SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Na zaparcia na mnie działało Lactulosum. I pamiętam, że można od początku ciąży brać bez obaw :)

Mam lactilosum pije nawet lepiej po tym jest

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem że drugi dzień na samych warzywach i owocach i zaparcia zniknęły a też miałam z tym problem.

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które umówiły się już na prenatalne - w którym dniu będziecie miały badania? Celujecie jakoś w środek tego okresu 11+6 do 13+6, czy niekoniecznie?

I czy robicie USG + test z krwi (wolna podjednostka betaHCG i PAPP-A), czy dodatkowo któreś z badań NIPT (Nifty/Panorama/Sanco, itd.)?

Ostatnio zaczęłam właśnie przeglądać lekarzy z certyfikatem FMF i szukam powoli terminu.

Synek 05.2024 ❤️
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Dziewczyny, które umówiły się już na prenatalne - w którym dniu będziecie miały badania? Celujecie jakoś w środek tego okresu 11+6 do 13+6, czy niekoniecznie?

I czy robicie USG + test z krwi (wolna podjednostka betaHCG i PAPP-A), czy dodatkowo któreś z badań NIPT (Nifty/Panorama/Sanco, itd.)?

Ostatnio zaczęłam właśnie przeglądać lekarzy z certyfikatem FMF i szukam powoli terminu.
    Według rekomendacji PTGiP powinno się je zrobić między 11+1 a 14+1 tc, w moim przypadku będzie 11+6 :)
    Ja nie robię testu z krwi ani NIPT, jedynie właśnie usg :)

hypatia92, Monika.a lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Ja wam powiem że drugi dzień na samych warzywach i owocach i zaparcia zniknęły a też miałam z tym problem.
    Ja bym chyba nie dała rady z takimi mdłościami, w sensie wiadomo, że jak jest "mus" i konkretny powód to inaczej niż z własnych chęci 😅

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:

Ja dopiero w poniedziałek się dowiem kiedy będę miała prenatalne wiem że 6 lat temu miałam usg i chyba PAPP-A ale nie jestem pewna na 100%. Zobaczymy co powie mi lekarz w poniedziałek

legusta, hypatia92 lubią tę wiadomość

• Miszka2023 Przyjaciółka

Wysłany: 20 października 2023, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:

Ja mam je umówione na 12+3 bo tak mi wyznaczyli w rejestracji. Umawiałam je w 7tc i do tej lekarki, do której chciałam iść już nie było miejsca :( nie wiem co zrobić z testem z krwi, bo w rejestracji nic mi na ten temat nie powiedzieli, ale jeszcze dopytam.
    Co do tego Nifty przed ciążą myślałam, że będę robić na 100% a teraz im więcej o tym czytam, tym bardziej wydaje mi się, że to nic nie daje. Dużo jest wyników fałszywych i/lub niepewnych i to chyba nie na moje nerwy. Jak wyjdzie coś nie tak w USG to zrobię chyba po prostu amniopunkcję.

hypatia92 lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka2023 wrote:
    Ja mam je umówione na 12+3 bo tak mi wyznaczyli w rejestracji. Umawiałam je w 7tc i do tej lekarki, do której chciałam iść już nie było miejsca :( nie wiem co zrobić z testem z krwi, bo w rejestracji nic mi na ten temat nie powiedzieli, ale jeszcze dopytam.
    Co do tego Nifty przed ciążą myślałam, że będę robić na 100% a teraz im więcej o tym czytam, tym bardziej wydaje mi się, że to nic nie daje. Dużo jest wyników fałszywych i/lub niepewnych i to chyba nie na moje nerwy. Jak wyjdzie coś nie tak w USG to zrobię chyba po prostu amniopunkcję.
    Mam podobne nastawienie ;)

Miszka2023, Monika.a lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kiedy planujecie iść na l4?
    Zastanawiam się jak długo pracować.. mam wizytę w najbliższy pon, a potem dopiero 20.11 i w połowie grudnia 🙈

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Miszka2023 Przyjaciółka

Wysłany: 20 października 2023, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówiłyście już ludziom o ciąży? U mnie wiedzą tylko rodzice z obu stron i ludzie w pracy, bo jestem na zwolnieniu. Dalszej rodzinie i znajomym planuję w ogóle nie mówić tak długo, jak tylko dam radę to ukrywać. Dla własnego zdrowia psychicznego. Wczoraj znowu musiałam słuchać kolejnych traumatycznych historii ciąż i porodów jakie zdarzyły się w rodzinie i już żałuję, że mówiłam rodzicom, bo wiem, że teraz będę to miała przy każdej jednej wizycie

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:

Ja będę miała dokładnie tydzień 12 i 2dni
    Będę robić te podstawowe USG+krew
    Umawiałam się 3tyg wcześniej do Warszawy

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Dziewczyny, kiedy planujecie iść na l4?
    Zastanawiam się jak długo pracować.. mam wizytę w najbliższy pon, a potem dopiero 20.11 i w połowie grudnia 🙈

Ja mam lekarza również prywatnie, więc jak będzie potrzeba-nie z zalecenia, to w każdej chwili mogę się zgłosić. Cały czas liczę na jak najdłużej, ale w tym tyg było Nas o jedną osobę mniej i dość mocno dała mi praca w kość. Już ostatnia noc spałam 14h..... Także temat rozwojowy ale max +/- 6mc

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:

U mnie będzie równo 12tydz. Termin wyznaczony przez lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2023, 18:43

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka2023 wrote:
    Mówiłyście już ludziom o ciąży? U mnie wiedzą tylko rodzice z obu stron i ludzie w pracy, bo jestem na zwolnieniu. Dalszej rodzinie i znajomym planuję w ogóle nie mówić tak długo, jak tylko dam radę to ukrywać. Dla własnego zdrowia psychicznego. Wczoraj znowu musiałam słuchać kolejnych traumatycznych historii ciąż i porodów jakie zdarzyły się w rodzinie i już żałuję, że mówiłam rodzicom, bo wiem, że teraz będę to miała przy każdej jednej wizycie

U mnie wie tylko mąż. Nie szłam do lekarza wcześniej jak +/- 8tydz. Póki co jestem po jednym USG, więc trochę strach co się dzieje i po prenatalnych 🤞 będziemy mówić rodzicom, a oni pewnie w sekundę puszczą w świat- pierwsze wnuczę. Potem przy okazji spotkanie i znajomi. W pracy przełożony myślę, że do końca listopada max, a mam nadzieję, że przed innymi jak najdłużej się uda.

Miszka2023 lubi tę wiadomość

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja bym chyba nie dała rady z takimi mdłościami, w sensie wiadomo, że jak jest "mus" i konkretny powód to inaczej niż z własnych chęci 😅
    Ja mam ten plus że nie wymiotuję

legusta lubi tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Ja mam lekarza również prywatnie, więc jak będzie potrzeba-nie z zalecenia, to w każdej chwili mogę się zgłosić. Cały czas liczę na jak najdłużej, ale w tym tyg było Nas o jedną osobę mniej i dość mocno dała mi praca w kość. Już ostatnia noc spałam 14h..... Także temat rozwojowy ale max +/- 6mc
    Ja na pewno nie dam rady do końca 6 msca. Zastanawiam się, czy te mdłości przejdą i 2 trymestr będzie łaskawy czy jednak już iść na l4, ja teraz średnio funkcjonowałam + nie mogę spać od ok. 2, moje dziecko wstaje o 6, więc potem w pracy jestem totalne nemo... No sama nie wiem co robić 🤔

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 20 października 2023, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja na pewno nie dam rady do końca 6 msca. Zastanawiam się, czy te mdłości przejdą i 2 trymestr będzie łaskawy czy jednak już iść na l4, ja teraz średnio funkcjonowałam + nie mogę spać od ok. 2, moje dziecko wstaje o 6, więc potem w pracy jestem totalne nemo... No sama nie wiem co robić 🤔

Inna sytuacja. U mnie mdłości były minimalne, a torsje kilkukrotne i nie mam dziecka. Zawsze możesz pójść np na tydzień i odpocząć. Poczujesz się lepiej to wrócisz :)

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 20 października 2023, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie prenatalne 13+0, robie też Pappa. Jeśli te 2 wyjdą sensownie to nie robię nifty :)

• legusta Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Inna sytuacja. U mnie mdłości były minimalne, a torsje kilkukrotne i nie mam dziecka. Zawsze możesz pójść np na tydzień i odpocząć. Poczujesz się lepiej to wrócisz :)
    Wizyty mam co miesiąc, więc raczej albo zwolnienie od wizyty do wizyty, albo wcale :) no nic, zobaczymy co lekarka powie i jak się sytuacja ma na poniedziałkowej wizycie :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, co ciekawe w Luxmedzie jest tylko usg prenatalne, ale doktor wspominał, że da mi skierowanie na bezpłatne usg+test podwójny w Gyncentrum (to jest sieciówka, zobaczcie, może u Was też jest) i oni na stronie mają napisane "Jeśli posiadasz odpowiedni pakiet medyczny w ramach prywatnej opieki zdrowotnej w centrum medycznym LUX MED, Medicover, POLMED lub Enel-Med, badania prenatalne również wykonasz u nas bezpłatnie". Doktor też stwierdził, że tam mają lepszy sprzęt niż w Luxmedzie, więc... czemu nie 😉.

Chyba też tak zrobię, że usg+krew, a gdyby coś było nie tak, to będę się zastanawiać nad NIPT, bo to jednak wydatek około 2000 zł.

Synek 05.2024 ❤️
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ