Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wam powiem że drugi dzień na samych warzywach i owocach i zaparcia zniknęły a też miałam z tym problem.Starania od 2022.
Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
Nasienie w normie.
I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
III cykl Aromek: owulacja była.
IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
10.10.23r. - ⏸️
11.10.23r. - beta 1527
16.10.23r. - beta 8418
17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
18.12.23r. Synek ❤️
15.01. 24r. 311 gram bobasa
19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
19.03.24r. 1300gram ❤️
15.04.24r. 2 kg ❤️
6.05.24r. 2,5kg ❤️ -
Dziewczyny, które umówiły się już na prenatalne - w którym dniu będziecie miały badania? Celujecie jakoś w środek tego okresu 11+6 do 13+6, czy niekoniecznie?
I czy robicie USG + test z krwi (wolna podjednostka betaHCG i PAPP-A), czy dodatkowo któreś z badań NIPT (Nifty/Panorama/Sanco, itd.)?
Ostatnio zaczęłam właśnie przeglądać lekarzy z certyfikatem FMF i szukam powoli terminu.Synek 05.2024 ❤️ -
hypatia92 wrote:Dziewczyny, które umówiły się już na prenatalne - w którym dniu będziecie miały badania? Celujecie jakoś w środek tego okresu 11+6 do 13+6, czy niekoniecznie?
I czy robicie USG + test z krwi (wolna podjednostka betaHCG i PAPP-A), czy dodatkowo któreś z badań NIPT (Nifty/Panorama/Sanco, itd.)?
Ostatnio zaczęłam właśnie przeglądać lekarzy z certyfikatem FMF i szukam powoli terminu.
Ja nie robię testu z krwi ani NIPT, jedynie właśnie usghypatia92, Monika.a lubią tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Milena96 wrote:Ja wam powiem że drugi dzień na samych warzywach i owocach i zaparcia zniknęły a też miałam z tym problem.Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
hypatia92 wrote:Dziewczyny, które umówiły się już na prenatalne - w którym dniu będziecie miały badania? Celujecie jakoś w środek tego okresu 11+6 do 13+6, czy niekoniecznie?
Ostatnio zaczęłam właśnie przeglądać lekarzy z certyfikatem FMF i szukam powoli terminu.
Ja dopiero w poniedziałek się dowiem kiedy będę miała prenatalne wiem że 6 lat temu miałam usg i chyba PAPP-A ale nie jestem pewna na 100%. Zobaczymy co powie mi lekarz w poniedziałeklegusta, hypatia92 lubią tę wiadomość
-
Co do tego Nifty przed ciążą myślałam, że będę robić na 100% a teraz im więcej o tym czytam, tym bardziej wydaje mi się, że to nic nie daje. Dużo jest wyników fałszywych i/lub niepewnych i to chyba nie na moje nerwy. Jak wyjdzie coś nie tak w USG to zrobię chyba po prostu amniopunkcję.hypatia92 lubi tę wiadomość
-
Miszka2023 wrote:Ja mam je umówione na 12+3 bo tak mi wyznaczyli w rejestracji. Umawiałam je w 7tc i do tej lekarki, do której chciałam iść już nie było miejsca nie wiem co zrobić z testem z krwi, bo w rejestracji nic mi na ten temat nie powiedzieli, ale jeszcze dopytam.
Co do tego Nifty przed ciążą myślałam, że będę robić na 100% a teraz im więcej o tym czytam, tym bardziej wydaje mi się, że to nic nie daje. Dużo jest wyników fałszywych i/lub niepewnych i to chyba nie na moje nerwy. Jak wyjdzie coś nie tak w USG to zrobię chyba po prostu amniopunkcję.Miszka2023, Monika.a lubią tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Mówiłyście już ludziom o ciąży? U mnie wiedzą tylko rodzice z obu stron i ludzie w pracy, bo jestem na zwolnieniu. Dalszej rodzinie i znajomym planuję w ogóle nie mówić tak długo, jak tylko dam radę to ukrywać. Dla własnego zdrowia psychicznego. Wczoraj znowu musiałam słuchać kolejnych traumatycznych historii ciąż i porodów jakie zdarzyły się w rodzinie i już żałuję, że mówiłam rodzicom, bo wiem, że teraz będę to miała przy każdej jednej wizycie
-
Ja będę miała dokładnie tydzień 12 i 2dni
Będę robić te podstawowe USG+krew
Umawiałam się 3tyg wcześniej do Warszawyhypatia92 lubi tę wiadomość
-
legusta wrote:Dziewczyny, kiedy planujecie iść na l4?
Zastanawiam się jak długo pracować.. mam wizytę w najbliższy pon, a potem dopiero 20.11 i w połowie grudnia 🙈
Ja mam lekarza również prywatnie, więc jak będzie potrzeba-nie z zalecenia, to w każdej chwili mogę się zgłosić. Cały czas liczę na jak najdłużej, ale w tym tyg było Nas o jedną osobę mniej i dość mocno dała mi praca w kość. Już ostatnia noc spałam 14h..... Także temat rozwojowy ale max +/- 6mc -
U mnie będzie równo 12tydz. Termin wyznaczony przez lekarza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2023, 18:43
hypatia92 lubi tę wiadomość
-
Miszka2023 wrote:Mówiłyście już ludziom o ciąży? U mnie wiedzą tylko rodzice z obu stron i ludzie w pracy, bo jestem na zwolnieniu. Dalszej rodzinie i znajomym planuję w ogóle nie mówić tak długo, jak tylko dam radę to ukrywać. Dla własnego zdrowia psychicznego. Wczoraj znowu musiałam słuchać kolejnych traumatycznych historii ciąż i porodów jakie zdarzyły się w rodzinie i już żałuję, że mówiłam rodzicom, bo wiem, że teraz będę to miała przy każdej jednej wizycie
U mnie wie tylko mąż. Nie szłam do lekarza wcześniej jak +/- 8tydz. Póki co jestem po jednym USG, więc trochę strach co się dzieje i po prenatalnych 🤞 będziemy mówić rodzicom, a oni pewnie w sekundę puszczą w świat- pierwsze wnuczę. Potem przy okazji spotkanie i znajomi. W pracy przełożony myślę, że do końca listopada max, a mam nadzieję, że przed innymi jak najdłużej się uda.Miszka2023 lubi tę wiadomość
-
legusta wrote:Ja bym chyba nie dała rady z takimi mdłościami, w sensie wiadomo, że jak jest "mus" i konkretny powód to inaczej niż z własnych chęci 😅
legusta lubi tę wiadomość
Starania od 2022.
Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
Nasienie w normie.
I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
III cykl Aromek: owulacja była.
IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
10.10.23r. - ⏸️
11.10.23r. - beta 1527
16.10.23r. - beta 8418
17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
18.12.23r. Synek ❤️
15.01. 24r. 311 gram bobasa
19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
19.03.24r. 1300gram ❤️
15.04.24r. 2 kg ❤️
6.05.24r. 2,5kg ❤️ -
Monika.a wrote:Ja mam lekarza również prywatnie, więc jak będzie potrzeba-nie z zalecenia, to w każdej chwili mogę się zgłosić. Cały czas liczę na jak najdłużej, ale w tym tyg było Nas o jedną osobę mniej i dość mocno dała mi praca w kość. Już ostatnia noc spałam 14h..... Także temat rozwojowy ale max +/- 6mcSynek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
legusta wrote:Ja na pewno nie dam rady do końca 6 msca. Zastanawiam się, czy te mdłości przejdą i 2 trymestr będzie łaskawy czy jednak już iść na l4, ja teraz średnio funkcjonowałam + nie mogę spać od ok. 2, moje dziecko wstaje o 6, więc potem w pracy jestem totalne nemo... No sama nie wiem co robić 🤔
Inna sytuacja. U mnie mdłości były minimalne, a torsje kilkukrotne i nie mam dziecka. Zawsze możesz pójść np na tydzień i odpocząć. Poczujesz się lepiej to wróciszlegusta lubi tę wiadomość
-
Monika.a wrote:Inna sytuacja. U mnie mdłości były minimalne, a torsje kilkukrotne i nie mam dziecka. Zawsze możesz pójść np na tydzień i odpocząć. Poczujesz się lepiej to wróciszSynek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, co ciekawe w Luxmedzie jest tylko usg prenatalne, ale doktor wspominał, że da mi skierowanie na bezpłatne usg+test podwójny w Gyncentrum (to jest sieciówka, zobaczcie, może u Was też jest) i oni na stronie mają napisane "Jeśli posiadasz odpowiedni pakiet medyczny w ramach prywatnej opieki zdrowotnej w centrum medycznym LUX MED, Medicover, POLMED lub Enel-Med, badania prenatalne również wykonasz u nas bezpłatnie". Doktor też stwierdził, że tam mają lepszy sprzęt niż w Luxmedzie, więc... czemu nie 😉.
Chyba też tak zrobię, że usg+krew, a gdyby coś było nie tak, to będę się zastanawiać nad NIPT, bo to jednak wydatek około 2000 zł.legusta lubi tę wiadomość
Synek 05.2024 ❤️