X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Gratuluję małego szkrabka 🥰 mam nadzieję że i ja się pochwale w piątek 😊a serduszko było??

Dziękuję ❤️

Piątek to już niedługo, czekamy na info i trzymamy kciuki za Ciebie i maleństwo 😗.

Tak, w piątek miałam samo USG (nie u swojego lekarza, w Luxmedzie jest jakoś dziwnie to zorganizowane, ale w sumie mi pasuje, bo częściej mogę podglądać, co tam się dzieje) i już biło. Dziś przez 5 sekund nawet posłuchaliśmy, ale tylko chwilę, bo podobno nie wolno za często. Może to głupie, ale dopóki nie zaszłam w ciążę, to nie zdawałam sobie sprawy, że tak szybko jest serduszko u kropka. Wzrusz był lekki.

Synek 05.2024 ❤️
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My staraliśmy się od lutego. W sierpniu mieliśmy urlop i ja od razu na początku sierpnia stwierdziłam, że chce odpuścić. Chcę aby urlop fajnie spędzić i tak było. W czasie urlopu jednak coś mnie tknęło i zrobilam test. I pyk 2 kreski 😊

Ja też czekam mega na brzuszek. Głaszcze, mówię już do niego i sprawdzam codziennie 😅

Miłego dnia dziewczyny 😊😘

hypatia92 lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Dziękuję ❤️

Piątek to już niedługo, czekamy na info i trzymamy kciuki za Ciebie i maleństwo 😗.

Tak, w piątek miałam samo USG (nie u swojego lekarza, w Luxmedzie jest jakoś dziwnie to zorganizowane, ale w sumie mi pasuje, bo częściej mogę podglądać, co tam się dzieje) i już biło. Dziś przez 5 sekund nawet posłuchaliśmy, ale tylko chwilę, bo podobno nie wolno za często. Może to głupie, ale dopóki nie zaszłam w ciążę, to nie zdawałam sobie sprawy, że tak szybko jest serduszko u kropka. Wzrusz był lekki.

Naprawdę już zazdroszczę tym które słyszały serduszko 🥰🥰

PorannaPanna lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Dziękuję ❤️

Czemu nie wolno za często? Kto tak mówił?

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Miałaś krzywą dwupunktową? Pobierali Ci krew po godzinie i po dwóch? Musiałaś być na czczo?
    Czytałam, że niby coś się zmieniło i teraz pobierają po godzinie tylko i nie trzeba być na czczo ale pewnie to tylko teoria a praktyka sobie.
    Ja pewnie będę musiała też zrobić wkrótce ze względu na cukrzycę w pierwszej ciąży. Tak bardzo chciałabym uniknąć picia tego w ogóle a tu dwa razy 😭
    Tak, miałam krzywą dwupunktową. Musiałam być na czczo - pobranie krwi z palca, wypicie, po 1h pobranie i po 2h pobranie. Da się przeżyć :)

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Też mnie to zaciekawiło. Czemu nie wolno? :)

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Tak, miałam krzywą dwupunktową. Musiałam być na czczo - pobranie krwi z palca, wypicie, po 1h pobranie i po 2h pobranie. Da się przeżyć :)

Och czyli to tylko bajka co pisali na necie 😒 nie wiem jak się nastawić pozytywnie na te badanie mając złe doświadczenie 🥺

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Rosa91 Koleżanka

Wysłany: 4 października 2023, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u lekarza , wyliczone 5+3 tydzień ciąży , brak pęcherzyka w macicy ale też nigdzie indziej nie można znaleźć. Jutro będzie wynik bety , jak jest wysoki to szpital i będą szukać gdzie jest , jeśli niski to możliwe że ciąża obumarła na wczesnym etapie.
    Nadzieja na normalną ciążę równa zeru.

• Joanne Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Też mnie to zaciekawiło. Czemu nie wolno? :)

Położna mi tłumaczyła ale już nie pamiętam. Mamy w ciąży kupują te detektory serca płodu i słuchają codziennie a to emituje jakieś fale. Mówiła że jak za długo się słucha to dziecko się denerwuje i słychać szybsze tętno. Jeśli jest takie zalecenie od doktora że trzeba kontrolować to powinno się słuchać tętna dziecka nie częściej niż raz w tygodniu.

Nie pozbyłam się fałdu po pierwszej ciąży i ogólnie w pierwszej ciąży w 8 tygodniu już musiałam kupować ciążowe ubrania bo był odstający brzuszek. Teraz już chodzę w ciążowych. Jestem kucharzem i po pracy w której muszę się nachodzić mam brzuch mega spuchnięty. Jeśli napiszę że taki jak mialam w 3 miesiącu to nie będzie przesady.

Czasem brzuch widoczny jest dopiero ok 6 miesiąca zależy od kondycji mięśni. Jeśli nie uprawiałyście sportu brzuszek szybciej się pojawi. Też w zależności od figury- ja jestem szczupła i niska i pamiętam jak byłam w 7 miesiącu ciąży i miałam ogromny brzuch a znajoma w 8 miesiącu ale wysoka i taka grubsza, nadal chodziła w ubraniach normalnych, sprzed ciąży.

A jeśli chodzi o starania się, wg moich obliczeń, my będąc na urlopie zostaliśmy pierwszy raz bez dziecka i starego na amory zebrało i trafił na dzień płodny 🤣🤣🤣
    A mieliśmy się starać o rodzeństwo dla córki pozna wiosna wczesne lato w przyszłym roku🤣🤣🤣

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa91 wrote:
    Byłam u lekarza , wyliczone 5+3 tydzień ciąży , brak pęcherzyka w macicy ale też nigdzie indziej nie można znaleźć. Jutro będzie wynik bety , jak jest wysoki to szpital i będą szukać gdzie jest , jeśli niski to możliwe że ciąża obumarła na wczesnym etapie.

Jej, daj znać jutro. Już chyba lepiej żeby zatrzymała się na wczesnym etapie niż żeby rozwijała się gdzieś gdzie nie powinna... Smutna i stresująca sytuacja. Trzymaj się 🩷

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa91 wrote:

Przykro mi 🥲może akurat jutro będzie beta wysoka coraz bardziej stresuje się piątkowa wizyta

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:

Mój lekarz od USG.
    Chcąc móc usłyszeć bicie serduszka, trzeba włączyć w trakcie badania USG funkcję doppler, a ona może zwiększać temperaturę w obwodzie. Dlatego wykonywanie tego ogranicza się do minimum, szczególnie podczas pierwszego trymestru. Zamiast tego lepiej obserwować migające serce dziecka na monitorze.

Joanne lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • legusta Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Mój lekarz od USG.
    Chcąc móc usłyszeć bicie serduszka, trzeba włączyć w trakcie badania USG funkcję doppler, a ona może zwiększać temperaturę w obwodzie. Dlatego wykonywanie tego ogranicza się do minimum, szczególnie podczas pierwszego trymestru. Zamiast tego lepiej obserwować migające serce dziecka na monitorze.

Trochę to dziwne dla mnie, bo nie raz spotkałam się z opinią lekarzy że można sobie kupić detektor bo nie jest szkodliwy i znam osoby, które codziennie sprawdzały bicie serca. Gdyby było tak jak mówi Twój lekarz, że to niebezpieczne, to czy byłyby te detektory tak łatwo dostępne? No ciekawe, bo pierwszy raz się spotykam z taką opinią :) pewnie to trochę tak, że co lekarz to inna opinia :D

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Trochę to dziwne dla mnie, bo nie raz spotkałam się z opinią lekarzy że można sobie kupić detektor bo nie jest szkodliwy i znam osoby, które codziennie sprawdzały bicie serca. Gdyby było tak jak mówi Twój lekarz, że to niebezpieczne, to czy byłyby te detektory tak łatwo dostępne? No ciekawe, bo pierwszy raz się spotykam z taką opinią :) pewnie to trochę tak, że co lekarz to inna opinia :D

No ja też przy dwóch ciążach od kad było serduszko to na każdej wizycie co 3tyg słuchałam 😊

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis miałam zrobić trening, ale przełoże go pewnie na jutro. Jesienna pogoda nie sprzyja ;)
    Poukładałam trochę puzzli.
    Posprzątałam chałupkę trochę. I starczy na dziś ;)

Jutro może będę miała lepsze chęci to skocze na rynek, bo ubogość w warzywach w lodówce. Nie mam też pomysłu na obiad, więc pewnie wleci chińskie (oczywiście robione przeze mnie) ;)
    Krupnik za mną chodzi ;)

KiNiAW wrote:
    Cześć dziewczyny jak wam mija tydzień?? Ja właśnie będę odwozić młodego do przedszkola i później ogarnianie domu jeszcze 2 dni i wizyta mam stresa. Samego duphastonu zostało mi prawie 3 opakowania ciekawe do kiedy to będę brać

Z reguły powinno się brać do wytworzenia łożyska czyli w 1 trymestrze ;)

Cukierkowa wrote:
    Chyba, że jak ja - jesteś po 35r.ż. To wtedy ta.przyjemnosc z piciem glukozy jest już na początku :D
    U mnie w laboratorium nie można przyjść ze swoją glukozą. Mówią, że wtedy nie wiadomo co kto przyniesie,a to może być w przypadku ciężarnych bardzo niebezpieczne. Także nie miałam wyboru - piłam co dali ;)

Ja wzięłam cytryne z domu i dodałam :D Polak potrafi :D

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa91 wrote:

Byłam w takiej sytuacji... o 6 tyg. u mnie szukali.
    Kurcze... przykro mi, że nic nie znaleźli ... To jest trudne... Oby nie CP...
    A beta Ci dobrze przyrastała??

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Ja dzis miałam zrobić trening, ale przełoże go pewnie na jutro. Jesienna pogoda nie sprzyja ;)
    Poukładałam trochę puzzli.
    Posprzątałam chałupkę trochę. I starczy na dziś ;)

Jutro może będę miała lepsze chęci to skocze na rynek, bo ubogość w warzywach w lodówce. Nie mam też pomysłu na obiad, więc pewnie wleci chińskie (oczywiście robione przeze mnie) ;)
    Krupnik za mną chodzi

A za mną od wczoraj kapuśniak i to strasznie i chyba go jutro zrobię 😂

• legusta Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za mną kalafiorowa, gotowałam o 18 🤭 ja teraz w ciąży to same zupy mogłabym jeść

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dobry kapuśniak też nie jest zły :) ale ja nie umiem robić. Wychodzi jakiś cienki taki... mało kapuśniakowy :D W ogóle ja i gary... to kiepskie połączenie. Dobrze, że chłop to jedzeniowy odkurzacz - wyjdzie lub nie i tak odkurzy.

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:

No właśnie, może to takie dmuchanie na zimne :) Tylko nie wiem, czy detektor wykorzystuje dokładnie taką samą technikę, w końcu jego się przykłada przez powłoki brzuszne, a to co napisałam dotyczy USG doppler dopochwowego.

Synek 05.2024 ❤️
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ