X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Guem Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o dietę matki karmiącej to mieliśmy w szpitalu spotkanie z dietetykiem przed wyjscem i generalnie to jest po prostu zdrowa dieta. Trzeba unikać surowego, wędzonego (chyba że np włoży się do piekarnika na kilka minut) i smażonego. Pozostałe rzeczy jeść z umiarem pamiętając że to co my dziś zjemy nasze dzieci zjedzą za dwa dni. I tyle, dieta musi być urozmaicona. A jeszcze w pierwszym miesiącu lepiej nie jeść surowej kapusty (gotowaną jak najbardziej) i strączkowych.

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guem wrote:
    Hej dziewczyny :) macie może jakieś sprawdzone staniki, miękkie do spania ale takie żeby był mały obwód i mega miska? Mam z alles ale jak się okazało największy rozmiar starcza na pól piersi. Większe są tylko usztywniane lub pólusztywniane a nie lubię spać w fiszbinach. Mam nadzieję że tylko chwilowo są tak gigantyczne bo nie wiem jak miałabym je nosić przez cały okres karmienia, taki bolący ciężar.
    Dzisiaj mamy pierwszą wizytę położnej, ciekawe czy będzie pomocna bo u kuzynki jak była ostatnio (mam nadzieję że inna) to tylko podsunęła plik papierów do podpisania i więcej się nie pojawiła, nawet dziecka nie obejrzała. Chciałabym żeby pokazała mi techniki karmienia bo jak na razie tylko jedna mi wychodzi na leżąco ale wydaje mi się że mała nie opróżnia zbyt dobrze piersi a chciałabym uniknąć zapalenia czy innych problemów. Wiedziałam że kp będzie trudne ale nie sądziłam że aż tak.
    Po poludniu chcielibyśmy się wybrać na pierwszy spacer, już się nie mogę doczekać kiedy wyjdę z domu choć ciężko widzę chodzenie z tym moim obolałym kroczem. A jeszcze miałam zapytać jakich podkładów/podpasek czy wkladek używacie? Bo te typowe poporodowe to chciałabym już puścić w niepamięć a te normalne to chyba jeszcze za małe.

Ja zwykle bella ale na noc juz nie zakładam i wietrze bo nic nie leci..w dzien ociupinkę plynu..
    Do nas tez dzis polozna pierwszy raz przychodzi ale fajna babka bo juz tu byla..6wizyt ma byc bo wtedy otrzymuje kasiore hehe
    Moja zazwyczaj ogląda czy zoltaczka schodzi,robi z pępkiem,ogląda krocze i brzuch czy mscica sie obkurcza..no i cala reszta pielęgnacja od a-z .pytaj smialo po to jest!!!

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    No ja mam kocyk złożony i.włożony pod materacyk tak pod glowie by była.glowka.wyzej.można.tez książki włożyć:-)

Może.za.duzo.tego jedzonka? Brzuszek tez musi strawić..co 1,5hhmm

Co 1,5h moje mleko co 3h modyfikowane. Jak zaczuna krzyczec to nic go nie powstrzyma :(

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dzis Kacper o 5przywedrowal do nas na lóżko i spaliśmy w 3 a lozku a ja w środku dzieci <3

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Co 1,5h moje mleko co 3h modyfikowane. Jak zaczuna krzyczec to nic go nie powstrzyma :(
    A smoczek?noszenie?eh

Kama84 lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    A smoczek?noszenie?eh

Tak smoczek od soboty wprowadzilismy I.jak jest glodny to.nic nie pomaga. Noszenie tez. Teraz od 4.30 spi jak zabity a ja jestem tak zmeczona ze ciezko nawet opisac.zasnac juz nawet nie zasne...

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Tak smoczek od soboty wprowadzilismy I.jak jest glodny to.nic nie pomaga. Noszenie tez. Teraz od 4.30 spi jak zabity a ja jestem tak zmeczona ze ciezko nawet opisac.zasnac juz nawet nie zasne...
    Eh
    Miałam podobnie przy Kacperku..co,1,5godz pobudka na jedzenie,jak usypial to kupa i zaś rozbudzenie..w dzień tylko ręce i nawet spanie na rękach..drzemki po 20 min..masakra byla..kazda wolna.cbwile drzwmalam z nim ..jedyne co to jak tata brak.go.na.spscer to spal i mogłam cos na spokójnie porobić..

Martyna jest zupełnie inna..je,śpi i kupy..w nocy 2cycki i 2-3kupy na spaniu..lezy,patrzy..kochana jest.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • patkaaxx90 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka 23.05 o 17.25 przyszla ma swiat Honoratka 3850 i 56cm.. Poród byl okropny...ale juz jest lepiej

i.am.chappie, Liley, Baronowa_83, Evil89, pasia27, JustyśM, klaudia1534, Patrycja24 lubią tę wiadomość

Miłosz
    bl9cpiqvy4ezsagr.png
    Honoratka
    gyxw8u695zbv7tdy.png
  • SShape Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Kurcze a ja mam problem zz tym ulewaniem. Mlody ulewa nawer 1,5h po posilku. Naciaga go tak . Nie wiem czy to kwestia mleka. Zmienilismy na nan pro 1 z enfamila. Maz moj panikuje ze chory jest itd I do lekarza chce jechac. Ogilnie to jesten przerazona tym macierzynstwem poki co... boje sie nocy ze mi sie dzieecko.zakrztusi w dzien sie denerwuje ze nic nie moge zrobic przebiore mlodego nakarmie uleeje sie musze znowu przebrac potem posika sie I znowu przebrac. Niee cxuje takiej radosci z tego wszystkiego :(

Tola, miałam tak 9 lat temu z synem. Bardzo ulewał, chodziliśmy po lekarzach i jedyne co powiedzieli, że to refluks i żeby ewentualnie zagęszczać pokarm. Dodatkowo nam nie pomagała alergia. Ogólnie czasem przechodzi po 2-3 miesiącach a czasem dopiero jak dziecko się pionizuje. U nas takie mocne ulewanie trwało do 8 miesiąca, ale później też się zdarzało.
    Najważniejsze, żeby dziecko przybierało na wadze. Wiem, że to przebieranie i pilnowanie bywa męczące, ale może u was ulewanie minie szybko:)

tola2014 lubi tę wiadomość

klz9cwa198k5jqr7.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy oprócz mnie została jeszcze jakaś mama w dwupaku :)?

f2wlh371tr1ba2by.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil89 wrote:
    Czy oprócz mnie została jeszcze jakaś mama w dwupaku :)?

została, została ;)

43kt82c31nhz2sid.png
  • aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje sie i ja. Nadal 2w1 :D

Z cicha nadzieja na rozpakowanie do konca tego tygodnia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 15:28

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też już macie dość? To czekanie jest dobijające i co chwile wszyscy w około pytają czy już urodziłam..

f2wlh371tr1ba2by.png
  • maimama Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie rozpakowane trzymam kciuki za Was.
    Mamy rozpakowane ile Wasze dzieci śpią? Moja jutro skończy 3 tyg i ma w ciągu dnia tylko 2 dłuższe drzemki 2,5-3h i wydaje mi się że to mało. Jak nie śpi to chwile polezy a tak to się nosimy,hm

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jeszcze ja i raczej sie nie zapowiada sie rychło porodem

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanko co do kąpieli, kąpiecie codziennie? Bo mi w szpitalu kazali co drugi, a tak to przemywać wodą przegotowaną. Jak to u Was?

• JustyśM Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.Dzis byliśmy u położnej na ważenie-szału nie ma małe została wypisana z waga 2990g yo był 12 maj a dziś jej waga to 3240g więc dupy nie urywa.Polozna mówiła że mam hej dawać na maxa swoje mleko nawet z 2 ściągnięć i niech pije do oporu (przed chwilą wypiłam 90 ml-to duzo)i dodatkowo modyfikowane jak zabraknie mojego.Mowila seba kupić Nan HA ale dla mnie to dziwne ze mam kupować mleko dla alergikow-wczesniej kupiłam Nan pronutri 1 (jakos tak)więc chyba to jej będę podawać.
    Co do witaminy K powiedziała se jak podaje modyfikowane ze swoim to wit K co 2 dzien.
    Ogólnie też lekko się zdolowalam bo pytała czemu nie przystawiam do piersi więc jej wytłumaczył że się zrazilam, że mała się denerwowala,że sutki zmasakrowane-powiedziala że pokarm mi szybko zaniknie przy odciaganiu.

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justys waga po 2 tyg powinna byc taka jak przy urodzeniu, wiec nie wiem czy tak zle, jaka byla waga urodzeniowa?
    Mysle, ze laktator tez zalatwia sprawę, przeciez tez dziala ssanie ;-) na mm sie nie znam. Ja kupiłam Bebiko 1.

• Asmee Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! :)

20 maja o godzinie 15:00 na świat przyszła moja córeczka Kaja. 3040g i 53cm, poród SN
    4h + 20min partych, udało się bez nacinania i pęknięcia

Od wczoraj jesteśmy w domu i czujemy się rewelacyjnie!

Liley, pasia27, Evil89, JustyśM, Baronowa_83, klaudia1534, Aniu_leczka, i.am.chappie, SShape, Kocia, monilia84, KokoszaNell, Lilik, Patrycja24 lubią tę wiadomość

uwo9gov3ad3vq34d.png
  • Liley Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asmee gratulacje! Miałyśmy rodzić w jedym szpitalu - nie wyszlo, to chociaż urodziłysmy w jeden dzień :D

pasia27 lubi tę wiadomość

f2wlepok51d0udm2.png
‹‹ 1712 1713 1714 1715 1716 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ