójkę pojedziemy do ziemi po coś w maju. Wiosna przybywaj i rozgość się na dłużej 😁
    Też marzę już o ciepelku i kwiatkach w ogródku 🤗 jak narazie to z synem (synami bo młody w brzuchu kopał podczas siania ) śmialiśmy pomidory i paprykę co skrzynek i teraz obserwujemy jak powschodzily;) jeszcze kwiaty muszę tak wysiać na rozsadę .. ale tak jak piszesz pogoda dziś deszczowa ;(

Monika.a lubi tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Też marzę już o ciepelku i kwiatkach w ogródku 🤗 jak narazie to z synem (synami bo młody w brzuchu kopał podczas siania ) śmialiśmy pomidory i paprykę co skrzynek i teraz obserwujemy jak powschodzily;) jeszcze kwiaty muszę tak wysiać na rozsadę .. ale tak jak piszesz pogoda dziś deszczowa ;(
    Ja pierwszy rok mam kawałek ziemi. Ale fajnie, ja pamiętam jak na przyrodzie w szkole mieliśmy takie zajęcia i zawsze fascynowały. Obu zbiory były duże 😉🤞

• Bożena Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Ja pierwszy rok mam kawałek ziemi. Ale fajnie, ja pamiętam jak na przyrodzie w szkole mieliśmy takie zajęcia i zawsze fascynowały. Obu zbiory były duże 😉🤞
    Ja mam swój warzywnik od 8 lat jak tylko u męża zamieszkałam 🙈 w tym roku szalejemy i nawet ziemniaki będziemy mieć 😁 my na wsi mieszkamy więc też inaczej:) i syn teraz jak starszy to potrafi np zjeść paprykę, wygrzebać sobie nasionka i mi w kwiaty wsadzic w domu 🙈 a ja się później dopatruje że w doniczce rośnie nie tylko kwiat ale i papryką czy czosnek 🙈

KiNiAW, JJJ, Kadża lubią tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Ja mam swój warzywnik od 8 lat jak tylko u męża zamieszkałam 🙈 w tym roku szalejemy i nawet ziemniaki będziemy mieć 😁 my na wsi mieszkamy więc też inaczej:) i syn teraz jak starszy to potrafi np zjeść paprykę, wygrzebać sobie nasionka i mi w kwiaty wsadzic w domu 🙈 a ja się później dopatruje że w doniczce rośnie nie tylko kwiat ale i papryką czy czosnek 🙈
    😁 Mały "rolnik" rośnie. Super. Będziemy miały (ja chociaż częściowo) ze sprawdzonego źródła jedzonko do roszczenia diety :)

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam maila z Rossmanna (nareszcie) żeby się zgłosić po odbiór pampersów. Któraś z Was już je odbierała? To trzeba wziąć z półki i pójść z nimi do kasy czy od razu do kasy i wtedy przyniosą? Dziś byłam to na półce ich nie było.

PorannaPanna lubi tę wiadomość

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Dostałam maila z Rossmanna (nareszcie) żeby się zgłosić po odbiór pampersów. Któraś z Was już je odbierała? To trzeba wziąć z półki i pójść z nimi do kasy czy od razu do kasy i wtedy przyniosą? Dziś byłam to na półce ich nie było.
    Na opakowaniu jest info, że nie na sprzedaż. Podchodzisz do kasy- u mnie tylko większy Rossmann je miał, mówisz co potrzeba i potem trzeba pokazać kartę sklepu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2024, 12:24

Gośka29, PorannaPanna lubią tę wiadomość

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Miałam tylko u położnej wizytę.
    Zdziwiła się że szyjka się dobrze trzyma, ale mała baaardzo nisko...
    Sprawdziła badania; żelazo mi spadło znów, mocz muszę powtórzyć jutro...ale trochę żeśmy przytyły. Pozwoliła brać mniejsza dawkę nospy żebym się tak nie męczyła ufffffff. I tak mnie ginekologicznie dziś mocno zbadała, że teraz to dopiero mnie wszystko boli........aż mi się gorąco i słabo zrobiło...
    W każdym razie ogólnie dobrze, jeszcze żebym wytrzymała do 36tyg,tydzień na rozkręcenie tydzień i mogę w 37 rodzić 🤭
    Było pytanie o czkawkę-mona ma często ☺️

Bożena, KiNiAW, Izulek21, Kadża lubią tę wiadomość

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej czkawkę na razie zauważyłam w okolicach godziny 19-20.

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    😁 Mały "rolnik" rośnie. Super. Będziemy miały (ja chociaż częściowo) ze sprawdzonego źródła jedzonko do roszczenia diety :)
    Oj tak:) pewnie że tak:) zawsze to jakiś plus ;) tylko czy my to wszystko ogarniemy 🙈

• Bożena Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Hej, też mam maila ale jeszcze nie byłam:) na pewno w tym tygodniu się wybiorę to powiem później co i jak :)

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Oj tak:) pewnie że tak:) zawsze to jakiś plus ;) tylko czy my to wszystko ogarniemy 🙈

Też się wpisuje jeżeli chodzi o wieś mieszkamy na pograniczu miasta ale bardziej na wsi cisza spokój trawka kwiaty krzewy warzywa ziemniaki Wszytko swoje 😊😉

Bożena, Kadża lubią tę wiadomość

‹‹ 303 304 305 306 307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ