🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Agat99 - też odliczam już dni, planuje L4 początkiem lutego. Tyle mam planów, a pewnie mało z tego wyjdzie 😂
Mnie dzisiaj głowa też bolała, ale poszłam na spacer i przeszło 😉. Poza tym to w sumie czuję się ok, czasem zmęczenie daje o sobie znać ale bez tragedii. Sypiam średnio, kilka razy wstaje do kibelka, plus żadna pozycja nie jest wygodna, nawet z poduszką ciążowa 😂.
Ja mierzę ciśnienie codziennie, przez to że zawsze ze stresu w gabinecie wychodziło podwyższone. Ale w domu to idealne mam.
A w ogóle jako, że postanowienie noworoczne w tym roku się przesunie (odchudzanie 😂) to chociaż postanowiłam regularniej ćwiczyć i lepiej jeść. Z jedzeniem niby nie było źle ale też nie jakoś wybitnie, szczególnie w ostatnich dniach roku 😅.
Z majtkami nie pomogę, bo ja zawsze zwykle figi pod brzuchem, więc póki co wszystkie co miałam nadal pasują 😉
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Witam wszystkich w Nowym Roku.
Przez ten zabiegany okres nie miałam czasu zaglądać.
Nie wiem jak u Was ale u mnie jak tylko minął nowy rok to jakoś bardziej ta ciąża zaczyna docierać. Może to świadomość, że poród będzie już w tym roku a nie jak dotychczas, że w przyszłym, bardziej pozytywnie na mnie działa 😊. Dotychczas nie miałam nawet weny ani chęci szykować pokoiku córci a teraz wręcz przeciwnie. We wtorek rozbieramy choinkę, pakujemy świąteczne ozdoby na strych i bierzemy się do roboty 😊.
Jak już pokój będzie gotowy biorę się w końcu za kompletowanie wyprawki, bo oprócz łóżeczka i kilku ciuszków nic więcej nie mamy...
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Co to powrotu do tematu złego samopoczucia i ciśnienia. Ja mam od zawsze niskie ciśnienie, teraz jak mam ciśnienie 102/56 to jest cud, że powyżej 100. Więc, nie wiem czy robi to mi różnice jak organizm od zawsze przyzwyczajony do niskiego ciśnienia? Cukier też niby w normie teraz, ale miewałam wcześniej napady hipoglikemii reaktywnej i teraz też te dwa dni miałam podobne objawy, poza bólem głowy i sennościa było kołatanie serca i kompletny brak koncentracji ( wczoraj jadąc samochodem zamiast jechać w prawo, jechałam prosto itd.) Mam nadzieję, że szybko wszystko minie

Temat majtek... Ja aktualnie mam tendencje do noszenia bokserek ale wszystko mi zjeżdża z brzucha co mnie strasznie irytuje
Ja L4 dostałam od 31.12. że względu na łożysko przodujące lekarz już mnie ochrzanił, że czas się ogarnąć tym bardziej, że pracuje z dziećmi niepełnosprawnymi. -
Niestety z bolem glowy w ciazy "mam doswiadczenie""

Co moge Wam polecic to uzupelnianie plynow. Czasami musze wypic 4 szklanki wody plus elektrolity by to opanowac. Gdy boli glowa sprawdzajcie ciśnienie szczegolnie.
Mozna stosowac nacieranie amolem skroni i za uszami. Dla mnie gdy bol pochodzy z tylnej czesci glowy pomaga prysznic, stopniowe rozgrzewanie tego miejsca, lekki masaz. Maksymalna dawka paracetamolu jednorazowa to 1g czyli normalne 2 apapy. Ja przewaznie stosuje 1 a gdy nie pomaga dalej silny bol to biore drugi nawrt po 2h.
Czasami pomagalo przewietrzenie pokoju i zrobienie temperatury nizszej np. 20st.
Co do majtek. Stringi nie są wskazane w ciazy z uwagi na fakt, że duzo latwiej moze dochodzic po infekcji drog moczowych. Ja osobiscie mam teraz kupione nieco babcine majtki bawelniane z luzna gumka zwykle oraz mam majtki ciazowe. Te z przodu nie maja gumki tylko tylkoe zakladki V. Mogą byc bo brzucha nie ruszaja.
Mam hedne ciazowe z podwyzszanym stanem ale poki co to mi tak sednio z nimi
Moze sprobujesz np. Model brazylijskich jesli lubusz stringi. -
Ja zarówno przed ciążą jak i w ciąży noszę tylko i wyłącznie majtki z wysokim stanem. Nie znoszę mieć majtek pod brzuchem 😬. Teraz w ciąży mam jeszcze z wyższym bo kończą się nad pępkiem. Kupowałam na początku ciąży z sinsaya wiskozowe z serii mama. Nie ma ich już niestety 😢 a przydałby się za niedługo większy rozmiar. A tak to mam jeszcze bawełniane z wysokim stanem w większym rozmiarze niż normalnie i dają radę. Z HM też widziałam fajne
KurtynaMileczenia lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Ja też niskociśnieniowa, więc łączę się w bólu. Ale jestem względnie przyzwyczajona. Zdarza się ból głowy, ale tu faktycznie bilans płynów się kłania. U teściów prawie nie pije się wody, to mąż za mną z butelką chodził -> u siebie pijemy dużo, ale mamy dzbanek, szklanki pod ręką, a u teściów 3 kondygnacje użytkowe i no wypada z głowy, jak się przejdzie gdzie indziej.
U mnie też katar się objawił w ciąży - chyba faktycznie ten hormonalny, bo nic poza tym mi nie dolega.
Nie pomogę z majtkami, team anty-stringi 😅, noszę cały czas swoje i w pierwszej ciąży właściwie dokupiłam rozmiar większe w Lidlu pod koniec.
Natomiast protip na po porodzie - warto mieć takie bawełniane majtasy babciowe już do domu po porodzie (w szpitalach krzywo patrzą, siateczkowe najlepsze), samopoczucie całkiem inne niż w tych siateczkowych. Nosiłam jakoś chyba od ściągnięcia szwów z rany po CC i czułam się lepiej sama ze sobą. 😂 Wysokie, nie urażały rany, mieściły wkłady poporodowe, no jakoś czułam się w nich normalniej. -
Przed ciążą nosiłam głównie stringi ale teraz są dla mnie tak niewygodne.. Dlatego na czas ciąży kupiłam wielopaki zwykłych, bawełnianych, tylko rozmiar większych i kończących się pod brzuchem, nie dam rady nosić takich typowo ciążowych z wysokiej stanem.. Nie wyglądają pięknie ale przemęczę się z tym przez kilka miesięcy, a potem wrócę do tych ładnych stringów i koronowych 😜
Natt99 lubi tę wiadomość
-
U mnie słabe samopoczucie oznaczało anemię ,teraz już jestem na żelazie i czekam na poprawę ☺️
Widziałam że pisałyście o wyprawce :
Ja laktator mam Philips avent essensial i dla mnie jest wystarczający. Na początku musiałam dosyć często odciągać przy nawale ,potem już sporadycznie jak chciałam gdzieś wyjść
Fotelik mam cybex cloud po synku ☺️
Syn w łóżeczku spędził może łącznie kilka godzin ,od urodzenia śpi z nami ☺️też się trochę bałam że go zgnieciemy ale jakoś to chyba instynktownie działa i zawsze mamy od niego dystans . Teraz jak już jest straszy to śpi praktycznie całą noc wtulony we mnie
Ale tym razem też mnie kusi osobny mebel do przewijania bo już plecy dają o sobie znać🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Aspirator Katarek do odkurzacza jak dla mnie nie ma sobie równych 😛
Jesteśmy teraz na etapie poszukiwania spacerówki dla starszaka żeby dzidzia przejęła jego wózek . Kusi mnie kupienie drugiego muuvo ale boję się że dwa takie duże stelaże nie zmieszczą się w bagażniku . Może macie coś do polecania w podobnym klimacie ale z mniejszymi kołami ?🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Potwierdzam protip z babkowymi majtkami,kupowałam takie 2 lata z action bambusowe to super były 😄dracaena wrote:Ja też niskociśnieniowa, więc łączę się w bólu. Ale jestem względnie przyzwyczajona. Zdarza się ból głowy, ale tu faktycznie bilans płynów się kłania. U teściów prawie nie pije się wody, to mąż za mną z butelką chodził -> u siebie pijemy dużo, ale mamy dzbanek, szklanki pod ręką, a u teściów 3 kondygnacje użytkowe i no wypada z głowy, jak się przejdzie gdzie indziej.
U mnie też katar się objawił w ciąży - chyba faktycznie ten hormonalny, bo nic poza tym mi nie dolega.
Nie pomogę z majtkami, team anty-stringi 😅, noszę cały czas swoje i w pierwszej ciąży właściwie dokupiłam rozmiar większe w Lidlu pod koniec.
Natomiast protip na po porodzie - warto mieć takie bawełniane majtasy babciowe już do domu po porodzie (w szpitalach krzywo patrzą, siateczkowe najlepsze), samopoczucie całkiem inne niż w tych siateczkowych. Nosiłam jakoś chyba od ściągnięcia szwów z rany po CC i czułam się lepiej sama ze sobą. 😂 Wysokie, nie urażały rany, mieściły wkłady poporodowe, no jakoś czułam się w nich normalniej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 22:02
dracaena lubi tę wiadomość
-
My dziś spontanicznie kupiliśmy fotelik z bazą Cybex cloud z2, każdy chwalił więc skorzystałam i narazie prezentuje się obiecująco 😍
Ból głowy wczoraj i dziś rano też mnie nie ominął próbowałam jakoś ogarnąć to bez apapu,niestety w nocy już mnie mdliło i nie dawało spać🫣
Aspirator katarek super sprawa, nie wiem jak przy takich małych, bo użyłam pierwszy raz na 8msc syna i było oki 🙂
dracaena lubi tę wiadomość
-
Ja kupilam w prpco kakies zwykle tez z mysla ze po cc sie przydadza. Narazie wszelkie koronki mnie irytuja i draznia zarowno majtki jak i biustonosze.
Moze macie jakies biustonosze do polecenia sportowe? A moze jakies bawelniane wygodne? Do karmienia tez bede szukac czegos dobrego.
Nicole
Nie wiem ile twoj starszak ma ale czy rozwazalas wozek dla dzieci rok po roku lub dostawke do wozka? Ja nie wyobrazam sobie spaceru z 2 wozkami. -
Lavariavel wrote:Ja kupilam w prpco kakies zwykle tez z mysla ze po cc sie przydadza. Narazie wszelkie koronki mnie irytuja i draznia zarowno majtki jak i biustonosze.
Moze macie jakies biustonosze do polecenia sportowe? A moze jakies bawelniane wygodne? Do karmienia tez bede szukac czegos dobrego.
Nicole
Nie wiem ile twoj starszak ma ale czy rozwazalas wozek dla dzieci rok po roku lub dostawke do wozka? Ja nie wyobrazam sobie spaceru z 2 wozkami.
Ja kupiłam w Pepco takie miękkie materiałowe. Śpię w nich bo potrzebuje wkładek. Miały być tylko na noc ale w sumie w dzień też się fajnie sprawdzają. Są mięciutkie i za grosze 🙂
KurtynaMileczenia lubi tę wiadomość
-
Lavariavel ja mam biustonosze z HM do karmienia (przestałam karmić, ale nadal używam 🤣) takie ciut usztywniane bez fiszbin. Kupowałam je już w ciąży poprzedniej i potem tylko wymieniałam na nowe jak się zużywały.
Wiem, ze teraz bede chciala przetestować The Miracle Makers, ale po prostu mam dosc bezpłciowych biustonoszy do kp, chcę coś ładnego i wygodnego. 😆 Ale czekam z zakupem bo wagowo w tej ciąży idę inaczej niż w pierwszej i nie wiem jeszcze co z rozmiarem się wydarzy. 😅
Nicole, ja dla starszaka planuję hamak Mazelaki. Młoda jest wózkowa dosc, ale i tuptająca też dosc, myślę ze na hamak bedzie chętna jak nóżki się zmęczą. Dwóch wózków sobie nie wyobrażam - chyba ze rodzinny wypad, bo my odwrotnie: będziemy kupowac 2w1 a spacerówkę młodej (Baby Jogger) zostawiamy bo ją uwielbiam, ale nadaje się dla stabilnie siedzącego dziecka (wg mnie rok+, więc jak młodsze ją przejmie to 2w1 sprzedam). Nie rozważałam podwójnego bo u nas roznica 3 lata i no mysle, ze woziłabym finalnie jedno dziecko w podwójnym wózku. 😅 Ale przy różnicy mniejszej niz 2 lata bym rozważała podwójny wózek, chyba ze starsze dziecko byłoby z tych mało wózkowych. -
Bezimienna, jestem pod wrażeniem Twojej listy ubrankowo-wyprawkowej 👍😊 naprawdę sporo tego😉
Ja mam już trochę pierwszych rzeczy z vinted, po kilka pajacyków i bodziaków kopertowych 56 na pierwsze dni, a resztę już na 62 i 68. Pewnie będę miała jeszcze coś w spadku, ale chciałam mieć kilka takich „swoich”, które mi się podobają🥰
Lavariavel, Dracaena, Nicole i inne dziewczyny, które mają już maluchy - to bardzo przydatne co piszecie. Dla pierworódek niektóre kwestie bywają jeszcze totalną abstarkcją więc dzięki, że dzielicie się z nami doświadczeniem 💪🫡😊
dracaena, KurtynaMileczenia, Natt99, Polczi5, Kasieńka lubią tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Lavariavel wrote:Ja kupilam w prpco kakies zwykle tez z mysla ze po cc sie przydadza. Narazie wszelkie koronki mnie irytuja i draznia zarowno majtki jak i biustonosze.
Nicole
Nie wiem ile twoj starszak ma ale czy rozwazalas wozek dla dzieci rok po roku lub dostawke do wozka? Ja nie wyobrazam sobie spaceru z 2 wozkami.
Ja mam kilka biustonoszy bez fiszbin z Bonprix. Może nie prezentują się pięknie ale są wygodne bardzo wygodne. Ja mam duże piersi a w ciąży i w czasie karmienia jeszcze się powiększyły więc potrzebują odpowiedniego wsparcia. Sportowych nie lubię teraz jakoś tak mnie sciskają.-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Ja mam w głowie ciągle zimne lato i maj 😅, i jak w sierpniu zmarzł mi tyłek bo było z 10 stopni na dworze. Więc chyba stąd przeświadczenie, że chce bym gotowa na wszystko. W teorii mogę wysłać męża po coś cieplejszego do sklepu, gdyby się okazało, że faktycznie jest zimno. Ale ustaliliśmy, że chcemy zrobić tak, żeby przez dwa tygodnie nam niczego nie zabrakło. Jak przestrzelimy się z ilością rzeczy, to się powie shit happens.Firest wrote:Bezimienna, jestem pod wrażeniem Twojej listy ubrankowo-wyprawkowej 👍😊 naprawdę sporo tego😉
Ja mam już trochę pierwszych rzeczy z vinted, po kilka pajacyków i bodziaków kopertowych 56 na pierwsze dni, a resztę już na 62 i 68. Pewnie będę miała jeszcze coś w spadku, ale chciałam mieć kilka takich „swoich”, które mi się podobają🥰
Lavariavel, Dracaena, Nicole i inne dziewczyny, które mają już maluchy - to bardzo przydatne co piszecie. Dla pierworódek niektóre kwestie bywają jeszcze totalną abstarkcją więc dzięki, że dzielicie się z nami doświadczeniem 💪🫡😊
Pozostaje kwestia ubranek 50… i rozważam albo pakę ubrań używanych z tego rozmiaru albo w ogóle odpuścić 🤣 -
W ogóle nieźle mi dziś dziecię narobiło strachu, bo nie wiem czy się inaczej ułożyło na noc, ale od północy do drugiej nie czułam w ogóle ruchów, a potem ani razu od 2 do 7. Teraz szaleje. Zazwyczaj spałam w tych godzinach, ale dziś miałam bezsenną noc, więc myślę sobie posłucham małego, a tu taki psikus 🤣. Jak mnie kopnął po 7 to mówię no dzień dobry.
Kassialka, Nicole123, Natt99, Kasieńka lubią tę wiadomość
-
Coraz częściej czuje ruchy, rano wita sie ze mna jak.wstaje 🥹
Bylismy wczoraj ogladac wózki, zdecydujemy sie na Venicci Upline 2, lub Muuvo five. Mysle ze w lutym juz kupimy.
Co do złego samopoczucia u mnie tez sie zdarzają gorsze dni. Kiedys miewałam ataki paniki I teraz przychodzi czasem taki lęk. Poza tym bol głowy jak sie pojawia to glownie dlatego ze mało piłam. Staram sie pić coraz wiecej. Od początku ciazy nie wzięłam ani jednej tabletki przeciwbólowej, mam nadzieje ze dotrwam i nie bede zmuszona.
dracaena, Natt99, Kasieńka lubią tę wiadomość
-
Nad hamakiem też myślałam tylko na razie mój starszak jeszcze nie chodzi 😣myślę że do maja już zacznie bo jak nas łapie jak za rękę to biega jak szalony . No u mnie będą mniej niż te dwa lata ale tak jakoś mnie odrzuca od tych podwójnych wózków ze względu na gabaryty. Rozważałam jeszcze opcje noszenia małej w chuście a wtedy starszak do spacerówki . Jeszcze ewentualnie wczoraj mi wpadły w oko adaptery do wózków ze można dwa pojedyczne ze sobą połączyć ale nie wiem czy to się sprawdzadracaena wrote:
Nicole, ja dla starszaka planuję hamak Mazelaki. Młoda jest wózkowa dosc, ale i tuptająca też dosc, myślę ze na hamak bedzie chętna jak nóżki się zmęczą. Dwóch wózków sobie nie wyobrażam - chyba ze rodzinny wypad, bo my odwrotnie: będziemy kupowac 2w1 a spacerówkę młodej (Baby Jogger) zostawiamy bo ją uwielbiam, ale nadaje się dla stabilnie siedzącego dziecka (wg mnie rok+, więc jak młodsze ją przejmie to 2w1 sprzedam). Nie rozważałam podwójnego bo u nas roznica 3 lata i no mysle, ze woziłabym finalnie jedno dziecko w podwójnym wózku. 😅 Ale przy różnicy mniejszej niz 2 lata bym rozważała podwójny wózek, chyba ze starsze dziecko byłoby z tych mało wózkowych.🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️