X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za miłe słowa. Cesarka sama w sobie trwała jednak na sali operacyjnej byłam 1,5 h
    W skrócie mała się nie mogła obrócić bo zaklinowała się nóżka gdzieś no i była okręcona pępowinka
    A druga sprawa okazało się że ja mam 4 dzieci jakimś cudem ponieważ jajnik jest jakoś dziwnie usytuowany a mało tego jest tylko 1 👀nigdy nikt tego nie zauważył a oni mówią że dopiero po rozcięciu mnie zorientowali się….jutro ma ktoś do mnie zajrzeć i wszystko powiedzieć. Spionizowali już mnie i teraz troszkę rana ciągnie a tak to mała nie odkładalna wisi na cycu😉

Izulek21, Patrycja_Pata, Ela3, KiNiAW, Gośka29, Sara10, hypatia92, Bożena, Agatekk, Kasia1988, Milena96, Madden lubią tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:
    Ciążę prowadze na nfz, czyli mogę nie płacić za to badanie? Położna środowiskowa?
    Dokładnie. Na wizycie w 33tyg położna, która przyjmuje przy gabinecie lekarza mnie zapisała na pobranie. Tydzień oczekiwania na wynik.

Anuska0907 lubi tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam skurczy, napinania, bólu krocza, ale... Ból żeber jak to nazywam czyli ta przestrzeń między biustem a brzuchem po lewej stronie to już płacze z bólu po noce. Nie mogę stać, bo mnie ciągnie piecze. Chciałam ostatnio zrobić zapasy na zakupach i po 10minutach już wisialam na wózku ... Leżeć na lewym boku mogę zapomnieć z bólu. Nie czuje tylko leżąc na plecach. Podnieść się z łóżka, łzy w oczach. Wcześniej miałam ból pleców po prawej stronie pod żebrami i chociaż fizjo mogła coś zadziałać, rozmasować. Niestety w tej kwestii muszę wytrzymać. A termin na 12m05 z USG :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2024, 23:04

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Dziewczyny dziękuję za miłe słowa. Cesarka sama w sobie trwała jednak na sali operacyjnej byłam 1,5 h
    W skrócie mała się nie mogła obrócić bo zaklinowała się nóżka gdzieś no i była okręcona pępowinka
    A druga sprawa okazało się że ja mam 4 dzieci jakimś cudem ponieważ jajnik jest jakoś dziwnie usytuowany a mało tego jest tylko 1 👀nigdy nikt tego nie zauważył a oni mówią że dopiero po rozcięciu mnie zorientowali się….jutro ma ktoś do mnie zajrzeć i wszystko powiedzieć. Spionizowali już mnie i teraz troszkę rana ciągnie a tak to mała nie odkładalna wisi na cycu😉

Najważniejsze że wszystko się dobrze skończyło że malutka zdrowa Trzymajcie się cieplutko i szybkiego powrotu do domku. Ale jaja człowiek żeby się dowiedzieć że nie ma 2 jajników potrzebna była cesarka. Dobrze ze zdecydowali o cesarce a nie kazali ci rodzic naturalnie skoro malutka była zaklinowana. Dużo ciepełka i miłości dla was 🥰😘

Kadża lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do tych które biorą codziennie to Clexane. Macie to odkładać przed porodem naturalnym lub cc? Mi wczoraj położna powiedziała żebym podpytałam lekarza w poniedziałek bo jej się wydaje że orzy naturalnym nie powinno się tego brać bo większe krwawienie może być lub jakiś krwotok no a ja właśnie wyczytałam że jak nie upłynie 12h od zastrzyku to nie mogą podać znieczulenia do cc ani przy naturalnym. Mam obawy bo mój gin ostatnio mi mówił że wypisze mi na kolejnej wizycie resztę że po porodzie mam brać jeszcze z 10dni. Muszę mu powiedzieć też że skoro mam to w szpitalu brać to musi mi też dać taka kartkę bo kto mi niby to w szpitalu poda dziwne żebym sobie przemycała zastrzyki i sama dawała 🤭. Chyba że może od poniedziałku każe mi odstawić a zacząć brać po porodzie oby tak było

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Ja nie mam skurczy, napinania, bólu krocza, ale... Ból żeber jak to nazywam czyli ta przestrzeń między biustem a brzuchem po lewej stronie to już płacze z bólu po noce. Nie mogę stać, bo mnie ciągnie piecze. Chciałam ostatnio zrobić zapasy na zakupach i po 10minutach już wisialam na wózku ... Leżeć na lewym boku mogę zapomnieć z bólu. Nie czuje tylko leżąc na plecach. Podnieść się z łóżka, łzy w oczach. Wcześniej miałam ból pleców po prawej stronie pod żebrami i chociaż fizjo mogła coś zadziałać, rozmasować. Niestety w tej kwestii muszę wytrzymać. A termin na 12m05 z USG :(

Współczuję ci naprawdę ja mam właśnie na odwrót Wszytko to co wypisałaś prócz bólu żeber chyba że mamy się przeciąga i w nie kopie. Już bliżej niż dalej ja mam termin jeszcze później niż ty także to tylko termin ważne żeby donosić do 37 a potem niech się dzieje 😊

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych które biorą codziennie to Clexane. Macie to odkładać przed porodem naturalnym lub cc? Mi wczoraj położna powiedziała żebym podpytałam lekarza w poniedziałek bo jej się wydaje że orzy naturalnym nie powinno się tego brać bo większe krwawienie może być lub jakiś krwotok no a ja właśnie wyczytałam że jak nie upłynie 12h od zastrzyku to nie mogą podać znieczulenia do cc ani przy naturalnym. Mam obawy bo mój gin ostatnio mi mówił że wypisze mi na kolejnej wizycie resztę że po porodzie mam brać jeszcze z 10dni. Muszę mu powiedzieć też że skoro mam to w szpitalu brać to musi mi też dać taka kartkę bo kto mi niby to w szpitalu poda dziwne żebym sobie przemycała zastrzyki i sama dawała 🤭. Chyba że może od poniedziałku każe mi odstawić a zacząć brać po porodzie oby tak było
    Wiesz co ja biorę neoparin, moja gina mi mówiła na ostatniej wizycie że mam to brać do samego porodu, a czy po porodzie też to już szpital będzie decydował. Dlatego że to piorę nie mogłam mieć zęba wyrwanego wtedy( ale to dobrze bo został zaleczony kanałowi i ocalał) więc teraz to mnie zdziwiłas. Ale fakt faktem jak to biorę to miałem bardzo dużo epizodów plamien a nawet krwawień z polipa... Tak jakby nawet małe dotknięcie go powodowało rany. Może to wina heparyny? Cholera wie...

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Miałam ból żeber, też duży i ogromny dyskomfort to był niestety:/ teraz czasem mnie zapiecze ale głowie są już inne dolegliwości... Ja z kolei nie mogę leżeć na prawym boku i na wznak. Bo mały tak kopie jakbym go gniotła i wtedy to już boli 🙈 a na wznak nie mogę oddychać.... Byle do terminu.... Końcówka na prawdę jest kiepska....

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam jak to jest z tym oczyszczaniem się do porodu??? Biegunka występuje?

Ela3 lubi tę wiadomość

• Agatekk Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża-to dobre wieści! A odkrycie jednego jajnika-musi być wyjątkowy skoro udało się z czwórką dzieci :)
    Bożena wrote:
    Tak się zastanawiam jak to jest z tym oczyszczaniem się do porodu??? Biegunka występuje?
    Zapewne każda z nas ma inaczej. Mój organizm niedługo przed narodzeniem dziecka się sam oczyszcza-przy moich dwóch porodach wypróżniłam się tak jak jeszcze nigdy w życiu. Nie miałam nigdy robionej lewatywy,porody trwały za krótko żeby zdążyła zadziałać.

Wiecie co-też miałam jeden dzień ogromny ból w pachwinie-nogę ciągnęłam za sobą,było to okropne uczucie. Musisz być sprawna,bo dzieciaki i zwierzęta,a tu jakby ktoś kotwicę przyczepił. Także współczuję mocno tych bólowych wszelakich dolegliwości i jak tylko macie opcję wizyty z fizjo to może jednak warto?Mi przeszło,ale staram się też nieco na przekór robić-jak boli to rozmasowuję mocno i ćwiczę więcej-to taki mój sposób na ból (chwilowo boli bardziej,ale potem znika zwykle)-oczywiście nie polecam każdemu.

Niezły przymrozek dziś u nas był! Wszystko w szadzi! Wspaniałego dnia dla Was!

KiNiAW, hypatia92, Kadża lubią tę wiadomość

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:

Nie u każdego ale może być

• legusta Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Podobno to jeden z symptomów zapowiadającego się porodu :) Ja przy pierwszym porodzie tak właśnie miałam, silny ból podbrzusza i pół nocy w toalecie (ale przy okresie też bardzo często miałam taki pierwszy dzień).

Ja pół nocy wymiotowałam i właśnie się zastanawiałam czy to poród się zbliża, czy jakieś zatrucie pokarmowe, czy synek e żłobka jakąś jelitówkę przytargał ;)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:

Ja przy pierwszym porodzie nie pamiętam żebym tak miała. Miałam robiona lewatywę albo czopki.

Ale z tego co czytam każdy szpital robi co chce. Jedne dają czopki albo lewatywę inne nic.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Podobno to jeden z symptomów zapowiadającego się porodu :) Ja przy pierwszym porodzie tak właśnie miałam, silny ból podbrzusza i pół nocy w toalecie (ale przy okresie też bardzo często miałam taki pierwszy dzień).

Ja pół nocy wymiotowałam i właśnie się zastanawiałam czy to poród się zbliża, czy jakieś zatrucie pokarmowe, czy synek e żłobka jakąś jelitówkę przytargał ;)

O kurcze Legusta może i już coś się zaczyna dziać dawaj znać oczywiście 😊a dziś jak się czujesz?

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozpakowane mamusie !Gratulacje kochane dziewczyny! Cudowne wieści na forum, ja przynoszę kolejne że wychodzimy! Jestem przeszczęśliwa ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2024, 10:00

KiNiAW, Gośka29, Bożena, legusta, Lenayna, Kasia1988, JJJ, hypatia92, Sara10, Izulek21, Olix, Patrycja_Pata, Kadża, Ela3, Aguśka, Madden lubią tę wiadomość

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Rozpakowane mamusie !Gratulacje kochane dziewczyny! Cudowne wieści na forum, ja przynoszę kolejne że wychodzimy! Jestem przeszczęśliwa ❤️

Ale super 🩵Wszystkiego dobrego duzzzzzzzo miłości i szczęścia w domku najlepiej 🥰

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:

Właśnie ja dziś od rana na kibelku siedziałam, brzuch jakby mnie pobolewal. Cholera wie co się dzieje:( oby tylko jeszcze wytrzymać

• Bożena Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Ale się cieszę ❤️😍 cudnie że wychodzicie w domku najlepiej ❤️

• legusta Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Cudowne wiadomości! Jednak w domu to w domu 🥰

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    O kurcze Legusta może i już coś się zaczyna dziać dawaj znać oczywiście 😊a dziś jak się czujesz?
    Nic się nie dzieję, zero skurczy 😅 chyba maluchowi wczorajsza zupa nie przypasowała 🤭 dzisiaj na śniadanie gofry z bitą śmietaną i truskawkami, no miałam taką ochotę jakbym w 1 trymestrze była 🤣🤣🤣

Bożena, KiNiAW, Ela3 lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
‹‹ 343 344 345 346 347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ