🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ssilvia wrote:Dziewczyny, czy któraś z was badała sobie ostatnio B12? Jakie macie wyniki?
Ja teraz zrobiłam i jest nisko 330.
Na początku starań miałam 250 i dostałam zastrzyki, wzrosło na 550. Trzy miesiące ciąży i znowu szura po dnie. Więc chyba znowu muszę iść na zastrzyki. Nie mam pojęcia czemu jest nisko. Suplementuje codziennie w wersji metylowanej. Jem dużo mięsa, nie mam problemow z jelitami ani helicibacter. B12 jest niezbędna do tworzenia DNA i rozwoju nerwowego płodu, dlatego nie może jej brakować w ciąży.
Na pewno to obgadam z lekarzem, ale już kiedyś mówiłam to nie podał mi żadnej przyczyny tylko żeby brać zastrzyki.
Ja bede badać w poniedziałek witaminy B12 i D3 jestem ciekawa co tam sie pokaże -
Właśnie wydaje mi się że jak się od początku chodzi do jednego lekarza i jest się "jego pacjentką" to na lajcie wypisze bezpłatnie co tylko się da. Ale jak się idzie tak randomowo do jakiegoś lekarza, nie znacie się, nie zna historii leczenia, strat itd. to oni nie są chętni, żeby cokolwiek wypisywać, bo nie chcą się wtrącać i boją się kontroliKassialka wrote:Ja dostaje od mojego lekarza receptę na darmową. Natomiast w Luxmedzie lekarz zanegował to, ze mi sie nie należy... ze 2 poronienia to nie powod, ze nie mam udowodnionego zespołu antyfosfolipidowego itd. Dodał ze on mi recepty nie wypisze bo moze miec kontrolę. Nie prosiłam o receptę, od tego mam swojego lekarza👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Karpatka95 wrote:Właśnie wydaje mi się że jak się od początku chodzi do jednego lekarza i jest się "jego pacjentką" to na lajcie wypisze bezpłatnie co tylko się da. Ale jak się idzie tak randomowo do jakiegoś lekarza, nie znacie się, nie zna historii leczenia, strat itd. to oni nie są chętni, żeby cokolwiek wypisywać, bo nie chcą się wtrącać i boją się kontroli
Zgadzam sie ale ja go o żadna receptę nie prosiłam 😅 zobaczyl siniaki i zapytał skąd sa, wiec uslyszal ze heparyna i zaczął sie wymądrzać 😄 zapytał dlaczego ją biorę wiec mu opowiedziałam w skrócie ze były poronienia na co on zareagował tak jak wcześniej napisałam.
Karpatka95 lubi tę wiadomość
-
Na szczęście nie on prowadzi tą ciąże 🤣 ale właśnie boję się takich sytuacji dlatego nie byłam jeszcze na usg z mojego pakietu medycznego z pracy 😅Kassialka wrote:Zgadzam sie ale ja go o żadna receptę nie prosiłam 😅 zobaczyl siniaki i zapytał skąd sa, wiec uslyszal ze heparyna i zaczął sie wymądrzać 😄 zapytał dlaczego ją biorę wiec mu opowiedziałam w skrócie ze były poronienia na co on zareagował tak jak wcześniej napisałam.👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Dziewczyny znalazłam na kartkach z dziś opis tego łożyska :
Lokalizacja łożyska: przednia ściana wysoko
I już wyczytałam że to jest dobrze 😊 uff
A_nulka, Ania 93 lubią tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1

-
Mam do Was pytanie - czy w czasie ciąży (u mnie 12+3) macie problem z połykaniem tabletek? U mnie jest dramat. Na samą myśl o tym, że muszę połknąć tabletkę już kilka razy wymiotowałam ☹️
A może macie jakieś lifehacki? Przyjmę wszystko co choć trochę ułatwi życie 😅 -
Pierwszy raz wrzucam zdjęcie, nie wiem czy się uda
główka mojego człowieczka ❤️ w całości nie mam niestety zdjęcia
https://zapodaj.net/plik-TRoOsyskAF
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2025, 17:49
A_nulka, Nicole123, Sosenka93, Ania 93, Acmvj, Karpatka95, KurtynaMileczenia, ZuziaFruzia, anilewe, kitka_, Scandi-B, IT_Girl, Kassialka, Wiolami, ami_ami, Polczi5, Cavarathiel lubią tę wiadomość
⏸️ 23.08.25

-
Ja jestem 9+5 a jak czuje tabletkę na języku mam odruch wymiotny… no i nie mam na to sposobu, staram się zapijać sokiem, który lubię, bo to niweluje trochę niechęć.ZuziaFruzia wrote:Mam do Was pytanie - czy w czasie ciąży (u mnie 12+3) macie problem z połykaniem tabletek? U mnie jest dramat. Na samą myśl o tym, że muszę połknąć tabletkę już kilka razy wymiotowałam ☹️
A może macie jakieś lifehacki? Przyjmę wszystko co choć trochę ułatwi życie 😅
Funfact, nigdy nie miałam problemu z łykaniem tabsów 💀: -
Karpatka95 wrote:Właśnie wydaje mi się że jak się od początku chodzi do jednego lekarza i jest się "jego pacjentką" to na lajcie wypisze bezpłatnie co tylko się da. Ale jak się idzie tak randomowo do jakiegoś lekarza, nie znacie się, nie zna historii leczenia, strat itd. to oni nie są chętni, żeby cokolwiek wypisywać, bo nie chcą się wtrącać i boją się kontroli
Może i tak… ja pokazałam jej moje badania na trombofilie i od początku mówiłam, że jestem po poronieniu a ona , że mi się nie należy. A jak wpisałam w chat gpt to przy mutacji v laiden się należy.
Napisałam do mojej byłej pani doktor to napisała mi, że nie rozumie postępowania tej pani , że po prostu powinna zaznaczyć CIĄŻA i dla niej to niezrozumiałe.👱♀️32 lat - 👉Czynnik V Leiden 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨,👉 MTHFR 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨, 👉PAI 1 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨, problemy immunologiczne
👉Przeciwciała przeciw plemnikowe 𝐨𝐛𝐞𝐜𝐧𝐞
☘️Starania od 𝐬𝐭𝐲𝐜𝐳𝐧𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟎 r.
IUI - 03.2023r. ❌
PUNKCJA - 24 jajeczka ➡️14 komórek ➡️13 zarodków 5️⃣ dniowych .
1️⃣❄️IVF - 28.08.2024 r. ❌
2️⃣❄️IVF - 25.09.2024 r. ⏸️- 9 tc.💔
3️⃣❄️IVF - 17.02.2025r. BETA HCG👉8dpt -38, 10dpt -31⬇️❌
4️⃣❄️IVF - 10.06.2025r. - ❌
5️⃣❄️IVF - 11.08.2025 r. - ❌
6️⃣❄️IVF - 11.09.2025 - 8dpt - 68mIU/ml, 11dpt- 188mIU/ml, 13dpt - 423 mIU/ml
27dpt- jest ❤️
📅Histeroskopia , konsultacja z immunologiem
💊SMOFLIPID, accofil, encorton, clexane, acard

-
Lila777 wrote:Pierwszy raz wrzucam zdjęcie, nie wiem czy się uda
główka mojego człowieczka ❤️ w całości nie mam niestety zdjęcia
https://zapodaj.net/plik-TRoOsyskAF
Jejku, jakie piękne jest te zdjęcie! 🥹😍
I gratuluję dziewczyny dzisiejszych badań! 🥰
Ja problemu z tabletkami nie mam, więc nic nie doradzę, ale tak reaguję na wiele posiłków i zaczyna mnie to martwić, że powinnam się lepiej odżywiać… no i od kilku dni codziennie mam migrenę…
Co do heparyny to ja mam za darmo, ale na antykoagulant toczniowy, dostałam na takiej randomowej wizycie u lekarza a potem prowadząca mi utrzymała i mam tak do tej pory. Zanim mi to wyszło w dodatkowych badaniach to na samo PAI-1 hetero i MTHFR musiałabym płacić 100%.
Wiolami, Lila777 lubią tę wiadomość
18.09.2024 💔 poronienie zatrzymane 5tc
29.08.2025 ⏸️
16.09.2025 CRL 7,7 mm, serduszko ❤️
23.09.2025 CRL 1,29 cm ❤️
7.10.2025 CRL 3 cm ❤️
20.10.2025 CRL 5,3 cm ❤️
28.10. prenatalne CRL 7,2 cm ❤️ zdrowy chłopiec 🩵
2.12. Bobas 240g 🩵
22.12. II prenatalne
🙎🏽♀️ MTHFR, PAI-1, antykoagulant toczniowy, hashimoto
🙎🏽♂️wszystko ok

-
Ja jestem po wizycie. Ze względu na wzmożone wymioty i związana z tym utratę wagi mam L4 na dwa tygodnie. Liczę, że sytuacja w tym czasie się unormuje. Oprócz tego mam przyjmować elektrolity, żelazo i czopki przeciwwymiotne. Prenatalne mamy w przyszłym wtorek a kolejna zwykła wizyta za 2 tygodnie
Lila777, A_nulka lubią tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
ZuziaFruzia wrote:Mam do Was pytanie - czy w czasie ciąży (u mnie 12+3) macie problem z połykaniem tabletek? U mnie jest dramat. Na samą myśl o tym, że muszę połknąć tabletkę już kilka razy wymiotowałam ☹️
A może macie jakieś lifehacki? Przyjmę wszystko co choć trochę ułatwi życie 😅
Ja z tym problem mam od zawsze, ciąża nic nie zmieniła, przegryzam je sobie chociaż na pół i wtedy już jestem w stanie przełknąć.
Ale za to mycie zębów to dla mnie horror🫣prawie każde kończy się wymiotami -
Co do heparyny. Ja mam recepty z refundacją od immunologa, do którego chodzę prywatnie. Na ostatniej wizycie w klinice niepłodności lekarz chciał być miły i było „a wypisze pani leki na zapas” no i z racji cudownych-nie-refundowanych progesteronów i innych nie zorientowałam się,że na paragonie ponad 600 zł - 150 zł to była heparyna, którą mam za kilka zł od immuno 🫠🫠🫠 zorientowałam się dopiero w domu, apteka ponad 100 km dalej 🫠 a i pewnie i tak nie można oddać leków. A mój lekarz prowadzący na NFZ wypisał mi progesterony z refundacją, te które wgl się da. O heparynę już nie pytałam bo mam od immuno i już tego się trzymam na razie 😅8 lat starań
3 ivf- 5 transferów:
•1 - poronienie zatrzymane 11/8tc - 2021r.
•2 - beta 0
•3 - beta 0
•4 - bladzioch 5-6dpt, potem beta 0
•5 - 26.09.2025 - transfer 5-dniowego zarodka- cudzie trwaj
-8dpt - beta 35, 10dpt - beta 116, 15 dpt - beta 796, 18dpt - beta 3251
*23dpt - ♥️ i 0,22cm ☀️
*29.09 - 1.06 cm Bobo ☀️
*06.10 - 2,00 cm Bobo ☀️ - idealnie 8+4
*10.10 - 2,58 cm Bobo ☀️- 9+3 (z transferu 9+1)
*20.10 - 3,95 cm Bobo ☀️- 10+6 (z transferu 10+4)
*31.10 - prenatalne 6,23 cm Bobo ☀️- 12+3 - wszystko ok♥️
*5.12 - 200g chłopczyka 🩵 - 17+3
*29.12 - połówkowe
Ciąża z przyczepką leków

-
lekarze to są dziwni 😂 miał mi wyliczyć ryzyka, a tylko zerknął na wyniki i stwierdził, że ryzyka niskie, ale on programu do liczenia i żeby mi wartość liczbową podać to nie może. Zareklamował coś odpłatnego typu nipt, jak chcę być spokojniejsza i tyle.
Jedyne co z tej wizyty nowego wyciągnęliśmy to to, że to chłopiec! Lekarz był na tyle pewny, że powiedział 'jeśli dzieciak sprawi, że to między jego nogami zniknie to zapiszcie go do Mam Talent' 😂
i badanie było już przez brzuch, więc na następną wizytę pójdę z mamami.
Co było strasznie dziwne, na usg 12tego tyg bobas miał 5,8 cm, a teraz po 4 dniach ponad 9cm. To przecież niemożliwe, każdy mierzy jak chce
Agat99, Scandi-B, Nicole123, IT_Girl, Sosenka93, A_nulka, Polczi5, KurtynaMileczenia lubią tę wiadomość
starania o pierwsze od czerwca 2023
35l.👱🏻♀️ 33.👨
03.2024 💔 9tc
07.24 cytologia, hpv negatywny (zabieg konizacji w 2022)✅
10.24 hormony OK, jajowody drożne✅
11.24 biocenoza, MUCHa✅ badania nasienia ✅
12.24 histeroskopia i biopsja endo ✅
02.25 - 06.25 4xIUI ❌
30.08 ⏸️ naturals
15.09 7mm, serduszko ❤️ 6+4
02.10 2.4cm Misia 🐻 9+1
23.10 5.8cm Bobaska, 157 💓
19.12 ponad 300g Szczęścia 🩵

-
Dziewczyny, update po prenatalnych 🤓🩺
Wszystko dobrze z Dzieciątkiem 😊 Wszystkie organy na miejscu, przezierność i przepływy w normie. Krew pobrana dopiero po badaniu USG.
Tak cudnie wierzgało kończynami 😍
Crl 7,07 cm. Wg USG 13+2.
Jesteśmy tacy szczęśliwi 😊🤍
kitka_, Ania 93, ZuziaFruzia, Agat99, Dalia, Scandi-B, Lila777, Nicole123, IT_Girl, Wiolami, Sosenka93, A_nulka, zosiasamosia, Chmurka21, KurtynaMileczenia, Cavarathiel, Firest lubią tę wiadomość
-
Ania 93 wrote:Ja jestem po wizycie. Ze względu na wzmożone wymioty i związana z tym utratę wagi mam L4 na dwa tygodnie. Liczę, że sytuacja w tym czasie się unormuje. Oprócz tego mam przyjmować elektrolity, żelazo i czopki przeciwwymiotne. Prenatalne mamy w przyszłym wtorek a kolejna zwykła wizyta za 2 tygodnie
I tak chyba najlepiej, teraz musisz dbać o siebie, o powrót do formy dla siebie i maleństwa 👌
Wszystkim dziewczynom gratuluję udanych badań 🤗
kitka_, Ania 93 lubią tę wiadomość
-
anilewe wrote:Dziewczyny, update po prenatalnych 🤓🩺
Wszystko dobrze z Dzieciątkiem 😊 Wszystkie organy na miejscu, przezierność i przepływy w normie. Krew pobrana dopiero po badaniu USG.
Tak cudnie wierzgało kończynami 😍
Crl 7,07 cm. Wg USG 13+2.
Jesteśmy tacy szczęśliwi 😊🤍
Gratulacje ! ❤️
A pokazał Ci dzieciątko w całości lekarz ?
Dziewczyny, ja chyba będę musiała zmienić tego lekarza od prenatalnych, brzuch mnie do teraz boli od tego naciskania… i całokształt wizyty okropny.. aż płakać mi się chce po tym jak zostałam potraktowana rzeczowo i nieprzyjemnie.. okazało się że znajoma z 3 ciąża trafiła też do niego pierwszy raz i też na drugie prenatalne zmieniła lekarza bo ją tak potraktował.. ja nawet ruchów dziecka dziś nie widziałam, bo mi nie pokazał.. ani w całości całego ciałka.. jechał miejsce po miejscu i od razu zatrzymywał obraz i robił pomiary. Do tego na koniec badania mi zwrócił uwagę, że nie wyrzuciłam do kosza tej serwetki na której leżałam i mam to zrobić.. nie wiedziałam że to leży po stronie pacjenta bo nigdy się z tym nie spotkałam 🙄
⏸️ 23.08.25

-
Lila777 wrote:Gratulacje ! ❤️
Dziewczyny, ja chyba będę musiała zmienić tego lekarza od prenatalnych, brzuch mnie do teraz boli od tego naciskania… i całokształt wizyty okropny.. aż płakać mi się chce po tym jak zostałam potraktowana rzeczowo i nieprzyjemnie.. okazało się że znajoma z 3 ciąża trafiła też do niego pierwszy raz i też na drugie prenatalne zmieniła lekarza bo ją tak potraktował.. ja nawet ruchów dziecka dziś nie widziałam, bo mi nie pokazał.. ani w całości całego ciałka.. jechał miejsce po miejscu i od razu zatrzymywał obraz i robił pomiary. Do tego na koniec badania mi zwrócił uwagę, że nie wyrzuciłam do kosza tej serwetki na której leżałam i mam to zrobić.. nie wiedziałam że to leży po stronie pacjenta bo nigdy się z tym nie spotkałam 🙄
Dlatego ja od początku mowilam ze idę na USG prywatnie do polecanego miejsca, by wlasnie uniknac takich sytuacji. Tyle juz tego typu sytuacji mialam, ze teraz dbam juz tylko o swój komfort psychiczny.
Ten lekarz w luxmed wywalil tekstem "a czemu prywatnie prenatalne a nie na NFZ przecież wszyscy lekarze tacy sami" - no chyba kurna nie. -
Cześć dziewczyny!
Miło się czyta, że niektóre z Was, badania prenatalne ma już za sobą i że wszystko wyszło dobrze, że dzieciaczki zdrowe. Ja mam w środę i strasznie się stresuje 😔. Niewiele mi brakuje do 40-stki i strasznie się boję, że może z tych badań wyjść, że jest coś nie tak. Zapewne każda z nas ma obawy, a ja już może za bardzo panikuje 😒 -
Tak, pokazywał z różnych stron, mózg, serce, żołądek, kończyny, potem mierzył przepływy.Lila777 wrote:Gratulacje ! ❤️
Prenatalne (przypadkiem- bo musiałam przyspieszać) robiłam w Gyncentrum i na kolejne też tam wrócę, jestem zadowolona z jakości obsługi 😊
Lila777 lubi tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH