X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Ja niestety głównie uprawiam leżenie na kanapie 🙈 nie
    za bardzo mam siły na cokolwiek, mimo że przed ciążą byłam bardzo aktywna. Ale planuje z końcem 1trymestru zacząć ćwiczyć jogę dla ciężarnych na macie w domu :)

Obecnie mam to samo…psy mnie tylko mobilizują,ale tak jak Ty przed ciążą sporo aktywności…także czekam aż magiczny pierwszy trymestr się zakończy,a z nim nowe nadzieje 🙈

age.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba większość z Nas pokłada wiele nadziei w drugim trymestrze 😆 ja podobnie jak wy, mam taki spadek energetyczny że jedynie spacery - mam nadzieję że z drugim trymestrem się to zmieni :) planuję albo ćwiczenia w domu albo aqua fitness dla ciężarnych :)
    Co do pracy to u mnie ogólnie ten 1 trymestr był mega ciężki (wymioty i wieczne zmęczenie) - myślę, że z początkiem/połową grudnia przejdę na zwolnienie :)

PorannaPanna, Monika.a lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Milena96 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę chciała się zapisać na zajęcia dla ciężarnych z moją fizjoterapeutką ale zapytam się lekarza kiedy mogę zacząć.

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja już po kościele i cmentarzu miałam msze właśnie dziś na 9 za zmarłym tata który zmarł rok temu w czerwcu 😔😪😭 niby minal ponad rok a ja nadal strasznie Tesknie za nim samo to ze nie zobaczy dzidzia juz doprowadza mnie do łez😪😪. Mąż już gotuje obiadek później pojedziemy tu na jego cmentarz a na koniec może do mojej mamy na chwilę I tak upłynie 1 dzień laby. Córka wolne do niedzieli że szkoła a syn jutro już przedszkole także dzis nie pospałam dluzej jak planowałam. Życzę wam udanego wypoczynku 😘🥰

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 1 listopada 2023, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę tym wam dziewczyny które mają energię na sport! Ja przed ciążą bylam bardzo aktywna, sama z siebie lubię ruch, a namówić mnie na coś dodatkowego też zawsze bylo łatwo. Jak zaszlam w
    ciaze to najwazniejsze bylo dla mnie ustalić z gin, które formy mojej aktywnisci są okej. Trwało to 2 tygodnie;) Teraz niby już weszłam w 2 trymestr i serio wiązałam z tym wielkie nadzieje, ale nadal muszę sie okropnie zmuszać, gardzę swoim kanapowym trybem życia, a jednocześnie nie mam energii zeby to zmienić:(

• Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak Wasza cera w ciąży? Jak byłam w córką w ciąży,to pamiętam, że miałam dramat jeśli chodzi o trądzik. Teraz z nim akurat nie mam problemu,ale mam zaostrzenie alergii skromnej, rumienia na twarzy, rękach i nogach i ciągle mnie to swędzi :/

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2023, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    A jak Wasza cera w ciąży? Jak byłam w córką w ciąży,to pamiętam, że miałam dramat jeśli chodzi o trądzik. Teraz z nim akurat nie mam problemu,ale mam zaostrzenie alergii skromnej, rumienia na twarzy, rękach i nogach i ciągle mnie to swędzi :/
    Ja nie mam porównania bo to pierwsza ciąża ale miałam straszna kaszkę na czole, tonik w kilka dni to załatwił. Mam pojedyncze „pryszcze” ale szybko znikają, jakby nie patrzeć to hormony szaleją. Zaczyna mnie swędzieć skóra na piersiach i brzuszku. Mam niby jakiś krem ale coś mnie w nim nie przekonuje i mam chęć kupić z Palmers ten dla kobiet w ciąży 😍 ktoś jakieś doświadczenie z takimi kremami??

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kremy jeszcze z pierwszej ciąży i pewnie je będę stosować (pewnie kupię te same skoro mi się sprawdziły, bo tamte pewnie już przeterminowane). Po pierwszej ciąży nie mam ani jednego rozstępu na brzuchu czy piersiach, a genetycznie mam mega tendencję, więc wierzę, że to właśnie dzięki kremom :) ja stosowałam bio-oil (jest mega polecany), ale właśnie ten palmers też ma świetne opinie i może się na niego skuszę :D ja miałam jeszcze serum z marki mom&who i tez bylo swietne :)

Co do cery to ja zawsze miałam piękną - zero pryszczy, trądzików itd. (w pierwszej ciąży tak było) a teraz mam masakre w okolicach nosa/ust aż do brody. Nie wiem czy to hormony wariują, czy kwestia nadmiaru białka czy dziewczynka odbiera urodę jak to mawiają 😅

PorannaPanna lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanego dnia dziewczyny i kciuki za wizyty jeśli ktoś dzis ma 😊✊️✊️✊️

legusta, Kadża, Renata_ lubią tę wiadomość

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też pomyślałam o tym żeby kupić coś na rozstępy bo niestety mam do nich skłonności

PorannaPanna lubi tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja mam kremy jeszcze z pierwszej ciąży i pewnie je będę stosować (pewnie kupię te same skoro mi się sprawdziły, bo tamte pewnie już przeterminowane). Po pierwszej ciąży nie mam ani jednego rozstępu na brzuchu czy piersiach, a genetycznie mam mega tendencję, więc wierzę, że to właśnie dzięki kremom :) ja stosowałam bio-oil (jest mega polecany), ale właśnie ten palmers też ma świetne opinie i może się na niego skuszę :D ja miałam jeszcze serum z marki mom&who i tez bylo swietne :)

Co do cery to ja zawsze miałam piękną - zero pryszczy, trądzików itd. (w pierwszej ciąży tak było) a teraz mam masakre w okolicach nosa/ust aż do brody. Nie wiem czy to hormony wariują, czy kwestia nadmiaru białka czy dziewczynka odbiera urodę jak to mawiają 😅

Co możesz polecić z kremów na rozstepy??
    Od kiedy to się stosuje ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2023, 08:54

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Trzydziescisześć Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Ja mam teraz czoło dramatycznie wysypane, noe miałam nigdy takich problemów- nawet w pierwszej ciąży. Być może przesady z płcią się sprawdzają albo poprostu zupełnie inna ciąża.

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Co możesz polecić z kremów na rozstepy??
    Od kiedy to się stosuje ??
    Aguska tak naprawdę może zacząć kremować brzusio od początku, chyba gdzies kiedyś rzuciło mi się w oczy ze od 10tc. Ja właśnie chce kupić z Palmers ale tam wyżej Legusta pisała o bio-oil które tez mnie zainteresowało także hmm. Dzis mam wizytę u okulisty bo mam wrażenie ze słabo widzę (mam wadę wzroki -2,0) chyba jest gorzej. Będę szła po soczewki to zajrzę do hebe i natury zobaczyć kremiki 😍

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
  • PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziescisześć wrote:
    Ja mam teraz czoło dramatycznie wysypane, noe miałam nigdy takich problemów- nawet w pierwszej ciąży. Być może przesady z płcią się sprawdzają albo poprostu zupełnie inna ciąża.
    Dziewczyny spróbujcie po umyciu woda używać tonik, ja osobiście od kilku lat używam Delia cosmetics Plant essence z zielonej herbaty i mi osobiście zawsze pomaga, rzadko mam coś na twarzy ale jeśli już to tem tonik to mistrz :D

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie po toniku wysypywało 100 razy bardziej, nie wiem właśnie dlaczego :D

Aguśka, w pierwszej ciąży smarowałam jak mi się przypomniało :D ale na pewno było to od 2 trymestru, kremy chyba nie są przeciwskazane wcześniej :) ja właśnie polecam olejek z bio-oil, to serum z mom&who o którym pisałam wyżej i właśnie ten krem palmers dla kobiet w ciąży też ma super opinie (ale ja osobiście go nie stosowałam). Czasami jeszcze wleciał jakiś olej na brzuch - ze słodkich migdałów czy z awokado - w zależności co miałam pod ręką :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Czy nie macie wrażenia,że po tym jednym dniu wolnym jest znowu poniedziałek i cały długo tydzień roboczy przed Wami? Jakoś nie mogę pozbyć się tego beznadziejnego uczucia,a to tylko 16h do przepracowania na etacie zostało 🙈 No zuo jak nic!

Co do mazideł- ja tez mam genetyczne predyspozycje do rozstępów po mamie i babci, ale na razie (odpukać!) po pierwszych dwóch ciążach ani śladu. W pierwszej używałam oliwki dla niemowląt z Hippa, w drugiej i teraz czysty olejek migdałowy :) Wg. mnie jest totalnie boski.

Mdłości nadal na wysokim poziomie i ciagle potwierdza się fakt,że bycie na świeżym powietrzu-szczególnie teraz jak wietrznie i słonko- służy mi najbardziej.

age.png
  • Ilciak33 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja dziś po prenatalnych i też wpadły wyniki Sanco i wszystko jest super i wszystkie ryzyka bardzo niskie. Wielki kamień z serca! No i sanco potwierdził nam płeć - dziewczynka :)

Miszka2023, KiNiAW, hypatia92, Gośka29, legusta, PorannaPanna, Cukierkowa, Kadża, Izulek21, Madden lubią tę wiadomość

• Trzydziescisześć Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2023, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Dziewczyny spróbujcie po umyciu woda używać tonik, ja osobiście od kilku lat używam Delia cosmetics Plant essence z zielonej herbaty i mi osobiście zawsze pomaga, rzadko mam coś na twarzy ale jeśli już to tem tonik to mistrz :D
    No niestety mogę używać tylko emolientow lub spf 50 bo mam wrażliwa cerę. Trzeba przetrwać i tyle. 😃

• 3kropek Znajoma

Wysłany: 2 listopada 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Nieśmiało chciałam się z Wami przywitać. Podczytuje Was od dłuższego czasu ale jakoś niepewność ciąży mnie hamowała przed napisaniem :)
    U mnie 3 ciąża. Na pokładzie 11 latek i 8 latka także będzie wesoło. Ja też już na karku mam prawie 40 lat.
    Z ciążą poi co wszystko ok. Już 14 tydzień, prenatalne ok ,niskie ryzyka więc trzeba wierzyć, że będzie wszystko ok. Termin na 1 maja :)

KiNiAW, Ilciak33, Gośka29, legusta, Patrycja_Pata, Cukierkowa, Kadża, Izulek21, Madden, Mi_ma lubią tę wiadomość

preg.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilciak33 wrote:
    Hej dziewczyny :) ja dziś po prenatalnych i też wpadły wyniki Sanco i wszystko jest super i wszystkie ryzyka bardzo niskie. Wielki kamień z serca! No i sanco potwierdził nam płeć - dziewczynka :)

Gratulacje 😊

Ilciak33 lubi tę wiadomość

‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ