X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Ela3 Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie myślę o niczym co niby mi nie wolno, bo wszystko miałam. Jak miałam.ochote na ser, jadłam ser, jak na wino to się napilam. Nie dużo np pol lamki białego wina dopełnione lemoniada np. Ostatnio na święta. Sushi i tatara nie lubię wcale. Blue cheese też mi jakoś nie podchodzi ale jako dodatek do czegoś to czemu nie. Ja to nie mogę się bardziej doczekać, sprawność fizycznej. Bez wielkiego brzucha, opuchnietych nog, I zadyszki, I chodu jak kaczka. W poprzednich ciążach nie miałam takich dolegliwości, do porodu i pracowałam, I latałam i wszystko a teraz...

KiNiAW, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za wsparcie! Jesteście super!

Ja mam zachciankę na energetyka, taki zimny słodki mocno gazowany energetyk 😂 ale pewnie trochę minie zanim go dostanę 😂 truskawki ze śmietaną muszę zjeść bo oszaleje 😂

Bożena, KiNiAW, legusta, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • Milena96 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę Wam Zazdroszczę że już macie około 35-36 tydzień. Ja dopiero jutro równo 32. Już mi sie dłuży to wszystko. Jedyny plus że mogę jeszcze prowadzić korepetycje i nie muszę przerywać w połowie roku szkolnego bo bym straciła uczniów. Ale tak poza tym to już bym chciała być po

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to brakuje słodkości i słonych przekąsek. 🙈 No i piwka, winka.... Jejuś jak bym się napiła 😋 ale pewnie tego to dluuugo nie ruszę :( jeszcze normalnego spania mi brakuje.... A nie takiego wielorybiego tarzania się po łóżku i zabiegów jak się ruszyć. Też chciałabym być po.... Boje się, że nie zdążę do szpitala, że będę tam sama np.... wiadomo jest pierwszy syn, którym trzeba się zająć, nie wiem czy na tak szybko mąż opiekę zorganizuje.... Bo każdy tak chętny, że czasem to mnie szlag strzela. Każdy tylko się mądrzy 🙈

Izulek21 lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mam jakiś przypływ energii, ogarnąłam już dwa pranie, zaraz biorę pomidory i muszę w doniczki posadzić. To samo z kwiatami. Co mogę to ogarniam już na szybko bo cholera wie kiedy znowu będę miała więcej siły... Strasznie o nią ciężko ostatnio:( z drugiej strony 35 tydzień to chyba może być ciężko już....

Kadża, Izulek21, Sara10 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa dziewczyny łóżeczko już stoi. 🙈 Mąż się zmobilizował nawet wózek i nosidło ściągnął ze strychu do odświeżenia 🙈 przestraszył się jak powiedziałam że sam to będzie w maju robił 🫣😊 także piorę dziś i chowam do szafy. Jeszcze torba do porodu i wszystko.....

KiNiAW, legusta, hypatia92, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Ela3 Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uuu... ten przypływ sił może być sundromem wicia gniazdka. Ja mam dzisiaj 34 tydzien, za dwa tyg na ostatnie usg i będziemy ustalac date indukcji. Czy wy też macie okropny bol piersi? w poprzednich ciazach miałam tylko na początku i pod koniec, w tej cała ciaze mam nieznośny bol, sutków. stanik ściągam tylko do kapieli bo bez niego już każdemu się dostało za niechcący dotknięcie. To nie nie wygodne czy cos tylko taki prawdziwy bol. mąż jiz tyle czasu jest cierpliwy, ale naprawdę mnie to juz dobiją. Pomału wychodzę z zapalenia, gardła, zatok ... wszystko naraz, jeszcze bardzo brzydki kaszel mam i zatkane zatoki trochę ale już jest lepiej. Wczoraj zjadłam kabanosa przed pójściem spać i dzisiaj na czczo cukier dobry :)

KiNiAW, Bożena, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela3 wrote:
    uuu... ten przypływ sił może być sundromem wicia gniazdka. Ja mam dzisiaj 34 tydzien, za dwa tyg na ostatnie usg i będziemy ustalac date indukcji. Czy wy też macie okropny bol piersi? w poprzednich ciazach miałam tylko na początku i pod koniec, w tej cała ciaze mam nieznośny bol, sutków. stanik ściągam tylko do kapieli bo bez niego już każdemu się dostało za niechcący dotknięcie. To nie nie wygodne czy cos tylko taki prawdziwy bol. mąż jiz tyle czasu jest cierpliwy, ale naprawdę mnie to juz dobiją. Pomału wychodzę z zapalenia, gardła, zatok ... wszystko naraz, jeszcze bardzo brzydki kaszel mam i zatkane zatoki trochę ale już jest lepiej. Wczoraj zjadłam kabanosa przed pójściem spać i dzisiaj na czczo cukier dobry :)

Mnie piersi może troszkę bolą ale nie bardzo za to jak zawsze spałam w stanikach tak teraz się nie da muszę ściągać 😅 a w jeansy ciążowe już się nie mieszczę rozmiar M zostały mi jedne jeginsy i już nie kupuje bo to bez sensu. Mnie po wstaniu rano coś kaszle na mokro potem jest ok ale ten kaszel z rana brzydki

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Dziewczyny dzięki za wsparcie! Jesteście super!

Ja mam zachciankę na energetyka, taki zimny słodki mocno gazowany energetyk 😂 ale pewnie trochę minie zanim go dostanę 😂 truskawki ze śmietaną muszę zjeść bo oszaleje 😂

Kurde ale mi smaczka narobiłaś na te truskaweczki że smietana 🤣 mniammmm

PorannaPanna lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Mi tak samo! 😂

KiNiAW, PorannaPanna lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Ja jadłam truskawki z synekm🙈 ale to gdzieś ze dwa tygodnie temu jeszcze nie mają tego smaku fajnego.... No ale cóż zjadło się cała 0.5kg na raz 😋 a dziś będę robić pizzę na cieście orkiszowym 🤗 z sosem czosnkowym który mogłabym jeść całą ciążę ... 🙈😋😋

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2024, 11:20

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Mnie piersi może troszkę bolą ale nie bardzo za to jak zawsze spałam w stanikach tak teraz się nie da muszę ściągać 😅 a w jeansy ciążowe już się nie mieszczę rozmiar M zostały mi jedne jeginsy i już nie kupuje bo to bez sensu. Mnie po wstaniu rano coś kaszle na mokro potem jest ok ale ten kaszel z rana brzydki
    Kinia może inhalacje z ectodose?? Możemy i mi na kaszel pomogło.

KiNiAW lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do porodu to może ja jestem dziwna, ale dużo mniej przygotowania (mniej niż zeeeero 🤣) niż przed pierwszym porodem i mam mega pozytywne nastawienie. Skoro urodziłam pierwszego synka sn prawie 4.2kg to wychodze z założenia, że drugi poród szybszy, łagodniejszy i może być tylko lepiej :) bardziej boję się połogu bo pierwszy mega mnie przeczołgał psychicznie, a tu nie dość że noworodek to jeszcze 2latek. Obawiam się tych pierwszych tygodni jak sobie poradzimy 🙈

KiNiAW, JJJ, Kadża, Izulek21, hypatia92 lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Co do porodu to może ja jestem dziwna, ale dużo mniej przygotowania (mniej niż zeeeero 🤣) niż przed pierwszym porodem i mam mega pozytywne nastawienie. Skoro urodziłam pierwszego synka sn prawie 4.2kg to wychodze z założenia, że drugi poród szybszy, łagodniejszy i może być tylko lepiej :) bardziej boję się połogu bo pierwszy mega mnie przeczołgał psychicznie, a tu nie dość że noworodek to jeszcze 2latek. Obawiam się tych pierwszych tygodni jak sobie poradzimy 🙈

Ja też zero przygotowania ale jak 2 urodziłam to tutaj też dam radę. Myślałam że dziś odpocznę a mój młody wymyślił sobie żebym go zabrała do parku trampolin bo później już mamo napewno nie dasz rady 😅 więc pewno z nim pojadę tym bardziej że zrobił siw naprawdę strasznie wrażliwy codziennie ostatnio kiedy pojadę do szpitala że beze mnie nie zaśnie i bardziej się chyba ja tym stresuje że on będzie za bardzo to przeżywał niż samym porodem 😂

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    A ja mam totalnie inne pytanie 😅
    Czy jest jakaś rzecz którą po porodzie zjecie lub wypijecie, bo nie można było tego spożywać w czasie ciąży?

Ja marzę o tatarze, sushi z surowym łososiem i zimnym energetykiem, których przed ciążą piłam raz na rok 🤣
    I by się znalazło jeszcze kilka rzeczy 😅
    Super pytanie 😀
    Ja po porodzie chciałabym:
    - wrócić do zasypiania na brzuchu,
    - zjeść sushi,
    - pójść do sauny (to pewnie po połogu),
    - po pewnym czasie wrócić do aktywności fizycznej, bo bardzo mi tego brakuje.

KiNiAW, legusta, Izulek21 lubią tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Ja jadłam truskawki z synekm🙈 ale to gdzieś ze dwa tygodnie temu jeszcze nie mają tego smaku fajnego.... No ale cóż zjadło się cała 0.5kg na raz 😋 a dziś będę robić pizzę na cieście orkiszowym 🤗 z sosem czosnkowym który mogłabym jeść całą ciążę ... 🙈😋😋
    Jaaaa, to brzmi pysznie!
    Aż mi ślinka pociekła.

Ja mam ostatnio fazę na borówki, od kilku dni codziennie bym mogła zjadać je na kilogramy, ale się ograniczam do 200-300 g 🙈 Teraz o nich piszę i mi się zachciało 😋.

KiNiAW, Sara10, Bożena lubią tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • legusta Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Ja też zero przygotowania ale jak 2 urodziłam to tutaj też dam radę. Myślałam że dziś odpocznę a mój młody wymyślił sobie żebym go zabrała do parku trampolin bo później już mamo napewno nie dasz rady 😅 więc pewno z nim pojadę tym bardziej że zrobił siw naprawdę strasznie wrażliwy codziennie ostatnio kiedy pojadę do szpitala że beze mnie nie zaśnie i bardziej się chyba ja tym stresuje że on będzie za bardzo to przeżywał niż samym porodem 😂
    Mnie też to mocno stresuje, mój syn nie miał ani jednej nocki beze mnie - zresztą nawet jak teraz wstaje na siku to potrafi się obudzić i wołać "mama mama mama", więc "lekko" mnie to przeraża 🙈 no a to jednak maluszek, raptem 23 miesiące będzie miał jak pójdę rodzić 🥹

KiNiAW lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Będzie dobrze, mam nadzieję, że mąż będzie mógł korzystać z przysługujących urlopów i będziecie mieli rodzinne mini wakacje :)

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam ochotę na sushi i sałatkę z parmezanem i camembertem i napić się gorzkiego Aperola 😂
    Ja jem codziennie lody, ale zamiast jednego posiłku, więc kaloryczność zachowana m.
    W ogóle ostatnio mogę chrupać sam lód i mi to bardzo smakuje. A macie jakieś zachcianki takie dziwne? ;D

Izulek21, hypatia92, KiNiAW lubią tę wiadomość

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara10 wrote:
    Ja też mam ochotę na sushi i sałatkę z parmezanem i camembertem i napić się gorzkiego Aperola 😂
    Ja jem codziennie lody, ale zamiast jednego posiłku, więc kaloryczność zachowana m.
    W ogóle ostatnio mogę chrupać sam lód i mi to bardzo smakuje. A macie jakieś zachcianki takie dziwne? ;D

Ja mam mega ochotę na piwo miodowe Łomża 🤣
    W sumie to na początku ciąży jadłam arbuz z ogórkiem kiszonym 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2024, 18:52

hypatia92, KiNiAW, Bożena, Kadża, Sara10 lubią tę wiadomość

‹‹ 321 322 323 324 325 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ