🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
AniaB93 wrote:Jak my mówiliśmy Mieszko, to teściowa chyba na serio tego nie wzięła😅 Po jakimś czasie jak ciągle mówiliśmy Mieszko, to zadzwoniła do mnie któregoś dnia zapytać jak się czuję i mówi do mnie „no serio Mieszko? Jak my do niego będziemy mówić jak będzie duży?” Na co jej odpowiadam „Po imieniu - Mieszko” . Na razie tematu nie było.
Jeszcze przestawiała mi meble i mówiła gdzie łóżeczko ma stać bo ja muszę teraz zacząć spać głową w drugą stronę i łóżeczko mieć przy głowie.
Ale pogadała se , ja się nic nie odezwałam 😜 niech jej tyle zostanie.
O matko jaka baba, mam nadzieję, że mieszka daleko 😁 -
Dziewczyny, w ogóle bym się nie przejmowała reakcjami innych, szkoda nerwów.
W pierwszej ciąży u nas te reakcje były naprawdę skrajne -> i przeważająco "na nie". 😅 Poleciały też różne krzywe teksty (u mnie "koleżanka" w pracy wprost orzekła, że okropne imię wybraliśmy i żebyśmy się jeszcze zastanowili, bo skrzywdzimy dziecko😆) albo ludzie po prostu byli za tym drugim imieniem (rozważaliśmy Wandę albo Gaję). W otoczeniu też nie było zbyt dużo Wand, choć ze statystyk wiedziałam, że to imię wraca. 2,5 roku później coraz częściej spotykamy inną około 2-3-letnią imienniczkę córki + większości się podoba (w tym zaczepiają mnie starsze panie na spacerach jak usłyszą, że Wandzia, że jakie piękne imię 😅). W ogóle ludzie mniej komentują jak już to dziecko jest na świecie - no jest i ma imię, po prostu.
Teraz mam odmianę, bo na Jagnę większość reakcji jest pozytywna i się aż dziwię. 🤣
Ja sama też mam różne sympatie i antypatie imienne, imiona, które bym dziecku dała i takie, których absolutnie nie, ale to nie moja decyzja jak ktoś chce nazwać dziecko.
Lila777, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Kropka787 wrote:A z innej beczki, czy polecacie detektor tętna?ja trochę sie boję,ze dostane paranoi I bede sprawdzać.co godzinę 😄
Ja nie chciałam, zeby sie nie stresować. Teraz mocno czuje ruchy wiec jestem spokojna. Zobaczymy co będzie pozniej, ale mysle ze wytrwam bez detektora
Natt99, dracaena, Firest lubią tę wiadomość
-
No my też stwierdziliśmy żeby się nie przejmować 😁 ale oprócz tego, że imię mało spotykane, to już teksty lecą:
- nie będzie umiała wymówić swojego imienia jak urośnie, bo dzieci „R” często nie potrafią wymówić
- a co jak ktoś dorosły „R” nie będzie potrafił wymówić
- ooo jak obręcz wokół głowy anioła ( mylą z Aureolą )
- jak to będziecie zdrabniać ?! Wtedy mówię, żeby w Google wrzucili i sprawdzili 🤣
Itd itd 🙈🤣
Gdyby Aurora to było jedyne imię z R w środku 🤣
Jedyny plus który mnie omija w komentarzach to taki, że nikomu się z nikim nie kojarzy 🤣 a reakcja jeśli ktoś nie chce skomentować źle jest taka, że nastaje chwilowa cisza i dopiero potem odpowiedz oooo no ciekawe imię 🤣 przez tych ludzi zaczęłam też mieć wątpliwości , ale na prawdę podoba nam się to imię. Mój mąż zanim planowaliśmy dzieci kiedyś powtarzał, że jeśli dorobi się dziecka to będzie albo chłopak Apollo albo dziewczynka Aurora 🤣 i cieszę się, że to dziewczynka bo Apollo by u mnie nie przeszło 🤣
Natt99, dracaena lubią tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1

-
Mojego kolegi wnuczka ma na imię Aurorka, jest bardzo spokojną i mądrą dziewczynką 🥰Lila777 wrote:No my też stwierdziliśmy żeby się nie przejmować 😁 ale oprócz tego, że imię mało spotykane, to już teksty lecą:
- nie będzie umiała wymówić swojego imienia jak urośnie, bo dzieci „R” często nie potrafią wymówić
- a co jak ktoś dorosły „R” nie będzie potrafił wymówić
- ooo jak obręcz wokół głowy anioła ( mylą z Aureolą )
- jak to będziecie zdrabniać ?! Wtedy mówię, żeby w Google wrzucili i sprawdzili 🤣
Itd itd 🙈🤣
Gdyby Aurora to było jedyne imię z R w środku 🤣
Jedyny plus który mnie omija w komentarzach to taki, że nikomu się z nikim nie kojarzy 🤣 a reakcja jeśli ktoś nie chce skomentować źle jest taka, że nastaje chwilowa cisza i dopiero potem odpowiedz oooo no ciekawe imię 🤣 przez tych ludzi zaczęłam też mieć wątpliwości , ale na prawdę podoba nam się to imię. Mój mąż zanim planowaliśmy dzieci kiedyś powtarzał, że jeśli dorobi się dziecka to będzie albo chłopak Apollo albo dziewczynka Aurora 🤣 i cieszę się, że to dziewczynka bo Apollo by u mnie nie przeszło 🤣
Ja początkowo jak usłyszałam to imię to też się dziwiłam, bo nigdy o takim nie słyszałam. A z biegiem czasu coraz bardziej mi się podoba 😁
dracaena a imię Gaja to mój faworyt 🥲 do tej pory się nad nim zastanawiam, ale postanowiliśmy z narzeczonym, że jak będzie nam dane mieć drugą córcię kiedyś to wtedy będzie się nazywać Gaja 🩷Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 19:20
dracaena, Lila777 lubią tę wiadomość
05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰 -
To u mnie tradycyjne imię więc wszyscy odebrali pozytywnie 😊 Ale nie ma się co przejmować opiniami innych, to wasze dziecko i póki jest to faktycznie imię a nie coś dziwnego (ktoś chciał nazwać dziecko Blik 😂) to nic nikomu do tego.
W ogóle wczoraj synek co chwilę dawał o sobie znać, nie wiem czy tak się ułożył ale uznał mój pęcherz za dobry cel 😂 Dzisiaj chyba jakoś inaczej ułożony, czułam kilka razy ale zdecydowanie mniej dzisiaj.
Jeśli chodzi o detektor to ja bym za bardzo panikowała, jakbym nie znalazła tętna. A teraz jak czuję ruchy to wydaje mi się zbędny. Ale to moje zdanie 😉
Lila777 lubi tę wiadomość
-
Nasz syn ma na imie Witold Wojciech
w jego roczniku bardzo rzadkie. Tez sie nasluchalam ale mam to gdzieś
nie kazdemu musi sie podobac. Fakt że ja nie zwracam się do syna zdrobnieniem Witek xd dla mnie zawsze jest Witold. Smialam sie ze w szkole sie dowiedzial ze ma Witek tez xx
A teraz jesli corka to Wiktiria albo Anastazja. A że nie wiadomo co to bedzie to jeszcze nie myslimy.
Mam plan by wyprawke zrobic do konca Marca calą. Minimalistyczną. Kupimy fotelik napewno, wozek, wanienke i łózeczko
Natt99, Lila777 lubią tę wiadomość
-
Piękne imiona
ja się dzisiaj na prenatalnych dowiedziałam, że mam zdrową córeczkę. Jestem przeszczęśliwa.
dracaena, Natt99, Ssilvia, Agat99, Ania 93, IT_Girl, Firest, iiaawaak, Kassialka, Lila777, Karpatka95, KurtynaMileczenia lubią tę wiadomość
punkcja czerwiec 2025
6 zapłodnionych
❄️❄️
Sierpień 2025
6dpt Bhcg 26
10 dpt Bhcg 208
❤️ -
Ja ani poprzednio ani teraz nie mam detektora. Na poczatku zeby nie schizowac, a teraz jak czuję już regularnie ruchy to nie widze potrzeby. 😅
Większość dzieci jakos tam przeinacza swoje imiona na poczatku. Nasza mega długo mówiła na siebie Dandzia 😄 i Wanda jej stosunkowo niedawno weszło. I nasze nazwisko z "r" tez dlugo bedzie na "l" zamieniac. 😅 A znamy Leona to ojej, ależ długo był Lelonem (dla Wandzi i sam o sobie tak mówił) bo ten zlepek EO też dla dzieci nie jest łatwy do wypowiedzenia. 😅
Lila777 lubi tę wiadomość
-
Sosenka93 wrote:O matko jaka baba, mam nadzieję, że mieszka daleko 😁
No z 500 metrów od nas 🫣 przychodzić nie przychodzi ale jest osoba, która wydzwania i wypytuje jak już się widzimy . Dosłownie o wszystko. Taka natura.
Kiedyś się wkurzałam, aktualnie myślę żeby se pogadała ale wiem że jak coś przegnie lub trafi na mój zły humor to jej powiem , że swoją szansę już miała aby nazwać imiona czy urządzać pokój.
Natt99 lubi tę wiadomość
👱♀️32 lat - 👉Czynnik V Leiden 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨,👉 MTHFR 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨, 👉PAI 1 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨, problemy immunologiczne
👉Przeciwciała przeciw plemnikowe 𝐨𝐛𝐞𝐜𝐧𝐞
☘️Starania od 𝐬𝐭𝐲𝐜𝐳𝐧𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟎 r.
IUI - 03.2023r. ❌
PUNKCJA - 24 jajeczka ➡️14 komórek ➡️13 zarodków 5️⃣ dniowych .
1️⃣❄️IVF - 28.08.2024 r. ❌
2️⃣❄️IVF - 25.09.2024 r. ⏸️- 9 tc.💔
3️⃣❄️IVF - 17.02.2025r. BETA HCG👉8dpt -38, 10dpt -31⬇️❌
4️⃣❄️IVF - 10.06.2025r. - ❌
5️⃣❄️IVF - 11.08.2025 r. - ❌
6️⃣❄️IVF - 11.09.2025 - 8dpt - 68mIU/ml, 11dpt- 188mIU/ml, 13dpt - 423 mIU/ml
27dpt- jest ❤️
📅Histeroskopia , konsultacja z immunologiem
💊SMOFLIPID, accofil, encorton, clexane, acard

-
kiedys to bylo fajnie, nadawali imie dopiero przy narodzinach i wczesniej nikt nie mial okazji narzekac - bylo postanowione i juz.
nas juz o imie pytaja od kilku miesiecu, a na poczatku jak ciaza byla nie pewna nie chcialam miec imienia, bo jak bym stracila ciaze to juz bym nie dala go kolejnemu dziecku.. przynajmniej tak mi sie wydaje, teraz dopiero powoli myslismy nad imieniem.✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Mnie koleżanka ostrzegała, żebym powiedziała rodzinie po porodzie ale tak się cieszyłam, że chciałam powiedzieć od razu.
Na następny raz będę mądrzejsza 🙆🏼♀️
Firest, Lila777 lubią tę wiadomość
05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰 -
Natt99 wrote:Mnie koleżanka ostrzegała, żebym powiedziała rodzinie po porodzie ale tak się cieszyłam, że chciałam powiedzieć od razu.
Na następny raz będę mądrzejsza 🙆🏼♀️
Ja bym chciała jeszcze być w ciąży, jak ta dobrze pójdzie. 😊 To następnym razem wszystkim powiem bardzo późno, dopiero jak brzuch będzie widać. Teraz powiedzieliśmy całemu światu gdzieś w 7tyg ciąży i dla mnie było straszne - te ciągłe pytania w tak stresującym momencie..
Szczerze na jakiś czas musiałam się odsunąć od ludzi bo psychicznie nie dawałam radyWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 20:43
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Nastka jest cool ☺️ Podoba mi się zwłaszcza to zdrobnienie. Mam koleżankę, na którą wszyscy tak mówią 👍Piwonia37 wrote:Widziałam, że wcześniej przewijał się temat imion. U nas chyba już ostatecznie zostanie Anastazja. Kilku osobom z rodziny się nie podoba ale trudno, będą musieli się przyzwyczaić.👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Hehe dobra historia 😄😅AniaB93 wrote:Jak my mówiliśmy Mieszko, to teściowa chyba na serio tego nie wzięła😅 Po jakimś czasie jak ciągle mówiliśmy Mieszko, to zadzwoniła do mnie któregoś dnia zapytać jak się czuję i mówi do mnie „no serio Mieszko? Jak my do niego będziemy mówić jak będzie duży?” Na co jej odpowiadam „Po imieniu - Mieszko” . Na razie tematu nie było.
Jeszcze przestawiała mi meble i mówiła gdzie łóżeczko ma stać bo ja muszę teraz zacząć spać głową w drugą stronę i łóżeczko mieć przy głowie.
Ale pogadała se , ja się nic nie odezwałam 😜 niech jej tyle zostanie.
No ale przynajmniej dzwoni, pyta jak się czujesz i jest jakieś zainteresowanie👍 U mnie nie ma takich pytań, jest konsekwentnie udawana znieczulica. No ale też nie ma bezpośredniego wtrącania się na szczęście. Wie, że nie pozwoliłabym na to, więc zostaje tylko obgadywanie i komentowanie w rodzinie za plecami🤭 Ale jestem już za duża by się tym przejmować😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 21:39
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
O kurczę! Totalnie rozumiem. Nie znoszę takiego debatowania rodzinnego i sugerowania, ooo nie! 🫣 😁 U nas byłoby to samo, więc my nie mówimy nikomu jakie imię rozważamy, jeszcze sami chcemy się w tym utwierdzić. Powiemy jak się urodzi🥰 Ale oczywiście sugestie czasem padają i mnie tak tym irytują, że zabijam wzrokiem.Piwonia37 wrote:To prawda, nigdy nie dogodzisz. U nas w święta była debata, były czytane imiona pokolei z księgi imion i na 15 osób, które były obecne, nie było ani jednego imienia, które by się wszystkim obecnym podobało 😄. Także my się nie przejmujemy i robimy po swojemu. Przyzwyczaja się
Natt99 lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Moj brat gdy urodzil sie najmlodszy syn to w sumie sam go nazwal xd moja bratowa sie z aktu dopiero dowiedziala jak juz zarejstrowal u USC. Pytal dzieci starsze jakie propozycje ale wybral sam xd tak postanowili.
Ja dopiero teraz oficjalnie mowie o ciazy. Duzo osob nie wie. Moj brat to plotkara bo tak to jeszcze mniej osob by wiedzialo. Ja powiedzialam kolezankom w pracy, kierowniczce, przyjaciolce, mamie i tesciowej nieco pozniej. U mojego meza na dziale wiedzialy 3 osoby dlatego ze trafilam do szpitala ok. 12tc i wolne potrzebowal.
-
Ja niedawno wróciłam z wizyty kontrolnej u mojego ginekologa. Malutka ma juz 470g i przy pierwszym przylożeniu głowicy lekarz powiedział "widać ze dziewczynka " 😂 tak czułam, że tyłek pokaze, nawet mam zdjęcie na pamiątkę 😆
W 24 tyg mam zrobić glukoze test obciążenia
Lila777, IT_Girl, Agat99, Firest, Sosenka93, Natt99, Ania 93 lubią tę wiadomość
-
Imię mamy wybrane.. Ignacy
Ludzie różnie reagują. Przykładowo z moim ojcem nie damy rady dojść do porozumienia, bo on gustuje w zupełnie innych imionach niż my.
Odnośnie detektora to ja dopiero zakupiłam. Miałam zawał, bo źle wpięłam kabel i nie wykrywał mojego tętna nawet. Ale teraz jak już działa jak należy to fajnie posłuchać sobie.
Z innej beczki.. Tak się zastanawiam, czy wy coś w związku z ciążą publikujecie w social mediach? Zrobiliśmy z mężem taką fajną sesję ciążową. Myślę i myślę, czy jedno zdjęcie wstawić.. z jednej strony chcę się 'pochwalić', a z drugiej mam takie uczucie, że ten moment jest intymny i taki prywatny.. A jakby coś (pfu pfu) się złego wydarzyło to wolę, aby wiedziały tylko najbliżsi. Jak to jest u was?
Lila777, Natt99 lubią tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH