🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja to koszule bede kupowac blizej porodu zeby nie bylo niespodzianki ze nie wejde. Teraz mam 3 szt i pizamy. W szpitalu teraz bylam 5 dni strasznie sie pocilam i wszystko praktycznie poszlo plus koszulka zapasowa.
Ja najpierw musze gdzies miejsce poszukac na te wszystkie dzieciowe sprawy. Do tego mam jeszcze zawirowanie drugie bo moj syn idzie do I Komunii w terminie porodu tak naprawde. Komunia 17 maj chyba a termin porodu 21 maj. Jak pytalam o cesarke to teraz robia tydzien przed terminem. Wiec nie wiadomo czy bede wgl na komunii:/ -
Tak to się lubi nieraz poukładać z tymi terminami. Jednak zdrowie i bezpieczeństwo Twoje i maluszka jest najważniejsze
synkowi pewnie będzie przez chwilę smutno, ale też mu na pewno zależy żeby mama była zdrowa.
Co do wyprawki. Miałam parę dni, kiedy ogarnął mnie szał zakupowy. Ciuszki dla dziecka zamawiałam z vinted. Z HiM strasznie mi się podobają, ale szkoda mi nowych rzeczy, które pewnie zaraz zniszczę ciągłym praniem i suszeniem. Zaopatrzyłam się w rozmiary 56-62, żeby na chwilę mieć spokój (mam nadzieję) :p
Wydaje mi się, że cała wyprawka dla dziecka i do szpitala jest gotowa, oprócz pampersów. Poluję na jakąś promocję
myślałam, żeby wziąć 1 paczkę "1" i resztę "2". Pieluchy zawsze można na szybko dokupić. A bodziaki mam po 5-6 szt + pajace i rampersy.
Kasieńka, Karpatka95, Agat99, Natt99 lubią tę wiadomość
punkcja czerwiec 2025
6 zapłodnionych
❄️❄️
Sierpień 2025
6dpt Bhcg 26
10 dpt Bhcg 208
❤️ -
Hmm ciekawa rekomendacja😊 Tylko tak się zastanawiam co z kangurowaniem po porodzie, tzn gdzie kładą dzidziusia? tak sobie wyobrażałam, że na klatce piersiowej mamusi 🥰 to chyba wtedy lepiej taka rozpinana może na poród?Bezimienna wrote:Do porodu widziałam, że dziewczyny polecają zwykłe duże t-shirty chociażby z pepco, by potem móc to bez żalu zutylizować 😅.👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Zainteresował mnie polecany przez niektóre z Was laktator Momcozy S12 Pro i sprawdziłam sobie, a tu akurat na oficjalnej stronie jest noworoczna promka i wychodzi sporo taniej niż w Media Expert czy Allegro. Trzeba wpisać kod NEW2026 i jest za 284,80 zł zamiast 355,99 zł (ja akurat pojedynczy patrzę). Wysyłka niby gratis. Może Wam się przyda to info😊
Hmmm może zaryzykować i kupić... choć guzik jeszcze wiem o laktatorach, ale widzę ten akurat sprzęt ma super opinie👍 Niby mi bratowa oferuje, że odda swój używany, jakiś świetny zachwalany, ale ja jakoś tak czuję niechęć. To wydaje mi się dość intymne i wolałabym mieć nówkę, swoją własną. A może przesadzam? 😉
Karpatka95, Agat99, Nalan, Kasieńka lubią tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Wiem, że dziewczyny kupują używane. Jeśli laktator ma obieg zamknięty to po wymianie jakiś tam zużywalnych części można korzystać. Ale wiem o czym mówisz i ja wiele rzeczy będę kupować używanych ale laktator chcę mieć nowy 😅Firest wrote:Zainteresował mnie polecany przez niektóre z Was laktator Momcozy S12 Pro i sprawdziłam sobie, a tu akurat na oficjalnej stronie jest noworoczna promka i wychodzi sporo taniej niż w Media Expert czy Allegro. Trzeba wpisać kod NEW2026 i jest za 284,80 zł zamiast 355,99 zł (ja akurat pojedynczy patrzę). Wysyłka niby gratis. Może Wam się przyda to info😊
Hmmm może zaryzykować i kupić... choć guzik jeszcze wiem o laktatorach, ale widzę ten akurat sprzęt ma super opinie👍 Niby mi bratowa oferuje, że odda swój używany, jakiś świetny zachwalany, ale ja jakoś tak czuję niechęć. To wydaje mi się dość intymne i wolałabym mieć nówkę, swoją własną. A może przesadzam? 😉
Dzięki za kodzik ❤️ co prawda laktator planowałam później kupić ale jak jest okazja to zastanowię się czy nie skorzystać 😊
Firest lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Firest wrote:Zainteresował mnie polecany przez niektóre z Was laktator Momcozy S12 Pro i sprawdziłam sobie, a tu akurat na oficjalnej stronie jest noworoczna promka i wychodzi sporo taniej niż w Media Expert czy Allegro. Trzeba wpisać kod NEW2026 i jest za 284,80 zł zamiast 355,99 zł (ja akurat pojedynczy patrzę). Wysyłka niby gratis. Może Wam się przyda to info😊
Ty masz sie z tym czuc dobrze, wiec nie - nie przesadzasz
ja raczej tez kupię nowy ale póki co sie wstrzymuje, porozmawiam z położną tez na ten temat
Firest lubi tę wiadomość
-
dracaena wrote:To jeszcze po prostu pytanie, jak wyglądają wasze spacery + czy starszak będzie w placówce czy w domu. To jednak do swojego stylu życia trzeba dopasować.
U nas codziennie spacery po 2-3h, ja wiem, ze coś musimy mieć bo ona chodzi coraz więcej, no ale tyle nie da rady, zawsze nóżki się męczą. 😅 No i planowo będzie w przedszkolu, więc ona z tych spacerów porannych odpadnie, zostaną popołudniowe (krótsze) i weekendy. Hamak dla nas ideolo, ale no zanim 1,5 roczniak przejdzie dłuższą trasę to trochę minie.
.
Synek zostaje w domu ze mną więc pewnie spacery z dwójką mnie nie ominą. Dzięki za rady dziewczyny . Musze jakoś wkrótce ogarnąć tą kwestię🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Ja miałam cc wiec koszula była szpitalna ale zanim się dowiedziałam ze nie bede rodzic naturalnie to miałam na poród zaplanowana koszule z SHEIN . Na pobyt w szpitalu miałam przeznaczone trzy koszule z sinsaya ,wtedy były dostępne takie fajne z odchylanym dekoltem i z super długością do kolan . Ja bardzo mocno krwawiłam i te trzy na pobyt po porodzie ledwo mi starczyły .🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Ja wczoraj kupiłam na vinted nowy z gwarancją do grudnia za 400 zł 🙈 podwójny oczywiścieFirest wrote:Zainteresował mnie polecany przez niektóre z Was laktator Momcozy S12 Pro i sprawdziłam sobie, a tu akurat na oficjalnej stronie jest noworoczna promka i wychodzi sporo taniej niż w Media Expert czy Allegro. Trzeba wpisać kod NEW2026 i jest za 284,80 zł zamiast 355,99 zł (ja akurat pojedynczy patrzę). Wysyłka niby gratis. Może Wam się przyda to info😊
Hmmm może zaryzykować i kupić... choć guzik jeszcze wiem o laktatorach, ale widzę ten akurat sprzęt ma super opinie👍 Niby mi bratowa oferuje, że odda swój używany, jakiś świetny zachwalany, ale ja jakoś tak czuję niechęć. To wydaje mi się dość intymne i wolałabym mieć nówkę, swoją własną. A może przesadzam? 😉 -
Karmiłam piersią synka przez rok . Jestem z tych mamuś które nie lubią karmić piersią . Jeszcze dopóki syn nie miał zębów było to dla mnie neutralne ale jak na pół roku wyszły mu pierwsze zęby to każde karmienie było dla mnie bardzo stresujące. Na szczęście nie miałam problemów z odstawieniem synka i tydzień przed roczkiem już nie karmiłam go . Ja podeszłam do tego z czysto logistycznych względów i ekonomicznych. Mimo że normalnie wychodziłam z koleżankami i zostawiałam synka z mężem to dopiero jak odstawiłam to poczułam taka „wolność „ i odżyłam . Ale zdaje sobie sprawę że jestem pewnie w mniejszości mam które nie lubią karmić piersiąMoira wrote:Tak czytam o laktatorach i sama mam zagwozdkę czy i jaki kupować. Cały czas zastanawiam się czy karmić piersią, czy któraś z przyszłych mam ma podobne odczucia ?🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Ja na pewno kupię laktator, choć chciałabym karmić piersią. Znam przypadek, że koleżanka bardzo chciała karmić piersią i ma tego pokarmu dużo ale maluch nie potrafi dobrze ssać sutka i po każdym karmieniu płakał - podejrzewam, że za dużo powietrza przy tym łapał. Odkąd odciąga mleko i karmi z butelki, mały złote dziecko - je, spi, kupka i zadowolony 😅 więc wydaje mi się, że lepiej się w niego zaopatrzyć.Moira wrote:Tak czytam o laktatorach i sama mam zagwozdkę czy i jaki kupować. Cały czas zastanawiam się czy karmić piersią, czy któraś z przyszłych mam ma podobne odczucia ?
Z innej beczki, macie cokolwiek sprawdzonego na ból zęba poza paracetamolem ?
Ja również planuję kupić laktator ten momcozy, moja koleżanka ma i mówi że jest super 😁
Co do zęba, może czosnek? 🙈 wyciąga stan zapalny.05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰 -
Moira wrote:Tak czytam o laktatorach i sama mam zagwozdkę czy i jaki kupować. Cały czas zastanawiam się czy karmić piersią, czy któraś z przyszłych mam ma podobne odczucia ?
Oczywiście 🙂 Tzn. teraz przy drugim dziecku zupełnie inaczej do wszystkiego podchodzę. Przy córce bardzo chciałam i porodu rodzinnego i karmienia i, żeby spała w łóżeczku i ubranek miałam od podłogi po sufit. Teraz mam duży luz, co będzie to będzie 🙂
Po prostu to wszystko potrafi baaaardzo nie być po naszej myśli, zaskoczyć a często nawet rozczarować i chyba cudownie tę wiedzę już mieć. Śpi się spokojniej 😁😁
Edytowałam jeszcze, żeby dopisać, że nie musisz karmić piersią by być najlepszą mamą na świecie. Pamiętaj o tym ♥️Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 11:21
Natt99, Nicole123, Kasieńka lubią tę wiadomość
-
To ja wpadłam w szał zakupów i w sumie z ciuszkow mam już prawie wszystko 😅 zostało mi dokupić kilka bodziakow z krótkim rękawkiem. Akurat musiałam wymienić rozmiar synkowi bo z dnia na dzień wyrósł z wszystkiego a trafiły mi się fajne promocje więc skorzystałam 😃
Firest, Kasieńka lubią tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Byłam dziś na połówkowych na Nfz i w porównaniu do prywatnych 2 dni temu to przepaść.. te trwały max 10 min, profesor powiedział do mnie 2 zdania na temat badania, że "wszystko dobrze ale dziób nieuchwytny na zdjęciach" I żebym brała nospe. Skomentowal jeszcze mój makijaż (chociaż maluję się minimalnie.. ) I koniec wizyty. Zero zdjęć, na wydruku mam wagę 475g, a 2 dni temu było 400g i wtedy łożysko z przodu, a dziś niby z tyłu 😜 na pewno więcej nigdy już nie skorzystam z tej poradni 😉
Poczytam o laktatorach, bo mimo że chce karmić piersią to wiem, że bywa różnie i lepiej się zaopatrzec lub chociaż rozeznać wcześniej w temacieWiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 12:27
-
Moira wrote:Tak czytam o laktatorach i sama mam zagwozdkę czy i jaki kupować. Cały czas zastanawiam się czy karmić piersią, czy któraś z przyszłych mam ma podobne odczucia ?
Kochana ząb nie boli bez powodu. Najlepiej pójdź do dentysty, nie ryzykuj w ciąży żeby stan zapalny ci się rozwinął bo jest to bardzo groźne. Lekarz zobaczy czy dziąsło, czy może ci się zrobila kieszonka i bakterie rozwinęły , a może po prostu pozbędzie się próchnicy. Paracetamol nie leczy stanu zapalnego, a dentysta może zaproponować leczenie bezpieczne dla kobiet w ciąży.
Karpatka95, dracaena, Kasieńka lubią tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Niestety trzeba dobrze trafić z tymi prenatalnymi na nfz 😢 Mnie na szczęście lekarz pokierował do super placówki, z jednym z najlepszych w okolicy specjalistów. Zdjęć mam multum, filmik na pendrive, wszystko dokładnie sprawdzone, omówione. Od razu umówiłam się na 3 prenatalne, bo serio warto 🥰. Ale jak czytam np na fb takie historie jak Twoja to jestem w szoku... Po takich prenatalnych nie byłabym uspokojona ani trochę. Dobrze że miałaś też prywatnie wizytę ❤️Agat99 wrote:Byłam dziś na połówkowych na Nfz i w porównaniu do prywatnych 2 dni temu to przepaść.. te trwały max 10 min, profesor powiedział do mnie 2 zdania na temat badania, że "wszystko dobrze ale dziób nieuchwytny na zdjęciach" I żebym brała nospe. Skomentowal jeszcze mój makijaż (chociaż maluję się minimalnie.. ) I koniec wizyty. Zero zdjęć, na wydruku mam wagę 475g, a 2 dni temu było 400g i wtedy łożysko z przodu, a dziś niby z tyłu 😜 na pewno więcej nigdy już nie skorzystam z tej poradni 😉
Poczytam o laktatorach, bo mimo że chce karmić piersią to wiem, że bywa różnie i lepiej się zaopatrzec lub chociaż rozeznać wcześniej w temacie
Agat99 lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Hejka! Tez się czaję na ten laktator momcozy s12 pro 😀, pewnie jeszcze poprzeglądam stronki i kupię go. Z ubranek mam jedno body na razie 🙈 Muszę dopiero zrobić listę ile czego kupić, a pewnie zajmę się tym na L4 w lutym.
Dzisiaj miałam standardową wizytę, w piątek na połówkowych miał 405 a dzisiaj 445g, wiadomo, jest margines błędu ale rośnie 😄. Wczoraj też mało go czułam, a dzisiaj znowu bardziej daje o sobie znać. I dostanę skierowanie na echo od lekarza na NFZ więc jeden wydatek mniej.
Agat99 - masakra z takim lekarzem, ja szłam na NFZ też ale babka super, wszystko mówiła co widzi. Także ja bym takiego unikała. Dobrze, że miałaś też prywatne badanie.
Moira - najlepiej od razu do dentysty 🫤. Z domowych sposobów to słyszałam że gryzienie goździka może zmniejszać ból, ale nigdy tego nie próbowałam.
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Ja przed porodem nie byłam pewna co do kp, jakie dla mnie będzie. Ale absolutnie uwielbiałam, karmiłam 2l4m, odstawiłam na początku ciąży bez większych dram, zresztą był już na to czas bo zaczynały mnie irytować np. noce. Więc wiem na pewno, że będę i teraz kp, jedyne co to chcę wprowadzić też butlę z moim odciąganym dopóki dziecko ssie odruchowo, bo z pierwszą zrobiliśmy to za późno i już dosłownie nie umiała pić z butelki. A jednak te pierwsze ok. 8 miesięcy byłam uwiązana - rozszerzaliśmy dietę od ok. 6,5 miesiąca, i potem zanim to jako tako szło to byłam na każde zawołanie, a mąż miał dramy jak wychodziłam sama. 😅 Więc wolałabym teraz mieć możliwość wyjść sama czy tylko ze starszą.
Teraz mam laktator z pierwszej, nie lubię odciągać, już pisałam, może będąc pewna rozwiązań dla siebie znajdę coś muszlowego, ale pogadam z moją położną (jest doradczynią laktacyjną), bo z tego co widzę Momcozy ma lejek 24mm... to tak 2x za dużo dla mnie, muszę znaleźć czy ma reduktory/mniejsze lejki. 😅 -
Z zębem to do dentysty. I uciekać, jeśli powie, że nie może czegoś bo jest się w ciąży. 🤪 2 tygodnie temu miałam kanałowe na luzie robione, również z małym zdjęciem rtg kontrolnym przed zamknięciem bo długie kanały.
Co do wizyt na NFZ - ja mam na prenatalnych lekarkę, która nie lubi mówić w trakcie bo się musi skupić, ale jest ogółem bardzo miła. Badanie idzie sprawnie czasowo. To w pierwszej jak poszłam prywatnie to co z tego, ze mówiła, jak szturchala mnie głowicą w brzuch jak dziecko sie nie chciało ułożyć, a u tej na NFZ to ma nawet ciepły żel żeby było miło. Nie dogodzisz. Ja wiem, ze mam fajną specjalistkę i nie muszę z nią rozmawiać w trakcie badania, ale wiem tez, ze w pierwszej ciazy dla uspokojenia byłam u tej "gadającej" i zbyt wiele to nie wniosło. 😅
Kassialka, Kassialka, Kasieńka lubią tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH