X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Ja niestety głównie uprawiam leżenie na kanapie 🙈 nie
    za bardzo mam siły na cokolwiek, mimo że przed ciążą byłam bardzo aktywna. Ale planuje z końcem 1trymestru zacząć ćwiczyć jogę dla ciężarnych na macie w domu :)

Obecnie mam to samo…psy mnie tylko mobilizują,ale tak jak Ty przed ciążą sporo aktywności…także czekam aż magiczny pierwszy trymestr się zakończy,a z nim nowe nadzieje 🙈

age.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba większość z Nas pokłada wiele nadziei w drugim trymestrze 😆 ja podobnie jak wy, mam taki spadek energetyczny że jedynie spacery - mam nadzieję że z drugim trymestrem się to zmieni :) planuję albo ćwiczenia w domu albo aqua fitness dla ciężarnych :)
    Co do pracy to u mnie ogólnie ten 1 trymestr był mega ciężki (wymioty i wieczne zmęczenie) - myślę, że z początkiem/połową grudnia przejdę na zwolnienie :)

PorannaPanna, Monika.a lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Milena96 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę chciała się zapisać na zajęcia dla ciężarnych z moją fizjoterapeutką ale zapytam się lekarza kiedy mogę zacząć.

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja już po kościele i cmentarzu miałam msze właśnie dziś na 9 za zmarłym tata który zmarł rok temu w czerwcu 😔😪😭 niby minal ponad rok a ja nadal strasznie Tesknie za nim samo to ze nie zobaczy dzidzia juz doprowadza mnie do łez😪😪. Mąż już gotuje obiadek później pojedziemy tu na jego cmentarz a na koniec może do mojej mamy na chwilę I tak upłynie 1 dzień laby. Córka wolne do niedzieli że szkoła a syn jutro już przedszkole także dzis nie pospałam dluzej jak planowałam. Życzę wam udanego wypoczynku 😘🥰

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 1 listopada 2023, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę tym wam dziewczyny które mają energię na sport! Ja przed ciążą bylam bardzo aktywna, sama z siebie lubię ruch, a namówić mnie na coś dodatkowego też zawsze bylo łatwo. Jak zaszlam w
    ciaze to najwazniejsze bylo dla mnie ustalić z gin, które formy mojej aktywnisci są okej. Trwało to 2 tygodnie;) Teraz niby już weszłam w 2 trymestr i serio wiązałam z tym wielkie nadzieje, ale nadal muszę sie okropnie zmuszać, gardzę swoim kanapowym trybem życia, a jednocześnie nie mam energii zeby to zmienić:(

• Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak Wasza cera w ciąży? Jak byłam w córką w ciąży,to pamiętam, że miałam dramat jeśli chodzi o trądzik. Teraz z nim akurat nie mam problemu,ale mam zaostrzenie alergii skromnej, rumienia na twarzy, rękach i nogach i ciągle mnie to swędzi :/

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2023, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    A jak Wasza cera w ciąży? Jak byłam w córką w ciąży,to pamiętam, że miałam dramat jeśli chodzi o trądzik. Teraz z nim akurat nie mam problemu,ale mam zaostrzenie alergii skromnej, rumienia na twarzy, rękach i nogach i ciągle mnie to swędzi :/
    Ja nie mam porównania bo to pierwsza ciąża ale miałam straszna kaszkę na czole, tonik w kilka dni to załatwił. Mam pojedyncze „pryszcze” ale szybko znikają, jakby nie patrzeć to hormony szaleją. Zaczyna mnie swędzieć skóra na piersiach i brzuszku. Mam niby jakiś krem ale coś mnie w nim nie przekonuje i mam chęć kupić z Palmers ten dla kobiet w ciąży 😍 ktoś jakieś doświadczenie z takimi kremami??

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kremy jeszcze z pierwszej ciąży i pewnie je będę stosować (pewnie kupię te same skoro mi się sprawdziły, bo tamte pewnie już przeterminowane). Po pierwszej ciąży nie mam ani jednego rozstępu na brzuchu czy piersiach, a genetycznie mam mega tendencję, więc wierzę, że to właśnie dzięki kremom :) ja stosowałam bio-oil (jest mega polecany), ale właśnie ten palmers też ma świetne opinie i może się na niego skuszę :D ja miałam jeszcze serum z marki mom&who i tez bylo swietne :)

Co do cery to ja zawsze miałam piękną - zero pryszczy, trądzików itd. (w pierwszej ciąży tak było) a teraz mam masakre w okolicach nosa/ust aż do brody. Nie wiem czy to hormony wariują, czy kwestia nadmiaru białka czy dziewczynka odbiera urodę jak to mawiają 😅

PorannaPanna lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanego dnia dziewczyny i kciuki za wizyty jeśli ktoś dzis ma 😊✊️✊️✊️

legusta, Kadża, Renata_ lubią tę wiadomość

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też pomyślałam o tym żeby kupić coś na rozstępy bo niestety mam do nich skłonności

PorannaPanna lubi tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja mam kremy jeszcze z pierwszej ciąży i pewnie je będę stosować (pewnie kupię te same skoro mi się sprawdziły, bo tamte pewnie już przeterminowane). Po pierwszej ciąży nie mam ani jednego rozstępu na brzuchu czy piersiach, a genetycznie mam mega tendencję, więc wierzę, że to właśnie dzięki kremom :) ja stosowałam bio-oil (jest mega polecany), ale właśnie ten palmers też ma świetne opinie i może się na niego skuszę :D ja miałam jeszcze serum z marki mom&who i tez bylo swietne :)

Co do cery to ja zawsze miałam piękną - zero pryszczy, trądzików itd. (w pierwszej ciąży tak było) a teraz mam masakre w okolicach nosa/ust aż do brody. Nie wiem czy to hormony wariują, czy kwestia nadmiaru białka czy dziewczynka odbiera urodę jak to mawiają 😅

Co możesz polecić z kremów na rozstepy??
    Od kiedy to się stosuje ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2023, 08:54

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Trzydziescisześć Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Ja mam teraz czoło dramatycznie wysypane, noe miałam nigdy takich problemów- nawet w pierwszej ciąży. Być może przesady z płcią się sprawdzają albo poprostu zupełnie inna ciąża.

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Co możesz polecić z kremów na rozstepy??
    Od kiedy to się stosuje ??
    Aguska tak naprawdę może zacząć kremować brzusio od początku, chyba gdzies kiedyś rzuciło mi się w oczy ze od 10tc. Ja właśnie chce kupić z Palmers ale tam wyżej Legusta pisała o bio-oil które tez mnie zainteresowało także hmm. Dzis mam wizytę u okulisty bo mam wrażenie ze słabo widzę (mam wadę wzroki -2,0) chyba jest gorzej. Będę szła po soczewki to zajrzę do hebe i natury zobaczyć kremiki 😍

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
  • PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziescisześć wrote:
    Ja mam teraz czoło dramatycznie wysypane, noe miałam nigdy takich problemów- nawet w pierwszej ciąży. Być może przesady z płcią się sprawdzają albo poprostu zupełnie inna ciąża.
    Dziewczyny spróbujcie po umyciu woda używać tonik, ja osobiście od kilku lat używam Delia cosmetics Plant essence z zielonej herbaty i mi osobiście zawsze pomaga, rzadko mam coś na twarzy ale jeśli już to tem tonik to mistrz :D

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie po toniku wysypywało 100 razy bardziej, nie wiem właśnie dlaczego :D

Aguśka, w pierwszej ciąży smarowałam jak mi się przypomniało :D ale na pewno było to od 2 trymestru, kremy chyba nie są przeciwskazane wcześniej :) ja właśnie polecam olejek z bio-oil, to serum z mom&who o którym pisałam wyżej i właśnie ten krem palmers dla kobiet w ciąży też ma super opinie (ale ja osobiście go nie stosowałam). Czasami jeszcze wleciał jakiś olej na brzuch - ze słodkich migdałów czy z awokado - w zależności co miałam pod ręką :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Czy nie macie wrażenia,że po tym jednym dniu wolnym jest znowu poniedziałek i cały długo tydzień roboczy przed Wami? Jakoś nie mogę pozbyć się tego beznadziejnego uczucia,a to tylko 16h do przepracowania na etacie zostało 🙈 No zuo jak nic!

Co do mazideł- ja tez mam genetyczne predyspozycje do rozstępów po mamie i babci, ale na razie (odpukać!) po pierwszych dwóch ciążach ani śladu. W pierwszej używałam oliwki dla niemowląt z Hippa, w drugiej i teraz czysty olejek migdałowy :) Wg. mnie jest totalnie boski.

Mdłości nadal na wysokim poziomie i ciagle potwierdza się fakt,że bycie na świeżym powietrzu-szczególnie teraz jak wietrznie i słonko- służy mi najbardziej.

age.png
  • Ilciak33 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja dziś po prenatalnych i też wpadły wyniki Sanco i wszystko jest super i wszystkie ryzyka bardzo niskie. Wielki kamień z serca! No i sanco potwierdził nam płeć - dziewczynka :)

Miszka2023, KiNiAW, hypatia92, Gośka29, legusta, PorannaPanna, Cukierkowa, Kadża, Izulek21, Madden lubią tę wiadomość

• Trzydziescisześć Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2023, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Dziewczyny spróbujcie po umyciu woda używać tonik, ja osobiście od kilku lat używam Delia cosmetics Plant essence z zielonej herbaty i mi osobiście zawsze pomaga, rzadko mam coś na twarzy ale jeśli już to tem tonik to mistrz :D
    No niestety mogę używać tylko emolientow lub spf 50 bo mam wrażliwa cerę. Trzeba przetrwać i tyle. 😃

• 3kropek Znajoma

Wysłany: 2 listopada 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Nieśmiało chciałam się z Wami przywitać. Podczytuje Was od dłuższego czasu ale jakoś niepewność ciąży mnie hamowała przed napisaniem :)
    U mnie 3 ciąża. Na pokładzie 11 latek i 8 latka także będzie wesoło. Ja też już na karku mam prawie 40 lat.
    Z ciążą poi co wszystko ok. Już 14 tydzień, prenatalne ok ,niskie ryzyka więc trzeba wierzyć, że będzie wszystko ok. Termin na 1 maja :)

KiNiAW, Ilciak33, Gośka29, legusta, Patrycja_Pata, Cukierkowa, Kadża, Izulek21, Madden, Mi_ma lubią tę wiadomość

preg.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilciak33 wrote:
    Hej dziewczyny :) ja dziś po prenatalnych i też wpadły wyniki Sanco i wszystko jest super i wszystkie ryzyka bardzo niskie. Wielki kamień z serca! No i sanco potwierdził nam płeć - dziewczynka :)

Gratulacje 😊

Ilciak33 lubi tę wiadomość

‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ