🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dziś miałam dzień beznadziejny. Od rana nie mogliśmy się zebrać. ( W planach były góry)
Przed drzemka po kaszce młoda zwymiotowała wszystko i zamiast zasnąć przemeczyla się aż do 16 jak jechaliśmy w odwiedziny do babci to zasnęła w aucie. Więc teraz pewnie pójdzie spać około 23. Ja jestem wykończona bo nie zasnęłam nawet na pół godziny.
W przyszłym tygodniu będę próbować dostać się na wizytę NFZ. Muszę sprawdzić w jakie dni przyjmuje lekarz.
Monika. Mam nadzieję że to ostatnie przygody i reszta ciąży przebiegnie w spokoju. Zdrówka dla córcia. Oby szybko doszła do siebie
Za jutrzejsze wizyty trzymam mocno kciuki. Ja pewnie wpadnę dopiero po pracy bo ostatnio straszny zapierdziel.
Mam nadzieję że poczytam o samych dobrych nowinach
Monika33 lubi tę wiadomość
-
Kiedy masz wizytę? Ja wizytuje w Halloween 🎃👻. Chyba jak nigdy przygotuje się z tona cukierków, bo wiem, że to będzie tak szczęśliwy dzień, że będę chciała się trochę i ta radością podzielić 🥹Agat99 wrote:Ja leciałam samolotem tydzień temu, jeszcze przed wizytą serduszkową, wszystkie źródła mówiły, że można o ile się dobrze czujesz. Ja czułam się wtedy świetnie, jedynie w momencie gdy kobieta obok zasłabła trochę się zestresowalam ale lot 3h wg mnie bez problemu. Bardziej martwiłam się czy na miejscu nie będzie za gorąco i czy z tym dam sobie radę.
Wczoraj miałam kumulację osłabienia i mdłości, pół dnia leżałam bezsilnie na kanapie. Dziś już lepiej i też mnie to martwi czemu mi się tak nagle poprawiło..
Nie wiem dlaczego weekendy tak szybko lecą, a reszta dni tak wolno 😜 do mojej wizyty jeszcze wieki więc trzymam kciuki za wszystkie wizytujące w tym tygodniu!
Agat99, Laurelli lubią tę wiadomość
-
U mnie też już lepiej z mdłościami od kilku dni (i też lekka schiza jest, ale piersi nadal kłują więc chyba git). Nie wiem czy wynika to z tego, że faktycznie mdłości już mi przechodzą czy po prostu nauczyłam się im zapobiegać 😅.
Wróciłam do wpisywania kalorii w fitatu i okazało się że codziennie jem dużo za dużo 🫣 i jasne w ciąży można sobie pozwolić na więcej, tyle że ja już startuje z kilkoma kilo nadwagi, więc stwierdziłam że zacznę się bardziej pilnować. Wyliczyłam ile powinnam jeść w 1 trymestrze i staram się tego nie przekraczać. Siłą rzeczy ograniczyłam słodycze i słone przekąski, które mają milion kalorii, a postawiłam na lżejsze rzeczy 😊. Dzięki czemu mogę jeść częściej ale mniejsze i lżejsze porcje. Na szczęście przestało mnie mulić po słodkim więc mogę jeść też owocki, smoothie, owsianki ❤️.
I chyba dzięki temu czuję taką różnicę w samopoczuciu. A przynajmniej mam taką nadzieję i że wszystko z moim Bobofrutem w porządku 🙏🥹
Agat99, Nicole123, Laurelli, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
Karparka95, zrobiłam research, ale w 9/10 tygodniu objawy mogą totalnie ustąpić i co najlepsze wtedy może też spaść temperatura bazowa. Za wszystko odpowiada fakt, że za wytwarzanie progesteronu będzie odpowiadało łożysko, a nie ciałko żółte 😎.
Agat99, Karpatka95, A_nulka, Laurelli, kitka_ lubią tę wiadomość
-
No mi jutro stuknie 11tydz a te mdłości nie odpuszczają.. 🙈
Za to dziś trochę sportu zaliczyłam i jeszcze spacerek z pieskiem czeka więc dzień aktywny 😊
Monia33 super że z maleństwem jest okej, odpoczywaj już teraz i limit pecha masz wyczerpany ❤️
Monika33, Monika33 lubią tę wiadomość
-
Dopiero 7.11 masakra..Bezimienna wrote:Kiedy masz wizytę? Ja wizytuje w Halloween 🎃👻. Chyba jak nigdy przygotuje się z tona cukierków, bo wiem, że to będzie tak szczęśliwy dzień, że będę chciała się trochę i ta radością podzielić 🥹
Nam Halloween robią w pracy i musimy się przebrać 😜 liczę, że też dostanę wtedy cukierki 😀
@Karpatka95 dzięki za przypomnienie o fitatu też będę od jutra wpisywać, bo moje jedzenie to porażka, co prawda mało ważę ale jak dalej będę jeść same węglowodany i cukry to szybko się to zmieni..
Laurelli, Karpatka95 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny nie wiem czy w Polsce jest takie badanie. Ale mam możliwość za 100 zł sprawdzić płeć dziecka już teraz w 9 tyg. Zdecydowalybyscie się ?
Pobiera się krew mamy żeby sprawdzić czy jest obecny chromosom Y. Jak jest to chłopczyk, jak nie ma to dziewczynka.
Agat99, A_nulka, Laurelli, Karpatka95 lubią tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️ 2.23 🥹
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️

-
Dziękuję bardzo ♥️ no oby teraz było trochę spokoju bo nerwowo mnie to wykończy ☹️zosiasamosia wrote:Ja dziś miałam dzień beznadziejny. Od rana nie mogliśmy się zebrać. ( W planach były góry)
Przed drzemka po kaszce młoda zwymiotowała wszystko i zamiast zasnąć przemeczyla się aż do 16 jak jechaliśmy w odwiedziny do babci to zasnęła w aucie. Więc teraz pewnie pójdzie spać około 23. Ja jestem wykończona bo nie zasnęłam nawet na pół godziny.
W przyszłym tygodniu będę próbować dostać się na wizytę NFZ. Muszę sprawdzić w jakie dni przyjmuje lekarz.
Monika. Mam nadzieję że to ostatnie przygody i reszta ciąży przebiegnie w spokoju. Zdrówka dla córcia. Oby szybko doszła do siebie
Za jutrzejsze wizyty trzymam mocno kciuki. Ja pewnie wpadnę dopiero po pracy bo ostatnio straszny zapierdziel.
Mam nadzieję że poczytam o samych dobrych nowinach -
Obys miała rację ♥️no ja już wykąpana w łóżeczku 😁do domu nawet mi się wracać nie chciało, dosyć że pusto tylko z córcia starsza to jeszcze wszystko wszędzie plus z teściowa znów po kłótni bo mi zaczęła narzucać co ja mam robić i nie kazała na pogotowie jechać bo po co, poczekajmy wrrLila777 wrote:No mi jutro stuknie 11tydz a te mdłości nie odpuszczają.. 🙈
Za to dziś trochę sportu zaliczyłam i jeszcze spacerek z pieskiem czeka więc dzień aktywny 😊
Monia33 super że z maleństwem jest okej, odpoczywaj już teraz i limit pecha masz wyczerpany ❤️
Lila777 lubi tę wiadomość
-
Agat99 wrote:Dopiero 7.11 masakra..
Nam Halloween robią w pracy i musimy się przebrać 😜 liczę, że też dostanę wtedy cukierki 😀
@Karpatka95 dzięki za przypomnienie o fitatu też będę od jutra wpisywać, bo moje jedzenie to porażka, co prawda mało ważę ale jak dalej będę jeść same węglowodany i cukry to szybko się to zmieni..
To tydzień później niż ja, ale ja byłam też w zeszłym tygodniu. Ale rozumiem zniecierpliwienie totalnie.
Ale w poprzedniej ciąży gdy intuicyjnie też czułam, że nie jest wszystko w porządku chodziłam co dwa tygodnie… więc tu uznaję, że wszystko jest elegancko. 😎
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Nie było mnie od wczoraj a tu tyle sie wydarzyło..
Milunia, Matylda88 - tak mi przykro. Popłakałam sie. Chyba dziś nie dojdę do siebie -
Jasne, że tak, zazdroszczę takiej możliwości!Ssilvia wrote:Dziewczyny nie wiem czy w Polsce jest takie badanie. Ale mam możliwość za 100 zł sprawdzić płeć dziecka już teraz w 9 tyg. Zdecydowalybyscie się ?
Pobiera się krew mamy żeby sprawdzić czy jest obecny chromosom Y. Jak jest to chłopczyk, jak nie ma to dziewczynka.
Ssilvia lubi tę wiadomość
-
Wydaje mi się, że to jest na tej samej zasadzie co robią przy okazji NIPT to sprawdzanie płci, bo to też z krwi. Fajnie, że masz szansę poznać tak wcześnie! Ja sama robię i sprawdzam płeć przy okazji, więc ja bym się decydowała 😁 Ale upewnij się u nich jak to jest przy bliźniakach - bo niestety jeszcze nie wiesz czy masz jednego czy dwa maluszki i lepiej zapytać na wszelki.Ssilvia wrote:Dziewczyny nie wiem czy w Polsce jest takie badanie. Ale mam możliwość za 100 zł sprawdzić płeć dziecka już teraz w 9 tyg. Zdecydowalybyscie się ?
Ssilvia lubi tę wiadomość
Starania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
31👩 33🧔
◽ kariotypy, MUCHa, biopsja ✅
◽ Homocysteina 10,51 (09.24); 8,26 (12.24); 4,11 (02.25)
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ KIR Bx (mąż HLA C1):
+ 2DS1, 2DS5, 3DS1
- 2DS2, 2DS3
◽ Adenomioza
◽ immunologia rozjechana
📅 11.2024 Bocian Szczecin
◽04-21.01.25 stymulacja Menopur + Orgalutran - 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌
◽02-17.05.25 stymulacja Menopur + Bemfola + Orgalutran - 🥚7->2 MII:❄️4AB
22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
18.10 nifty pro - zdrowa dziewczynka 🩷
22.10 12tc+3 - I prenatalne 6.2cm
⏳22.12 II prenatalne

-
Cavarathiel wrote:Wydaje mi się, że to jest na tej samej zasadzie co robią przy okazji NIPT to sprawdzanie płci, bo to też z krwi. Fajnie, że masz szansę poznać tak wcześnie! Ja sama robię i sprawdzam płeć przy okazji, więc ja bym się decydowała 😁 Ale upewnij się u nich jak to jest przy bliźniakach - bo niestety jeszcze nie wiesz czy masz jednego czy dwa maluszki i lepiej zapytać na wszelki.
tak, czekam w przyszłym tygodniu w środę będę miałam najważniejsze USG i dopiero potem się okaże. W którym tygodniu wiec poznasz plec robiąc NIPT?✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️ 2.23 🥹
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️

-
Ssilvia wrote:Dziewczyny nie wiem czy w Polsce jest takie badanie. Ale mam możliwość za 100 zł sprawdzić płeć dziecka już teraz w 9 tyg. Zdecydowalybyscie się ?
Ja bym zrobiła 😏 ale weź pod uwagę to co pisała Cavarathiel ☺️ -
ja trochę nie wiem co myśleć, pisałam, że mam super teściową i widać, że chce uczestniczyć w ciąży. Cieszy się z przesłanych zdjęć usg..
i ponoć na następne usg, chciaby iść z nami. Wydaje mi się to złym pomysłem, następne usg to prenatalne 12tego tygodnia, a jak coś wyjdzie źle? poza tym że normalnie robi się prenatalne przez brzuch to są przypadki, że trzeba dopochwowo? ja mam chyba tyłozgięcie, więc ten obraz przez brzuch może nie być zadowalającej jakości.. nie wiem... od którego tygodnia tak na 100% robi się usg przez brzuch? nie mam ochoty rozkraczać się przy mojej własnej mamie, co dopiero przy teściowej, ale też nie chce ich całkowicie wykluczyć. Chciałabym się czuć w miarę swobodnie, czyli wiedzieć, że z dzieciątkiem wszystko ok i tylko robimy rutynową kontrolę.
Im dłużej o tym myślę tym bardziej irracjonalne mi się to wydaje.. przecież jeszcze nie skończyłam pierwszego trymestru, nie wiadomo jakie ryzyka itdstarania o pierwsze od czerwca 2023
35l.👱🏻♀️ 32l.👨
03.2024 💔 9tc
07.24 cytologia, hpv negatywny (zabieg konizacji w 2022)✅
10.24 hormony OK, jajowody drożne✅
11.24 biocenoza, MUCHa✅ badania nasienia ✅
12.24 histeroskopia i biopsja endo ✅
02.25 - 06.25 4xIUI ❌
30.08 ⏸️ naturals
15.09 7mm, serduszko ❤️ 6+4
02.10 2.4cm Misia 🐻 9+1
23.10 5.8cm Bobaska, 157 💓

-
Kitka, nigdy o czymś takim nie słyszałam… myśle że bezapelacyjnie powinniście postawić jej tu granicę. Jej obecność tam będzie kompletnym bezsensem. Może ewentualnie poproś męża żeby nagrał krótki filmik jak bobo się rusza - ale to też tak na wyrost, moim zdaniem to powinna być wasza intymna chwila. Myślę że lekarz wykonujący badanie też mógłby różnie zareagować na dodatkowe osoby (więcej rozpraszaczy, ograniczone miejsce w gabinecie)
kitka_ lubi tę wiadomość
-
Kitka, dla mnie też pomysł obecności dodatkowej osoby wydaje się tu nie na miejscu. Jeśli twój mąż byłby nieobecny wtedy ok takie wsparcie ale jako trzecia osoba to zupełnie zbędne. To bardzo ważne badanie na którym lekarz mocno skupia się na wymiarach i na pewno nie po to żeby porobić ładne ujęcia. Przemyśl, co dla Ciebie będzie najbardziej komfortowe.
Mi się przypomniało jak mąż na prenatalnych podpytywał czy to na pewno dziewczyna. Lekarz wtedy wydrukował mu zdjęcie naszej córki a raczej tylko tego co ma między nóżkami i powiedział do niego: nie wiem jak pan ale ja nie mam wątpliwości 🙄
Trafiliśmy akurat na bardzo polecanego lekarza ale był takim burakiem z brakiem empatii. Dla nas było to pierwsze takie badanie a on miał takie odżywki jakby dla każdego prenatalne to była codzienność. Dobrze, że wyniki były wtedy prawidłowe i nic nie budziło wątpliwości bo tak popadlabym chyba w depresje.
kitka_ lubi tę wiadomość
-
Przyznam, że nie spotkałam się z takim pomysłem, nawet wśród znajomych i też bym miała wątpliwości 🫣. Najpierw dowiedz się, czy w ogóle może przyjść. Mi od razu powiedzieli, że może być tylko jedna osoba na prenatalnych. A mając wybór mąż czy teściowa to wybór jest raczej oczywisty 😁. No ja ogólnie nie będę obiektywna, bo swojej teściowej nigdy nie wpuściłabym w tą sferę życia i jakby mi wyskoczyła z takim pomysłem to bym zapytała czy do sypialni z nami też ma ochotę wpaść, zobaczyć jak robiliśmy dzidziusia 🤣. I nawet nie chodzi o samo badanie usg, bo moja teściowa jest pielęgniarką i nie takie rzeczy widziała. Ale po prostu uważam że te chwile powinniśmy przeżyć tylko z mężem, tym bardziej że to jest w dalszym ciągu pierwszy trymestr, bardzo wrażliwy okres. Nie chciałabym kogokolwiek przy sobie oprócz męża, słysząc złe wieści. I tak jak już było wspomniane, można poprosić o nagranie filmiku. U mnie co prawda nie ma możliwości samemu nagrywania, ale można zapłacić chyba 100zł(?) i włączają nagrywanie ekranu 😊kitka_ wrote:ja trochę nie wiem co myśleć, pisałam, że mam super teściową i widać, że chce uczestniczyć w ciąży. Cieszy się z przesłanych zdjęć usg..
i ponoć na następne usg, chciaby iść z nami. Wydaje mi się to złym pomysłem, następne usg to prenatalne 12tego tygodnia, a jak coś wyjdzie źle? poza tym że normalnie robi się prenatalne przez brzuch to są przypadki, że trzeba dopochwowo? ja mam chyba tyłozgięcie, więc ten obraz przez brzuch może nie być zadowalającej jakości.. nie wiem... od którego tygodnia tak na 100% robi się usg przez brzuch? nie mam ochoty rozkraczać się przy mojej własnej mamie, co dopiero przy teściowej, ale też nie chce ich całkowicie wykluczyć. Chciałabym się czuć w miarę swobodnie, czyli wiedzieć, że z dzieciątkiem wszystko ok i tylko robimy rutynową kontrolę.
Im dłużej o tym myślę tym bardziej irracjonalne mi się to wydaje.. przecież jeszcze nie skończyłam pierwszego trymestru, nie wiadomo jakie ryzyka itd
kitka_ lubi tę wiadomość
-
Ja bym się zdecydowała, choćby z ciekawości 😅 100zł to nie majątek, a skoro jest możliwość tak wcześnie to super 😊. Ja będę robić NIPT więc też dowiem się "szybko". Ale pobranie NIPT jest od 10 tyg. Ja wybieram się dopiero 11+4, żeby próbka była bardziej dokładna. Więc dowiem się jakoś tydzień po pobraniu 😊Ssilvia wrote:Dziewczyny nie wiem czy w Polsce jest takie badanie. Ale mam możliwość za 100 zł sprawdzić płeć dziecka już teraz w 9 tyg. Zdecydowalybyscie się ?
Cavarathiel lubi tę wiadomość