X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odpowieedzcie mi proszę na pytanie od czego zależy płacenie za badania prenatalne czy połówkowe??
    Ja chodze prywatnie place mojemu lekarzowi a na prenatalne czy połówkowe i tak musze iść dodatkowo prywatnie i tam zapłacić
    Czy lekarz któremu place nie powinien mi dawać jakiegoś skierowania czy coś
    Znajona chodzi na NFZ i ma wszystko za darmo tego nie kapuje?

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tam 200zl ale podzwonie jeszcze bo jak będę w 22+4to chyba późno?...

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • josephinka84 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, rozstępy, mdłości, zgagę, syfki, kg, przeżyję, ale z ta rwą kulszową to dopiero jazdy, ostatnio leżenie nawet mi już nie pomaga:(

lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malena91 wrote:
    Dziewczyny odpowieedzcie mi proszę na pytanie od czego zależy płacenie za badania prenatalne czy połówkowe??
    Ja chodze prywatnie place mojemu lekarzowi a na prenatalne czy połówkowe i tak musze iść dodatkowo prywatnie i tam zapłacić
    Chodziłam w pierwszej ciąży prywatnie i lekarz nie widział wskazań na jakies dodatkowe badania..wystarczylo badanie usg na wizycie bo i tak robił szczegółowo..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malena jest duza szansa spotkania sie na porodówce haha bo tyg ciąży mamy te same ..tylko kiedy dzieciom zechce sie wyjść ;-) to juz nie od nas zalezy be

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba zalezy od lekarza,ja chodze prywatnie a dostałam skierowanie na test pappa,pierwsze usg prenatalne i polowkowe za darmo.A nie bylo wskazan tj wiek,czy wady w rodzinie

• kamisia88 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello, ja dziś zrobiłam bitki wołowe z ziemniakami i ogorkami kiszonymi, pyszności, nagadalam mojemu 5 latkowi, że wszyscy silacze, w tym Hulk jedli wołowinę i wciągnął wszystko co mu nałożyłam:-P

klaudia1534, Iwa81, migussia, pasia27, bimba lubią tę wiadomość

f2w3flw19tw30ku4.png
    Kazik :*
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malena91 wrote:

Ja mam USG co wizytę - czyli co miesiąc u swojego gina. A oprócz tego jak za pierwszym razem miałam stwierdzoną ciążę, moja lekarka powiedziała po prostu, że niema wskazań ( żadnych chorób genetycznych w rodzinie itp.) do badań prenatalnych, ale poradziła że warto je zrobić, więc stwierdziłam że zapłacę sprawdzę i będę spokojniejsza, a dzisiaj miałam II etap badania, już za darmo ponieważ rocznikowo mam 35 lat. Ale osobiście uważam, że warto robić takie badania,

km5sdf9h3loowecn.png
  • malvva Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bereda11 wrote:
    zazdroszcze bo ja to musze dzien przed bo tak szybko zarastam , co drugi dzien sie gole ,niestety w ciazy jeszcze szybciej mi wlosy rosna

ja sie gole w ciazy tylko na wuzyty bo nie mam sily tam sie schylac, dla mnie taki malutki zarost jak jest to nie ma peoblemu do wizyty ale z miesiecznym buszem bym nie poszla ;p

przed ciaza to okolice bikini raz na tydzien golilam

km5s8u69j7y5auw8.png

Malwina
  • migussia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 01:29

bereda11 lubi tę wiadomość

f2wl273ylzert5jc.png
    km5sdf9h0mdefobk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ktos chce dolaczyc do gr na fb moge zaprosic ;) a co do rozstepow, pozostaly mi po ciazy!!! Teraz chce zeby juz u mnie gorzej nie bylo

• helutka Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    Tam 200zl ale podzwonie jeszcze bo jak będę w 22+4to chyba późno?...
    wg Centrum Sodowski: "Drugie badanie prenatalne powinno być przeprowadzone między 18 i 23 tygodniem i 6 dniem ciąży, trzecie między 30 i 32 tygodniem ciąży."

Ja prenatalne I i II mam za darmo (skończone 35 lat), ale za III już podobno będę płacić :P

pasia27 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to my w 22 tyg :) już moja waga zaczyna dobijać do 4 kg + :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ec24b5431e16.jpg

migussia, bereda11, maimama, pasia27, TakaMama, xpatiiix3, Różyczka lubią tę wiadomość

• migussia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 01:29

katarzyna_d lubi tę wiadomość

f2wl273ylzert5jc.png
    km5sdf9h0mdefobk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bereda11 wrote:
    ładnie , ladnie hiacynta ,sliczny brzuszek ..ja plus 6 od kilku tyg i waga stoi to chyba ze stresu tez nie chce mi sie jesc...
    tez ostatnio mniej jem, wiecej owocow jem ;)
    Migusia ja mam bardzo duzo rozstepow na brzuchu, naszczescie zjasnialy;)

• JusWik Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobry wieczór dziewczynki.
    Też dzisiaj robiłam tą glukozę, tyle że byłam kłuta najpierw naczczo, potem po godzinie i potem jeszcze raz po 2 godzinach. Glukozę da się wypić choć dostałam taaaaki ogromny kubek. Za to potem jak wracałam to zajechałam do tesco żeby zakupy jakieś zrobić i chyba był szybki spadek cukru bo mnie siódme poty oblały, zrobiło mi się słabo a jeść to mi się tak chciało że myślałam że się udławię tą bułką hehehe
    Zrobiłam dzisiaj pierwszy zakup dla mojego synusia ;-) zestaw malutkich skarpeteczek w Tesco z F&F. Była przecena 50% tyle że poprzebierane wszystko było i na siłę nie brałam.
    jeszcze 2 dni i połówkowe jeeeeeeee, nie mogę się doczekać.

bereda11, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

wg2gskx.png
    bfaregz2g4civ44w.png
    [*]17.03.2014 Wikusia (9tc)

• JusWik Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta taki okrąglutki śliczny brzusio,
    Dziś piekłam po raz pierwszy pasztet, zaraz spróbujemy co mi wyszło hehehe a teraz robię sałatkę :-)

migussia, katarzyna_d, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

wg2gskx.png
    bfaregz2g4civ44w.png
    [*]17.03.2014 Wikusia (9tc)

• migussia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 01:30

JusWik, katarzyna_d, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

f2wl273ylzert5jc.png
    km5sdf9h0mdefobk.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helutka wrote:
    wg Centrum Sodowski: "Drugie badanie prenatalne powinno być przeprowadzone między 18 i 23 tygodniem i 6 dniem ciąży, trzecie między 30 i 32 tygodniem ciąży."

Ja prenatalne I i II mam za darmo (skończone 35 lat), ale za III już podobno będę płacić :P
    Dzieki za odp

helutka lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Ja mam USG co wizytę - czyli co miesiąc u swojego gina. A oprócz tego jak za pierwszym razem miałam stwierdzoną ciążę, moja lekarka powiedziała po prostu, że niema wskazań ( żadnych chorób genetycznych w rodzinie itp.) do badań prenatalnych, ale poradziła że warto je zrobić, więc stwierdziłam że zapłacę sprawdzę i będę spokojniejsza, a dzisiaj miałam II etap badania, już za darmo ponieważ rocznikowo mam 35 lat. Ale osobiście uważam, że warto robić takie badania,

Ja też chodząc do pierwszego ginekologa na początku ciąży na NFZ miałam robione USG na każdej wizycie i było to w zasadzie jedyne badanie jakie wykonywał... (zmieniłam po tym jak wcisnął mi kit że muszę zapłacić za cytologię bo refundowana jest dopiero od 25r.ż. mimo że jestem w ciąży, a jak się okazało to nie prawda)
    I teraz co rozumieć poprzez wyrażenie badania prenatalne? Bo po zmianie lekarza on zrobił mi takie USG (wydaje mi się że takie) Na zwykłym aparacie 2D zupełnie za darmo (podczas gdy poprzedni od razu kazał przyjść do siebie prywatnie i zażyczył sobie 250zł to już chyba 3D), USG 2D u mojego obecnego lekarza obejmowało to takie pomiary jak przezierność karkową i sprawdzenie kości nosowej- - czyli jak mi się wydaje wykluczenie wad genetycznych? Ten lekarz jeśli podczas tego badania zauważa coś nieprawidłowego kieruje na dodatkowe, szczegółowe badania genetyczne (tutaj już nie wiem jak z ceną bo ich nie robiłam, ale zdaje się że to już jest potem na podstawie pobrania krwi?) Dodam że dziewczyna w rodzinie, która jest też w ciąży a chodzi prywatnie zupełnie do innego miasta, a nie ma 35 lat i innych obciążeń genetycznych dostała od swojego lekarza skierowanie na takie samo badanie prenatalne na 2D i nic za nie nie płaciła...
    Więc może ktoś rozjaśni jak to jest? A może to po prostu zależy od lekarzy, którzy chcą naciągnąć nieświadome pacjentki na niby "badanie prenatalne", które tak na prawdę jest podstawą w ciąży i owy lekarz powinien wykonać je bez dodatkowych opłat (bynajmniej jeśli chodzi się na NFZ)? Bo dlaczego jeden lekarz do którego chodziłam na początku stwierdził że NFZ tego nie obejmuje i kazał przyjść do siebie i zapłacić 250zł, a drugi do którego poszłam był w szoku jak się o tym dowiedział i stwierdził że to jest normalne darmowe badanie w ciąży!

Troszkę się rozpisałam - wybaczcie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 17:20

tb732n0a0czusv9c.png
‹‹ 1026 1027 1028 1029 1030 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ