X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2023, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które miały wizyty - super wieści!
    Troszkę zazdroszczę, że już niektóre z Was wiedzą co będzie. 😊

Ja dzisiaj walczyłam z bólem głowy, który potem przeszedł na zatoki i skończyło się też bólem górnej szczęki. Coś okropnego.

Dodatkowo naszła mnie ochota na ogórki korniszony takie malutkie i zjadłam cały słoiczek 🙈

PorannaPanna lubi tę wiadomość

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    U Nas ok, jedynie coś mam z tarczyca, bo wynik TSH 0.01 zaniepokoił lekarza i mam zrobić dokładniejsze. Rośnie jak na drożdżach i teraz termin 12.05. Dzieciaczek plecakami więc płci za nic nie określi. To moja druga wizyta i pierwszy raz było słychać serduszko 🥹. Także mamy 6.5cm szczęścia 😊. Nie wiem czy pisałam. We wtorek mnie zmiotło. Chyba jakiś wirus- 30h torsji po wszystkim max 20min po spożyciu+ migrena. A od piątku znowu katar 🙄 więc czuje się tak sobie. Dodatkowo bezpośredni przełożony- mój zespół jest mały i nie ma sztywnej hierarchii, jak mu powiedziałam, to się 🫅obraził. Dojeżdżamy wspólnie i no wejdzie się na tematy prywatne szczególnie po tym stażu pracy razem, a tu żadnego pytania z jego strony tylko burknal "gratulacje" . Więc nie wiem może myślał, że zrobiłam test i jemu pierwszemu powiedziałam?😂 I dziś też nie podejmuje tematu. I usłyszałam, że albo zostaje w trybie obecnym pracy ( 2 tyg w mc jestem po pracy i w weekendy pod komp/ tel (oczywiście aneksu do umowy na dni robocze do śmierci nie zobaczę), bo ciąża to nie choroba albo L4. Żadnej elastyczności. A żeby nie było, to w weekend mam mu SMS wysyłać, jak mail będzie trzeba napisać i on wyśle co by śladu nie bylo. Paranoja. Koleżanki też mam nie wdrażać w swoje, bo jakoś sobie poradzą, a na koniec zapytał czy mój mąż mógłby wziąć ten urlop za mnie w sierpniu, bo ja mi nic nie mówiłam i ona ma wykupione 16dni w Dubaju, a szansę marne na kompetentne zastępstwo....przykro, bo jednak wiem jaki wkład mam w wyniki i pracę zespołu, a tu... ehh...Więc dziś na prywatnej wizycie ustaliłam z lekarzem, że jak coś SMS i 👋jeszcze czekam czy Szefowa będzie chciała rozmawiać. Może coś się uda z tymi weekendami...
    Wspaniale, że z dzieckiem wszystko dobrze. To już kawał bejbika! ❤️ Bardzo Ci współczuję tego wirusa, połączenie torsje+migrena to niezłe kombo. Jeśli jeszcze nie piłaś, polecam elektrolity na uzupełnienie niedoborów po takiej jeździe.

Natomiast co do pracy, to zagotowało mi się po przeczytaniu. Co za kawał doopka, ten Twój przełożony. I co to znaczy "masz mu sms wysłać", niech się w nos pocałuje. A wakacje w Dubaju już mnie kompletnie rozwaliły. Szczerze to nie chciałabym mieć do czynienia z takimi osobami przez 8h dziennie... Bardzo Ci zależy na tej pracy? Rozważasz potem powrót do innej? Może ta szefowa będzie miała jakieś normalniejsze podejście? Przykro mi, że to Ci generuje dodatkowy stres.

Synek 05.2024 ❤️
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a to podobne nasze dzidzie i termin też,mi z 22,potem z 18 zmienił się na 12 maja :)

Oby w pracy szybko znaleźli rozwiązanie i Ciebie nie stresowali, bo to nie fair tak stawiać sprawy :/

Dziewczyny, ja wczoraj po pracy zasnęłam i obudziłam się dopiero wieczorem…Dobrze ze córa była do wieczora u koleżanki,syn na treningu,potem się uczył,bo mąż we wtorki dopiero po 22 wraca z pracy…potwornie bolał mnie żołądek i głowa…na głowę nie pomogły dwa apapy 500 w odstępstwie kilku godzin, No-spa na chwile podziałała.nie wiem co to-brzuch jeszcze czuję,głowa nadal boli. Dziś biorę wolne żeby odpocząć…

Miałyście takie bóle głowy niewiadomego pochodzenia o mega silnym natężeniu?

Monika.a lubi tę wiadomość

age.png
  • Agata99 Koleżanka

Wysłany: 8 listopada 2023, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziescisześć wrote:
    Nasiadówki są w porządku ale na opakowaniu szałwii jest napisane żeby nie używać w ciąży. Przez błony śluzowe również wchłania się do organizmu wiec może warto zmienić rodzaj ziół.

Akurat tego nie doczytałam 😵 Ale chyba raczej nic się nie stanie, bo to była tylko chwila i to jednorazowo. Dziekuje za info!

• legusta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:
    Monika.a to podobne nasze dzidzie i termin też,mi z 22,potem z 18 zmienił się na 12 maja :)

Oby w pracy szybko znaleźli rozwiązanie i Ciebie nie stresowali, bo to nie fair tak stawiać sprawy :/

Dziewczyny, ja wczoraj po pracy zasnęłam i obudziłam się dopiero wieczorem…Dobrze ze córa była do wieczora u koleżanki,syn na treningu,potem się uczył,bo mąż we wtorki dopiero po 22 wraca z pracy…potwornie bolał mnie żołądek i głowa…na głowę nie pomogły dwa apapy 500 w odstępstwie kilku godzin, No-spa na chwile podziałała.nie wiem co to-brzuch jeszcze czuję,głowa nadal boli. Dziś biorę wolne żeby odpocząć…

Ja tak miałam bardzo często w 1 trymestrze - gdzieś doczytałam, że to typowy objaw właśnie dla pierwszego trymestru, równie często występujący jak mdłości. Mi lekarka czy położna (już nie pamiętam) mówiła, że jak jest bardzo silny ból głowy (przy migrenach również) to lepiej wziąć jednorazowo 2x500mg, bo jedna dawka nic nie zdziała.

Agatekk lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2023, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Wspaniale, że z dzieckiem wszystko dobrze. To już kawał bejbika! ❤️ Bardzo Ci współczuję tego wirusa, połączenie torsje+migrena to niezłe kombo. Jeśli jeszcze nie piłaś, polecam elektrolity na uzupełnienie niedoborów po takiej jeździe.

Natomiast co do pracy, to zagotowało mi się po przeczytaniu. Co za kawał doopka, ten Twój przełożony. I co to znaczy "masz mu sms wysłać", niech się w nos pocałuje. A wakacje w Dubaju już mnie kompletnie rozwaliły. Szczerze to nie chciałabym mieć do czynienia z takimi osobami przez 8h dziennie... Bardzo Ci zależy na tej pracy? Rozważasz potem powrót do innej? Może ta szefowa będzie miała jakieś normalniejsze podejście? Przykro mi, że to Ci generuje dodatkowy stres.

Do zmiany już się dawno szykuje. Najpierw Covid i moja stabilna praca była, więc nie było co szukać. Potem patrząc co się dzieje chciałam ogarnąć z mężem docelowe mieszkanie i kredyt to też ta praca została. Jak już chciałam zmieniać to znowu raty zaczęły szaleć, a w nowej był zaczęła od niższej pensji, bo mam doświadczenie w niszowym dziale i chwilę by zajęło bliższe wzajemne poznanie z pracodawcą. No i obecnie zdecydowaliśmy się na dziecko i nie było co zmieniać pracy.... A od początku mamy kosę z przełożonym i jego kompetencje też są wątpliwe, ale cały czas wypływa na powierzchnię... Jeśli teraz nie mam co liczyć to po powrocie po urodzeniu będzie to samo, więc zamierzam aktywnie szukać na macierzyńskim.

hypatia92, legusta lubią tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja tak miałam bardzo często w 1 trymestrze - gdzieś doczytałam, że to typowy objaw właśnie dla pierwszego trymestru, równie często występujący jak mdłości. Mi lekarka czy położna (już nie pamiętam) mówiła, że jak jest bardzo silny ból głowy (przy migrenach również) to lepiej wziąć jednorazowo 2x500mg, bo jedna dawka nic nie zdziała.

Ja mogę zjeść listek paracetamolu i efekt będzie jak bez niego :( niestety albo mocna tabletka, albo kilka dni z życia wyjęte.

legusta lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Ja mogę zjeść listek paracetamolu i efekt będzie jak bez niego :( niestety albo mocna tabletka, albo kilka dni z życia wyjęte.
    Przepraszam, przez pomyłkę polubiłam, chciałam odpisać :D
    Wczoraj na wizycie u internisty lekarka mi mówiła, że od 2 trymestru można ibuprofen ale pół dawki ;) może to Cię uratuje? Ja w pierwszej ciąży miałam często migreny i właśnie paracetamol nie dawał rady, często musiałam po prostu się przemęczyć albo przespać, więc mogę się domyślać jak się czujesz...

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2023, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:

A u mnie 21, 17, a teraz 12.05 😁

Agatekk lubi tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2023, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Przepraszam, przez pomyłkę polubiłam, chciałam odpisać :D
    Wczoraj na wizycie u internisty lekarka mi mówiła, że od 2 trymestru można ibuprofen ale pół dawki ;) może to Cię uratuje? Ja w pierwszej ciąży miałam często migreny i właśnie paracetamol nie dawał rady, często musiałam po prostu się przemęczyć albo przespać, więc mogę się domyślać jak się czujesz...

Zapytam lekarza, dzięki :)

• Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co chwila mam straszne migreny,mimo że przed ciążą może miałam raz w całym swoim życiu :( pomaga paracetamol, ale właśnie 2*500, tak jest Agatekk pisała.
    Ja TSH mam jeszcze niższe :/ ale konsultowalam z endokrynologiem i powiedział,że jeśli pozostałe parametry (T3, T4) są ok, to taki "urok ciążowy" i nie ma się co martwić, a i leczyć się tego nie leczy :)

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Milena96 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam głupie pytanie. Czy jeśli na przykład mam teraz 9 tygodni i 3 dni to to się już liczy jako 10 tydzień czy jako 9 jeszcze?

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Dziewczyny mam głupie pytanie. Czy jeśli na przykład mam teraz 9 tygodni i 3 dni to to się już liczy jako 10 tydzień czy jako 9 jeszcze?

Wydaje mi się że skoro masz 9t3d to już jest skończone 9 tyg i chyba 10 ale nie wiem dokładnie. Jak byłam na ostatniej wizycie miałam 9t6d a z usg wyszło równy 10 t i tak lekarz wpisał w kartę ciąży. Ale jak się wpisuje w internet kalkulator ciąży to właśnie czasami pokazuje że np dzis mam wg OM 12t 1d to pokazuje 13 tydzień a czasami 12t 1d więc nie wiem 😊

• Trzydziescisześć Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2023, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata99 wrote:
    Akurat tego nie doczytałam 😵 Ale chyba raczej nic się nie stanie, bo to była tylko chwila i to jednorazowo. Dziekuje za info!
    Nie martw się tym jednym razem, nic się nie wydarzy. Ważne żeby wiedzieć na przyszłość ☺️

• legusta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:

Moja lekarka liczy jako 9 tydz, ostatnio na wizycie mnie poprawiła :D i zauważyłam, że położna czy internista też tak liczą. No a przecież 9+3 to skończony 9 tydz i trwa 10, więc dla mnie 10 :D

KiNiAW, Milena96 lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Ja co chwila mam straszne migreny,mimo że przed ciążą może miałam raz w całym swoim życiu :( pomaga paracetamol, ale właśnie 2*500, tak jest Agatekk pisała.
    Ja TSH mam jeszcze niższe :/ ale konsultowalam z endokrynologiem i powiedział,że jeśli pozostałe parametry (T3, T4) są ok, to taki "urok ciążowy" i nie ma się co martwić, a i leczyć się tego nie leczy :)
    Właśnie te dwa parametry mam teraz zrobić i jeszcze jakiś jeden nie pamiętam nazwy i gin zadecyduje :)

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2023, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Następna wizyta 29.11 i umówienie połówkowych pewnie w okolicy Świat

KiNiAW, Agatekk lubią tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś odkryłam, że luteina w ciąży jest za darmo. Jaka miła niespodzianka :D :D
    Mocz na posiew oddany... zobaczymy czy coś wylezie... i przy okazji glukoza zaległa ;)

Rany wchodze do sklepu to kupie to kupie tamto a potem co tu zjeść hmmm :)

8.11.2024 środa
    - Aannaa

Kciuki za Twoją wizytkę ;) Daj znać po.

Milena96 wrote:

9
    Liczą zakończone tygodnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2023, 12:08

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aannaa

Kciukaski za dzisiejsza wizytę 😊

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2023, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Do zmiany już się dawno szykuje. Najpierw Covid i moja stabilna praca była, więc nie było co szukać. Potem patrząc co się dzieje chciałam ogarnąć z mężem docelowe mieszkanie i kredyt to też ta praca została. Jak już chciałam zmieniać to znowu raty zaczęły szaleć, a w nowej był zaczęła od niższej pensji, bo mam doświadczenie w niszowym dziale i chwilę by zajęło bliższe wzajemne poznanie z pracodawcą. No i obecnie zdecydowaliśmy się na dziecko i nie było co zmieniać pracy.... A od początku mamy kosę z przełożonym i jego kompetencje też są wątpliwe, ale cały czas wypływa na powierzchnię... Jeśli teraz nie mam co liczyć to po powrocie po urodzeniu będzie to samo, więc zamierzam aktywnie szukać na macierzyńskim.
    W takim razie trzymam kciuki za zmianę na lepsze. Szkoda życia na męczęnie się w pracy, a tak jak piszesz - jeśli już teraz dają popalić, to po powrocie pewnie będzie tak samo (chyba że przełożony jednak wyleci 😀).

Monika.a lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ