Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Guem Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg WHO dietę dobrze jest rozszerzać po 6 m-cu ale pediatra powiedziała nam że wg Polskiego Towarzystwa Gastrologicznego (chyba tak się nazywa) lepiej jest rozpocząć podawanie innych produktów niż mleko wczesniej. My się nie będziemy spieszyć, czekamy aż mała będzie dość stabilnie siedzieć żeby od razu rozpocząć blw bez zabawy w papki.
    Ja do spania ubieram córcię w bawełnianego pajaca i przykryta jest ze mną kołderką i wydaje mi się że jest wystarczająco jej ciepło choć łapki też ma czasem zimne. Ale ja też mam często zimne i to wcale nie znaczy że mi jest zimno. W dzień w domu ma body z długim rękawem i cienkie spodenki. Skarpetek nie zakładam chyba że ma bardzo zimne nóżki albo jest mój mąż bo on jak już chyba pisałam jest przewrażliwiony ;) jak wychodzimy to zmieniam spodnie na cieplejsze, zakładam bluzę, skarpetki i czapkę i przykrywam kocykiem jak jest w wózku. Tola nie lubi mieć zakrytych rączek więc często ma zimne podobnie poliki, nóżki też chociaż jedna ale musi być na wierzchu :)

• Kocia Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no widzę że ubieram małą cieplej niż Wy, ale zauważyłam że jest ciepłolubna jak ja ;) Na dwór ubranko jak w domu czyli body i spodenki a na dwór plus pluszowy kombinezon. A jak widzę inne dzieci na dworze to też mają kurteczki itp. Sama mam kurtkę! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 13:14

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • Kłosia Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w domu ubieram Amelie tak jak siebie na dwór dokładam jej bluzę czapkę i przykrywam kocem.

w4sqqqmzfxp2qinv.png

dxomtv73afcam3as.png
    3 miesiące 5720g
    4 miesiące 6160g
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://allegro.pl/show_item.php?item=5616719680&snapshot=MjAxNi0wOC0wMlQxMjowODo1Mlo7YnV5ZXI7NGY1Nzg0ZTgxZjExMjM2ODIwYWNiMTBmY2U5OGNmYTQ0NmYzNjg2NmUxNzBkM2Q2YzYwNTc0MDY1ZDRhNzY4Mw==

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po kleiku ryżowym to akurat zatwardzenia można dostać :D a co do rozszerzania, to między 17 a 26 tyg. należy zacząć. Czytałam, że należy czekać, aż dziecko będzie stabilnie siedziało, ale to z reguły następuje po 26 tyg, więc się trochę gryzie :D
    Dziecko nie ma się tym najadać, tylko próbować nowe smaki, to nie chodzi o to, żeby wcisnąć mu cały słoiczek na karmienie, bo i tak jego żołądek dopiero się uczy trawienia pokarmów stałych, więc więcej niestrawionego pokarmu wyląduje i tak w pampersie :)

• Guem Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pediatra mówiła że chodzi głównie o uzupełnienie żelaza dlatego wg niej lepiej rozpocząć wczesniej bo na poczatku dziecko poznaje smaki, konsystencje, uczy się jeść i trawić i trochę mija nim to co je będzie przyswajalne w pełni przez organizm.

• Poli9106 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szybkko w sumie zaczelam dawac jej jabuszko i dzieki temu nie podaje juz Debridatu,tylko sama juz reguluje wszystko owocami

• Evil89 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też powiedziała ta lekarka co robiła to usg stawów że dla kośćca lepiej wcześniej zacząć bo w stałych pokarmach są dodatkowe składniki mineralne itp. A czytałam też że dzieciaki kp znają wcześniej różne smaki bo mleko mamy smakuje różnie a mm cały czas tak samo i że dlatego dzieci karmione mm powinny wcześniej niż kp zacząć jeść stałe pokarmy ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Ja to teraz w ogóle muszę milion rzeczy nowych wprowadzić bo ten gluten pokarmy stałe odstawiam saby i nutriton no i spróbować normalne mleko a nie bez laktozy także do 6mc muszę powoli wszystko rozłożyć żeby nie naraz

f2wlh371tr1ba2by.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocia wrote:
    Dziewczyny a czemu zaczynacie podawać coś innego niż mleko? Bo mi wszyscy mówią żeby czekać do 6 miesięcy ...

mnie mowia, ze juz mozna ale ja dam cos nowego jak bedzie mial 5,5 mca. tak kolo poczatku listopada. nie za wczesnie i nie za pozno.

kurcze moj maz przyszedl chory z pracy , mowi, ze gardlo go cos boli i ma lekki katar ;/ boje sie zeby nas nie zarazil. siedzi w sypialni , my w salonie , a jak wychodzi do nas to zaklada maseczke. myslicie , ze to pomoze?

• JustyśM Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro próba ze spacerowka-trzymajcie kciuki.

Iwa81 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Kłosia Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przymierzalam moja do spacerówki to jest za mała na takie harce :p

w4sqqqmzfxp2qinv.png

dxomtv73afcam3as.png
    3 miesiące 5720g
    4 miesiące 6160g
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    mnie mowia, ze juz mozna ale ja dam cos nowego jak bedzie mial 5,5 mca. tak kolo poczatku listopada. nie za wczesnie i nie za pozno.

kurcze moj maz przyszedl chory z pracy , mowi, ze gardlo go cos boli i ma lekki katar ;/ boje sie zeby nas nie zarazil. siedzi w sypialni , my w salonie , a jak wychodzi do nas to zaklada maseczke. myslicie , ze to pomoze?
    A mój chyba ma jelitowke ,więc dziś osobno spimy ja z Nina w sypialni a maz w salonie i ma chodzić z maseczka po domu.Mała ma ciepłą i spocona glowke mam nadzieje,ze jej mi nic.nie rozlozy sprawdzalam temp to ma 36.9 zamiast bodow z dlugim rękawem dałam z krotkim i welurowy pajac do spania

• KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustyśM wrote:
    Jutro próba ze spacerowka-trzymajcie kciuki.

Justyś, ja dziś próbowałam, bo w gondoli jest na styk, jak się rozharcuje to nogi ma na zewnątrz :/ ale *upa, nie rozkłada mi się tak jak bym chciała i młody mi zjeżdża :( jakoś się musimy przemęczyć chyba

do wstających w nocy - u nas mm i też pobudki... więc karmienie mm nie daje gwarancji ;)

43kt82c31nhz2sid.png
  • josephinka84 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy na kp i Ja też zaczęłam mu wprowadzać warzywa, póki co najlepiej mu smakuje marchewka:) ale to tak jak piszecie, On się tym nie najada a próbuje:) max 2 łyżeczki. dziś 1 raz wypił sok marchewkowy pół na pół z wodą jakieś 25ml:)

U Nas jest problem z kaszelkiem, byliśmy u lekarza zapisał mu dosetux, ale nie jestem przekonana do tego lekarza;/

osłuchowo czysty, a to gardełko to może z tego, że cały dzień krzyczy;) i bardzo duzo się ślini, dziąsła też ma spuchnięte.

lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko wróciło ;) zobaczymy na jak długo
    Noc przespana ( oczywiście ze standardowymi przerwami na jedzenie) ale bez wierzgania nogami i kręceniem się,
    ja wstałam o 6.00 WYSPANA ! :D moje dziecko jeszcze śpi i zdążyłam dom obgarnąć i obiad wstawić. Tak to ja mogę funkcjonować :)

km5sdf9h3loowecn.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj też wypróbowaliśmy spacerowkę i chyba mu się spodobało. W gondoli się darł cały czas a tu trochę i grzecznie leżał. Pod małym kontem go nachyliłam i zadowolony. Zapiełam pasami w razie gdyby się strasznie ruszał :)

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobało się bo więcej widzi :-) Moja uwielbia jeździć w foteliku jak jesteśmy na zakupach, i poogląda ludzi i kimnie sobie :-)

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze 4 łyżeczki kleiku o smaku mleka mamy za Nami ;)
    teraz zobaczymy czy coś się będzie działo.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Kocia Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tola możesz próbować, jak ja byłam przeziębiona to spanie oddzielnie nie pomogło, ale skończyło się na katarku. Ale ja ką karmię piersią więc i tak miałam bliski kontakt.
    Teraz sezon grypowo jesienny więc trzeba się ciepło ubierać.
    z rozszerzaniem diety ja jeszcze poczekam, moja mała i tak jest wrażliwa na to co jem więc dam jej czas.

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • JustyśM Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://youtu.be/tVEaWKgiw48

josephinka84, Negra, KokoszaNell lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
‹‹ 1928 1929 1930 1931 1932 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ