X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dlatego mielismy zrobic wyniki,bo niby jak dziecko duzo urosło to moze dojść do niedokrwistości

• Poli9106 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie plamy gdzieś widziałam w u znajomej dziecka i cos mi mowi,ze mała była uczulona na parafine ktora stricte jest w emolientach

• Guem Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati ja też podejrzewam marchewkę a pediatrzy mówili że na pewno marchew nie uczula a teraz alergolog powiedziała że jest to chyba 4 z najpopularniejszych alergenów. A jeśli chodzi o alergie mleczne nie jest tak że jak dziecko jest uczulone to trzeba odstawić cały nabiał bo może być tak że alergia jest tylko na wybrany produkt np śmietanę a cała reszta nie będzie uczulać. No i też bardzo zalecała karmienie wyłącznie piersią do 6 miesiąca bo jest to niezwykle ważne w profilaktyce alergii a pediatrzy też już sugerowali nam mm.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa2016 wrote:
    Hejka
    Czy Wasze dzieci śpią na brzuchu? Syn z godzinę teraz zasnąć nie mógł, już myślałam, że na mnie spać będzie do rana no ale jak na mnie to i na brzuchu koło mnie może. Po 10 sek juz spał.
    Córki tez spały na brzuchu ale n8e pamiętam od kiedy a teraz mi się Olaf taki mały wydaje. Kiedy Wasze dzieci zaczęły tak spać?
    mój uwielbia spać na brzuchu. śpi prawie od urodzenia. Gdzieś jak miał 2 tygodnie to polubił.

Iwa2016 lubi tę wiadomość

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Liley Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati - facebook / matki wariatki. Nasze pilskie mamuśki moze podpowiedzą ci do kogo sie wybrać. My chodzimy do Wierbiłowicz i moja Goska ma w książeczce co 2 wizyte AZS a faktycznie doszlam do tego, ze to była alergia na orzechy.

f2wlepok51d0udm2.png
  • NatiB Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liley, ja wlasnie tez Wierbiłowicz xD

Bartuś❤️
    09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati, znalazłam taki opis:
    "Atopia to skłonność do reagowania w specyficzny sposób na alergeny środowiskowe. Jest to nadmierna i nieprzewidywalna reakcja na pyłki roślin, alergeny pokarmowe, sierść zwierząt i inne alergeny – reakcja ze strony układu oddechowego, oczu, przewodu pokarmowego i skóry. W ramach atopii mówimy o katarach siennych, astmie, atopowym zapaleniu skóry, atopowym zapaleniu spojówek itp."
    Czyli mleko w budyniu, który zjadlas wywołało alergie i pojawiło się to na skórze. Lekarzowi pewnie o to chodziło.
    Ostatnio jak b6 łam z Olafem u lekarza to tylko zetknął i powiedział, że ma atopową skórę. Miał jedną plamę na brzuszku i troszeczkę szorstkie rączki. Mówię mu, ze od rana za uszkami ma kosteczki maleńkie. A on: to będzie się pojawiało i znikalo. Kąpałam juz w Emolium wiec pytam czy trzeba coś dodatkowo po kapaniu, odp ze konieczynie wiec kupiłam ta emulsje po kapaniu i dwa razy dziennie go smaruje. Zanim jakość skóry się poprawiła to było już bardzo źle bo szorstką miał na całym ciele. Teraz juz tydzień smaruje, kąpie w Emolium i jest bardzo dobrze.
    Najstarsza córka tez miała AZS ale kąpiele w Ojlatum pomagały. Miala tez skaze białkowa, u niej szybko przeszlo i nic się nie dzieje. Jednak od 2 lat ma astmę.
    Młodsza córka miała okropne alergie pokarmowe i atopową skórę. Większość alergii ustąpiła ale mleko uczula dalej i może zjeść trochę budyniu czy jogurtu ale jak napije się troszeczkę czystego mleka krowiego to wymiotuje pół dnia. A skóre ma okropna, wszędzie strupki, rany i blizny i nic nie pomaga.
    U każdego dziecka inaczej.
    Oby u najmłodszych naszych było delikatnie.
    Aha skóra może być czerwona, mogą to być czerwone placki albo krosteczki. Moze b6c sucha a nawet chropowata. Trzeba natłuszczać porządnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2016, 22:36

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guem, mamy za małe dzieci żeby alergia wyszła w testach tzn jeśli wyjdzie to alergia jest potwierdzona ale może n8e wyjść a dziecko jest uczulone.
    Córka miała w wieku 6 miesięcy testy płatkowe (plastry na plecach) wyszlo wszystko oprócz mleka. Alergolog powiedziała, że trzeba z krwi zrobić i wyszedł drugi stopień także jak nie wyszło to wcale nie oznacza, że nie jest dziecko uczulone.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • NatiB Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli atopia to reakcja alergiczna w postaci wysypki i wcale to nie musi byc AZS

Bartuś❤️
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się dobrze wstawi to patrzcie jak źle może być, rana na głowce okropnie ją swędziała i była sucha, wyglądała jak dodatkowa gruba warstwa.
    Na buzi się drapała a z rany lała się ropa, do wszystkiego buzia się kleiła

161402.jpg
    0301dc.jpg

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Testy alergiczne zeby byly miarodajne powinny byc robione po 2rz. Wczesniej nie ma sensu

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skaza białkowa wywołuje stan zapalny na skórze. Atopowa skóra to właśnie skłonna do zmian skórnych przez alergie.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co polecacie na rozkrecenie laktacji. Wchodzę chyba w kryzysowy 3 MC, młodej póki co wystarcza, ale jak chce odciągnąć cod jak mamy wyjść to ledwo uciagne 40ml, a Wcześniej udawało się nawet 120ml :-/

km5sdf9h3loowecn.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam lekarz powiedział że nie prawdą jest że trzeba czekać aż dziecko skończy 2 lata (ja słyszałam o 3). Z tego co zrozumiałam są 4 rodzaje testów i dopiero jak wszystkie wykluczą dany alergen można powiedzieć że nie ma alergii dlatego wiem że testy z krwi niczego nie przesadzają ale miałam nadzieję że coś wyjaśnią choć i tak liczę że alergii nie będzie a zmiany same przejdą :) Iwa strasznie wyglądają te zmiany. U nas coś podobnego zaczęło tworzyć się na główce, taka sącząca się ciemieniucha ale ja nie zauważyłam żeby ją to swędziało. Czy pilnowanie diety wystarczyło żeby skóra się wygoiła i zmiany nie nawracały? Ja pierwszy raz stykam się z tematem alergii, nikt w rodzinie nie miał takich problemów więc trochę po omacku szukam pomocy.

Baronowa_83 lubi tę wiadomość

• Liley Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Nati to sie moze spotkamy w poczekalni :D babka jest w porządku ale bedzie azs, cos zjadlaś i smaruj oliwą z oliwek. Advantan wam dala? Po nim wszystkie zmiany ładnie schodziły. Uważaj na naszą p. Hanne. Ona jest przekonana o tym co mowi - "zla dieta jak nic! No mamuska co zjadlaś?!"

Ogolnie Wierbiłowicz jest ok. Ja nie mam jej nic do zarzucenia.
    Może wybierz sie do Osieckiego?
    Ewentualnie matki wariatki na fb. Czesto korzystam z porad pilanek bo wiadomo - jak miały podobną sytuację to doradzą.

mówiłas o tym budyniu? Nie nasluchalas sie od środowiskowej? :D

NatiB lubi tę wiadomość

f2wlepok51d0udm2.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Dziewczyny co polecacie na rozkrecenie laktacji. Wchodzę chyba w kryzysowy 3 MC, młodej póki co wystarcza, ale jak chce odciągnąć cod jak mamy wyjść to ledwo uciagne 40ml, a Wcześniej udawało się nawet 120ml :-/
    Masz juz unormowana laktacje i może być ciężko cos uciagnac.

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musiałam się bardzo pilnować z dietą, mało co jadłam, nabiału w ogóle, chleb i makarony bezglutenowe. Nawet jak zupę gotowałam to mięsko czy porcję rosołowa dwa razy musiałam zagotować i wylać bo wtedy uwalnia się najwięcej białka. Potem zupe gotowac.
    U córki oprócz alergii pokarmowych była alergia na sierść kota(wyszła z krwi) a kota mieliśmy wiec zmiany na skórze były id zawsze. Pokarmowe na 2 latka ustąpiły oprócz mleka ale jak wyżej pisałam nadal się drapie po całym ciele, ma rany i blizny bo strupki zdrapuje a to to już na kota.

Iwa, ja pije dużoooo wody, 2 herbatki laktacyjne dziennie, na wieczór karmi a raz na jakiś czas femaltiker. Dużo cierpliwości życzę, kryzys minie :)

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 05:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa ja piję kawę inkę jak widzę, że mam mniej mleka. No i oczywiście w ciągu dnia trzeba dużo pić.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieci też.budzą się z krzykiem?
    Bo nie wiem czy to jest normalne... on ma już prawie 4 miesiące, a na palcach jednej ręki można zliczyć dni w ciągu miesiąca, kiedy obudził się normalnie,bez wrzasku
    Dodam że nie zawsze jest głodny, ..

tb732n0a0czusv9c.png
  • NatiB Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liley, ostatnio byla ta ruda srodowiskowa i mi zaczeła mowic o tej diecie. Żadnych smażonych, uważać z owocami, najlepiej nic nie jeść, warzywa podobnie, do picia wode. I wymieniała mi po kolei, "cytrusow nie mozna, pomidorów i ogórków, kapusty i kalafiora, bananów nie można." Zapytałam "no wlasnie banany jadłam jak miał miesiąc i nic po nich nie było, to mimo tego nie moge?" "Nooo ale nigdy nie wiadomo". Ja pierdziele. Rozumiem z tym nabiałem, ale wszystko odrzucić? Przeciez KP zabiera z organizmu tych mikroelementow, latwo sie mozna wyjałowić. Nie ogarniam takich rad. No i zaproponowali mi rozszerzenie diety już, gdy mały ma nieco ponad 3miesiące. Odpowiedziałam, że sugeruje sie zaleceniami światowej organizacji zdrowia i rozszerze w 6 m.ż to obydwie spojrzaly się na mnie w stylu "kolejna nawiedzona mamuśka" i tylko odpowiedziały "aha, aha"... I proponowała przejscie na mm. A przy alergiach to zdecydowanie niewskazane. Więc chyba bede chciala zmienić pediatre, tylko nie wiem na jakiego. Napisze na tym fejsie tak jak radzisz :)

Wlasnie po budyniu nic nie było, dlatego nie wydaje mi sie, zeby mial skaze białkową

Bartuś❤️
‹‹ 1870 1871 1872 1873 1874 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ