X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie robicie imprezkę czy nie ? :) ja jestem pierwsza z moich koleżanek z grona w ciąży i dlatego sie zastanawiam czy robic czy nie ? Oczywiście chciałabym sie spotkac z znajomymi i na spokojnie sie pobawić pogadać ale wlasnie nie wiem juz co z tym zrobić . Na poczatku byłam wlasnie nastawiona negatywnie ze względu na to ze wlasnie jestem pierwsza ale teraz sie zastanawiam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) z becikowym jest limit - 1922 zł netto na osobę, czyli ten tysiak nie dla każdego. Ten link od Evil potwierdza. Do listopada brane są dochody za 2014, później za 2015. Niestety wszyscy się pewnie nie załapią :(
    A o tym co pisze Hiacynta, to jest dodatkowe becikowe z miasta/gminy i tutaj też jest limit dochodowy (między 500-600 zł), czyli przy niskich dochodach można zgarnąć 2 :D

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zwolnienia, mh lekarz powiedział że jak jest kolejne zwolnienie to nie muszę przychodzić w ten sam dzień. Może być +- 3 dni.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolq wrote:
    No wlasnie robicie imprezkę czy nie ? :) ja jestem pierwsza z moich koleżanek z grona w ciąży i dlatego sie zastanawiam czy robic czy nie ? Oczywiście chciałabym sie spotkac z znajomymi i na spokojnie sie pobawić pogadać ale wlasnie nie wiem juz co z tym zrobić . Na poczatku byłam wlasnie nastawiona negatywnie ze względu na to ze wlasnie jestem pierwsza ale teraz sie zastanawiam :)

Jakby mi mąż zrobił tak jak tej lasce w słodkim ciężarze to bym nie wzgardziła :P ale jakby mi przyszło wszystko przygotowywać sałatki ciasta itp to mi się odechciewa imprez :P

f2wlh371tr1ba2by.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Właśnie ja też zastanawiam się, czy nie pójść do fryzjera. Tylko nie wiem, czy malować włosy czy jak się urodzi. Tylko jak będę karmić, to będzie trudno wyjść na farbowanie włosów, bo to sporo czasu trzeba. A Wy malujecie włosy przed porodem?
    Moze.zdaze ufarbować jak sie mojemu zgraja dniówki z.pracy i moja wizyta :-) a to jednak 2godz siedzenia

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej zrobić wszystko.przed porodem :-) tym bardziej jak się nie ma juz jednego dziecka :-) pozniej może być różnie heheeh

hiacynta99. lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy lekarz może wystawić do przodu ale na pewno może wystawić trzy dni wstecz i tak miał zrobić na wizycie 19 zwolnienie od 16. A okazało się że zwolnienie powinno być od 13, normalnie moja Pani doktor nie wystawia zwolnienia bez wizyty a w tym tygodniu przyjmuje tylko dzisiaj więc myślałam że będę musiała zdążyć. Nawet szykując się rano zdołałam dodzwonić się do NFZ żeby się upewnić czy np internista nie mógłby przedłużyć tego zwolnienia na brakujące dwa dni, ale nie może. Na szczęście w drodze wyjątku zwolnienie będzie przedłużone a wizyta będzie normalnie, bez pośpiechu za tydzień. A swoją drogą już się nie mogę doczekać bo mamy dokładnie omówić możliwości porodu i jestem bardzo ciekawa co mi zaproponuje.

• domi05 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolq u nas się takich imprez nie robi, bynajmniej nie słyszałam aby jakaś koleżanka/kuzynka miała coś takiego. Poza tym z tą naszą dietą to co tam zjeść? Jak nawet tortu nie można? Ja sobie taką imprezę dla siebie zrobię po porodzie ;p

Carolq, pasia27 lubią tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robię żadnego przyjęcia. Na początku bardzo chciałam ale teraz nie miałabym już na to siły. Siedzenie w jednym miejscu przez parę godzin męczy mnie strasznie i nudzi a głupio byłoby na własnej imprezie zalec na kanapie. Do tego te przygotowania. No chyba że w restauracji ale tam tym bardziej po godzinie miałabym ochotę zniknąć bo raczej nie byłoby miejsca leżącego :D

Carolq, pasia27 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzicie czyli sie zmieniło. Dobrze ze wlicza sie dziecko :)
    Co do zeznania ja byłam byłam studentka , nie byłam żona meza wiec dochód wspólny z 2014 jest w ogóle dla Nas czymś obcym :) no ale w sumnie to i tak na nasza korzyść , gorzej by było z 15 jak i ja zaczęłam pracować takze w sumnie dość komfortowa sytuacja . Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce , i tak u Nas takie sprawy Maż załatwia zawsze :)
    Kurczę nie mam na nic siły leżę i sie przewracam tylko z boku na bok :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 11:14

• Nacia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po ktg. Tetno wyszlo miedzy 160-180 i kazala mi przyjsc polozna jeszcze raz dzisiaj na 14.30 zeby powtorzyc badanie bo ze jest za wysokie. A co jesli to drugie badanie tez wyjdzie takie wysokie? Bo polozna nie chciala mi nic powiedziec zebym sie nie denerwowala. Powiedzcie mi..

tb73anlisarvnmt1.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Może któraś z Was bardziej się orientuje w tych wszyskich becikowych?
    Mam podanie bo bylam wziąć ostatnio :-)

Carolq lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do przyjęcia chciałabym ale nie chce mi sie przygotowywać ;P wiec zobaczymy jak z tym wyjdzie .
    Dostałam material z sesji mamy wybrać zdjęcia które bedziemy chcieli obrobione :) jest na prawdę pare fajnych w sumnie
    Wyliczyłam 41 które bym chciała ale bedziemy musieli do nich wtedy dopłacić takze se ograniczymy do 30 :P i nie moge sie zdecydować :)

• Guem Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolq a to nie trzeba dołączyć informacji o zmianach, dochodach uzyskanych (lub utraconych jeśli idzie w drugą stronę)?
    Nie wiecie jak jest z zameldowaniem maluszka? Bo my z mężem jeszcze nie zdążyliśmy się przemeldować do nowego mieszkania to czy możemy małą samą zameldować w nowym miejscu? Czy dziecko melduje się tam gdzie matka więc ja powinnam jeszcze teraz się przemeldować? A może mój mąż załatwiając wszystkie te urzędowe sprawy może zameldować się w nowym mieszkaniu?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tętno dzidziusia jest przyspieszone z tego co sie dowiedziałam jak leżałam w szpitalu mówili ze w tym
    Okresie ciąży powinno wąchać sie miech 120-160 . Ale na spokojnie moze byc tak ze malucha tętno gdzies jeszcze w jakims stopniu pokrywa sie z twoja tętnica , pewnie dlatego kazali Ci przyjść jeszcze raz . Jeśli na kolejnym ktg tez tak wyjdzie pewnie zbadają usg czy cos sie niepokojącego nie dzieje . Tak czy siak przyspieszone tętno u dziecka jest objawem na ktory trzeba zadziałać .

Nacia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 2014 nie miałam pracy ani nie podjęłam nowej takzr za bardzo nie mam czego nawet załączyć . Co do zameldowania my tez niby mieszkamy tu 3 lata a dopiero w grudniu sie meldowaliśmy itd bo jak sie pytaliśmy w urzędzie to babeczka Nam powiedziała ze dziecko musi byc przemeldowane do któregoś z rodziców albo opiekunów prawnych . Ale czy to sie nie zmieniło czy jak teraz jest to bys musiała sie dowiadywać , bo jak widac oni ciagle cos w tym motają . Tak samo jak w wawie można było odbierać akt urodzenia w urzędzie dzielnicy w której sie rodziło a znów trzeba w śródmieściu podobno :/
    A i do meldunku akt własności potrzeba nawet jak jest u niech w urzędzie , bo wiem ze my sie po to cofalismy do domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 11:30

pasia27 lubi tę wiadomość

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolq wrote:
    Ja 2014 nie miałam pracy ani nie podjęłam nowej takzr za bardzo nie mam czego nawet załączyć .
    Urodzilam w sierpniu 2013 i musiałam dostarczyć dochody za 2011 jego ojca!ja nie miałam dochodow on pracowal..uwaga nie byliśmy nalzenstwem..jedyne co usnal dziecko wiec wzieli do tego dochody ojca.dziecka..

Carolq lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę dziewczyny że spania nie macie, ja z kolei kładę się późno, wstaję jeszcze później, przed 10 się nie podniosę. Dziś było prawie wpół do 11.

Za to jak długo posiedzę w jednej pozycji to nie mogę wstać, tak mnie wszystko boli; biodra, kręgosłup, muszę to chwilkę rozchodzić. Ale pierwszy moment jest fatalny.

Ja się nie łapię na żadne profity z tytułu urodzenia. A przydałby się tysiączek na kilka drobiazgów ;) muszę jeszcze dokupić ręczniki i prześcieradła do kołyski i wózka i chyba wszystko inne mam.

43kt82c31nhz2sid.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko automatycznie tam gdzie matka raczej..jedyne co to w administracji z aktem urodzenia by wpisali i by byly opłaty za dodatkowa.os

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasia tak wiem ze dochody meza wliczają ale w tym przypadku Twoj jak i teraz mój za 2014 wynosił 0 . Jeśli tak to sie jeszcze łapiemy .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 11:37

pasia27 lubi tę wiadomość

‹‹ 1545 1546 1547 1548 1549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ