X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Na zaparcia na mnie działało Lactulosum. I pamiętam, że można od początku ciąży brać bez obaw :)

Mam lactilosum pije nawet lepiej po tym jest

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem że drugi dzień na samych warzywach i owocach i zaparcia zniknęły a też miałam z tym problem.

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które umówiły się już na prenatalne - w którym dniu będziecie miały badania? Celujecie jakoś w środek tego okresu 11+6 do 13+6, czy niekoniecznie?

I czy robicie USG + test z krwi (wolna podjednostka betaHCG i PAPP-A), czy dodatkowo któreś z badań NIPT (Nifty/Panorama/Sanco, itd.)?

Ostatnio zaczęłam właśnie przeglądać lekarzy z certyfikatem FMF i szukam powoli terminu.

Synek 05.2024 ❤️
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Dziewczyny, które umówiły się już na prenatalne - w którym dniu będziecie miały badania? Celujecie jakoś w środek tego okresu 11+6 do 13+6, czy niekoniecznie?

I czy robicie USG + test z krwi (wolna podjednostka betaHCG i PAPP-A), czy dodatkowo któreś z badań NIPT (Nifty/Panorama/Sanco, itd.)?

Ostatnio zaczęłam właśnie przeglądać lekarzy z certyfikatem FMF i szukam powoli terminu.
    Według rekomendacji PTGiP powinno się je zrobić między 11+1 a 14+1 tc, w moim przypadku będzie 11+6 :)
    Ja nie robię testu z krwi ani NIPT, jedynie właśnie usg :)

hypatia92, Monika.a lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Ja wam powiem że drugi dzień na samych warzywach i owocach i zaparcia zniknęły a też miałam z tym problem.
    Ja bym chyba nie dała rady z takimi mdłościami, w sensie wiadomo, że jak jest "mus" i konkretny powód to inaczej niż z własnych chęci 😅

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:

Ja dopiero w poniedziałek się dowiem kiedy będę miała prenatalne wiem że 6 lat temu miałam usg i chyba PAPP-A ale nie jestem pewna na 100%. Zobaczymy co powie mi lekarz w poniedziałek

legusta, hypatia92 lubią tę wiadomość

• Miszka2023 Przyjaciółka

Wysłany: 20 października 2023, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:

Ja mam je umówione na 12+3 bo tak mi wyznaczyli w rejestracji. Umawiałam je w 7tc i do tej lekarki, do której chciałam iść już nie było miejsca :( nie wiem co zrobić z testem z krwi, bo w rejestracji nic mi na ten temat nie powiedzieli, ale jeszcze dopytam.
    Co do tego Nifty przed ciążą myślałam, że będę robić na 100% a teraz im więcej o tym czytam, tym bardziej wydaje mi się, że to nic nie daje. Dużo jest wyników fałszywych i/lub niepewnych i to chyba nie na moje nerwy. Jak wyjdzie coś nie tak w USG to zrobię chyba po prostu amniopunkcję.

hypatia92 lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka2023 wrote:
    Ja mam je umówione na 12+3 bo tak mi wyznaczyli w rejestracji. Umawiałam je w 7tc i do tej lekarki, do której chciałam iść już nie było miejsca :( nie wiem co zrobić z testem z krwi, bo w rejestracji nic mi na ten temat nie powiedzieli, ale jeszcze dopytam.
    Co do tego Nifty przed ciążą myślałam, że będę robić na 100% a teraz im więcej o tym czytam, tym bardziej wydaje mi się, że to nic nie daje. Dużo jest wyników fałszywych i/lub niepewnych i to chyba nie na moje nerwy. Jak wyjdzie coś nie tak w USG to zrobię chyba po prostu amniopunkcję.
    Mam podobne nastawienie ;)

Miszka2023, Monika.a lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kiedy planujecie iść na l4?
    Zastanawiam się jak długo pracować.. mam wizytę w najbliższy pon, a potem dopiero 20.11 i w połowie grudnia 🙈

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Miszka2023 Przyjaciółka

Wysłany: 20 października 2023, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówiłyście już ludziom o ciąży? U mnie wiedzą tylko rodzice z obu stron i ludzie w pracy, bo jestem na zwolnieniu. Dalszej rodzinie i znajomym planuję w ogóle nie mówić tak długo, jak tylko dam radę to ukrywać. Dla własnego zdrowia psychicznego. Wczoraj znowu musiałam słuchać kolejnych traumatycznych historii ciąż i porodów jakie zdarzyły się w rodzinie i już żałuję, że mówiłam rodzicom, bo wiem, że teraz będę to miała przy każdej jednej wizycie

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:

Ja będę miała dokładnie tydzień 12 i 2dni
    Będę robić te podstawowe USG+krew
    Umawiałam się 3tyg wcześniej do Warszawy

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Dziewczyny, kiedy planujecie iść na l4?
    Zastanawiam się jak długo pracować.. mam wizytę w najbliższy pon, a potem dopiero 20.11 i w połowie grudnia 🙈

Ja mam lekarza również prywatnie, więc jak będzie potrzeba-nie z zalecenia, to w każdej chwili mogę się zgłosić. Cały czas liczę na jak najdłużej, ale w tym tyg było Nas o jedną osobę mniej i dość mocno dała mi praca w kość. Już ostatnia noc spałam 14h..... Także temat rozwojowy ale max +/- 6mc

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:

U mnie będzie równo 12tydz. Termin wyznaczony przez lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2023, 18:43

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka2023 wrote:
    Mówiłyście już ludziom o ciąży? U mnie wiedzą tylko rodzice z obu stron i ludzie w pracy, bo jestem na zwolnieniu. Dalszej rodzinie i znajomym planuję w ogóle nie mówić tak długo, jak tylko dam radę to ukrywać. Dla własnego zdrowia psychicznego. Wczoraj znowu musiałam słuchać kolejnych traumatycznych historii ciąż i porodów jakie zdarzyły się w rodzinie i już żałuję, że mówiłam rodzicom, bo wiem, że teraz będę to miała przy każdej jednej wizycie

U mnie wie tylko mąż. Nie szłam do lekarza wcześniej jak +/- 8tydz. Póki co jestem po jednym USG, więc trochę strach co się dzieje i po prenatalnych 🤞 będziemy mówić rodzicom, a oni pewnie w sekundę puszczą w świat- pierwsze wnuczę. Potem przy okazji spotkanie i znajomi. W pracy przełożony myślę, że do końca listopada max, a mam nadzieję, że przed innymi jak najdłużej się uda.

Miszka2023 lubi tę wiadomość

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja bym chyba nie dała rady z takimi mdłościami, w sensie wiadomo, że jak jest "mus" i konkretny powód to inaczej niż z własnych chęci 😅
    Ja mam ten plus że nie wymiotuję

legusta lubi tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Ja mam lekarza również prywatnie, więc jak będzie potrzeba-nie z zalecenia, to w każdej chwili mogę się zgłosić. Cały czas liczę na jak najdłużej, ale w tym tyg było Nas o jedną osobę mniej i dość mocno dała mi praca w kość. Już ostatnia noc spałam 14h..... Także temat rozwojowy ale max +/- 6mc
    Ja na pewno nie dam rady do końca 6 msca. Zastanawiam się, czy te mdłości przejdą i 2 trymestr będzie łaskawy czy jednak już iść na l4, ja teraz średnio funkcjonowałam + nie mogę spać od ok. 2, moje dziecko wstaje o 6, więc potem w pracy jestem totalne nemo... No sama nie wiem co robić 🤔

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja na pewno nie dam rady do końca 6 msca. Zastanawiam się, czy te mdłości przejdą i 2 trymestr będzie łaskawy czy jednak już iść na l4, ja teraz średnio funkcjonowałam + nie mogę spać od ok. 2, moje dziecko wstaje o 6, więc potem w pracy jestem totalne nemo... No sama nie wiem co robić 🤔

Inna sytuacja. U mnie mdłości były minimalne, a torsje kilkukrotne i nie mam dziecka. Zawsze możesz pójść np na tydzień i odpocząć. Poczujesz się lepiej to wrócisz :)

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 20 października 2023, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie prenatalne 13+0, robie też Pappa. Jeśli te 2 wyjdą sensownie to nie robię nifty :)

• legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Inna sytuacja. U mnie mdłości były minimalne, a torsje kilkukrotne i nie mam dziecka. Zawsze możesz pójść np na tydzień i odpocząć. Poczujesz się lepiej to wrócisz :)
    Wizyty mam co miesiąc, więc raczej albo zwolnienie od wizyty do wizyty, albo wcale :) no nic, zobaczymy co lekarka powie i jak się sytuacja ma na poniedziałkowej wizycie :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, co ciekawe w Luxmedzie jest tylko usg prenatalne, ale doktor wspominał, że da mi skierowanie na bezpłatne usg+test podwójny w Gyncentrum (to jest sieciówka, zobaczcie, może u Was też jest) i oni na stronie mają napisane "Jeśli posiadasz odpowiedni pakiet medyczny w ramach prywatnej opieki zdrowotnej w centrum medycznym LUX MED, Medicover, POLMED lub Enel-Med, badania prenatalne również wykonasz u nas bezpłatnie". Doktor też stwierdził, że tam mają lepszy sprzęt niż w Luxmedzie, więc... czemu nie 😉.

Chyba też tak zrobię, że usg+krew, a gdyby coś było nie tak, to będę się zastanawiać nad NIPT, bo to jednak wydatek około 2000 zł.

Synek 05.2024 ❤️
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ