🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Z tego co widziałam można dokupić różne rozmiary lejków do tego momcozy 😊 ale dobrze że o tym napisałaś bo dzięki temu znalazłam info żeby mierzyć brodawkę po 32 tyg i dopiero wtedy dobierać rozmiar lejka 😅dracaena wrote:Ja przed porodem nie byłam pewna co do kp, jakie dla mnie będzie. Ale absolutnie uwielbiałam, karmiłam 2l4m, odstawiłam na początku ciąży bez większych dram, zresztą był już na to czas bo zaczynały mnie irytować np. noce. Więc wiem na pewno, że będę i teraz kp, jedyne co to chcę wprowadzić też butlę z moim odciąganym dopóki dziecko ssie odruchowo, bo z pierwszą zrobiliśmy to za późno i już dosłownie nie umiała pić z butelki. A jednak te pierwsze ok. 8 miesięcy byłam uwiązana - rozszerzaliśmy dietę od ok. 6,5 miesiąca, i potem zanim to jako tako szło to byłam na każde zawołanie, a mąż miał dramy jak wychodziłam sama. 😅 Więc wolałabym teraz mieć możliwość wyjść sama czy tylko ze starszą.
Teraz mam laktator z pierwszej, nie lubię odciągać, już pisałam, może będąc pewna rozwiązań dla siebie znajdę coś muszlowego, ale pogadam z moją położną (jest doradczynią laktacyjną), bo z tego co widzę Momcozy ma lejek 24mm... to tak 2x za dużo dla mnie, muszę znaleźć czy ma reduktory/mniejsze lejki. 😅
dracaena, Firest lubią tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Moira koniecznie dentysta tak jak juz dziewczyny pisały. Ja wstawiałam zęba w 1 trymestrze bo nie wiedziałam, że jestem w ciazy. Na kolejnej wizycie pani stomatolog mnie uspokoiła ze znieczulenie ktore brałam jest bezpieczne w ciazy i ze lepiej sie znieczulić i naprawiać zęby niz przechodzić z nieleczonym w ciazy
-
Moira wrote:Tak czytam o laktatorach i sama mam zagwozdkę czy i jaki kupować. Cały czas zastanawiam się czy karmić piersią, czy któraś z przyszłych mam ma podobne odczucia ?
Z innej beczki, macie cokolwiek sprawdzonego na ból zęba poza paracetamolem ?
To zalezy od czego ten bol. Mozna goździk stosowac- przykladac do bolacego miejsca, plukanki z szalwi i rumianku, mi dentystka kazala dezaftan zel smarowac 3xdziennie patyczkiem i aby przez godzine nie jesc i nie pic.
Mi 8 nie wyszly cale i co jakis czas o sobie przypominaja. Nie wyrywalam ich bo nie bylo potrzeby. Jestem na regularnych kontrolach dentysty
Edytuje:)
Co do karmienia piersia to nie bylo latwo ale syna karmilam ok 1.5 roku ( wrocilamdo pracy jak mial rok).
Uwazam ze jest to bardzo wygodne. Dziecko jest glodne to "stolowka" zawsze gotowa. Moja kolezanka karmila MM i dla mnie to bylo straszne. Zostawalam z malym ale jak robilam mleko to zawsze sie balam ze za cieplo lub za zimne. Moj na poczatku jeszcze pil moje mleko z butelki jak czasem zdarzylo mi sie ruszyc z domu ale to max do 3go mca. Potem juz nic nie ruszal z butelki. Probowalam kaszki, mleko mm rozne firmy testowalam, soki naturalne, herbatki- zupelnie nic. Wszystko lyzeczka mu dawalama potem niekapek polubil.
Ja dzis mezowi mowilam zeby pomyslal cos zeby miejsce zrobic na zakupy bobasowe, bo juz chce pomalu cos tam zbierac. Zawsze to mniejsze koszty naraz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 18:14
-
Ja też dentystę przerabiałam już chyba z 3 razy , lepiej idź i się nie męcz ❤️ jak tak czytam te Wasze posty, to myślę sobie, że totalnie nie wiem nic 🙈 w środę się biorę za szukanie szkoły rodzenia i ogarnięcia położnej - akurat sąsiadka jest położną, co prawda nie znam się z nią, ale bardzo polecana - chyba fajna opcja mieć 3 domy dalej taką położną ? Co powiecie ?
dracaena, Natt99 lubią tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1

-
Ja miałam dziś prenatalne, mamy 452g dziewczynki🌸wyszło, że jest 8 dni do tyłu z rozmiarami, ale lekarz powiedział, że jego zdaniem to nie jest wina łożyska czy zachamowania wzrostu tylko to kwestia genetyczna bo ja sama mam 150cm🙈więc staram się tym nie przejmować
Agat99, dracaena, IT_Girl, Kassialka, Lavariavel, Nicole123, Ania 93, Natt99, Sosenka93, Polczi5, Karpatka95, Firest, Kasieńka, Lila777, Cavarathiel lubią tę wiadomość
-
Dalia ty masz poczeta corke naturalnie tzn wg regularmych miesiaczek etc i ma tej podstawie wyliczony wiek ciazy?
Moze byc zawsze jednak ten blad zwiazany z realna data ciazy.
U mnie dokladnie jest okreslone przez date transferu 5dniowrj blastosysty a mimo to mam rozbieznosci co do wieku ciazy wg usg. Jestem ciekawa swoich prenatalnych. Teraz jak wiem ze jade w czwartek to nie moge sie doczekac.
fakt ze w tym miesiacu na lekarza wydam 1000zl mnie nieco irytuje( badania prenatalne, wizyta u swojej gin + musze zrpbic cytologie plynna+ koszt badan prywatnych)
Mam nadzieje tylko ze ten lekarz naprawde bedzie wart swojej ceny, bo ja o nim nie slyszalam a do najtanszych nie nalezy. Opinie ma dobre. Znow ten o ktorym slyszalam dobre slowa to opinie na internecie ma fatalne.
Ja dzis poraz pierwszy testowalam detektor tetna plodu. Nie mam zelu do usg ale posalo ze w ostatecznosci moze byc gesty krem nawilzajscy. I powiem Wam ze fajne uczucie. Relaksuje mnie sluchanie tego dzwieku i plus do tego jak bobas kopal to odrazu bylo slychac i czuć
.
Mam nadzieje ze w czwartek juz bede wiedziec ostatecznie kto tam mieszka w srodku. Podoba mi sie imie Anastazja wiec bede musiala negocjowac z mezem ^^ bo mialo byc na "W" w ostatecznosci jeszcze Wiktoria mi sie podoba. Nasze zwyciezstwo ( wolalabym przez V ale nie chce komplikowac dziecku zycia).
Dziewczyny jakbyscie slyszaly o jakis fajnych promocyjkach on line to oczywiscie dajcie znac
ja niestety glownie przez intermet bede kompletowac wyprawke.
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Jest taka strona mokida.com tam czasami da się dorwać naprawde fajne promocje ☺️Lavariavel wrote:Dalia ty masz poczeta corke naturalnie tzn wg regularmych miesiaczek etc i ma tej podstawie wyliczony wiek ciazy?
U mnie dokladnie jest okreslone przez date transferu 5dniowrj blastosysty a mimo to mam rozbieznosci co do wieku ciazy wg usg. Jestem ciekawa swoich prenatalnych. Teraz jak wiem ze jade w czwartek to nie moge sie doczekac.
fakt ze w tym miesiacu na lekarza wydam 1000zl mnie nieco irytuje( badania prenatalne, wizyta u swojej gin + musze zrpbic cytologie plynna+ koszt badan prywatnych)
Mam nadzieje tylko ze ten lekarz naprawde bedzie wart swojej ceny, bo ja o nim nie slyszalam a do najtanszych nie nalezy. Opinie ma dobre. Znow ten o ktorym slyszalam dobre slowa to opinie na internecie ma fatalne.
Ja dzis poraz pierwszy testowalam detektor tetna plodu. Nie mam zelu do usg ale posalo ze w ostatecznosci moze byc gesty krem nawilzajscy. I powiem Wam ze fajne uczucie. Relaksuje mnie sluchanie tego dzwieku i plus do tego jak bobas kopal to odrazu bylo slychac i czuć
.
Mam nadzieje ze w czwartek juz bede wiedziec ostatecznie kto tam mieszka w srodku. Podoba mi sie imie Anastazja wiec bede musiala negocjowac z mezem ^^ bo mialo byc na "W" w ostatecznosci jeszcze Wiktoria mi sie podoba. Nasze zwyciezstwo ( wolalabym przez V ale nie chce komplikowac dziecku zycia).
Dziewczyny jakbyscie slyszaly o jakis fajnych promocyjkach on line to oczywiscie dajcie znac
ja niestety glownie przez intermet bede kompletowac wyprawke.-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Lavariavel wrote:Dalia ty masz poczeta corke naturalnie tzn wg regularmych miesiaczek etc i ma tej podstawie wyliczony wiek ciazy?
Właśnie nie, u mnie owu mogła być w 21dc lub nawet później, ciężko stwierdzić bo trochę olewałam mierzenie temperatury. Potem wg crl był ustalony wiek ciąży, termin porodu początkowo miałam na 9 maja, potem dzidziuś był do przodu więc przeskoczył na 5 maja przy 1 prenatalnych, teraz wskazuje na 12 maj. No ale skoro lekarz mówi żeby się nie przejmować to się nie przejmuje. Najważniejsze żeby mała rosła dalej a że w swoim tempie to chyba nic złego.
Lavariavel lubi tę wiadomość
-
Mam chyba podobną sytuację😉 W standardzie jest 24mm. Poczytałam więc przewodnik po rozmiarach na stronce Momcozy i fajnie wyjaśniają. I tak jak pisze Karpatka, są reduktory do dokupienia. Spoko jest taki zestaw 4 szt w różnych rozmiarach <24mm. czyli można sobie dobierać lejki wg potrzeby, bo ponoć średnica brodawki często się zmienia w trakcie laktacji albo prawa i lewa mogą się zrobić niejednakowe. Teraz w tej noworocznej promce jest za 50zl👍dracaena wrote:Teraz mam laktator z pierwszej, nie lubię odciągać, już pisałam, może będąc pewna rozwiązań dla siebie znajdę coś muszlowego, ale pogadam z moją położną (jest doradczynią laktacyjną), bo z tego co widzę Momcozy ma lejek 24mm... to tak 2x za dużo dla mnie, muszę znaleźć czy ma reduktory/mniejsze lejki. 😅
Już się naczytałam recenzji różnych laktatorów i ten Momcozy wydaje się być jednym z liderów, więc ja biorę i jedno z wyprawki odhaczone😀
Karpatka95, Agat99, dracaena, Natt99 lubią tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Firest wrote:Mam chyba podobną sytuację😉 W standardzie jest 24mm. Poczytałam więc przewodnik po rozmiarach na stronce Momcozy i fajnie wyjaśniają. I tak jak pisze Karpatka, są reduktory do dokupienia. Spoko jest taki zestaw 4 szt w różnych rozmiarach <24mm. czyli można sobie dobierać lejki wg potrzeby, bo ponoć średnica brodawki często się zmienia w trakcie laktacji albo prawa i lewa mogą się zrobić niejednakowe. Teraz w tej noworocznej promce jest za 50zl👍
Już się naczytałam recenzji różnych laktatorów i ten Momcozy wydaje się być jednym z liderów, więc ja biorę i jedno z wyprawki odhaczone😀
Si, ale najmniejszy ma 15mm, moze sie udać, ale u mnie tak naprawde brodawka 11/12mm i jakos znacząco przez cale kp sie nie zmieniała. 😅😆 Do Neno mam reduktor, ale nawet z tym reduktorem tak sobie. Natomiast przekonuje mnie, ze Momcozy podobno jest delikatny -> moze to by rozwiązało temat.
Jeszcze myślę, do chyba 8.01 jest ta promka. 😂 -
Po cc mialam najpierw brak pokarmu a pozniej bardzo duzy nawal. W szpitalu dali mi elektryczny laktator ( juz nie pamietam jakiej marki) niby sciagal ale naprawde nie wiele. Wiecej bylam w stanie ręcznie sciagnac jak mi polozna pokazala jak, mimo ze bol byl nieziemski.
Ja wczoraj przegladalam rozne strony i nie wiem od czego zaczac kompletowac wyprawke zupelnie. 😆
O dziwo mnie to przeraza lekko -
Wyprawka to temat rzeka, ja już jakieś doświadczenia mam a i tak jestem w kropce, mam w koszyku pododawane pięknie różowe ciuszki i jakoś boję się jeszcze zamówić bo może jeszcze za wcześnie a może będzie chłopak 🫣
-
Cześć dziewczyny, zaglądam czasami co u Was i widze temat laktatorow 🫣 wiec czuję się wywołana.
Byłam KPI przez rok - dzielnie towarzyszył mi MomCozy S12 pro i tez go Wam polecam. Co do lejków, pamiętajcie że na początku moze byc mniejszy lejek, a później jak juz sutki się "wyciągną" moze być potrzebny większy, zeby nie powodował dyskomfortu. Ja zaczynałam z lekiem 19mm - skończyłam na 21mm. Warto kupić sobie zestaw, chociażby na Ali z takim miksem leków i testować- bo ja osobiście miarek i mierzenia nie ogarnęłam 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 10:09
dracaena, Natt99, Lavariavel, Lila777, IT_Girl, Polczi5, Firest, KurtynaMileczenia, Kasieńka lubią tę wiadomość
91'
10.2023->07.2024 ❤️Syn 3810g 41+3 SN
07.2025 💔 7+2 (puste jajo)
10.2025 💔 10+1 (chłopiec triploidia)
21.12 ⏸️ 10 dpo
27.12 beta 239,4 mIU/ml || Prog 26,70
29.12 beta 339,0 mIU/ml 💔 || prog 25,64
30.12 Włączone Neoparin + Acard
31.12 beta 569,8 mIU/ml || prog 19,58
02.01.2026 beta 1281,7 mIU/ml 🤯 || prog 18,95
03.01 USG GS: 0,5cm YS: 0,19cm -
Fox wrote:Cześć dziewczyny, zaglądam czasami co u Was i widze temat laktatorow 🫣 wiec czuję się wywołana.
Byłam KPI przez rok - dzielnie towarzyszył mi MomCozy S12 pro i tez go Wam polecam. Co do lejków, pamiętajcie że na początku moze byc mniejszy lejek, a później jak juz sutki się "wyciągną" moze być potrzebny większy, zeby nie powodował dyskomfortu. Ja zaczynałam z lekiem 19mm - skończyłam na 21mm. Warto kupić sobie zestaw, chociażby na Ali z takim miksem leków i testować- bo ja osobiście miarek i mierzenia nie ogarnęłam 🤣
Dzięki ❤️ Teraz i ja poważnie rozważam, no kurcze. 🤣 Pojedynczy bo na 1/2 karmienia butelką dziennie niepotrzebny mi podwójny no ale.
Ja to muszę zacząć od uporządkowania szafy młodej żeby mieć miejsce na przywiezienie ciuszków małych od teściów. 😅
No i wózki musimy obejrzeć. Rozważam Mast M5X, Roan IVI 2.0 (ale niepokoją mnie słabe opinie o spacerówce, znajomi mieli i zadowoleni z gondoli, ale mlody ma rok i juz zmienili na lżejszą spacerówkę, przeczuwam w czym był problem, Mast moze byc lzejszy w prowadzeniu i miec lepsza pozycje w spacerówce akurat) i Espiro Miloo (ale ten najmniej, moj vibe wizualny to najbardziej Mast).
A tak to w pierwszej ciazy wzięłam sie za wyprawkę w sumie od lutego, bo dopiero od lutego byłam w domu, zaczęłam plamić i lekarz kazał zwolnić. 😅 Wiec nie czuje nad sobą jeszcze bata czasowego. 🤣 Tylko logistyczny - bo jednak cala rodzina musimy jechać obejrzeć wozki i znaleźć fotelik. -
Fox, czy ja dobrze widzę w stopce? Gratulacje ❤️ "Nudnej" ciąży życzę 😊Fox wrote:Cześć dziewczyny, zaglądam czasami co u Was i widze temat laktatorow 🫣 wiec czuję się wywołana.
Byłam KPI przez rok - dzielnie towarzyszył mi MomCozy S12 pro i tez go Wam polecam. Co do lejków, pamiętajcie że na początku moze byc mniejszy lejek, a później jak juz sutki się "wyciągną" moze być potrzebny większy, zeby nie powodował dyskomfortu. Ja zaczynałam z lekiem 19mm - skończyłam na 21mm. Warto kupić sobie zestaw, chociażby na Ali z takim miksem leków i testować- bo ja osobiście miarek i mierzenia nie ogarnęłam 🤣
Firest, KurtynaMileczenia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy wy również macie tyleeeee śluzu? 😅
Bo czasami mam tak , że idę i czuję jak się ze mnie wylewa. Sprawdzałam, że jest lekko białawy ale dość rzadki, a jestem już przeczulona bo znajomej po trochu wody płodowe się lały , więc chodzę i sprawdzam.👱♀️32 lat - 👉Czynnik V Leiden 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨,👉 MTHFR 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨, 👉PAI 1 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨, problemy immunologiczne
👉Przeciwciała przeciw plemnikowe 𝐨𝐛𝐞𝐜𝐧𝐞
☘️Starania od 𝐬𝐭𝐲𝐜𝐳𝐧𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟎 r.
IUI - 03.2023r. ❌
PUNKCJA - 24 jajeczka ➡️14 komórek ➡️13 zarodków 5️⃣ dniowych .
1️⃣❄️IVF - 28.08.2024 r. ❌
2️⃣❄️IVF - 25.09.2024 r. ⏸️- 9 tc.💔
3️⃣❄️IVF - 17.02.2025r. BETA HCG👉8dpt -38, 10dpt -31⬇️❌
4️⃣❄️IVF - 10.06.2025r. - ❌
5️⃣❄️IVF - 11.08.2025 r. - ❌
6️⃣❄️IVF - 11.09.2025 - 8dpt - 68mIU/ml, 11dpt- 188mIU/ml, 13dpt - 423 mIU/ml
27dpt- jest ❤️
📅Histeroskopia , konsultacja z immunologiem
💊SMOFLIPID, accofil, encorton, clexane, acard

-
anilewe wrote:Fox, czy ja dobrze widzę w stopce? Gratulacje ❤️ "Nudnej" ciąży życzę 😊
Jeszcze jak widać nic pewnego 🫣 aa juz od początku pod górkę.91'
10.2023->07.2024 ❤️Syn 3810g 41+3 SN
07.2025 💔 7+2 (puste jajo)
10.2025 💔 10+1 (chłopiec triploidia)
21.12 ⏸️ 10 dpo
27.12 beta 239,4 mIU/ml || Prog 26,70
29.12 beta 339,0 mIU/ml 💔 || prog 25,64
30.12 Włączone Neoparin + Acard
31.12 beta 569,8 mIU/ml || prog 19,58
02.01.2026 beta 1281,7 mIU/ml 🤯 || prog 18,95
03.01 USG GS: 0,5cm YS: 0,19cm -
AniaB93 wrote:Dziewczyny, czy wy również macie tyleeeee śluzu? 😅
Bo czasami mam tak , że idę i czuję jak się ze mnie wylewa. Sprawdzałam, że jest lekko białawy ale dość rzadki, a jestem już przeczulona bo znajomej po trochu wody płodowe się lały , więc chodzę i sprawdzam.
Też tak czasem mam 😉 lekarz mi mówił, że to normalne na tym etapie, bo też go pytałam czy to nie wody płodowe 😜 ale nie dziwiło go moje pytanie więc pewnie więcej kobiet ma takie wątpliwości -
Ja podobnie. Sa rozne dni. Ogolnie mam schize wiec wkladki mam non stop. Wiem ze to tez niezbyt dobrze ale boje sie ze nie zauwaze gdybym np. Zaczela plamic czycos. To juz hest psychiczne. I fakt ze podczas takiego sluzowatego dnia to bym bielisne musiala non stop wymieniac. Uzywam takich wiekszych wkladek i jest ok.
Wczoraj jeszcze czytalam w temacie uzywania pieluchomajtek po cc i porodzie, bo to ze uzywalam i bylo wygodne to jedno , ale czy oficjalnie jest to dozwolone to drugie. Na szczescie jest to jak najbardziej Ok, zdecydowalam sie kupic jedną paczke 10szt takich wkladanych jak majtki chlonnych normalnych.
Musze popatrzec gdzie taniej wychodza w aptece czy w rossmanie.
Jaką wielkosc wanienki planujecie? -
Mamy po pierwszej Stokke tę normalną i zostaje na drugie. Starsza jeszcze z niej korzysta, ale dostanie wersję XL (mamy tylko prysznic, a wanna jest lubiana także no). W opcji ze stojakiem wygodna dla malucha. Przy czym ja ją brałam bo się składa, a mamy małą łazienkę i to było dla nas istotne. Gdyby nie było, brałabym coś tańszego.
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH