X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Narinka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    dziewczyny, a od ktorego tyg ciazy zaczyna sie badac dlugosc szyjki? <3

Szyjkę jak najprędzej niech Ci lekarz sprawdza. Ja jestem przewrażliwiona na tym punkcie, bo przez niewydolność ciśnieniowo-szyjkową straciłam Kacperka. A mi gin zobaczył "przy okazji, przez przypadek", że jakieś lejki się robią od wewnątrz i szyjka rozpulchniona jest. U mnie poszło bardzo szybko, praktycznie z dnia na dzień się skróciła, więc proszę was kobietki, upominajcie się na wizytach o sprawdzanie szyjek.
    Teraz jestem spokojna o szyjkę, bo mam operacyjnie założony na niej specjalny szew, który praktycznie może ją zastąpić w ciąży i nawet jak się skróci ta szyjka, to szew będzie wszystko trzymał. Zresztą po akcjach w tamtej ciąży próbowania ratowania tej szyjki (szew okrężny, pessar) mam ją teraz tak zdezelowaną, że bez tej operacji, którą przeszłam nie donosiłabym żadnej ciąży.
    A oczywiście nasz kraj jest tak zacofany, że takie operacje robią tylko w 2 miastach w Polsce, ale na szczęście trafiłam do super profesora w Łodzi, który dał mi szansę i nadzieję na to, że tym razem nie stracę ciąży przez szyjkę.
    Oczywiście jeszcze może się zdążyć mnóstwo innych incydentów nie związanych z szyjką, ale staram się nastawiać raczej pozytywnie.

• myszka2070 Ekspertka

Wysłany: 19 września 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie mamuska tez w domu urodzila ;)
    I tak w sumie zastanawiam sie czy i samej nie rodzic w domu??? Co wy o tym sadzicie???

myszka2070 w4sqdqk3itpk4hqj.png
  • bereda11 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maialenn wrote:
    Dziewczyny ile razy robiłyscie bety za nim poszlyscie do gina?
    Bo ja mam zrobione dwie a wizyta dopiero za tydzien mam jeszcze robić czy dać sobie spokój?
    nie mam zadnej , i zadnej nie zrobie przed wizyta bo nie mam takiej mozliwosci tu ...

https://www.maluchy.pl/li-72454.png

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • czarnykot Znajoma

Wysłany: 19 września 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się mdłości rozkręciły... Wczoraj delikatne, dzisiaj już gorsze, do tego słabość, senność, ból podbrzusza. Full zestaw. Na szczęście nie wymiotuję jeszcze, oby mnie to ominęło.

Straszne z tymi krwiakami, szyjkami... Wszystko to dla mnie nowość, jeszcze do niedawna myślałam, że w ciąże się po prostu zachodzi, a następnym krokiem jest poród 9 miesięcy później. Jestem w szoku, że tyle kobiet ma problem z utrzymaniem ciąży.

svch90bv96uefee0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniusia wrote:
    a moja babcia jedno z dzieci urodziła w domu...sama bez żadnej pielęgniarki :) to był chyba 1965 rok

moja rodzila w 1960 roku hehe - wiec podobny czas :P

no jakbym ja miala rodzic sama - o boze - haha nawet nie chce sobie tego wyobrazac :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narinka wrote:
    Anna255 wrote:
    dziewczyny, a od ktorego tyg ciazy zaczyna sie badac dlugosc szyjki? <3

Szyjkę jak najprędzej niech Ci lekarz sprawdza. Ja jestem przewrażliwiona na tym punkcie, bo przez niewydolność ciśnieniowo-szyjkową straciłam Kacperka. A mi gin zobaczył "przy okazji, przez przypadek", że jakieś lejki się robią od wewnątrz i szyjka rozpulchniona jest. U mnie poszło bardzo szybko, praktycznie z dnia na dzień się skróciła, więc proszę was kobietki, upominajcie się na wizytach o sprawdzanie szyjek.
    Teraz jestem spokojna o szyjkę, bo mam operacyjnie założony na niej specjalny szew, który praktycznie może ją zastąpić w ciąży i nawet jak się skróci ta szyjka, to szew będzie wszystko trzymał. Zresztą po akcjach w tamtej ciąży próbowania ratowania tej szyjki (szew okrężny, pessar) mam ją teraz tak zdezelowaną, że bez tej operacji, którą przeszłam nie donosiłabym żadnej ciąży.
    A oczywiście nasz kraj jest tak zacofany, że takie operacje robią tylko w 2 miastach w Polsce, ale na szczęście trafiłam do super profesora w Łodzi, który dał mi szansę i nadzieję na to, że tym razem nie stracę ciąży przez szyjkę.
    Oczywiście jeszcze może się zdążyć mnóstwo innych incydentów nie związanych z szyjką, ale staram się nastawiać raczej pozytywnie.

ja mialam teraz na badaniu tak (w 6 tyg ciazy) ze najpierw babeczka kazala mi usiasc na fotel ten tzw samolot, popatrzyla, a dopiero potem polozylam sie na lozko i USG przezpochwowe... wiec nie wiem, czy wtedy na fotelu ocenila moja szyjke czy co? jak wyglada to badanie szyjki?

• Anniusia Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnykot wrote:
    U mnie się mdłości rozkręciły... Wczoraj delikatne, dzisiaj już gorsze, do tego słabość, senność, ból podbrzusza. Full zestaw. Na szczęście nie wymiotuję jeszcze, oby mnie to ominęło.

Straszne z tymi krwiakami, szyjkami... Wszystko to dla mnie nowość, jeszcze do niedawna myślałam, że w ciąże się po prostu zachodzi, a następnym krokiem jest poród 9 miesięcy później. Jestem w szoku, że tyle kobiet ma problem z utrzymaniem ciąży.

ja podobnie jak Ty myślałam,że 9 miesięcy cudownych bez stresów ale widzę,że bardzo się pomyliłam

3jgxxzkra9730jiu.png
  • Narinka Ekspertka

Wysłany: 19 września 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    ja mialam teraz na badaniu tak (w 6 tyg ciazy) ze najpierw babeczka kazala mi usiasc na fotel ten tzw samolot, popatrzyla, a dopiero potem polozylam sie na lozko i USG przezpochwowe... wiec nie wiem, czy wtedy na fotelu ocenila moja szyjke czy co? jak wyglada to badanie szyjki?

Na fotelu oceni czy jest twarda i czy nie ma rozwarcia. Natomiast na usg zbada jej długość i zobaczy czy nie robią się lejki od wewnątrz, tak jak było w moim przypadku. A takie lejki zwiastują właśnie przedwczesne skracanie szyi.

• monilia84 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narinka wrote:
    A u mnie od środy definitywny nakaz leżenia :( Pojawiło się różowe plamienie niewiadomego pochodzenia i ginka już mi zapowiedziała, że 1 trymestr cały na leżąco z kupą leków. Już nie wiem jak leżeć, tak mi niewygodnie w tym łóżku. Ale jak trzeba, to dla dzidziulka zniosę wszystko.
    Na wizycie (nieplanowanej tylko nagłej przez to plamienie) na razie było widać pęcherzyk ciążowy o rozmiarach 8,5mm x 7mm. Teraz nerwowe czekanie na kolejną wizytę 1.10 i strach czy będzie bijące <3

Narinko na pewno będzie wszystko w porządeczku, poleżysz, odpoczniesz i wszystko wróci do normy a na następnej wizycie tego 1 października na pewno usłyszysz ten wspaniały dźwięk dla ucha <3

konwalijka lubi tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuśka wrote:
    witajcie - jestem po tygodniu nieobecności. tak się źle czułam że nawet nie miałam siły tu wchodzić.

w zeszła sobotę byłam w Białymstoku i też dostałam różowego plamienia - po znajomości gin i się okazało że mi się krwiak zrobił. więc również leżenie w domu. Narazie do 30 września i zobaczymy co dalej... dodatkowo zero apetytu, ciągle mdłości i wymioty - lecę z wagi.
    Ale.... wczoraj niespodziewanie byłam u gina i zobaczyłam serduszko bijące. WOW!!!!
    a teraz lecę czytać co nastukałyście

Madziu wspaniała wiadomość bijące serduszko to wspaniały prezent, przykro mi że musisz leżeć ale to na pewno zdrowo wpłynie na robaczka a od października pewnie wszystko wróci do normy :)

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narinka - dzieki za info :)

Narinka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam 2 krwiaki ale wydaje mi się że dość daleko od pęcherzyka chociaż nie wiem :) ginekolog mi tylko tłumaczył ze krwiak nie oznacza poronienia trzeba po prostu się oszczędzać. Tak więc w tygodniu do 16 raczej więcej leżymy niż chodzimy ale zakupy czy spacery są też na porządku dziennym a ze mieszkam na 4 piętrze to troszkę pochodzę :) mam nadzieje ze nie ma już zagrożenia dla mojej kropki :)
    We wtorek mamy wizytę na nfz a 28.09 mamy kontrolę u lekarza który prowadzi ciążę. Mam nadzieje ze nadal jest wszystko ok bo ja się czuje bardzo dobrze :)

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dostałam plamienia,znowu do szpitala pojechałam,znowu pytania,zrobili usg wszystko w porządku :)

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa przeżyłam dzień w szkole jutro znowu na 8-15 już deklaracje na maturę dostałam nie wiem czy Wam mówiłam ,ale zamierzam zostać położną hehe pisze rozszerzona biologię no i chemię ale chyba jednak podstawową jako dodatkowe :P

Agnieszka0812, Eliana lubią tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • bereda11 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smerfetka22 ciesze sie ze wszystko ok ale nastresujesz sie przez to , ale dobrze ze wszystko w porzadku

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też zawsze marzyłam o byciu położną ,ale niestety los popchał mnie w innym kierunku .

smerfetka - dobrze ze wszystko w porządku /// robili ci usg ??

• bereda11 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny macie jakis pomysl na zaparcia ? nie wiem cos do picia ,moze cwiczenia ?

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak zrobili usg,fasolka na swoim miejscu ;)

CassieMK, bereda11 lubią tę wiadomość

• CassieMK Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smerfetka22 wrote:
    dostałam plamienia,znowu do szpitala pojechałam,znowu pytania,zrobili usg wszystko w porządku :)

Nie zazdroszczę Ci tych ciągłych stresów, Kochana :* Ale dobrze, że jest ok!

oar89jcgzipdaets.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetka łez odpoczywaj i aby już jak najmniej stresów :*
    Alice a w jakim kierunku poszłaś. ?

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
‹‹ 118 119 120 121 122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ