X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Narinka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    dziewczyny, a od ktorego tyg ciazy zaczyna sie badac dlugosc szyjki? <3

Szyjkę jak najprędzej niech Ci lekarz sprawdza. Ja jestem przewrażliwiona na tym punkcie, bo przez niewydolność ciśnieniowo-szyjkową straciłam Kacperka. A mi gin zobaczył "przy okazji, przez przypadek", że jakieś lejki się robią od wewnątrz i szyjka rozpulchniona jest. U mnie poszło bardzo szybko, praktycznie z dnia na dzień się skróciła, więc proszę was kobietki, upominajcie się na wizytach o sprawdzanie szyjek.
    Teraz jestem spokojna o szyjkę, bo mam operacyjnie założony na niej specjalny szew, który praktycznie może ją zastąpić w ciąży i nawet jak się skróci ta szyjka, to szew będzie wszystko trzymał. Zresztą po akcjach w tamtej ciąży próbowania ratowania tej szyjki (szew okrężny, pessar) mam ją teraz tak zdezelowaną, że bez tej operacji, którą przeszłam nie donosiłabym żadnej ciąży.
    A oczywiście nasz kraj jest tak zacofany, że takie operacje robią tylko w 2 miastach w Polsce, ale na szczęście trafiłam do super profesora w Łodzi, który dał mi szansę i nadzieję na to, że tym razem nie stracę ciąży przez szyjkę.
    Oczywiście jeszcze może się zdążyć mnóstwo innych incydentów nie związanych z szyjką, ale staram się nastawiać raczej pozytywnie.

• myszka2070 Ekspertka

Wysłany: 19 września 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie mamuska tez w domu urodzila ;)
    I tak w sumie zastanawiam sie czy i samej nie rodzic w domu??? Co wy o tym sadzicie???

myszka2070 w4sqdqk3itpk4hqj.png
  • bereda11 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maialenn wrote:
    Dziewczyny ile razy robiłyscie bety za nim poszlyscie do gina?
    Bo ja mam zrobione dwie a wizyta dopiero za tydzien mam jeszcze robić czy dać sobie spokój?
    nie mam zadnej , i zadnej nie zrobie przed wizyta bo nie mam takiej mozliwosci tu ...

https://www.maluchy.pl/li-72454.png

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • czarnykot Znajoma

Wysłany: 19 września 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się mdłości rozkręciły... Wczoraj delikatne, dzisiaj już gorsze, do tego słabość, senność, ból podbrzusza. Full zestaw. Na szczęście nie wymiotuję jeszcze, oby mnie to ominęło.

Straszne z tymi krwiakami, szyjkami... Wszystko to dla mnie nowość, jeszcze do niedawna myślałam, że w ciąże się po prostu zachodzi, a następnym krokiem jest poród 9 miesięcy później. Jestem w szoku, że tyle kobiet ma problem z utrzymaniem ciąży.

svch90bv96uefee0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniusia wrote:
    a moja babcia jedno z dzieci urodziła w domu...sama bez żadnej pielęgniarki :) to był chyba 1965 rok

moja rodzila w 1960 roku hehe - wiec podobny czas :P

no jakbym ja miala rodzic sama - o boze - haha nawet nie chce sobie tego wyobrazac :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narinka wrote:
    Anna255 wrote:
    dziewczyny, a od ktorego tyg ciazy zaczyna sie badac dlugosc szyjki? <3

Szyjkę jak najprędzej niech Ci lekarz sprawdza. Ja jestem przewrażliwiona na tym punkcie, bo przez niewydolność ciśnieniowo-szyjkową straciłam Kacperka. A mi gin zobaczył "przy okazji, przez przypadek", że jakieś lejki się robią od wewnątrz i szyjka rozpulchniona jest. U mnie poszło bardzo szybko, praktycznie z dnia na dzień się skróciła, więc proszę was kobietki, upominajcie się na wizytach o sprawdzanie szyjek.
    Teraz jestem spokojna o szyjkę, bo mam operacyjnie założony na niej specjalny szew, który praktycznie może ją zastąpić w ciąży i nawet jak się skróci ta szyjka, to szew będzie wszystko trzymał. Zresztą po akcjach w tamtej ciąży próbowania ratowania tej szyjki (szew okrężny, pessar) mam ją teraz tak zdezelowaną, że bez tej operacji, którą przeszłam nie donosiłabym żadnej ciąży.
    A oczywiście nasz kraj jest tak zacofany, że takie operacje robią tylko w 2 miastach w Polsce, ale na szczęście trafiłam do super profesora w Łodzi, który dał mi szansę i nadzieję na to, że tym razem nie stracę ciąży przez szyjkę.
    Oczywiście jeszcze może się zdążyć mnóstwo innych incydentów nie związanych z szyjką, ale staram się nastawiać raczej pozytywnie.

ja mialam teraz na badaniu tak (w 6 tyg ciazy) ze najpierw babeczka kazala mi usiasc na fotel ten tzw samolot, popatrzyla, a dopiero potem polozylam sie na lozko i USG przezpochwowe... wiec nie wiem, czy wtedy na fotelu ocenila moja szyjke czy co? jak wyglada to badanie szyjki?

• Anniusia Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnykot wrote:
    U mnie się mdłości rozkręciły... Wczoraj delikatne, dzisiaj już gorsze, do tego słabość, senność, ból podbrzusza. Full zestaw. Na szczęście nie wymiotuję jeszcze, oby mnie to ominęło.

Straszne z tymi krwiakami, szyjkami... Wszystko to dla mnie nowość, jeszcze do niedawna myślałam, że w ciąże się po prostu zachodzi, a następnym krokiem jest poród 9 miesięcy później. Jestem w szoku, że tyle kobiet ma problem z utrzymaniem ciąży.

ja podobnie jak Ty myślałam,że 9 miesięcy cudownych bez stresów ale widzę,że bardzo się pomyliłam

3jgxxzkra9730jiu.png
  • Narinka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    ja mialam teraz na badaniu tak (w 6 tyg ciazy) ze najpierw babeczka kazala mi usiasc na fotel ten tzw samolot, popatrzyla, a dopiero potem polozylam sie na lozko i USG przezpochwowe... wiec nie wiem, czy wtedy na fotelu ocenila moja szyjke czy co? jak wyglada to badanie szyjki?

Na fotelu oceni czy jest twarda i czy nie ma rozwarcia. Natomiast na usg zbada jej długość i zobaczy czy nie robią się lejki od wewnątrz, tak jak było w moim przypadku. A takie lejki zwiastują właśnie przedwczesne skracanie szyi.

• monilia84 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narinka wrote:
    A u mnie od środy definitywny nakaz leżenia :( Pojawiło się różowe plamienie niewiadomego pochodzenia i ginka już mi zapowiedziała, że 1 trymestr cały na leżąco z kupą leków. Już nie wiem jak leżeć, tak mi niewygodnie w tym łóżku. Ale jak trzeba, to dla dzidziulka zniosę wszystko.
    Na wizycie (nieplanowanej tylko nagłej przez to plamienie) na razie było widać pęcherzyk ciążowy o rozmiarach 8,5mm x 7mm. Teraz nerwowe czekanie na kolejną wizytę 1.10 i strach czy będzie bijące <3

Narinko na pewno będzie wszystko w porządeczku, poleżysz, odpoczniesz i wszystko wróci do normy a na następnej wizycie tego 1 października na pewno usłyszysz ten wspaniały dźwięk dla ucha <3

konwalijka lubi tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuśka wrote:
    witajcie - jestem po tygodniu nieobecności. tak się źle czułam że nawet nie miałam siły tu wchodzić.

w zeszła sobotę byłam w Białymstoku i też dostałam różowego plamienia - po znajomości gin i się okazało że mi się krwiak zrobił. więc również leżenie w domu. Narazie do 30 września i zobaczymy co dalej... dodatkowo zero apetytu, ciągle mdłości i wymioty - lecę z wagi.
    Ale.... wczoraj niespodziewanie byłam u gina i zobaczyłam serduszko bijące. WOW!!!!
    a teraz lecę czytać co nastukałyście

Madziu wspaniała wiadomość bijące serduszko to wspaniały prezent, przykro mi że musisz leżeć ale to na pewno zdrowo wpłynie na robaczka a od października pewnie wszystko wróci do normy :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narinka - dzieki za info :)

Narinka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam 2 krwiaki ale wydaje mi się że dość daleko od pęcherzyka chociaż nie wiem :) ginekolog mi tylko tłumaczył ze krwiak nie oznacza poronienia trzeba po prostu się oszczędzać. Tak więc w tygodniu do 16 raczej więcej leżymy niż chodzimy ale zakupy czy spacery są też na porządku dziennym a ze mieszkam na 4 piętrze to troszkę pochodzę :) mam nadzieje ze nie ma już zagrożenia dla mojej kropki :)
    We wtorek mamy wizytę na nfz a 28.09 mamy kontrolę u lekarza który prowadzi ciążę. Mam nadzieje ze nadal jest wszystko ok bo ja się czuje bardzo dobrze :)

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dostałam plamienia,znowu do szpitala pojechałam,znowu pytania,zrobili usg wszystko w porządku :)

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa przeżyłam dzień w szkole jutro znowu na 8-15 już deklaracje na maturę dostałam nie wiem czy Wam mówiłam ,ale zamierzam zostać położną hehe pisze rozszerzona biologię no i chemię ale chyba jednak podstawową jako dodatkowe :P

Agnieszka0812, Eliana lubią tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • bereda11 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smerfetka22 ciesze sie ze wszystko ok ale nastresujesz sie przez to , ale dobrze ze wszystko w porzadku

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też zawsze marzyłam o byciu położną ,ale niestety los popchał mnie w innym kierunku .

smerfetka - dobrze ze wszystko w porządku /// robili ci usg ??

• bereda11 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny macie jakis pomysl na zaparcia ? nie wiem cos do picia ,moze cwiczenia ?

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak zrobili usg,fasolka na swoim miejscu ;)

CassieMK, bereda11 lubią tę wiadomość

• CassieMK Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smerfetka22 wrote:
    dostałam plamienia,znowu do szpitala pojechałam,znowu pytania,zrobili usg wszystko w porządku :)

Nie zazdroszczę Ci tych ciągłych stresów, Kochana :* Ale dobrze, że jest ok!

oar89jcgzipdaets.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetka łez odpoczywaj i aby już jak najmniej stresów :*
    Alice a w jakim kierunku poszłaś. ?

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
‹‹ 118 119 120 121 122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ