Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja przy nieregularnych cyklach termin z ovu na 5.05 i z najwcześniejszego usg też 5.05 (12tydz?) potem na każdym się to przesuwało, było 8.05 i ostatnio 12.05. Ale teraz nie ma co na to patrzeć, bo jedno dziecko w 30tyg. będzie mieć 1,5kg, a inne 2kg i jest to normalne, bo jedno się urodzi z wagą 2,5kg, a drugie 4kg więc teraz to chyba nie ma co patrzec na termin z usg. Mi mimo iż zawsze się to przesuwa, lekarz zawsze mówi że 5.05 jest aktualny.
-
Nacia wrote:Super. Zabije tego mojego lekarza. Zero informacji. Buu

Ja nie mam pojecia czy moj maly z wg wymiarw jest do przodu czy do tylu. A o lozysku to nawet nie wspomne! Ehh
Informacje na temat lozyska powie mi gin czy na dokladniejszym badaniu np 3 trymestru?
Moja o łożysku i szyjce mówi za każdym razem -
Mok nie nie nawidzil leżeć ,spac na brzuchu..ale wszystko bylo z nim okJustyśM wrote:Ale się tragicznie czuje - mdli mnie jakoś tak dziwnie,a jak sobie pomyślę że jeszcze nieprzespana noc przedemna to już mi się odechciewa kłaść spać.
Duże znaczenie w rozwoju dziecka ma kładzenie na brzuszku (podobno dzieci które nie leżą na brzuszku nie raczkuja i pomijają jak by etap rozwoju)
Jednakże warto robić samolocik,przekładać na brzuch dla samej lepszej pracy jelit no i do prowokowania ćwiczeń mięśni karku,pleckow itp..
Iwa81, Carolq lubią tę wiadomość
-
Ja się dziwie zabuszka ze ty płacisz i nic nie wiesz..jego obowiązkiem jest udzielanie informacji..a nie robienie z tego tajemnicy..zabuszka wrote:nacia nic sie nie martw nie jestes sama ja tez od polowkowych nie wiem nic . nawet wymiarów czy wagi tak ze i tak wiecej wiesz.
w wielki piatek mam wizyte i wtedy powiedzial ze zmierzy a czy tak bedzie ? nie wiem. chyba go pprzymusze bo w koncu za to płace
W koncu chodzi o dziecko....a nie o jakas błahostke..
Iwa81 lubi tę wiadomość
-
pasia27 wrote:Ja się dziwie zabuszka ze ty płacisz i nic nie wiesz..jego obowiązkiem jest udzielanie informacji..a nie robienie z tego tajemnicy..
W koncu chodzi o dziecko....a nie o jakas błahostke..
Żabuszka
dokładnie, jeszcze o ile na NFZ jest różnie, to prywatnie - płacisz wymagasz, to za co on kasiorę bierze ;/
-
Marietta wrote:I ja dzisiaj mam pozytywne raczej wieści z wizyty

Moje dziecię dzisiaj 30t1d
Waga z usg inaczej niż na fb napisałam, bo babeczka powiedziała na początku usg 1850 , ale pomiar osateczny pojawić się miał na końcu, tylko, że padł jej system
Uruchomiłam płytkę w domu, a tam pomiar ostateczny 1926 
Więc na jakieś 4 kilo kazała się nastawiać
Bobas przed wizytą obrócił się głową w górę, a siedział grzecznie od 20 tc
i foto bejbika mojego- twarz, pod ustami pępowina, rączki dookoła głowy
2D 

Hejka
Mariettka gratuluje super syneczka dużego
Moja kruszynka w 30+1tc ważył tylko 1414g ehhehe a twój to już duży chłopczyk, super
Marietta lubi tę wiadomość

Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc

-
nick nieaktualnyCarolq wrote:Nacia - mi tak powiedzieli że w moim przypadku lepiej się kierować tym terminem z usg.
Ale na początku też mówili że Maluszek może ale nie musi przyspieszyć do terminu z ovu, i jeśli przyspieszy to wtedy termin z usg i ovu. Mi akurat się potwierdzają te oba terminy teraz, więc raczej szykuję się na 8 maja , Mała tak samo jest z wymiarów od 2 miesięcy jakieś 10-14 dni do przodu. Więc wsyztsko się zgadza. Chociaż ja byłam przenoszona 20 dni więc różnie to może być, narazie raczej szykować się na wcześniejsze terminy bo już tydzień temu miałam łożysko stopnia II, a tak jak sie pytałam dużo dziewczyn ciągle ma I . Tu na pewno ma wpływ moja cukrzyca ciążowa , bo często się szybciej łożysko starzeje.
carolq ja mam tez 2 st i moja gin mowi, ze na tym etapie ciazy tak jest. gorzej gdyby bylo 3. lozysko im starsza ciaza to sie starzeje. -
nick nieaktualnyNie wiem moja o tym nic nie mówiła ale naczytałam sie o starzejących łożyskach i jakos to mi tkwi w głowie
a kiedy dokładnie mialas 2 stopień ? Ja juz w 28i4
No ale skoro Mała jest do przodu to z wymiarów był to 30i1, moze tez dlatego .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 10:21
-
monilia84 dziękuję
póki co cieszę się, że zdrowo rośnie, za miesiąc pewnie będę lamentować że za dużo 
Co do porodu, ja mam regularne cykle, ovu napewno 14 dzień cyklu, termin z OM 17 maja, ale od pierwszego usg przesuwali do tyłu, najpierw 13, 12, teraz 6.05... powinnam chyba sugerować się tym z OM, nie? czy z dużym dzieckiem ciąża trwa krócej?
monilia84 lubi tę wiadomość
-
no teraz nie myślę sie dać tak zbyc. nie chce go zmieniać bo prowadzać 1 ciąże byl bardziej szczegółowy. Ale właśnie lekarz a lekarz to różnica . Najważniejsze że nic sie nie dzieje złego , teraz może i bardziej wysprawdza bo jak mi ta cukrzyca wyszla to trzeba łożysko kontrolowac no i wage dziecka
-
Mi lekarz kiedyś powiedział że najbardziej miarodajny termin porodu to ten z pierwszego prenatalnego a kiedy maluszek się urodzi to tak naprwade nie wiadomo.
Wydaje mi się że większa waga nie ma wpływu na przyspieszenie porodu, jedynie w razie wcześniejszego porodu da sobie radę
Iwa81 lubi tę wiadomość

Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc

-
Ja bralam przez 6 dni codziennietola2014 wrote:dziewczyny ile globulki pimafucinu brały bralyscie ile co dziennie czy co drugi dzień? kremu tez uzywalyscie czy tylko globulki?
macie jakieś namiary na kosze wiklinowe na pranie w miarę niedrogie?
tola2014 lubi tę wiadomość
-
u mnie też po każdym usg termin się skracał (w piewszej ciąży) a i tak urodziłam w 42 tygodniuMarietta wrote:monilia84 dziękuję
póki co cieszę się, że zdrowo rośnie, za miesiąc pewnie będę lamentować że za dużo 
Co do porodu, ja mam regularne cykle, ovu napewno 14 dzień cyklu, termin z OM 17 maja, ale od pierwszego usg przesuwali do tyłu, najpierw 13, 12, teraz 6.05... powinnam chyba sugerować się tym z OM, nie? czy z dużym dzieckiem ciąża trwa krócej?
także nie sugerowałabym się usg. Chociaż może akurat twoje dziecko nie będzie takie uparte jak moje
Marietta lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTola globulki brałam na noc jedna i kuracja trwała 6 dni .
Marietta gratuluje zdrowego synusia
Mi z USG wyszedł termin na 4 maja haha ale trzymam sie 13 maja, bo pierwszy syn tez jak u Baronowej nie chetnie chciał przyjść na świat
w ponad 42 tyg
tola2014, Carolq lubią tę wiadomość

[/link]